12.3 C
Brussel
Sondag, Maart 19, 2023

Oos-Romeinse Ryk teen die plaag – 1:1

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Nuustoonbank
Nuustoonbankhttps://www.europeantimes.news
Die European Times News poog om nuus te dek wat saak maak om die bewustheid van burgers regoor geografiese Europa te verhoog.

Die Swart Dood (die tweede groot Europese plaagpandemie), wat van die 14de tot die 19de eeu geoes is, het volgens sommige skattings tot 60% van Europa se bevolking tydens die Honderdjarige Oorlog doodgemaak. En in die 6de eeu het die Oos-Romeinse Ryk, wat vinnig besig was om te ontwikkel ná baie dekades van krisis, sy voorganger in die gesig gestaar. Bisantium het oorleef, ten spyte van die dood van tientalle persent van die bevolking. Maar die eerste plaag het haar 'n verskriklike slag toegedien – wat haar nie toegelaat het om haar vorige mag te herwin nie. Sommige spekuleer dat die ryk oorleef het, aangesien die pandemie "onbelangrik" was. Naakte Wetenskap verstaan ​​hoe waar hierdie stelling is.

Die Justiniaanse plaag is die eerste bekende builepes-pandemie in Wes-Eurasië. Volgens vandag se sienings het die eerste infeksies toe in 541 in Pelusia (Egipte) plaasgevind, tydens die bewind van die Bisantynse keiser Justinianus I, na wie die epidemie vernoem is. Geskiedkundiges stel voor dat die plaag vanaf Ethiopië na Egipte gekom het en uit die Ooste daar gekom het.

Plaag uit die Ooste

Teen die lente van 542, volgens literêre bronne, het die siekte Konstantinopel bereik en oor Sirië, Anatolië, Griekeland, Italië (Bisantium het toe sy suidelike deel beheer) en Noord-Afrika versprei. Teen 543 het die plaag Armenië (beide Romeinse en Persies-beheerde gebiede), sowel as Gallië getref. Oor die volgende paar jaar het die siekte deurgaans versprei Europa, Noord-Afrika, Arabië, Mesopotamië. Miskien is net Oos-Asië (die bron van die infeksie) feitlik nie daardeur geraak nie.

Die Justiniaanse plaag het vir meer as 200 jaar in Europa en Klein-Asië geheers: ons weet van 20 uitbrake met 'n interval van 9-13 jaar. Voorheen het wetenskaplikes geglo dat die hoofroetes van die verspreiding van die siekte in Europa handelsroetes vanaf Konstantinopel was. Die hipotese het oortuigend gelyk, aangesien dit bekend is dat daar baie slagoffers van die pandemie in die hoofstad van die ryk was. Op die hoogtepunt het ongeveer vyfduisend mense elke dag daar gesterf (daar word melding gemaak van 10 duisend, maar dit is nie duidelik hoe gereeld so 'n dodetal opgemerk is nie).

Ons weet dat die dodelike en onheilspellende stam van die builepes, waaruit die Justiniaanse plaag, en toe die Swart Dood, in Sentraal-Asië in die Bronstydperk ontstaan ​​het en daar in die oudheid ontwikkel het. Maar dit beteken nie dat Justinianus se plaag die Middellandse See in een sprong getref het nie, want daar is beduidende genetiese verskille tussen die sesde-eeuse variante van die siekte in Europa en vroeëre Sentraal-Asiatiese variante. Sy het waarskynlik saam met handelaars en leërs gereis, met voedselvoorrade en vlooirotte wat hulle in verskeie stadiums vergesel het, wat oor eeue gestrek het en gemuteer het soos dit deur verskillende klimaatsones en verskillende gashere beweeg het.

Wetenskaplikes het dekades lank gedebatteer oor die dodelikheid van die siekte en die sosiale en ekonomiese gevolge daarvan. In 2019-2020 het verskeie studies verskyn wat wyd in die media gedek is, waarvan die skrywers aangevoer het dat historici voorheen beide die omvang en gevolge van die Justiniaanse plaag grootliks oordryf het. Sulke studies het probeer om haar as iets "nie erger as die griep" voor te stel nie. Dit wil sê, 'n gebeurtenis wat op geen manier die geskiedenis van Bisantium kon beïnvloed nie, wat dit verhoed om die beheer van die keisers oor die Middellandse See te laat herleef.

’n Nuwe werk deur die historikus Peter Sarris van die Universiteit van Cambridge (VK), gepubliseer in Past & Present, sê dit was nie heeltemal die geval nie. Professor Sarris glo dat skeptici beide die bewyse van antieke tekste en baie ander besonderhede ignoreer wat die impak van die pandemie op die state van daardie tyd bevestig.

Tussen Justinianus se troonbestyging in 527 en 541 (toe die plaag gekom het), het die keiser ongeveer 530 wette uitgevaardig. In die eerste plek, dit is die wette wat ingesluit is in die Kode van Justinianus (534 jaar van publikasie), die basis van die wetlike hervorming van die keiser. Na haar was daar nog net een uitbreking van imperiale wetgewing – van 542 tot 545. In 546, die jaar wat die plaag reeds versprei het, is hierdie aktiwiteit aan die afneem en bly so tot aan die einde van Justinianus se bewind. Watter wette is tydens die aanvang van die pandemie in Bisantium aangeneem?

In Maart 542, in 'n wet wat volgens Justinianus geskryf is met die "omringende teenwoordigheid van die dood" "wat na alle streke versprei het," het die keiser gepoog om die banksektor van die keiserlike te ondersteun. ekonomie deur dit vir bankiers makliker te maak om die erfgename van gestorwe debiteure te vervolg. In die Wet van 543 het hy die probleme opgelos wat veroorsaak word deur mense wat sterf sonder om testamente te maak. In 'n wet wat die volgende jaar uitgereik is, het die keiser die erfregte van minderjariges uitgeklaar – in reaksie op 'n voorval wat in Antiogië ontstaan ​​het nadat eers 'n ma en toe haar dogter binne 'n kort tydjie gesterf het.

In 'n ander wet, gedateer 544, het die keiser prys- en loonbeheer ingestel aangesien werkers probeer het om voordeel te trek uit 'n tekort aan 'n vinnig kwynende arbeidsmag. Justinianus het gesê dat “die straf wat deur God se goedheid gestuur is” veronderstel was om die werkers “beter mense” te maak, maar eerder “het hulle hulle tot gierigheid gewend”.

Met ander woorde, die administrasie van die ryk het 'n reeks anti-krisismaatreëls aangeneem om die skade wat deur die plaag veroorsaak is en in die lig van die ontvolking wat daardeur veroorsaak is, te beperk.

Dat die builepes die bestaande fiskale en administratiewe probleme van die Oos-Romeinse Ryk vererger het, word bewys deur die verandering in munte gedurende hierdie tydperk, voer Sarris aan. Die regering het 'n reeks liggewiggoue munte uitgereik, die eerste so 'n vermindering in die waarde van 'n goue geldeenheid sedert die bekendstelling daarvan in die 4de eeu. Die gewig van die swaar kopermunt van Konstantinopel is ook omstreeks dieselfde tyd aansienlik verminder – dit wil sê toe die keiser noodbankwetgewing aanvaar het.

Rustelose koninkryk

Kom ons onthou die tyd wat die verskyning van die plaag in Konstantinopel voorafgegaan het. In 527 het die 45-jarige Justinianus die Bisantynse troon oorgeneem. Baie historici beskou sy bewind as die bloeitydperk van Bisantium – en met goeie rede. Die ryk wat hy aanvaar het, was, om dit sagkens te stel, nie in die beste toestand nie. Bure uit die weste is die Germaanse koninkryke wat op die ruïnes van Rome verskyn het, wat altyd nie huiwerig is om te veg nie. Bure aan die oostekant is die Sassanidiese Persiese Ryk, waarmee Bisantium sedert die 3de eeu (met kort onderbrekings) oorloë gevoer het. Met sulke bure het Justinianus gewys dat hy 'n briljante bevelvoerder is selfs voordat hy die troon bestyg het.

Binne die ryk moes ook nie verveeld raak nie. Die Romeinse model van regering en belasting op daardie tydstip het lankal nie meer normaal funksioneer nie. Maar niemand het iets nuuts voorgestel nie: amptenare het op een of ander manier gewerk, inligting en belasting van verafgeleë provinsies het nie altyd gekom nie, en as hulle het, dan het hulle dit laat gedoen. Die regters het geregtigheid gepleeg op grond van wette wat teen daardie tyd verouderd was, maar niemand was haastig om dit te verander nie. Voeg hierby die ongebreidelde korrupsie en inter-etniese konflik.

Soos hierbo genoem, het Justinianus 'n ernstige regshervorming uitgevoer: 'n spesiale kommissie het gewerk aan die skepping van sy Kode, wat alle aspekte van die lewe van individue, professionele of godsdienstige gemeenskappe, verskeie instellings van die ryk in ag geneem het - en op hierdie basis nuwe wette uitgewerk. Daarbenewens het hy die stelsel van provinsiale en munisipale regering verander: die Bisantynse model het die Romeinse model vervang, wat gebaseer was op die algehele versterking van die Christelike Kerk en die mag van die keiser. Hy het die inhoud van amptenare vergroot – destyds was dit ’n taamlik innoverende metode om korrupsie te bekamp – en het ook ’n aantal ekonomiese innovasies ingestel, wat belastingwetgewing verander het.

Terselfdertyd het die legioene, wat hul eertydse mag en glorie herstel het, die lande wat eens aan Rome behoort het in Europa, Afrika en Asië verower en in die 5de eeu verlore gegaan het. In 534 het die Vandale staat geval met sy hoofstad in Kartago. Die suide van Italië is verower, asook Ravenna, die hoofstad van die latere Romeinse keisers in Sentraal-Italië. Die beroemde militêre leiers Belisarius en Narses het die vyande van Bisantium verslaan. Dit het gelyk of die Oos-Romeinse Ryk binnekort grootheid sou herwin. Maar in plaas daarvan het die plaag gekom.

Ek moet sê dat die eerste anti-krisiswette, wat ons hierbo genoem het, deur die keiser in Konstantinopel aangeneem is, vry van 'n pandemie, op grond van inligting wat van die provinsies ontvang is. En hy was reg, want in die volgende maand van 542 het die siekte in die hoofstad verskyn.

Professor Sarris sê: “Die belangrikheid van 'n geskiedkundige pandemie moet nooit primêr beoordeel word deur of dit tot die ineenstorting van die betrokke samelewings gelei het nie. Die veerkragtigheid van die Oos-Romeinse staat in die aangesig van die plaag beteken eweneens nie dat die plaag se uitdaging nie werklik was nie … Wat die opvallendste is van die regering se reaksie op die Justiniaanse plaag in die Bisantynse of Romeinse wêreld, is hoe rasioneel en uitgebrei dit is. is. was, ten spyte van die ontmoedigend onbekende omstandighede waarin die owerhede hulle bevind het. “

Dit is moeilik om hiermee te verskil. Die eerste slag van die plaag het Bisantium getref nie net toe dit aan bewind gegroei het nie, maar ook toe dit deur 'n uiters bekwame, intelligente en nie bang was om besluite te neem, regeer is nie. As ons onthou dat Justinianus nie 'n koning van bloed was nie en die troon ingeneem het volgens die wil van sy oom Justin, wat op sy beurt bloot tot keiser verkies is, word dit duidelik dat die faktor van die heerser 'n lotery is. Bisantium was gelukkig daarin.

Wie het die plaag na Brittanje gebring

Tot in die vroeë 2000's was die identifikasie van Justinianus se plaag as "buile" uitsluitlik gebaseer op antieke tekste, waarvan die skrywers die voorkoms van buboe of swelling in die lies of oksels van slagoffers beskryf het. Maar toe het die vinnige ontwikkeling van die wetenskap argeoloë en genetici toegelaat om spore van die antieke DNA van die bakterie Yersinia pestis in die skeletoorblyfsels van mense van die vroeë Middeleeue te vind. Sulke vondste is in Duitsland, Spanje, Frankryk en Engeland gemaak.

In 2019 het 'n groep wetenskaplikes onder leiding van Marcel Keller van die Max Planck Institute for the Study of Human History (Jena, Duitsland) in die joernaal Proceedings of the National Academy of Sciences 'n werk gepubliseer met die resultate van die ontleding van DNS-spore wat gevind is . Een van die monsters is geneem vanaf 'n vroeë Anglo-Saksiese begraafplaas wat nou Edix Hill (Cambridgeshire, VK) genoem word. Dit het geblyk dat die gevind stam van Y. pestis die vroegste geïdentifiseerde lyn van bakterieë is wat aan die 6de eeuse pandemie deelgeneem het. Duidelik vroeër as die een wat in 542 in Konstantinopel verskyn het.

Hierdie ontdekking het ons begrip van die weë van die pandemie verander. Voorheen het wetenskaplikes aangeneem dat dit Konstantinopel was wat die hoofdraer van die infeksie geword het – deur handels- en militêre roetes, deur Suid-Europa, na die noorde. Brittanje moes dus van die laastes gewees het wat die plaag ontvang het. Die vondste by Edix Hill vertel 'n ander storie. Dit blyk dat die siekte langs verskillende roetes versprei het - en dus deur meer lande gegaan het, waar dit sy dodelike oes ingesamel het. Die skrywers van die studie stel voor dat die plaag die Middellandse See deur die Rooi See binnegekom het, en in Engeland, moontlik deur die Oossee en Skandinawië. Dit blyk dat die vasteland van Europa die plaag tegelyk van twee kante kan kry – van die Middellandse See uit die suide en van Brittanje uit die noorde.

Professor Sarris merk hierop op: "Die toenemende volume genetiese data sal lei in rigtings wat ons nog nie kan voorsien nie, en historici behoort in staat te wees om positief en verbeeldingryk daarop te reageer, eerder as om hul skouers op te trek."

Voorstanders van die idee van "onbeduidendheid" van Justinianus se plaag regverdig hul gevolgtrekkings soos volg. Eerstens, sê hulle, is die omvang en gevolge van die pandemie slegs aan ons bekend uit antieke tekste. En tydgenote het haar kleurvol beskryf, maar min. As Procopius van Caesarea minder as een persent van al sy baie lywige werke aan die plaag gewy het, beteken dit dat hy dit nie belangrik genoeg geag het in die lewe van die hedendaagse samelewing nie.

Hierdie argument is soortgelyk aan die bewering dat die grootskaalse oorloë tussen Bisantium en Persië, kenmerkend van die grootste deel van die sesde eeu, nie saak gemaak het nie, aangesien Johannes van Efese dit skaars bespreek het in sy "Boek van die Plaag" (wat hy later ingesluit het) in die “Kerkgeskiedenis” ). Die feit is dat Procopius die sekretaris van die bevelvoerder Belisarius was. Daarom is sy werke werke oor militêre geskiedenis. Die feit dat hy 'n persoonlike (en baie aanskoulike) getuienis oor die aankoms van die plaag in Konstantinopel gelaat het, spreek eerder van die belangrikheid wat hy aan hierdie gebeure geheg het, wat nie deel was van die kring van sy gewone belangstellings nie. Hier is wat hy geskryf het:

“Daar was geen redding vir 'n man van die plaag waar hy ook al gewoon het nie – nie op 'n eiland nie, nie in 'n grot nie, nie op die top van 'n berg nie ... Baie huise was leeg, en dit het gebeur dat baie van die dooies in die afwesigheid van familielede of bediendes, het vir etlike dae onverbrand gelê. Op hierdie tydstip kon min mense by die werk gevind word. Die meeste van die mense wat op straat ontmoet kon word, was diegene wat die lyke gedra het. Alle handel het opgehou, alle ambagsmanne het hul kuns laat vaar ... "

Die tweede argument ten gunste van 'n "klein pandemie" is dat die Oos-Romeinse Ryk nie geval het nie, sy openbare en private instellings het aangehou werk, selfs militêre veldtogte het nie opgehou nie. Maar hierbo het ons gewys dat Bisantium net gelukkig was in hierdie sin: dit het die lotery van keisers gewen. Maar haar opponente – die Lombards, Perse en ander volke – het nie altyd optimaal gereageer op wat gebeur het nie. Dit is nie verbasend dat Bisantium oorwinnings oor hulle behaal het nie, alhoewel met groot inspanning.

Natuurlik het digbevolkte stede meer onder die plaag gely. Maar die feit dat in die verre noordelike buitewyke van Europa, in 'n ylbevolkte landelike gebied, baie mense daaraan gesterf het (in die Edix Hill-nekropolis is meestal slagoffers van die siekte begrawe), vertel ons dat die Justinian-plaag nie genoem kan word " onbeduidend”. As sy so was, sou dit kwalik die herlewing van die Bisantynse Ryk gestop het.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels