14.5 C
Brussel
Donderdag, Maart 23, 2023

Jan Figel reageer op HRWF oor ForRB in Pakistan

Voormalige EU ForRB Spesiale Gesant Jan Figel se sienings oor godsdiensvryheid

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Brussel-korrespondent vir The European Times. - Willy Fautré, voormalige chargé de mission by die kabinet van die Belgiese ministerie van onderwys en by die Belgiese parlement. Hy is die direkteur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), 'n NRO gebaseer in Brussel wat hy in Desember 1988 gestig het. Sy organisasie verdedig menseregte in die algemeen met 'n spesiale fokus op etniese en godsdienstige minderhede, vryheid van uitdrukking, vroueregte en LGBT mense. HRWF is onafhanklik van enige politieke beweging en enige godsdiens. Fautré het feitesendings oor menseregte in meer as 25 lande uitgevoer, insluitend in gevaarlike streke soos in Irak, in Sandinistiese Nicaragua of in Maoïstiese gebiede van Nepal. Hy is 'n dosent aan universiteite op die gebied van menseregte. Hy het baie artikels in universiteitsjoernale gepubliseer oor verhoudings tussen staat en godsdienste. Hy is 'n lid van die Persklub in Brussel. Hy is 'n menseregte-advokaat by die VN, die Europese Parlement en die OVSE.

Oor wette wat gewysig moet word; Christene, Hindoes, Ahmadi's en Moslems in die tronk of in die doderyk op aanklagte van laster; die EU-monitering van die implementering van die GSP+; die omstrede Enkel Nasionale Kurrikulum; die beplande sending na Pakistan van die EU se spesiale verteenwoordiger vir menseregte Eamon Gilmore

Dit is Deel II van die onderhoud gevoer deur Willy Fautre van Human Rights Without Frontiers International. – Sien Deel I hier afgelaai word

Op 10 Februarie 2021 het drie Lede van die Europese Parlement Intergroep oor VVB – Peter van Dalen (EPP), Bert-Jan Ruissen (ECR), Joachim Kuhs (ID) – 'n geskrewe parlementêre vraag gerig aan Josep Borrell, Hoë Verteenwoordiger/ Vise-President van die Kommissie, waarin hulle die kontroversiële kwessie van die bevoorregte GSP+-status wat aan Pakistan toegeken is, soos volg geopper het: “Gegewe die godslasteringswette in Pakistan en die ongeregverdigde behandeling van godsdiensminderhede in Pakistan waartoe dit lei, oorweeg die VP/HR om die Algemene Skema van Voorkeure Plus-voorkeure vir Pakistan te beëindig? Indien nie, hoekom nie?”

Op 15 April 2021, die swakkes antwoord van die vise-president van die Kommissie het nie veel hoop aan menseregteverdedigers in Pakistan en in Europa gegee nie:

"Die 2018-2019-verslag oor die algemene skema van voorkeure (GSP) toon dat Pakistan vordering maak mettertyd op gebiede soos die uitskakeling van eermoorde, die beskerming van transgender persone en die beskerming van vroue- en kinderregte. 

Daar bly egter nog 'n aantal tekortkominge. Die verslag sluit in die vermindering van die omvang van die doodstraf as een van die prioriteitsareas vir optrede. Die EU sal voortgaan om verdere vordering oor hierdie kwessies noukeurig te monitor, aan te spreek en aan te moedig."

Op 29 April 2021 het die Europese Parlement 'n Resolusie oor Godslasterwette in Pakistan, waarin dit

"Doen 'n beroep op die Kommissie en die Europese Diens vir Buitelandse Aksie (EEAS) om Pakistan se geskiktheid vir GSP+-status onmiddellik te hersien in die lig van huidige gebeure en of daar voldoende rede is om 'n prosedure te begin vir die tydelike onttrekking van hierdie status en die voordele wat daarmee gepaard gaan. dit, en om so gou moontlik aan die Europese Parlement verslag te doen oor hierdie aangeleentheid. "

681 lede van die Europese Parlement het ten gunste van die resolusie gestem: slegs drie MEP's het daarteen gekant.

Menseregte Sonder Grense 'n onderhoud met die voormalige spesiale gesant van die EU, Jan Figel, om sy mening te deel oor die bekommernisse van die Europese Parlement wat verband hou met die voortsetting van die GSP+-status ondanks die aanhoudende skendings van godsdiensvryheid, die misbruik van die godslasteringswette en die herhaalde vonnisse tot die doodstraf, die nie-vervolging van plegers van geweld, gedwonge huwelike en bekering van nie-Moslem meisies tot Islam, en verskeie ander oortredings van internasionale reg.

HRWF: Watter wette in Pakistan is strydig met internasionale ooreenkomste en moet dringend gewysig word?

Jan Figel: Godslasteringswette is die mees drakoniese wette wat vryheid van denke ondermyn, godsdiens of uitdrukking. Dit versmoor letterlik die godsdienstige minderhede, boesem dodelike vrees vir gepeupelgeweld in en dwing godsdienstige minderhede tot onderwerping aan die grille en gesag van die meerderheid.

Regeringspogings tot Islamisering van Pakistan se siviele en strafreg, wat in die vroeë 1980's begin het, het die fundamentele reg op vryheid van godsdiens en uitdrukking gevaarlik ondermyn, en het gelei tot ernstige misbruik teen die land se godsdienstige minderhede. Die breë en vae bepalings van 'n reeks wette wat gesamentlik bekend staan ​​as die "godslastering"-wette, wat kriminele strawwe vir misdrywe teen Islam versterk, is gebruik om polities gemotiveerde aanklagte van godslastering of ander godsdienstige misdrywe teen lede van godsdienstige minderhede te bring. sommige Moslems.

Die godslasterwette het ook bygedra tot 'n klimaat van godsdienstige dwepery wat gelei het tot diskriminasie, teistering en gewelddadige aanvalle op minderhede – misbruik wat blykbaar deur sommige politieke leiers en regeringsamptenare geduld, indien nie goedgepraat nie.

HRWF: Ons organisasie het 'n databasis van dosyne gedokumenteerde gevalle van Christen-, Hindoe-, Ahmadi- en selfs Moslem-Pakistaniërs wat op die doodsvonnis is of tot swaar tronkstraf gevonnis is of jare lank in voorverhoor aanhouding was op aanklagte van godslastering. Werk die regstelsel in ooreenstemming met internasionale standaarde in hierdie verband?

Jan Figel: In teorie en op papier kan die regstelsel blykbaar in ooreenstemming met internasionale standaarde werk, maar in die praktyk en die werklikheid op die grond werk dit nie. Die staat beïnvloed optrede of gebrek aan optrede op enige geregtelike proses oor aangeleenthede van godsdienstige inhoud in howe, en hou die politieke opportuniteit op die voorgrond. Dit dwing skuldigbevindings of vertraagde uitsprake af in sensitiewe godsdienssake.

Die mees prominente voorbeeld is die geval van Asia Bibi. Hierdie vrou uit nederige agtergrond is genadeloos geslaan en van godslastering aangekla omdat sy water gedrink het uit 'n houer wat deur haar Moslem-medewerkers gebruik is. Sy is ter dood veroordeel deur 'n laer hof en daarna deur hoër howe op appèl. Toe haar saak egter in internasionale media bekend word, het Pakistan ’n manier gevind om haar ná nege jaar van tronkstraf vry te laat. Die Hooggeregshof van Pakistan het die saak op tegniese gronde vernietig, maar het haar steeds nie onskuldig verklaar nie. Asia Bibi moes van Pakistan na Kanada vlug ingevolge 'n stilswye-ooreenkoms tussen die twee lande.

Dikwels versuim die polisie ook om kwesbare groepe en individue te beskerm. Dit was die geval op 14 Februarie in Lahore, toe die 25-jarige Pervez Masih deur 'n gewelddadige skare vermoor is, hoewel die polisie ingelig is en om beskerming ontbied is.

In Pakistan is die oppergesag van die reg swak en geregtigheid word vertraag of nie uitgevoer nie as gevolg van die godsdienstige indoktrinasie van massas en straatmag. Dikwels dwing semi-ongeletterde godsdienstige geestelikes die regstelsel om voor hul invloede te buig. Die staatsveiligheid en wetstoepassingsowerhede is swak en ook onderhewig aan sekere godsdienstige oorwegings. Weens hierdie swakheid is verskeie moedige regters vermoor of moes hulle landuit vlug.

Die strafregstelsel in Pakistan het in hierdie konteks hersiening en moed nodig. Dit is gebrekkig. Daar is stilswyende ondersteuning aan die klaer se kant op alle vlakke: polisie, tronke en howe. Te midde van vrese, druk en eendersdenking probeer die regters om die besluit na hoër en hoër howe te verskuif. Soms is hul partydigheid duidelik, selfs in hul oordele.

In 'n onlangse hofuitspraak het die regter in Rawalpindi 'n Moslemvrou wat van godslastering beskuldig word tot die doodstraf gevonnis en gesê sy is nie net 'n lasteraar nie, maar ook 'n afvallige, waarvoor sy die doodstraf verdien.

Daar is dus min voorbeelde wanneer die regstelsel in ooreenstemming met internasionale standaarde werk. As dit gebeur is dit net op Hooggeregshofvlak, wat die hoogste vlak is.

HRWF: In watter mate bevorder Pakistan godsdienstige verdraagsaamheid in sy skoolonderwysstelsel of nie?

Jan Figel: Die onderwysstelsel behoort baie meer te doen vir intergodsdienstige en interetniese verdraagsaamheid en naasbestaan. Inteendeel, 'n mens kan sien hoe haat teen Hindoes ingeboesem word, veral deur die stryd om Indië se onafhanklikheid van Britse koloniale heerskappy te wanvoorstelling en saam te bedink. Die woord Hindoe vir sommige groepe verteenwoordig 'n vyand van Pakistan en Islam.

Daar is positiewe pogings, maar 'n tradisionele ingesteldheid heers in die samelewing. Diskriminasie en onverdraagsaamheid bestaan ​​in die administrasie, en ook onder opvoeders en onderwysers. Opmerklik is dat die onlangse verpligte Enkel Nasionale Kurrikulum (SNK) ook 'n godsdienstige perspektief het; selfs in die Engelse en wetenskapklasse is godsdiens ingevoer. Die staat is gedefinieer as 'n godsdienstige een, die Islamitiese Republiek van Pakistan, sedert die tye van die militêre regime ... Daar is vrese dat hierdie SNC onverdraagsaamheid en vooroordele sal verhoog, en 'n nadelige impak sal hê.

Goeie geletterdheid vir almal en relevante onderwys is nodig vir vrede, naasbestaan ​​en meer belowende ontwikkeling in Pakistan. Maar die inhoud van die onderwys is 'n deurslaggewende faktor! Die staat moet meer daarvan vat en sy plig behoorlik nakom.

HRWF: Die GSP+ was die beste poging van die EU om konkreet en objektief te wees oor die belangrikheid van internasionale verdrae in sy verhoudings met derde lande. Binnekort sal DG Handel, die EEAS en verskeie dienste binne die Kommissie evalueer in watter mate Pakistan voldoen het aan die 27 internasionale ooreenkomste wat voorwaardes is om die "GSP+"-status wat die moeite werd is te ontvang en te behou. billions of Euro, grootliks baat by die ekonomie van Pakistan. Wat is jou siening oor hierdie proses?

Jan Figel: Ek stem saam dat die GSP+ 'n wonderlike EU-instrument is om belangrike reëls, waardes en volhoubare ontwikkeling in begunstigde lande te bring, insluitend die grootste een onder hulle - Pakistan. Hier kan dit nie “business as usual” wees nie. Die EEAS bestuur 'n groot EU-afvaardiging van diplomate en het 'n bietjie gedetailleerde kennis van die werklikheid op die grond. Dit is belangrik vir die Kommissie om 'n regverdige beoordeling en aanbevelings te hê in ooreenstemming met die ooreengekome doelwitte van hierdie Ooreenkoms, en vir die Europese Parlement en die Raad om verantwoordelike posisies in te neem. Slegs a Europa omgee vir geregtigheid kan 'n sterk, konstruktiewe en gerespekteerde globale akteur wees.

Sewe-en-twintig internasionale verdrae wat die voorwaardes is om die "GSP+"-status te ontvang en te behou, moet nie net deur die regering en die parlement van Pakistan onderteken en bekragtig word nie. Hulle moet in die praktyk geïmplementeer word (!) tot voordeel van mense. Daardie verdrae dek menseregte, die oppergesag van die reg, omgewingsbeskerming, arbeidsreg, die stryd teen korrupsie, ens.

Vir hierdie doel het Pakistan die TIC – Treaties Implementation Cell geskep. Daarom moet die EU fokus op die monitering van die implementering. Baie van die Europese belastingbetalers se geld word aan Pakistan geskenk ter ondersteuning van hierdie verpligtinge. Dit is tyd vir 'n regverdige en geloofwaardige beoordeling. Dit sou die enigste doeltreffende instrument van die EU wees om Pakistan te dwing om sy simptomatiese, sigbare onreg teenoor sy godsdienstige minderhede te hersien.

HRWF: Dink jy dit deur te ignoreer die nie-nakoming van 'n aantal internasionale verdrae die EU sou werklik be Pakistan te help en dat ander onsuksesvolle kandidate vir die GSP+-status wOuld voel jy nie teen gediskrimineer deur vermeende EU se dubbele standaarde nie?

Jan Figel: Deur Pakistan onvoorwaardelik te kondoneer, stuur die EU 'n inkonsekwente, verkeerde boodskap aan die ander kandidaatlande. Die Unie moet een geloofwaardige gesig hê en dubbele standaarde weier. Pakistanse owerhede praat baie oor demokrasie en beskerming van minderhede. Hulle het 'n ministerie vir menseregte, maar daar is baie vars bloedvlekke op die wit strook van Pakistan se vlag. Die inspirerende stigtersvader van Pakistan, Ali Jinnah, het volgelinge nodig in dade, nie in woorde nie.

HRWF: Met inagneming van Pakistan se woonbuurt en Europa se belange, dink jy dit is geregverdig om Pakistan uit die haak te laat oor menseregte kwessies, vanweë die situasie in Afghanistan en die invloed daarvan in Pakistan?

Jan Figel: Pakistan is 'n belangrike EU-vennoot en 'n kernkrag, maar watter land is nie belangrik in hierdie streek nie? As ons om hierdie rede Pakistan laat voortgaan om dieselfde beleid te implementeer, sal dit dit net aanmoedig om sy geopolitieke en geostrategiese kaart te speel. Status quo is nie genoeg vir die verbetering van lewens en verhoudings binne die land nie. Pakistan moet verantwoordelik gehou word vir sy optrede en sy verpligtinge. Dit is die beste diens wat die EU aan mense van goeie wil in Pakistan kan lewer.

HRWF: Wat moet Eamon Gilmore, die EU se Spesiale Verteenwoordiger vir Menseregte, vir die Pakistanse owerhede sê wanneer hy Pakistan later hierdie maand besoek?

Jan Figel: Die spesiale verteenwoordiger van die EU moet die regering van Imran Khan vra om die kwessie van die drakoniese godslasterwette aan te spreek. Ek sal hom aanbeveel om te praat oor die regverdigheid van die administratiewe, regs- en geregtelike stelsels wat handel oor, ondersoek en besluite oor godslasteringsake neem. Daar moet 'n regverdige en onpartydige manier wees om sulke gevalle te hanteer. Die regering moet ook dink aan 'n konsensuele meganisme om die groeiende aantal godslasteringsake te hanteer, veral onder die kubermisdaadwetgewing.

Eamon Gilmore was ondersteunend van ForRB-bevordering en ons het baie konstruktiewe samewerking gehad tydens my mandaat as EU ForRB Spesiale Gesant. Hy kan die owerhede van Pakistan aanmoedig om effektiewe en deursigtige wette, programme en aksies aan te neem om die situasie van ekonomies en sosiaal gemarginaliseerde godsdienstige minderhede te verbeter. Die lede van hierdie gemeenskappe word gereeld afgeskuif na die laagste en onhigiëniese afvalskoonmaakwerk, terwyl hulle gelyke werksgeleenthede moet kry om hul talente te wys.

As 'n voormalige EU-kommissaris vir Onderwys, Kultuur en Jeug sal ek die EU-kommissie sterk aanbeveel om aktiewe samewerking en kreatiewe professionele hersiening van Pakistan se nuwe "One Curriculum"-skoolboeke vir die bevordering van godsdiensverdraagsaamheid aan te bied.

Sonder 'n noodsaaklike en geloofwaardige hersiening kan die Enkel Nasionale Kurrikulum haat, diskriminasie en vooroordele verhoog en kan dit ook lei tot die misbruik van godslasteringsake. Goeie en toeganklike onderwys verenig mense en bou ook brûe tussen nasies. Onderwys is belangrik vir die toekoms van Pakistan, beide intern en ekstern.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels