12.2 C
Brussel
Saterdag, Maart 18, 2023

Gesondheidsadvies: veldbrande in die Europese streek van die WGO

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

WIE

Verskeie lande regoor die WGO se Europese Streek - insluitend Albanië, Griekeland, Israel, Italië, Noord-Masedonië en Turkye - ervaar ernstige veldbrande wat 'n gesondheidsrisiko vir mense en gemeenskappe inhou. Die brande word veroorsaak deur beide oormatige hitte tydens hittegolwe gekombineer met sterk winde en deur mensgemaakte faktore. WGO/Europa staan ​​gereed om geaffekteerde lande te ondersteun, insluitend deur vinnig noodvoorrade op versoek te ontplooi.

Hoe veldbrande jou gesondheid kan beïnvloed

Naby die brande is rook 'n gesondheidsrisiko omdat plantegroeibrande giftige gasvormige en deeltjie-lugbesoedelstowwe genereer. Die gevolge van rook wissel van oog- en lugwegirritasie tot ernstiger afwykings, insluitend verminderde longfunksie, brongitis, verergerde asma en voortydige dood.

Rook van veldbrande kan ook bydra tot hoër blootstelling aan lugbesoedeling op langer afstande met meer langtermyn-effekte: deeltjies kan diep in longgange binnedring en die bloedstroom binnedring, wat hoofsaaklik kardiovaskulêre en respiratoriese impakte tot gevolg het.

Wat jy kan doen om jouself te beskerm teen veldbrande

Jy moet doen wat jy kan om blootstelling aan veldbrandrook in die eerste plek te voorkom. As jy brandwonde opdoen, kan noodhulp ernstige gevolge tot die minimum beperk. Volg altyd die leiding van plaaslike owerhede. Die volgende raad kan jou help om veilig te bly:

Voorkom blootstelling aan veldbrande en verminder gesondheidsrisiko's:

 • Bly binnenshuis as dit veilig is. Tydens sulke hoë-besoedeling-episodes moet alle mense, veral diegene wat in gevaar is, kinders en bejaardes, soveel as moontlik binnenshuis bly en direkte ventilasie met buitelug vermy. Skakel in op plaaslike nooddienste om op hoogte te bly van enige instruksies om te verskuif of te ontruim.
 • Hou jou huis koel en verminder ander bronne van binnenshuise lugbesoedeling – soos die rook van sigarette, die gebruik van propaangas of houtstowe, die spuit van aërosolprodukte, en braai of braai kos – om gedeeltelik te vergoed vir verhoogde partikellading uit die buitelug. Maak vensters en hortjies toe (indien beskikbaar). Skuif na die koelste kamer in die huis, veral in die nag.
 • As dit veral in gevaar is, bly in lugversorgde ruimtes, wat oor die algemeen minder buite-deeltjies het as geboue wat oop vensters vir ventilasie gebruik. As jy buite moet beweeg, dra 'n masker, veral as jy aan hoër konsentrasies deeltjies blootgestel word.
 • Verminder onnodige reis. As reis noodsaaklik is, moet motorvoertuigbestuurders die hoofligte gedurende die dag gebruik om opvallendheid en sigbaarheid te verbeter.

As jy verbrand word, dien noodhulp vir brandwonde toe:

 • Stop die brandproses deur klere uit te trek.
 • Dien koue water toe en hou die verbrande area vir 'n geruime tyd in kontak met koue water.
 • Blus vlamme deur die persoon toe te laat om op die grond te rol of 'n kombers aan te smeer, of deur water of ander vlamblusvloeistowwe te gebruik.
 • Kry mediese sorg.
 • Moenie met noodhulp begin voordat jy jou eie veiligheid verseker het nie.
 • Moenie ys, pasta of olie op die verbrande area toedien nie.

Monitor en volg aanbevelings van plaaslike gesondheids- of noodowerhede gedurende die tydperk van brande:

 • Skole, kindersorgsentrums, aftree-oorde, ouetehuise, hospitale en hospies moet lugversorgde kamers vir vatbare individue voorsien.
 • Lugversorgde noodskuilings met voldoende deeltjiefiltrering moet binne groot kommersiële geboue, opvoedkundige fasiliteite of winkelsentrums geleë wees. Dit is voordelig om in minder besoedelde geboue en in koeler omgewings te bly.

Wat openbare gesondheidsdienste moet doen om jou gesondheid teen veldbrande te beskerm

Beskerming teen veldbrande is 'n gesamentlike poging van individue, gemeenskappe en openbare gesondheidsdienste.
Openbare gesondheidsdienste moet die volgende aan mense in gevaar stel:

 • vroeë inligting oor veldbrandgevare;
 • inligting oor gesondheidsimpakte en maniere waarop mense hulself kan beskerm;
 • inligting oor hulplyne, maatskaplike dienste, ambulanse, skoonlug- en afkoelruimtes, vervoer en mediese nooddienste;
 • plaaslike hospitaaldienste vir behandeling van mediese noodgevalle en akute siektes;
 • primêre sorgdienste en buitepasiëntdienste om geaffekteerde mense in die gemeenskap te versorg;
 • fasiliteite vir oksigenasie en respirators vir besonder kwesbare bevolkings;
 • plaaslike mediese hulpverleners, insluitend dokters;
 • openbare ruimtes om as skoonlug- en afkoelskuilings te dien.

Hittegolwe en veldbrande: 'n saamgestelde gesondheidsrisiko vir die mees kwesbares

Veldbrande gebeur meestal gedurende die somer wanneer temperature buitensporig hoog is. Tydens hittegolwe word kwesbare mense aan bykomende risiko's vir hul gesondheid blootgestel. Hittestres kan onderliggende siektes vererger en die risiko van ongelukke verhoog.

Hoë temperature beïnvloed die gesondheid van baie mense, veral ouer mense, babas, chronies siekes en mense wat buite werk – insluitend noodwerkers. Hitte kan uitputting en hitteberoerte veroorsaak, en kan bestaande toestande vererger – soos kardiovaskulêre, respiratoriese, nier- of geestesiektes.

Terwyl hulle hulself teen veldbrande beskerm, moet mense in gevaar ekstra sorg dra om hulself teen oormatige hitte te beskerm (sien skakels na openbare gesondheidsadvies hieronder).

Verskeie lande regoor die WGO se Europese Streek - insluitend Albanië, Griekeland, Israel, Italië, Noord-Masedonië en Turkye - ervaar ernstige veldbrande wat 'n gesondheidsrisiko vir mense en gemeenskappe inhou. Die brande word veroorsaak deur beide oormatige hitte tydens hittegolwe gekombineer met sterk winde en deur mensgemaakte faktore. WGO/Europa staan ​​gereed om geaffekteerde lande te ondersteun, insluitend deur vinnig noodvoorrade op versoek te ontplooi.

Hoe veldbrande jou gesondheid kan beïnvloed

Naby die brande is rook 'n gesondheidsrisiko omdat plantegroeibrande giftige gasvormige en deeltjie-lugbesoedelstowwe genereer. Die gevolge van rook wissel van oog- en lugwegirritasie tot ernstiger afwykings, insluitend verminderde longfunksie, brongitis, verergerde asma en voortydige dood.

Rook van veldbrande kan ook bydra tot hoër blootstelling aan lugbesoedeling op langer afstande met meer langtermyn-effekte: deeltjies kan diep in longgange binnedring en die bloedstroom binnedring, wat hoofsaaklik kardiovaskulêre en respiratoriese impakte tot gevolg het.

Wat jy kan doen om jouself te beskerm teen veldbrande

Jy moet doen wat jy kan om blootstelling aan veldbrandrook in die eerste plek te voorkom. As jy brandwonde opdoen, kan noodhulp ernstige gevolge tot die minimum beperk. Volg altyd die leiding van plaaslike owerhede. Die volgende raad kan jou help om veilig te bly:

Voorkom blootstelling aan veldbrande en verminder gesondheidsrisiko's:

 • Bly binnenshuis as dit veilig is. Tydens sulke hoë-besoedeling-episodes moet alle mense, veral diegene wat in gevaar is, kinders en bejaardes, soveel as moontlik binnenshuis bly en direkte ventilasie met buitelug vermy. Skakel in op plaaslike nooddienste om op hoogte te bly van enige instruksies om te verskuif of te ontruim.
 • Hou jou huis koel en verminder ander bronne van binnenshuise lugbesoedeling – soos die rook van sigarette, die gebruik van propaangas of houtstowe, die spuit van aërosolprodukte, en braai of braai kos – om gedeeltelik te vergoed vir verhoogde partikellading uit die buitelug. Maak vensters en hortjies toe (indien beskikbaar). Skuif na die koelste kamer in die huis, veral in die nag.
 • As dit veral in gevaar is, bly in lugversorgde ruimtes, wat oor die algemeen minder buite-deeltjies het as geboue wat oop vensters vir ventilasie gebruik. As jy buite moet beweeg, dra 'n masker, veral as jy aan hoër konsentrasies deeltjies blootgestel word.
 • Verminder onnodige reis. As reis noodsaaklik is, moet motorvoertuigbestuurders die hoofligte gedurende die dag gebruik om opvallendheid en sigbaarheid te verbeter.

As jy verbrand word, dien noodhulp vir brandwonde toe:

 • Stop die brandproses deur klere uit te trek.
 • Dien koue water toe en hou die verbrande area vir 'n geruime tyd in kontak met koue water.
 • Blus vlamme deur die persoon toe te laat om op die grond te rol of 'n kombers aan te smeer, of deur water of ander vlamblusvloeistowwe te gebruik.
 • Kry mediese sorg.
 • Moenie met noodhulp begin voordat jy jou eie veiligheid verseker het nie.
 • Moenie ys, pasta of olie op die verbrande area toedien nie.

Monitor en volg aanbevelings van plaaslike gesondheids- of noodowerhede gedurende die tydperk van brande:

 • Skole, kindersorgsentrums, aftree-oorde, ouetehuise, hospitale en hospies moet lugversorgde kamers vir vatbare individue voorsien.
 • Lugversorgde noodskuilings met voldoende deeltjiefiltrering moet binne groot kommersiële geboue, opvoedkundige fasiliteite of winkelsentrums geleë wees. Dit is voordelig om in minder besoedelde geboue en in koeler omgewings te bly.

Wat openbare gesondheidsdienste moet doen om jou gesondheid teen veldbrande te beskerm

Beskerming teen veldbrande is 'n gesamentlike poging van individue, gemeenskappe en openbare gesondheidsdienste.
Openbare gesondheidsdienste moet die volgende aan mense in gevaar stel:

 • vroeë inligting oor veldbrandgevare;
 • inligting oor gesondheidsimpakte en maniere waarop mense hulself kan beskerm;
 • inligting oor hulplyne, maatskaplike dienste, ambulanse, skoonlug- en afkoelruimtes, vervoer en mediese nooddienste;
 • plaaslike hospitaaldienste vir behandeling van mediese noodgevalle en akute siektes;
 • primêre sorgdienste en buitepasiëntdienste om geaffekteerde mense in die gemeenskap te versorg;
 • fasiliteite vir oksigenasie en respirators vir besonder kwesbare bevolkings;
 • plaaslike mediese hulpverleners, insluitend dokters;
 • openbare ruimtes om as skoonlug- en afkoelskuilings te dien.

Hittegolwe en veldbrande: 'n saamgestelde gesondheidsrisiko vir die mees kwesbares

Veldbrande gebeur meestal gedurende die somer wanneer temperature buitensporig hoog is. Tydens hittegolwe word kwesbare mense aan bykomende risiko's vir hul gesondheid blootgestel. Hittestres kan onderliggende siektes vererger en die risiko van ongelukke verhoog.

Hoë temperature beïnvloed die gesondheid van baie mense, veral ouer mense, babas, chronies siekes en mense wat buite werk – insluitend noodwerkers. Hitte kan uitputting en hitteberoerte veroorsaak, en kan bestaande toestande vererger – soos kardiovaskulêre, respiratoriese, nier- of geestesiektes.

Terwyl hulle hulself teen veldbrande beskerm, moet mense in gevaar ekstra sorg dra om hulself teen oormatige hitte te beskerm (sien skakels na openbare gesondheidsadvies hieronder).

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels