10 C
Brussel
Dinsdag, Maart 21, 2023

DNS van politiek en godsdiens

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Nuustoonbank
Nuustoonbankhttps://www.europeantimes.news
Die European Times News poog om nuus te dek wat saak maak om die bewustheid van burgers regoor geografiese Europa te verhoog.

MILJOENE van burgers sou versuim het om die betekenis te bespeur van 'n verklaring wat verlede maand deur twee groot etno-godsdienstige politieke partye uitgereik is waarin hulle hul standpunt uitspreek oor die gebruik van 'n Wes-Asiatiese term vir God deur mense van 'n ander geloof. Is dit reg vir politici om godsdiens in te waai?

Maleisiërs wat geskool is in die idee dat godsdiens en politiek apart gehou moet word, sal daarop aandring dat politici hieruit bly. Geleerdes van die oudheid wat goed vertroud is met die onderwerp weet egter dat politiek en godsdiens nog altyd verweef was.

As jy na die DNA van elke mens kyk, is daar twee stringe om mekaar geweef. Net so is godsdiens en politiek twee rigtings van die beskawing wat mekaar ondersteun. Godsdiens is die anker vir die beskawing, wat 'n eenvormige stel oortuigings en praktyke bedink om die uiteenlopende verspreiding van 'n beskawing se bereik te verenig.

Wat die ander rigting betref, is politiek, met sy strukture en instellings, die instrument om die groot massas mense waaruit 'n beskawing bestaan, te regeer. In tye van die oudheid het die koning en priester altyd langs mekaar gestaan.

Die woord priester word deur geleerdes in 'n breë sin gebruik om 'n persoon te beteken wat amptelike godsdienstige gesag het, en priesterskap is die klas wat sulke gesag uitoefen. Die priester bevestig dat die heerser deur God aangestel is en die koning verseker dat al die mense die godsdienstige geloofstelsel aanvaar.

Die priesterskap kan die woord vir God definieer om sodoende grense rondom die betekenis daarvan te trek. Dit het duidelik gebeur. Die koning sal dan hierdie definisie afdwing en nie-gelowiges verbied om die woord te gebruik.

Dit is gelykstaande aan die verloop in tye van oudheid toe die vloei van inligting in die hande van konings en priesters was. Dit is nie heeltemal dieselfde vandag nie. Wat is die mees dringende bekommernis van Maleisiërs? Die gebrek aan eenheid in die najaag van wat goed is vir die nasie as geheel.

Geloof in God is veronderstel om eenheid te bring, en tog laat ons die woord self ons verdeel. Beteken “God” nie dieselfde ding in enige taal nie? Nee, dit is nie soos “water” soos sommige dink nie. Water is dieselfde of jy dit sui (Mandaryns), lug (Maleis) of mizu (Japannees) noem, want in alle gevalle is dit die stof H20.

"God" is egter nie 'n substansie nie, maar 'n konseptuele begrip. Aangesien God buite die gebied van die huidige kenbare lê, is die beste wat ons kan doen om 'n paar idees oor God te formuleer. Hierdie idees verskil van godsdiens tot godsdiens, en gevolglik kry die woorde wat in "God" vertaal word, skakerings van betekenis wat kan wissel soos die kleure van 'n reënboog.

Die definisie van enige woord vir God sluit elemente in wat die etniese, geografiese, sosiopolitieke en funksionele bekommernisse van 'n beskawing weerspieël. Terwyl Islam een ​​konsep van God ontwikkel het, hou die Christendom vas aan 'n ander en gebruik die term "Seun van God" vrylik.

Hierdie term, "Seun van God", was geweldig gewild in die antieke beskaafde koninkryke van die wêreld, veral in beskawings van die uitgestrekte Wes-Asië-Noord
Afrika-Mediterreense Europa (WaNaMe) streek voor 570 CE.

In die antropomorfiese kulturele milieu van daardie streek is God gedefinieer as het eienskappe wat lyk soos menslike eienskappe, en omgekeerd het sommige mense goddelike natuur besit.

Wat was vir etlike duisende jare, van die oudste beskawings tot die laaste dae van die Romeinse Ryk, die bron van politieke mag vir die groot verskeidenheid koninkryke in WaNaMe?

Ten spyte van hul groot kulturele diversiteit en groot verskeidenheid tale, het al hierdie antieke koninkryke hul politieke mag uit 'n gemeenskaplike bron geput – God en die Seun van God.

Watter mens kan nader aan God wees as die Seun? Daarom, om absolute lojaliteit, gehoorsaamheid en nakoming van sy wette te verseker, moes die heerser as die hoogste persoon in 'n beskawing die Seun van God wees.

Die ou konings van Israel is as die eersgebore Seuns van God gestileer. Die Joodse tradisie erken egter dat die Seun van God nie letterlik die Seun van God is nie, en dus is die koning nie goddelik nie, maar heeltemal menslik.

Ander konings het geen sulke voorbehoude gehad nie. Al die Egiptiese farao's, as hulle manlik was, was Seuns van Re en Goddelike. Re is die naam vir God in antieke Egipte. As jy Mandaryns ken, weet jy dat Re lig, energie en krag gee.

Perseus van Griekeland en Romulus van Rome was ook die Seuns van God. Orpheus, die Griekse digter en musikant, was 'n Seun van Apollo die God. Die magtigste Seun van Apollo was Caesar Augustus, die eerste Romeinse keiser wat uit 'n Maagd Moeder gebore is.

As tyd tydskrif het in 'n voorbladartikel van Desember 2004 opgemerk waar dit oor Romeinse keiserlike grootsheid aangeraak het, die keiser was "Seun van God, Here, Verlosser van die wêreld, en die Een wat vrede op aarde gebring het".

So ver terug as 1988, Brittanje se gerespekteerde dagblad Financial Times het in sy Kersuitgawe daardie jaar die wydverspreide geloof in menslike goddelikheid erken, vanaf die vroegste dae van beskawing in Irak.

In daardie uitgawe het dit 'n beeld gedruk wat terugdateer na 1500 vC van die Maagd Moedergodin Ishtar met haar kind, wat beide mens en God was. Lesers het aanvanklik gedink dis ’n tekening van Jesus en sy ma Maria.

Die Chinese het hul keiser as die "Seun van die Hemel" beskou met 'n goddelike mandaat om wys te regeer. Maar die Japannese bly fakkelhouers. Tot vandag toe hou Japan vol dat sy keiserlike lyn van die Songodin Amaterasu afstam. Hierdie goddelikheid het die Japannese volk in oorlogstyd in staat gestel om onmiddellik as een blok op die keiser se bevel te stol. Wie sou 'n God ongehoorsaam wees?

Hoe het God 'n Seun voortgebring? Maklik. Oor die hele Asië van die Middellandse See tot die Stille Oseaan, verkondig antieke mites dat die heelal gemaak is uit die liggaam van God, wat beide vader en moeder van die skepping is. Wat is mense dan? Kinders van God.

Sommige godsdiensowerhede meen dat die term "Seun van God" politeïsme impliseer, maar 'n geleerde van die oudheid sal glimlag en sê: "Enigiets gaan in die politiek."

Die punt is nie of daar werklik 'n Seun van God is nie, maar of die gebruik van hierdie metafoor effektief wye onvoorwaardelike steun vir die titelhouer werf. Caesar het dit nuttig gevind.

Die skrywer beywer intergeloofsharmonie.
kommentaar: [e-pos beskerm]

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels