7.2 C
Brussel
Dinsdag, Maart 28, 2023

Dierevervoer: sistematiese mislukkings aan die lig gebring (onderhoud)

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Versuim om dierevervoerreëls af te dwing hou 'n risiko vir dierewelsyn in en is onregverdig teenoor boere, sê Tilly Metz, die voorsitter van die Parlement se ondersoekkomitee hieroor.

Die Parlement het 'n ondersoekkomitee oor die beskerming van diere tydens vervoer om die huidige situasie regoor Europa te evalueer na aanleiding van 'n resolusie wat vra vir strenger reëls. Die komitee aangeneem sy slotverslag in Desember 2021, waaroor alle MEP's tydens die plenêre sitting in Januarie 2022 sal stem.

Komiteevoorsitter Tilly Metz, 'n Groenes/EFA-lid van Luxemburg, het gesê: "Dit is belangrik om dieselfde vlak van beskerming van diere tydens die hele reis te verseker, net soos dit noodsaaklik is vir vervoerders en bestuurders om 'n enkele stel reëls te hê om voldoen aan oorgrensvervoer.”

Hoe wil die Parlement dierevervoertoestande verbeter?

Die komitee het sistematiese mislukkings gevind om die bestaande reëls oor die beskerming van diere tydens vervoer toe te pas en het aanbevelings gemaak vir die hersiening van die reëls, wat in 2023 verwag word.

Die komitee het gevra vir 'n vermindering in die duur van reise, spesifiek agt uur tot slag en vier uur vir einde-van-loopbaan diere, wat diere is wat aangehou word vir die produksie van melk of eiers of teling, asook beter beskerming van jong en dragtige diere. In plaas van 'n 10-dae drempel, moet ongespeende diere nie vervoer word voordat hulle vyf weke oud is nie en die limiet vir dragtige diere moet twee derdes van dragtigheid wees (tans 90%).

Wanneer dit by vervoer buite die EU kom, vra die komitee dat lewende uitvoere beperk moet word tot lande wat ekwivalente dierewelsynstandaarde waarborg en respekteer.

"Om seker te maak dat EU-verbruikers akkurate inligting het oor die diereprodukte wat hulle koop, is nog 'n belangrike taak, aangesien dit verbruikers bemagtig om die hoogste dierewelsynstandaarde te kies," het Metz gesê.

20220110PHT20621 cl - Dierevervoer: sistematiese mislukkings aan die lig gebring (onderhoud)
©AdobeStock/Pomphoto 

Watter EU-dierevervoerbeleid moet verander?

“Die EU moet dit verbeter en voltooi dierewelsynswetgewing om te verseker dat elke dier dieselfde vlak van beskerming geniet, ongeag waar dit gebore, grootgemaak of geslag word,” het Metz gesê.

"Ons het meer geharmoniseerde reëls, kontroles en sanksiesisteme nodig," het Metz bygevoeg en beklemtoon dat dit die EU se rol is om "'n gelyke speelveld vir boere en vervoerders te verseker". Die verslag beveel die sentralisering op EU-vlak aan van 'n paar deurslaggewende aspekte, soos die daarstelling van kriteria vir die goedkeuring van voertuie en vaartuie. Boere ontvang ondersteuning deur die Gemeenskaplike Landbou Beleid maar dit het “konkrete oplossings” nodig om dierewelsyn te verbeter, volgens Metz.

Sy stel voor dat nuwe beleidsinstrumente nodig is om "klein plaaslike strukture sowel as mobiele en op die plaas slagoplossings" te ondersteun, wat kan help om die aantal stresvolle reise na slagting te verminder.

Uitvoere van lewende diere na nie-EU-lande vereis ook geharmoniseerde reëls aangesien diere van sommige lidlande buite die EU-grense vervoer word en "in die huidige stelsel is dit baie moeilik om" welsynstandaarde af te dwing.

Hoe sal dit mense en boere bevoordeel?

Volgens Metz sou die komitee “nooit die lig gesien het as dit nie was vir die meedoënlose druk van die burgerlike samelewing, van bekommerde burgers wat keelvol is om oor dierevervoer in die nuus te lees nie”. Vir Metz, "Dit was baie duidelik dat 'n groot meerderheid van die burgers 'n vinnige verbetering van die situasie wil hê."

Burgerinisiatiewe soos Beëindig die hok ouderdom 'n impak op die werk van die komitee gehad en "hierdie eise van burgers is so goed as moontlik in ag geneem", hoewel Metz toegee dat, "daar nog ruimte vir verbetering ten opsigte van die aanbevelings is".

Metz glo dat “vir baie burgers die primêre motivering om strenger reëls en meer sanksies te vra 'n etiese bekommernis is, 'n begeerte om te sien dat dierelyding vermy of ten minste verminder word. Dus vir hulle sal enige verbetering 'n wins op sigself wees, benewens die vermindering van openbare gesondheidsrisiko's en omgewingsbekommernisse.”

Die verslag gaan egter nie net oor burgers nie, aangesien boere ook sal baat by 'n regverdiger en deursigtiger stelsel wat "hoë dierewelsynstelsels sal beloon met ruim openbare steun".

“Baie boere betreur die gebrek aan deursigtigheid en beheer wat hulle in die huidige stelsel teëkom; meeste van hulle gee om vir die diere wat op hul plaas grootgemaak of gebore word, maar hulle weet dikwels nie watter lot op hulle wag nadat hulle dit verkoop het nie.”

Verw.: 20211215STO19501

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels