9.4 C
Brussel
Dinsdag, Maart 21, 2023

Nuwe EU-riglyne help maatskappye om dwangarbeid in voorsieningskettings te bekamp

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Europese Kommissie
Europese Kommissie
Die Europese Kommissie (EC) is die uitvoerende tak van die Europese Unie, verantwoordelik vir die voorstel van wetgewing, die toepassing van EU-wette en die leiding van die unie se administratiewe bedrywighede. Kommissarisse sweer 'n eed by die Europese Hof van Justisie in Luxemburg Stad, en belowe om die verdrae te respekteer en om heeltemal onafhanklik te wees in die uitvoering van hul pligte tydens hul mandaat. (Wikipedia)
Volhoubare ontwikkeling | Brussel, 13 Julie 2021

Die Kommissie en die Europese Diens vir Eksterne Aksie (EEAS) het vandag 'n riglyn oor omsigtigheid gepubliseer om EU-maatskappye te help om die risiko van dwangarbeid in hul bedrywighede en voorsieningskettings aan te spreek, in ooreenstemming met internasionale standaarde. Die riglyne sal maatskappye se vermoë verbeter om dwangarbeid uit hul waardekettings uit te roei deur konkrete, praktiese raad te verskaf oor hoe om die risiko daarvan te identifiseer, te voorkom, te versag en aan te spreek.

Uitvoerende vise-president en kommissaris vir handel Valdis Dombrovskis het gesê: “Daar is nie plek in die wêreld vir dwangarbeid nie. Die Kommissie is daartoe verbind om hierdie plaag uit te wis as deel van ons breër werk om te verdedig menseregte. Dit is hoekom ons die versterking van die veerkragtigheid en volhoubaarheid van EU-verskaffingskettings in die kern van ons onlangse handelstrategie plaas. Besighede is die sleutel om dit te laat gebeur, want hulle kan die verskil maak deur verantwoordelik op te tree. Met vandag se leiding ondersteun ons EU-maatskappye in hierdie pogings. Ons sal ons omsigtigheidsondersoekwerk opskerp met ons komende wetgewing oor volhoubare korporatiewe bestuur.”

Hoë verteenwoordiger/visepresident Josep Borrell het gesê: “Dwangarbeid is nie net 'n ernstige skending van menseregte nie, maar ook 'n leidende oorsaak van armoede en 'n struikelblok vir ekonomiese ontwikkeling. Die Europese Unie is 'n wêreldleier oor verantwoordelike sakegedrag en sake- en menseregte. Die riglyne wat ons vandag publiseer, vertaal ons toewyding in konkrete optrede. Dit sal EU-maatskappye help om te verseker dat hul aktiwiteite nie bydra tot dwangarbeidspraktyke in enige sektor, streek of land nie.”

Die riglyne verduidelik die praktiese aspekte van omsigtigheidsondersoek en verskaf 'n oorsig van EU- en internasionale instrumente oor verantwoordelike sakegedrag wat relevant is vir die bekamping van dwangarbeid. Die EU het reeds verpligte standaarde in sommige sektore ingestel en bevorder aktief die effektiewe implementering van internasionale standaarde oor verantwoordelike sakegedrag.

Die bevordering van verantwoordelike en volhoubare waardekettings is een van die pilare van die onlangse EU-handelstrategie. Die leiding lewer op die strategie deur EU-ondernemings te help om reeds die toepaslike maatreëls te tref, wat die tyd oorbrug totdat wetgewing oor volhoubare korporatiewe bestuur in plek is. Hierdie komende wetgewing moet 'n verpligte omsigtigheidsplig instel wat vereis dat EU-maatskappye moet identifiseer, voorkom, versag en rekenskap gee van volhoubaarheidsimpakte in hul bedrywighede en voorsieningskettings. Onderhewig aan die komende impakbeoordeling, sal dit effektiewe optrede en afdwingingsmeganismes insluit om te verseker dat dwangarbeid nie 'n plek in die waardekettings van EU-maatskappye vind nie.

EU-handelsbeleid dra reeds deur sy verskillende instrumente by tot die afskaffing van dwangarbeid. EU-handelsooreenkomste is uniek deur bindende verbintenisse in te sluit om alle fundamentele IAO-konvensies te bekragtig en effektief te implementeer, insluitend dié oor dwangarbeid. Daardie konvensies sluit 'n verpligting in om die gebruik van gedwonge of verpligte arbeid in al sy vorme te onderdruk. Hierdie verbintenis strek tot die lande wat voordeel trek uit die spesiale aansporingsreëling vir volhoubare ontwikkeling en goeie bestuur (GSP+) onder die EU se Algemene Voorkeurskema (GSP). Al 71 begunstigde lande van die Algemene Voorkeurskema is verplig om nie ernstige en sistematiese oortredings van die beginsels van die fundamentele IAO-konvensies te pleeg nie.

Die leiding lewer ook 'n aantal van die prioriteite van die EU-aksieplan oor menseregte en demokrasie 2020-2024 op die gebied van besigheid en menseregte. Daardie prioriteite sluit die uitwissing van dwangarbeid en die bevordering van internasionaal erkende omsigtigheidstandaarde in.

Meer inligting

Riglyne oor omsigtigheidsondersoeke vir EU-maatskappye om die risiko van dwangarbeid in hul bedrywighede en voorsieningskettings aan te spreek 

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels