11.2 C
Brussel
Woensdag, Maart 22, 2023

Die VN se George Floyd-resolusie is 'n belangrike stap in die rigting van internasionale aanspreeklikheid

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Meer as een jaar ná die wrede moord op George Floyd aan die hand van die polisie, is dit duidelik dat internasionale aanspreeklikheid van kritieke belang is om binnelandse pogings om sistemiese rassisme in wetstoepassing in die Verenigde State af te breek, aan te vul en te versterk.

Verlede maand het die Verenigde Nasies se Hoë Kommissaris vir Menseregte Michelle Bachelet 'n hoogs verwagte en historiese verslag wat die "samestellende ongelykhede" en "sterk sosio-ekonomiese en politieke marginalisering" uiteensit wat swart mense en mense van Afrika-afkoms in baie lande, insluitend in die VSA, steeds in die gesig staar. Die verslag het bevind dat "geen staat omvattend verantwoording gedoen het vir die verlede of vir die huidige impak van sistemiese rassisme nie" en het 'n "transformatiewe agenda" gevra om sistemiese rassisme te ontwortel en wetstoepassingsgeweld teen Swart mense en mense van Afrika-afkoms aan te spreek.

Die verslag, wat meer as enige ander land na die VSA verwys, doen 'n beroep op "herverbeelding van polisiëring en hervorming van strafregstelsels wat nie rasse- en etniese minderhede veilig hou nie en wat konsekwent diskriminerende uitkomste vir Afrikane en mense van Afrika-afkoms opgelewer het" en dring daarop aan dat state om rasseprofilering in wetstoepassing, die militarisering van wetstoepassing en die gebrek aan aanspreeklikheid en deursigtigheid rakende polisiegeweld aan te spreek.

Voortbou op die momentum van die verslag, het Bachelet haar verslag en agenda vir transformerende verandering formeel aan die VN voorgelê Menseregte Raad verlede week. Daar is, het sy gesê, "'n dringende behoefte om die nalatenskap van slawerny, die trans-Atlantiese slawehandel, kolonialisme en opeenvolgende rasdiskriminerende beleide en stelsels te konfronteer, en om regstellende geregtigheid te soek."

Advokate het onmiddellik die baanbrekende aard van hierdie verslag erken en die impak wat dit kan hê - as die VSA aktief reageer. In 'n video verklaring Collette Flannigan, uitvoerende direkteur van Mothers Against Police Brutality, het namens die ACLU die VN se Hoë Kommissaris geprys omdat hy “na die stemme van families van slagoffers van polisiegeweld geluister het en die geleefde pynlike ervarings van mense van Afrika-afkoms wyer gesentreer het” en 'n beroep op die Biden-administrasie, die Kongres en staats- en plaaslike regerings gedoen om gehoor te gee aan die aanbevelings van die verslag.

VN-lidlande, gelei deur die Afrika-groep, het ook die behoefte gesien om op hierdie oomblik munt te slaan. In 'n landmerkresolusie wat deur konsensus deur die Menseregteraad aanvaar is, sal die VN 'n onafhanklike deskundige meganisme skep om te fokus op die ondersoek en bekamping van sistemiese rassisme wêreldwyd, veral in die konteks van wetstoepassing.

Tot op die laaste oomblik het voormalige koloniale moondhede soos die Verenigde Koninkryk aangedring op 'n swakker resolusie, maar 'n ongekende internasionale koalisie van burgerlike samelewingsorganisasies en NRO's - waarvan baie deur swart vroue gelei word - het die raad suksesvol aangemoedig om die kernelemente te handhaaf van die resolusie. Die pilare van die resolusie vra vir groter globale aanspreeklikheid vir menseregteskendings deur wetstoepassing teen Swart mense in die VSA en wêreldwyd, en 'n ondersoek na die impak van slawerny en kolonialisme op hedendaagse vorme van sistemiese rassisme. Dit is 'n monumentale stap in die rigting van internasionale aanspreeklikheid vir sistemiese rassisme in wetstoepassing.

Na die aanvaarding van die resolusie het die minister van buitelandse sake, Antony Blinken, 'n vrygestel verklaring die Biden-administrasie se samewerking met die nuwe kundige meganisme, soos die ACLU en die Leierskapskonferensie oor Burger- en Menseregte, belowe veeleisend was.

Vir jare het die ACLU en burgerlike samelewingsorganisasies administrasies aangemoedig om soortgelyke uitnodigings aan tematiese menseregtekundiges te rig. In 2019 het die ACLU, die Nasionale Raad van Kerke en 'n diverse burgerlike samelewing-koalisie 'n beroep op die Trump-administrasie gedoen om 'n uitnodiging aan die VN se Spesiale Rapporteur oor hedendaagse vorme van rassisme te rig. Die ACLU het ook 'n koalisiepoging gelei wat 'n beroep op die Obama-administrasie gedoen het om die VN se spesiale rapporteur oor marteling uit te nooi om Amerikaanse aanhoudingfasiliteite en tronke, insluitend Guantanamobaai, te besoek.

Die Biden-administrasie se uitnodiging aan onafhanklike kundiges van die VN dui op 'n nuwe hoofstuk van Amerikaanse betrokkenheid by sy internasionale menseregte-liggame, veral oor rassegeregtigheid en -gelykheid. Ons is bemoedig deur die administrasie se belofte om saam te werk met die nuwe internasionale ondersoek na sistemiese rassisme, maar die Amerikaanse regering moet verdere stappe doen om die impak van slawerny en Jim Crow op sistemiese rassisme in die VSA te konfronteer

spesifiek, ons bel op president Biden en sekretaris Blinken om ferm en in die openbaar te ondersteun:

  • Die aanvaarding van binnelandse wetgewing wat sterk in ooreenstemming is met die VN se verslag, insluitend HR 40, om skadevergoeding vir slawerny te bestudeer;
  • Die vestiging van 'n Nasionale Menseregte-instelling en die aanstelling van 'n senior Menseregtekoördineerder met 'n mandaat om 'n nasionale plan van aksie te implementeer om internasionale menseregteverpligtinge na te kom, veral rakende rassegeregtigheid; en
  • Transformerende en betekenisvolle veranderinge aan ons openbare veiligheid en kriminele regstelsels, insluitend inisiatiewe om van polisiedepartemente te onttrek en te herbelê in die gemeenskappe wat die meeste deur polisiegeweld en oorpolisiëring benadeel is.

Die betekenisvolle aksies wat hierdie week deur die hoogste internasionale menseregteliggaam geneem is, dui op 'n keerpunt in die stryd teen rassisme en rassediskriminasie wêreldwyd, en die plaag van sistemiese rassisme teen Swart mense, veral in die konteks van polisiëring. Die implementering van die historiese VN-resolusie, wat informeel maar gepas die "George Floyd-resolusie" genoem word, val saam met die 20ste herdenking van die Durban-konferensie teen rassisme, wat moet voortgaan om die wêreldwye stryd teen rassisme te lei. Die implementering van die resolusie moet gevolg word deur die skepping van 'n VN Permanente Forum oor Mense van Afrika-afkoms, en moet spesifiek werk om vorige en huidige rasse-onregte reg te stel deur erkenning, erkenning, vergoeding en waarborge vir nie-herhaling van die misdade teen die mensdom van slawerny en die trans-Atlantiese handel in verslaafde Afrikane. Die onus rus nou op die Biden-administrasie om deur voorbeeld te lei in die werk om sistemiese rassisme af te breek.

Wat jy kan doen:

Neem die belofte: Sistemiese Gelykheidsagenda
Teken aan

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels