17 C
Brussel
Tuesday, June 18, 2024
GodsdiensTYE VAN OPKOMS EN AFVAL VAN GODSDIENS EN SEDELIKHEID (4)

TYE VAN OPKOMS EN AFVAL VAN GODSDIENS EN SEDELIKHEID (4)

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Om die toestand van die mensdom in die volgende tydperk, wat 'n kenmerkende verskynsel van die merkwaardige opkoms van godsdienstige gevoelens is, nog duideliker te maak, sou dit baie nuttig wees om ons aandag te vestig op die oorgangsfase wat die geloofstydperk met die voorafgaande tydperk verbind. . Die vae omswerwinge in die paaie van die filosofiese skole, die martelende spanning van die gees wat deur “ewige vrae gepynig word”, die gretige verlange om hierdie vrae op te los en die passievolle soeke na waarheid wat daaruit voortgevloei het, is die kenmerke van die oorgangstydperk. . Ons vind 'n weerspieëling van die innerlike toestand van die mense van daardie tyd in 'n werk uit die 2de eeu nC. – “Clementines”. Sy held, Clement, openbaar die toestand van sy gees op die volgende manier: “Van jongs af was ek oorweldig deur twyfel, en ek weet self nie hoe dit in my siel gekom het nie. Sal my bestaan ​​eindig met die dood, en sal die herinnering aan my nie verdwyn nie, aangesien oneindige tyd alle menslike dade in die vergetelheid bedek? Maar het dit in daardie geval sin gemaak om in hierdie wêreld gebore te word? Wanneer is die wêreld geskep en wat was voor sy skepping? As die wêreld al vir eeue bestaan, sou dit vir ewig bestaan; en as die wêreld 'n begin het, moet dit 'n einde hê. Wat sal aan die einde van die wêreld gebeur as nie stilte en sterflike vrede nie? Of gaan daar dalk iets gebeur wat nou onmoontlik is om aan te dink? Deur voortdurend hierdie vrae, wat uit my eie opkom, in myself gedra het, het ek baie gely, bleek geword, uitgeput; en die verskriklikste ding was dat wanneer ek van sulke gedagtes ontslae wou raak, as nutteloos en onnodig, hulle met nuwe krag aan my siel vasgeklou het en my nuwe martelings veroorsaak het ... Besit deur sulke gedagtes, het ek my tot die skole van filosowe gewend, want om 'n oplossing van twyfel daar te kry, maar ek het niks daar gevind nie, behalwe die konstruksie en vernietiging van sekere filosofiese posisies, ewige geskille, waarin byvoorbeeld die mening dat die siel onsterflik is, en omgekeerd, dat dit onderworpe is aan die dood . Die eerste mening het geseëvier – en ek was bly, die ander het geseëvier – en ek het weer in moedeloosheid verval. Dit is hoe die verskillende sienings my in die een of ander rigting gelei het, en ek moes erken dat dinge aangebied word nie soos dit werklik is nie, maar in die vorm waarin die een of ander standpunt dit voorstel. En weer was my kop duiselig en ek het met my hele siel gely. “

Dit was blykbaar nie net Clement wat gely en gely het onder die verdrukking van onoplosbare twyfel nie. So ook die mense van sy dag, in Soek van vertroosting vir hul dwalende siel. Die algemene ontwaakte geestelike dors het ook die filosofie beïnvloed. Laasgenoemde, wat toegegee het aan die eise van godsdienstige gevoel, wou haar vorige fout regstel en het onderneem om dieselfde gebou op te rig waaraan sy so lank gewerk het. Filosowe het skeppers van godsdienstige sisteme geword. Die oortuigings van Chaldea, Persië en selfs verre Indië het na vore gekom. Van al die wêreld se godsdienste het filosowe probeer om 'n nuwe wêreldgodsdiens te skep, en as gevolg van hierdie pogings het Alexandrynse teosofie en Neoplatonisme na vore gekom. Maar al hierdie pogings was vrugteloos; filosofie het sy geloofwaardigheid verloor. 'n Nuwe ster het in die wêreld opgekom - Christenskap, en in hierdie godsdiens van liefde en vergifnis het die godsdienstige gevoel van die mensdom 'n uitweg vir homself gevind.

Toe die Christelike godsdiens verskyn het, het dit die godsdienstige gevoel van mense in krisis gevind. Dit het 'n sterk stukrag aan hierdie bewussyn gegee, en 'n reaksie met merkwaardige krag uitgelok. Moeg vir vorige omswerwinge en vrugtelose pogings, geteister deur skeptisisme en twyfel, het die menslike denke na vrede gesmag en dit uiteindelik gevind waar alle werkende en beswaarde mense nog skuiling vind. Die mens se geestelike kragte het 'n veld gevind vir die wydste ontwikkeling, en dit lyk asof die wêreld sy triomf en sy redding gevier het deur die magtige impuls van godsdienstige entoesiasme. Dit is nie nodig om breedvoerig te verduidelik hoe hierdie impuls hom gemanifesteer het waar die lig van die evangelie ook al deurgedring en die woord van verlossing bereik het nie. Ondervragings, die swaard, die boeie van die tronk, al die kwellings wat menslike kwaadwilligheid kon uitdink, kon nie die krag van geloof skud nie. Rustig, asof by 'n fees, het mense gaan slag, en die gloed van die vure het net die brandende gesigte verlig met die vlam van godsdienstige gevoel. Hierdie vlam het verder en verder versprei, die ou wêreld omhels en nuwe lewe in die are van die mensdom ingeblaas. Die aanvanklike animasie het weliswaar relatief gou vervaag, maar die opkoms van die godsdienstige lewe het 'n hele millennium geduur.

Baie beskuldigings is teen die Middeleeue gemaak en baie donker kante is in die lewe van daardie tye uitgewys. Dit is eeue van duisternis, onkunde en bygeloof, toe die wêreld beskou is as bewoon deur onrein geeste, hekse en ander. onder., toe die mens nie die mees gewone natuurverskynsels kon verwesenlik nie, en tevrede was met hul growwe personifikasies. Toe verval die gedagte in 'n diepe slaap, verstar deur gesag. Toe is vryheid onwettig vertrap, menswaardigheid is straffeloos verneder. Toe het die Inkwisisie met sy gruwels regeer, toe het sy vure gebrand en die gekerm van die mense wat hulle pynig, verdrink. Die historikus het met walging by hierdie verskynsels stilgehou en hierdie droewige epog dadelik probeer verbygaan, sonder om enige betekenis vir vooruitgang daarin te erken en daarin bloot 'n tien-eeuse staking van menslike ontwikkeling te sien.

Niemand sal onderneem om die donker kante van die Middeleeuse lewe te regverdig en hierdie tydperk van die geskiedenis te idealiseer nie. Vir die historikus sal hy as sodanig nooit 'n pienk kleur kry nie. Maar dit is nie in hierdie situasie dat 'n mens die verloop van die godsdienstige lewe van die mensdom wil bestudeer nie. Hy stel nie belang in die oogpunt van die objektiewe waarnemer van die skaal van die gemete gebeurtenis nie, maar in die oogpunt van die sielkundige, wat die vraag 'n heeltemal ander blik gee. Die Middeleeuse geskiedenis skets voor ons 'n skouspelagtige prentjie van die koninkryk van die Kerk, geloof en godsdiens. Die kontras tussen hierdie eeue en die vorige toestand van die samelewing is onopsetlik treffend. Totdat die Christelike wêreld geëindig het met skeptisisme, onverskilligheid en apatie; die Christelike wêreld het sy lewe begin met die hervatting van die godsdienstige beweging. Baie gebeure in die geskiedenis sou vir ons heeltemal onverstaanbaar wees as ons nie die hoofmotor van die lewe in hierdie tydperk in ag neem nie, die belangrikste lewensimpuls van menslike aktiwiteit – godsdienstige gevoel. Neem byvoorbeeld dogmatiese teologiese debatte, al die opgewondenheid oor dwaalleer, skeuringe, ensovoorts. Met die eerste oogopslag lyk dit nogal vreemd dat teologiese, soms te delikate, kwessies die samelewing so kan verower dat dit op strate en pleine gedebatteer kan word, verban, ontneem van eiendom, sosiale status en ander ongelukke. Elke vreemdheid verdwyn wanneer ons die gemoedere van die mense op daardie tydstip onthou. Godsdiens was nie vir hulle iets wat vir hulle ontvoer is nie, godsdienstige waarhede was nie net geestelike oefeninge wat nie verder as die denkryk gegaan het nie. Inteendeel, godsdiens was vir hulle 'n lewenswerk en oortuigings, het die belangrikste belangstelling gehad, en daar was geen gebied van menslike verhoudings waar die invloed daarvan nie deurgedring het nie. Die mens het onbaatsugtig oorgegee aan die wil van die Voorsienigheid, in 'n onbaatsugtige sin van toewyding neergestrek voor die altaar gestaan ​​en sy enigste goed aan die Kerk toevertrou. Van hier af het alle lewensterreine 'n godsdienstige afdruk gekry. Die staat en die Kerk het 'n onlosmaaklike verbintenis aangegaan dat dit selfs moeilik was om te bepaal waar die een eindig en waar die ander begin het: die funksies van staat en kerklewe was so vervleg. Die einste idee van teokrasie, waarvan die verwesenliking die pium desiderium van die pousdom uitgemaak en steeds uitmaak, kon eers in die Middeleeue ontstaan ​​en bestaan ​​het, en selfs gedeeltelik verwesenlik het. Die wêreldoorheersing van die pouse, hul strewe na onvoorwaardelike gesag en blinde gehoorsaamheid word verklaar deur die suiwer psigologiese en geestelike toestand van Europa. In hierdie toestand vind sy verduideliking een van die merkwaardigste gebeurtenisse in die geskiedenis - die Kruistogte. Wat kon veroorsaak het dat groot massas mense hul huis, vaderland, selfs familie verlaat het en na 'n onbekende ver land vertrek waar die Verlosser van die wêreld eens was? Vir etlike geslagte het die mense met onstuitbare krag oos gestorm; dit het gebeur as 'n nuwe migrasie van nasies. Daar is skrywers (Robertson) wat dit as niks meer as die grootste monument vir menslike onnoselheid beskou nie. Maar so 'n streng veroordeling kan nie as regverdig beskou word nie. Die Kruistogte is nie 'n monument vir menslike onnoselheid nie, maar die belangrikste monument vir godsdienstige gevoel. Dit was hierdie stimulus wat die groot skares ontroer het en slegs die eenvoudige woorde: “As God wil,” het honderdduisende dapper krygers onder die vaandel van die kruis saamgedrom en die blink ster voor hulle verlig in die gedreun van die stryd met Mohammed se maan. En daardie historikus, wat in hierdie grootse verskynsel niks anders as onnoselheid wil sien nie, openbaar homself as 'n uiters slegte sielkundige en steur hom eenvoudig nie aan die leidende beginsel van die hele Middeleeuse lewe van die mens, wat al sy handelinge bepaal – groot en klein.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -kol_img
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -