5.3 C
Brussel
Maandag, 26, Februarie 2024
GodsdiensTYE VAN OPKOMS EN AFVAL VAN GODSDIENS EN SEDELIKHEID (5)

TYE VAN OPKOMS EN AFVAL VAN GODSDIENS EN SEDELIKHEID (5)

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

In die eerste volume van die tydskrif Strannik het in 1901 'n uitgebreide artikel deur B. Titlinov verskyn wat gewy is aan die agteruitgang van godsdiens en moraliteit, 'n verskynsel wat ons vandag waarneem - die begin van die 21ste eeu van die derde millennium.

Die einde van die Middeleeue was ook die einde van die geloofstydperk. Die mensdom het 'n nuwe fase van sy ontwikkeling betree; godsdienstig was daar 'n wending in bewussyn. Menslike gedagtes het uit lang slaap ontwaak, en dit het gelyk of die mens gebore is in 'n nuwe lewe, in 'n nuwe adolessensie. Italië, gehul in die stralekrans van 'n glorieryke verlede, staan ​​steeds aan die voorpunt van die beweging. Die bekende tydperk, bekend as die tydperk van die herlewing van wetenskappe en kunste, het begin. Dit het gelyk of die antieke wêreld uit die as van die eeue verrys het, en die kragtige genie van Phidias en Apelles, van Plato en Aristoteles, het gelyk of dit die wêreld weer die mooiste kunswerke en kreatiewe denke gegee het.

Hulle beskou gewoonlik die bloeityd van die klassieke wetenskappe in Italië net om die glans van hul edelste prestasies te weerspieël. Die donker kante van die Italiaanse humanisme moet ook nie vergeet word nie. En die donkerste hiervan is juis hierdie ligsinnige houding teenoor die Kerk en godsdiens, wat die destydse samelewing gekenmerk het.

Hulle beskou gewoonlik die bloeityd van die klassieke wetenskappe in Italië net om die glans van hul edelste prestasies te weerspieël. Die donker kante van die Italiaanse humanisme moet ook nie vergeet word nie. En insluitend die donkerste is juis hierdie ligsinnige houding jeens die Kerk en godsdiens, wat die destydse samelewing gekenmerk het. Saam met die wetenskappe en die kunste het skeptisisme, wat meer as 'n millennium gelede begrawe is, duidelik gestyg. In Italië het ongeloof versprei, wat hom in die kringe van die opgevoede samelewing as filosofiese ongeloof gemanifesteer het, en onder die laer lae van die mense hom as volkome onverskilligheid gemanifesteer het. Sy kwekerye was universiteite en wetenskaplike akademies; dus is die Universiteit van Padua daarvan beskuldig dat dit vir 'n lang tyd die middelpunt van ateïsme was, en die wetenskaplike akademies van Modena en Venesië is verskeie kere gesluit weens dwaalleer (vgl. Dreper, History of the Mental Development of Europa, vol. II, bl. 185).

Die Platoniese Akademie in Florence het Plato se filosofie met Christendom vervang. Savonarola het ywerig geveg teen heidense immoraliteit en heidense ongeloof, wat selfs onder die hoogste prelate beoefen is. “Hier praat die een met die ander: Wat dink jy van ons Christelike geloof? Hoe kyk jy na haar? En laasgenoemde antwoord: geloof is myns insiens net 'n droom, 'n onderwerp vir sensitiewe vroue en monnike. ” Dit is hoe nie net die predikers van bekering dit in die praktyk gesien het nie, maar Machiavelli het ook openlik gesê: “Ons Italianers is meestal sonder godsdienstige en boosaardige.” En hierby voeg hy by: “omdat die Kerk, in die persoon van haar verteenwoordigers, die slegste voorbeeld stel.” Saam met antieke heidense onderwys het beide antieke heidense ongeloof en antieke heidense ondeugde hervat. Dit is nie moontlik om die situasie van die geestelikes van daardie tyd te beskryf nie. Selfs pouslike hooggeplaastes, soos Guichardini, praat by hierdie geleentheid met die skerpste woorde. In die Romeinse hof is baie aandag aan die beeldende kunste gegee, maar baie min aan teologie en Christendom. Dit het tot die punt gekom dat die hoof van die Westerse Christendom gekrediteer is met die sin: "hoeveel die verhaal van Christus vir ons gebring het, is goed bekend aan almal," sowel as 'n ander uitdrukking dat dit "beter is om nie in te glo nie. die onsterflikheid van die siel”. Vanuit Italië het die gees van humanisme na ander Europese lande versprei, en terselfdertyd het godsdienstige skeptisisme begin versprei. Terloops, die gevolglike Reformasie, met sy ernstige oriëntasie, het dit van meet af aan bemeester. Vir Europa het 'n tyd van geloof weer gekom vir 'n tydperk met godsdienstige entoesiasme en teologiese polemiek. Hierdie bui was nie stabiel nie. Skeptiese rasionalisme het nie verdwyn nie en het sy vernietigende werk voortgesit. Die gevolge het nie lank laat kom nie.

Vanaf die tweede helfte van die agtiende eeu het 'n merkbare afname in godsdienstige gevoel in die Europese samelewing begin, en op 'n veel groter skaal as in die era van die Italiaanse Renaissance. Die anti-godsdienstige beweging het in Engeland begin met deïsme, wat bedoel het om die Christendom met natuurlike godsdiens te vervang, maar het sy volle ontwikkeling in Frankryk bereik. Hier het deïsme 'n volmaakte ontkenning van die Godheid geword. Voltaire, die afgod van sy tyd, het homself die belangrikste taak van die lewe gestel, die stryd teen die Kerk en openbaring. Christenskap het vir hom 'n ontoelaatbare bygeloof gelyk, en sy gunsteling uitdrukking was: "Vernietig goddeloosheid." Hy het gevra vir die hoop dat sy wens oor 'n paar dekades waar sou word.

Die idees van hierdie eeu word uitgedruk in die beroemde ensiklopedie van Diderot en D'Alembert, wat lank die gedagtes oorheers het. Die kennismaking met sommige gedagtes uit hierdie werk, sowel as van ander bekende skrywers van daardie tyd, openbaar aan ons die algemene stemming van Europese denke. Hoe oop godsdiens toe beskou is, verstaan ​​ons uit die volgende woorde van Diderot, waarmee hy probeer bewys dat die mens genoeg natuurlike godsdiens het: “Die wet van openbaring bevat geen morele reëls wat nie voorgeskryf is nie en nie beoefen word onder die invloed van natuurwette, sodat hy ons niks nuuts oor moraliteit leer nie. Die wet van openbaring stel ons nie bekend aan enige nuwe waarhede nie, want waarheid is niks anders as 'n definisie van 'n objek wat sulke idees uitdruk wat vir my duidelik is en die verband tussen wat ook duidelik is. Maar reguit godsdiens gee ons nie sulke definisies nie. Alles wat sy by die natuurwet gevoeg het, is vervat in vyf of ses stellings, wat vir my so onverstaanbaar is asof dit in 'n ou Kartaagse dialek geskryf is, dat die idees wat deur hierdie stellings uitgedruk word en die onderlinge verband daartussen vir my onbegryplik is. die idees self”.

“Die Katolieke godsdiens,” het hy in een van sy briewe geskryf, “verteenwoordig vir my die mees belaglike en wreedste in sy dogmas, die mees onverstaanbare en onduidelikste, die mees metafisiese, die mees verwarde, en lei dus tot twis, tot die ontstaan van sektes, skeuringe en ketterlike leerstellings, die skadelikste vir openbare vrede, die gevaarlikste vir monarge, as gevolg van sy hiërargiese struktuur, sy take en sy dissipline; die mees onsmaaklike, die donkerste, die mees gotiese en die mees onaantreklik in sy kerkrituele, die mees kleinlike en onkommunikatiewe in sy morele reëls, wat niks te doen het met die alomteenwoordige reëls van moraliteit nie, maar verteenwoordig slegs vir hom die behorende evangeliese, apostoliese en Katolieke moraliteit – van almal wat die meeste geneig is tot onverdraagsaamheid. Nadat sommige absurditeite verwyder is, is die Lutherse geloof beter as die Katolieke geloof, sosialisme is beter as Protestantisme, en deïsme met tempels en kerkrituele is beter as sosialisme. As ’n persoon wat geneig is tot bygeloof ’n afgod nodig het, is dit verkieslik dat daardie afgod die mees gewone en onskadelike is.” Dit is hoe die gedagtes van een van die bekendste leiers van die openbare mening lyk. Ons kan ons die impak op godsdienstige bewussyn voorstel van gedagtes soos die idees waarmee die beroemde ensiklopedie deurspek is, hoewel daar in laasgenoemde 'n mate van respek vir godsdiens is. Die Verligtingsbeweging was trots op die idees wat dit geopper het oor menslikheid, verdraagsaamheid teenoor individuele vryheid, ensovoorts, en hierdie trots van die menslike verstand het 'n beduidende rol gespeel in die handhawing van anti-godsdienstige neigings. Hoe ver hierdie verheffing van die mens gekom het, blyk uit bogenoemde Diderot in die slot van sy verhandeling The Interpretation of Nature: “Ek het begin met die natuur, wat hulle u skepping noem, en ek sal eindig met U wie se naam op aarde is. is God. O God, ek weet nie of U bestaan ​​nie, maar ek dink asof U my siel kan sien en ek sal optree asof ek voor U staan. Ek vra U niks in hierdie wêreld nie, want die verloop van gebeure volg homself, mits U nie bestaan ​​nie, of deur U wil, as U bestaan. Ek hoop om van U 'n beloning te ontvang in die ander wêreld, as dit bestaan; alhoewel alles wat ek in hierdie wêreld doen, doen ek net vir myself. En as ek goed doen, is dit sonder enige nadenke, selfs vir U. So is ek, 'n noodsaaklike georganiseerde deeltjie van ewige en noodsaaklike materie, of, miskien, U skepping. ”

Bogenoemde woorde openbaar aan jou die ware stemming van die filosoof en sy tyd. Hy was 'n materialis, soos die ander van die eeu. Wat die uitdrukkings aangaande die voorwaardelike bestaan ​​van die Godheid betref, word dit eerder vir ordentlikheid gebruik, aangesien dit glad nie in harmonie met materialisme is nie. Die onbetwisbare materialisme van Diderot se sienings word ook bewys deur die volgende gedeelte uit D'Alembert se droom: “Daar is net een stof in die wêreld. Die marmer van die standbeeld kan in 'n menslike liggaam verander word en omgekeerd. Verander die stuk marmer in 'n fyn poeier, meng dit met chernozem of ander grond wat geskik is vir die groei van plantegroei; meng hulle goed, gooi hierdie mengsel met water en laat dit vir 'n jaar, twee jaar, 'n hele eeu vrot - hier maak tyd nie saak nie. Van hier sal 'n plant uitspruit wat die mens sal voed en op hierdie manier die transformasie van marmer in 'n menslike liggaam sal wees en so meer.

Terloops, materialisme het nie ten volle by Diderot ontwikkel nie. Holbach se System of Nature was 'n uitdrukking van hierdie tendens, 'n boek wat in sy tyd groot geraas gemaak het en 'n dogma vir sy volgelinge geword het. Dit is nie verbasend dat die agtiende eeu uiteindelik tot materialisme gekom het nie; dit was 'n natuurlike gevolg van die hele anti-godsdienstige beweging in die Verligting. Sodra die gedagte van die Christelike wêreldbeskouing afgewyk het, was daar niks anders as om hom in materie te verdiep nie. Die nuwe godheid van die mensdom, die verstand, het self besluit dat daar geen God is nie, dat die heelal niks anders as bewegende materie is nie, en dat wat mense 'n siel noem saam met die liggaam sterf, net soos wanneer musiek ophou wanneer die snare breek. Al hierdie idees is sistematies ontwikkel in die "Sisteem van die Natuur". Daar is net ewige materie wat vanself beweging ontvang het, want dit is 'n groot geheel wat alles omvat. Die hele natuur is in beweging en al sy verskynsels is slegs 'n kombinasie van dieselfde materie. Begin met die klip in die ingewande van die aarde en eindig met die son, begin met die versteende konk en eindig by die mens, alles is 'n voortdurende beweging, 'n eindelose ketting van bewegings waarvan wesens verskil net in die verskeidenheid en grootte van die oorspronklike elemente. Die siel is 'n som van liggaamlike funksies, denke en wil – chemiese prosesse in die brein, daar is geen vryheid, geen onsterflikheid, geen deugde en gewete nie; egoïsme is die enigste beginsel van menslike optrede. Alles is sintuiglik, geen sintuiglike ervaring nie; geloof in God is gebaseer op die valse onderskeid tussen gees en materie. “Laat die mens ophou,” sê die skrywer van die Stelsel, “syne Soek buite hierdie wêreld waarin hy leef, vir sulke wesens wat hom daardie voorspoed sou bring wat die natuur hom nie gee nie; laat hom hierdie natuur bestudeer, met die wette daarvan kennis maak en die energie en onveranderlike permanensie verstaan ​​waarmee dit optree; laat hom voordeel trek uit sy ontdekkings vir sy eie welsyn en in stilte die wette gehoorsaam van die optrede waarvan niks hom kan red nie; laat hom berus by die gedagte dat die redes vir wat hy is vir altyd vir hom onbekend sal bly, want vir hom is dit met 'n ondeurdringbare sluier bedek; laat hom onverbiddelik gehoor gee aan die bevele van die steeds toenemende mag.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -kol_img
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -