1.1 C
Brussel
Donderdag November 30, 2023
GodsdiensDie verhouding tussen die Moslem-broederskap en die Sjiïete

Die verhouding tussen die Moslem-broederskap en die Sjiïete

Lahcen Hammouch
Lahcen Hammouchhttps://www.facebook.com/lahcenhammouch
Lahcen Hammouch is 'n joernalis. Uitvoerende hoof Bruxelles-Média. Sosioloog by die ULB.

Baie jare voor die Khomeini-revolusie was daar voortdurende vergaderings tussen die Iranse leierskap en Hassan Al-Banna, die stigter van die Moslem-broederskap.

Al-Banna lê die grondslag vir die Broederskap se betrekkinge met die Sjiïete

Hy was die eerste wat die grondsteen van die "Broederskap-Sjiïtiese Konvergensie" in 1947 gelê het in 'n poging om Soenniete en Sjiïete nader aan mekaar te bring, deur sy beroemde gesegde wat hy gelewer het tydens 'n besoek van 'n Iranse Sjiïtiese afvaardiging aan die hoofkwartier van die Algemene Sentrum van die Moslem Broederskap en het die Sjiïtiese regsgeleerde "Muhammad Taqi al-Qummy" ingesluit. Hy het gesê: Weet dat Soenniete en Sjiïete Moslems is wat verenig word deur die woord "Daar is geen god behalwe God nie, Mohammed is die boodskapper van God."

Sayyid Qutb en die Sjiïtiese revolusie

Wat Sayyid Qutb betref, wat groot liefde en gewildheid in Iran geniet, het dit haar aangespoor om te probeer ingryp om die galg van sy nek af te lig nadat 'n doodsvonnis uitgelê is in die saak bekend as die 1965 Spesiale Organisasie, wat terreuroperasies beplan het, gelei het. deur Qutb Islam en beskou hom as die basis vir die teorie van die totstandkoming van die Islamitiese Staat en die aard van die Moslem-samelewing, aangesien daar voorheen sterk kontakte en verhoudings tussen die Iraniërs en Sayyid Qutb was.

Boonop was Sayyid Qattat se boeke, veral “In the Shadow of the Quran”, die boeke wat die meeste in Iran versprei is ná die rewolusie. Dit was nie die eerste keer dat “Milestones on the Road” na Iran gegaan het terwyl hy sy voete druk nie. Inteendeel, dit het na 1966, toe dit voltooi is, soontoe gegaan. Die boek is in Beiroet gedruk, en hierdie boek was baie gewild onder die Sjiïete, so niemand het geweet van 'n boek wat deur 'n Sunni-skrywer gepubliseer is wat so wydverspreid en so wydverspreid was nie.

Gewild in 'n Sjiïtiese staat, net soos Khomeini, in sy idee van die voogdyskap van die regsgeleerde, en in sy boek "The Islamic Government" is geraak deur Sayyid Qutb se idee van "regering", en in 1966, Sayyid Ali Khamenei, die leier van die Iranse Republiek, 'n dissipel van Khomeini, wat ook 'n uitstaande student van Nawab Safavi was, wat bekend was vir sy noue bande met die Broederskap, het Khamenei Sayyid Qutb se boek “The Future of this” vertaal Godsdiens” in Persies.

Hy het 'n inleiding tot die vertaling geskryf wat drup van intense sentiment, waarin hy Sayyid Qutb as 'n mujahid-denker beskryf het, en die Egiptiese regime het Qutb tereggestel op aanklag van die stigting van 'n organisasie wat die sluipmoord op Gamal Abdel Nasser en die omverwerping van die regime teiken deur geweld, wat Qutb erken het in 'n brief wat hy voor sy hanging geskryf het, getiteld "Hoekom het hulle my tereggestel? Dat godsdiens 'n manier van lewe is, en dat die rituele daarvan nie bruikbaar is tensy dit die waarhede daarvan uitdruk nie, is op 'n wonderlike en objektiewe manier bewys dat die wêreld na ons boodskap en die toekoms van hierdie godsdiens sal beweeg.

Broederskap ondersteuning vir die Khomeinistiese revolusie

Die Broederskap het die Khomeinistiese rewolusie in Iran sterk ondersteun en betogings gemobiliseer teen wyle president Anwar Sadat se ontvangs van die Sjah van Iran, en het hom aan Iran geskaar in sy oorlog teen Irak.”

Terwyl die Moslem-broederskap die Islamitiese Republiek in 1979 gesien het as 'n oorwinning vir hul visie en die eerste Islamitiese regering sedert die ineenstorting van die Ottomaanse kalifaat, het die Moslem-broederskap die Islamitiese Revolusie in Iran sedert die ontstaan ​​daarvan ondersteun omdat dit teen die Sjah se regime was. Reza Pahlavi, wat in lyn was met die Sionistiese vyand. Iran beskou ook die uitvoer van die rewolusie deur die Moslem Broederskap as 'n sukses.

Nadat Khomeini op 11 Februarie 1979 in Iran aan bewind gekom het, het een van die eerste vliegtuie wat by die Teheran-lughawe aangekom het, 'n afvaardiging vervoer wat die leierskap van die wêreldwye Moslem-Broederskap-organisasie verteenwoordig het: Al-Alsun het onder die Siriese opposisie versprei sodra die afvaardiging Khomeini getrouheid aangebied het aan hom as kalief van die Moslems as hy 'n gepubliseerde verklaring aanvaar wat sê "dat die dispuut oor die Imamate ten tyde van die metgeselle 'n politieke aangeleentheid is, nie 'n geloof nie". Khomeini het gewag en hulle later 'n antwoord belowe, en toe die nuwe grondwet van die Islamitiese Republiek van Iran gepromulgeer is, wat sê dat "die Ja'fari-doktrine 'n amptelike leerstelling is ... en die voogdyskap van die regsgeleerde is 'n verteenwoordiger van die geheime Imam ”, was Khomeini se antwoord duidelik.

Ten spyte hiervan het die Moslem-broederskap in Egipte voortgegaan om die nuwe Iranse regime te ondersteun en groot betogings teen president Sadat se aanbieding van die Sjah van Iran in Egipte georganiseer, en toe Iran ondersteun in sy oorlog teen Irak en in die uitgawe van Crescent-tydskrif. Die groep se algemene gids, Omar al-Telmisani, sê: “Ek weet nie van iemand van die Moslem Broederskap in die wêreld wat Iran aanval nie. 'n Uitsondering hierop was die Siriese Broederskap-tak, wat pas ontstaan ​​het uit 'n bitter konfrontasie (1979-1982) met die Iranse geallieerde Siriese regime, hoewel dit nie amptelik was nie, maar in die woorde van een van die Broederskap se leiers in Sirië, Sheikh Saeed Hawa.

Toe Khomeini op 4 Junie 1989 gesterf het, het die Algemene Gids van die Moslem Broederskap, Hamid Abu Al-Nasr, 'n doodsberig gepubliseer wat die volgende woorde ingesluit het: 'Die Moslem Broederskap tel die dood van Islam, Imam Khomeini, die leier wat die Islamitiese ontploffing ontplof het. rewolusie teen tiranne met God. Gedurende die tyd van Ali Khamenei, wat “Leier” geword het na Khomeini se dood, is Sayyid Qutb se teorieë geleer in die ideologiese opleidingskole van die (Iraanse Revolusionêre Wagte), en die invloed van godsdienstige owerhede soos Ayatollah Mesbah Yazdi, Ahmadinejad se geestelike onderwyser, ook na vore gekom. Sy verberg haar bewondering vir Sayyid Qutb en haar invloed op hom.

Die ideologiese ooreenkoms tussen die Broederskap en die Sjiïete

Die intellektuele benadering is soortgelyk tussen die Broederskap en die leiers van die Khomeinistiese revolusie, vandaar die geloof in die universaliteit van die boodskap van monoteïsme. Dat Islam die enigste weg is na 'n gelukkige lewe en die geloof in die pluraliteit van menings en die pluraliteit van partye op grond van vryheid van denke en uitdrukking in Islam. Beide kante deel 'n siening van die uitwerking van die Westerse militêre aanslag op die Islamitiese wêreld, en dat dit nie net gelei het tot militêre, politieke en ekonomiese beheer oor Islamitiese lande nie, maar ook sterk neigings in Islamitiese samelewings tot verwestersing van denke voortgebring het, kultuur, sosiale lewe en fundamentalisme, wat sien dat daar 'n beginpunt is wat die oorsprong is, en tyd was 'n proses van afwyking daarvan, en Moslems moet daarna terugkeer. 'n Materialistiese en geestelik agterlike beskawing.

Wat verskille betref, is dit beperk tot verskille tussen hulle oor die inhoud van Islam, wat Sunni is, die inhoud is volgens Al-Banna, die inhoud is Sjiïties in Khomeini, en daar is progressief in die bereiking van die doel volgens Al-Banna Die Moslem Broederskap deel nie Khomeini se siening dat die Amerikaanse Weste die Groot Satan is in verhouding tot die Sowjetunie nie, alhoewel hulle saamstem in hul vyandigheid teenoor albei.

Die geleerde dr. Ishaq Musa Al-Husseini, wat tot sy dood in 1990 'n lid van die Arabiese Taalakademie in Kaïro was, en ook 'n lid van die Irakse Wetenskaplike Akademie was, benewens 'n lid van die Islamitiese Navorsingsakademie, het geskryf hierdie groot geleerde in sy bekende boek “The Moslim Brotherhood. Die Grootste Beweging. Modern Islam” verklaar dat die vriendskap wedersyds was tussen die Moslem-broederskap en die Sjiïete. Inderdaad, die Sjiïete het die Moslem-broederskap as 'n tak van hul takke en woordvoerder van hul taal onder die Sunni-nasie beskou, en wat hy in hierdie verband gesê het, was "Sommige Sjiïtiese studente wat in Egipte gestudeer het, het by die Moslem-broederskap aangesluit, en dit is bekend . Die geledere van die Moslem-broederskap in Irak het baie Twaalf Imami-Sjiïete ingesluit.” Toe die Safavi-verteenwoordigers na Sirië gegaan het en dr Mustafa al-Sibai, die Moslem Broederskap se algemene waarnemer daar ontmoet het, het hy by hom gekla dat sommige jong Sjiïete by die sekulêre en nasionalistiese bewegings aangesluit het, daarom het die verteenwoordigers na een van die kansels gegaan. Hy het aan 'n skare Sjiïtiese en Soennitiese jeug gesê: "Wie ook al 'n ware Jaafari wil wees, moet by die Moslem-broederskap aansluit.

Moslem Broederskap bied Egipte aan Iran na oorname

In die nasleep van die Januarie-rewolusie, wat die Iraniërs as 'n nuwe model van die Islamitiese revolusie gesien het, veral met die opkoms van die politieke ideologie van Islam, tot nadeel van nasionale identiteit, en die opkoms van die Broederskap, het die Iraniërs het probeer om hul verhouding met die Broederbond te versterk, en tydens die Broederskap se bewind het Qassem Soleimani, bevelvoerder van die Al-Quds-mag in die Wagte, die Iranse revolusionêre in Egipte besoek en met baie Broederskap-leiers vergader vir toenadering tussen die Broederskap en Iran.

Nadat die Moslem-broederskap aan bewind gekom het met die oorwinning van afgesette president Mohamed Morsi in die 2012-verkiesing, het die groep 'n reeks hervestiging van toenadering en betrekkinge met Iran begin. Morsi het in Augustus 2012 voordeel getrek uit die beraad van die Onverbonde Beweging, na 'n 35-jarige onderbreking in amptelike Iranse betrekkinge, te midde van uiterste Iraanse warmte teenoor die Moslem Broederskap president en 'n warm omhelsing tussen Morsi Ahmadinejad, maar die Moslem Broederskap se vrese vir populêre woede by Iranse Sjiïete het hulle bekommerd gemaak.

Dit is ook interessant om daarop te let dat die Moslem Broederskap probeer het om voordeel te trek uit die kundigheid van die Iranse Revolusionêre Wagte en 'n voorbeeld in Egipte gestel het om die afgesette president Mohamed Morsi te beskerm, maar hulle het te midde van groot populêre ontevredenheid teruggedeins en die idee heeltemal verwerp.

Wat vandag tussen Katar en Iran gebeur, is nie onbeduidend nie, met die wete dat Katar nog altyd die Moslem Broederskap ondersteun en gefinansier het, veral in Europa.

Vervolg ….

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -