9.8 C
Brussel
Vrydag, Maart 31, 2023

Nuwe godsdienstige bewegings gebaseer op Islamitiese idees

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Nuustoonbank
Nuustoonbankhttps://www.europeantimes.news
Die European Times News poog om nuus te dek wat saak maak om die bewustheid van burgers regoor geografiese Europa te verhoog.

Een van die belangrikste Islamitiese NRM's is die Bahá'í Geloof, wie se stigter Bahá'u'lláh die geestelike en sosiale gelykheid van vroue bevestig. Boonop het die instellings van die Bahá'i-gemeenskap 'n morele verpligting om die volle deelname van vroue in leiersposisies en in alle soorte besluite wat met die lewe in die Bahá'í-gemeenskap verband hou, te ondersteun en aan te moedig. Statistieke van verskeie opeenvolgende jare toon dat vroue 'n belangrike rol speel in die bestuur en leierskap van die Baha'i-gemeenskap regoor die wêreld. Vroue maak byvoorbeeld 30% van die verkose lede van die nasionale beheerrade of die sogenaamde Nasionale Geestelike Rade uit, 40% van die verkose lede van die plaaslike rade of die sogenaamde Plaaslike Geestelike Rade. Boonop is 47% van die sogenaamde Die lede van die Hulprade, wie se doel is om die gemeenskap op subnasionale en streeksvlak te inspireer en te adviseer, vroue.

Tog, hoewel die vrou toegelaat word om deel te neem aan die regerende lewe van die gemeenskap, word sy aangemoedig om sekere vaardighede te ontwikkel in ooreenstemming met die Bahá'í geskrifte. Byvoorbeeld, volgens die Bahá'í-geloof behoort elke vrou 'n voorbeeld te wees van “onberispelike eerlikheid en toewyding”, “buitengewone vroomheid”, “goeie geeste”, “erkende talent en ervaring,” ensovoorts. Wat die manier van aantrek betref, beide vroue en mans het gelyke regte en is vry om aan te trek volgens hul smaak.

Vakansiedae vir die Bahá'í-gemeenskap is 21 Maart – die No-Roose (Bahá'í Nuwejaar), die Rezwan-fees op 21 April, die Bab-sendingaankondiging op 23 Mei en Bahá'u'lláh se geboorte op 12 November.

Die sentrale rol van gebed en meditasie in die Bahá'í-gemeenskap gee groot belang aan Gebedshuise as 'n instelling. Daar is tans sulke Gebedshuise in Wilmet (VSA), Frankfurt (Duitsland), Kampala (Uganda), Sydney (Australië), Panama Stad (Panama), Delhi (Indië) en Apia (Wes-Samoa). Die dienste daar bestaan ​​uit die lees van tekste uit die Bahá'í-geskrifte, die Bybel, die Koran of die Talmoed. Bahá'ís bid ook in hul huise of in die natuur sonder dat hulle sekere kanons hoef te volg. In die toekoms sal elke dorp en dorp sy eie Gebedshuise hê, wat sal dien as sentrums waarom wetenskaplike, opvoedkundige, kulturele, humanitêre en administratiewe instellings opgerig sal word.

     Geestelike Volkebond

     Planne vir die eerste Huis van Gebed in die Westelike Halfrond het in 1903 begin, toe 'n handjievol Baha's van Chicago, die eerste stad in die Verenigde State wat in die Bahá'í-geloof belang gestel het, besluit het om hierdie poging aan te pak. Baie argitekte het planne voorgestel, maar die mees ongewone was die projek van die Frans-Kanadese argitek Louis Bourgeois. Mnr. Bourgeois het in 1909 begin werk en agt jaar lank ywerig aan sy wonderlike idee gewerk. sy erf.

     Sy projek is eenparig aanvaar deur afgevaardigdes wat deur Bahá'í-gemeenskappe van regoor Noord-Amerika verkies is. Die New York Times het gesê: "Amerika moet stop en kyk om te sien hoe die kunstenaar die idee van 'n Geestelike Volkebond daarin ingeweef het."

     Op 23 Mei 1978 is die Huis van Gebed in Wilmett in die Nasionale Historiese Register geregistreer as "een van die nasionale kulturele waardes wat bewaar moet word."

Die Bahá'í Geloof

     Die Bahá'ís is volgelinge van Bahá'u'lláh. Dit is mense wat uit verskillende godsdienstige agtergronde kom of nie hul eie gehad het nie godsdiens enigsins. Hulle woon in meer as 200 lande en gebiede regoor die wêreld en verteenwoordig alle menslike rasse en byna alle nasionaliteite en stamgroepe in die wêreld. Deur die verenigende invloed van die leringe van Bahá'u'lláh, het hulle deel geword van 'n globale familie.

     Bahá'u'lláh is in Persië gebore en het van 1817 tot 1892 geleef. Onder Sy leringe, wat meer as 'n eeu gelede uiteengesit is, is beginsels soos: die eenheid van God, die eenheid van godsdienste en die eenheid van die menslike ras; die onafhanklike studie van waarheid; die uitskakeling van enige vooroordele; gelykheid tussen mans en vroue; algemene onderrig; harmonie tussen wetenskap en godsdiens; die uitskakeling van uiterstes in armoede en rykdom; wêreldvrede deur wêreldregering.

     Hierdie beginsels alleen sal nie die wêreld se probleme oplos nie. 'n Basiese geestelike heroriëntasie is nodig. Dit was vir hierdie verandering wat Bahá'u'lláh gekom het. Die doel daarvan is die transformasie van die samelewing, die vestiging van wêreldvrede en 'n nuwe beskawing, deur die eenheid van die mensdom, sowel as die vernuwing van menslike siele. “Die doel wat ten grondslag lê aan die openbaring van elke goddelike Boek, bowendien, van elke vers daarvan, is om mense met rede en geregtigheid te gee, sodat vrede en rustigheid permanent tussen hulle gevestig kan word … Gebruik, o, vriende, die geleentheid wat hierdie Dag gee jou en moenie jouself die ruim uitbarstings van Sy (God) se genade ontneem nie. “

Wat presies is die Baha'i-godsdiens?

-Die hoofdoel van die Bahá'í-gemeenskap is om die wêreld te verenig. Die ontwikkeling van die wêreld vereis sulke eenwording. Dit is reeds 'n kwessie van keuse. Daar was 'n tyd gelede ystergordyne, maar dit het nie die gevolge van die Tsjernobil-ongeluk gekeer nie. Die feit dat die wêreld een is, word vandag nie betwyfel nie. As daar iewers 'n gevaar van voëlgriep is, is ons almal in 'n mate bang. Daar is ook 'n ekonomiese verhouding tussen lande. As daar 'n ekonomiese ineenstorting in een land is, raak dit ander ook. Die Bahá'ís beskou die mensdom as een liggaam. As mense in 'n klein landjie 'n ernstige probleem het, raak dit die res van die aarde, net asof ons ons toon slaan, oorstroom die pyn ons hele liggaam. Mense is baie gefokus op materiële dinge en verloor hul sin vir geestelike behoeftes. Die mens is 'n materiële, geestelike en intellektuele wese en moet al sy aspekte in stand hou.

Wat is jou houding teenoor ander godsdienste?

-Hulle glo dat daar net een god is en daar is nie baie godsdienste nie, maar net een, maar in ontwikkeling. Volgens Bahá'ís toon 'n historiese proses duidelik 'n opvoedingsproses in die ontstaan ​​van verskillende godsdienste. Volgens die jongste oortuigings is die begin 5000 jaar gelede met Krishna, gevolg deur Moses 3,500 2000 jaar gelede, Boeddha, Christus 1600 jaar gelede, Mohammed XNUMX jaar gelede en die laaste godsdienstige bewegings, insluitend Bahá'u'lláh. Die geskrifte van die verskillende godsdienste verskil ook nie fundamenteel nie. Die verskille is in die interpretasie van die tyd waarin dit ontstaan ​​het.

-Wat, volgens die Bahá'ís, is die individu?

-Volgens die Bahá'í-godsdiens is 'n mens 'n myn van edelgesteentes, maar slegs onderwys kan hierdie rykdom openbaar. Daar is dus geen skare voor ons nie, maar baie draers van innerlike skoonheid wat gewys moet word. Dit is die plek van onderwys. Die kern van die Bahá'í-godsdiens is dat daar een wêreld, een god en mensdom is. Hulle is teen uiterstes in elke moontlike sin. Gelykheid tussen mans en vroue is ook 'n basiese Bahá'í-wet. Om 'n Bahá'i te wees, moet jy daarna streef om jouself te ken.

– Hoe wydverspreid is Baha'i in die wêreld?

-Bahia is die mees wydverspreide godsdiens in terme van geografie, nie as 'n aantal volgelinge nie. Daar is Baha'is in die mees afgeleë dele van die wêreld.

-Waarin glo Bahá'ís nie?

-Hulle glo nie in bygeloof nie, in hierdie sin het hulle byvoorbeeld nie priesters nie.

Die wêreld verander in twee aspekte. Een daarvan is 'n proses van disintegrasie – oorloë, katastrofes. Die openbare mening is ook hier meer gekonsentreer. Terselfdertyd is daar 'n baie duidelike en positiewe bouproses waarop die Bahá'í-gemeenskap gefokus is, 'n voorbeeld daarvan is Europase prestasies. Hulle glo dat die wêreld ryp is vir 'n baie groot en positiewe verandering. Die prosesse was tot dusver deel van die rypwording van die mensdom. Dit sluit globalisering in. Dit het sy negatiewe aspekte en die pad wat die wêreld sal neem is 'n lang pad. Maar die Bahá'í-gemeenskap glo dat 'n werklik groot en positiewe verandering voorlê, wat 'n goue era in menslike ontwikkeling sal wees.

Bahá'ís word erg vervolg in Iran – ons kan hierdie belangstelling en sorg van die EU naspeur tot in 2009. Reeds in Februarie 2009 het die Raad van Europa 'n Verklaring deur die Presidensie namens die Europese Unie uitgereik oor die verhoor van sewe leiers van die Baha'i-gemeenskap in Iran [Brussel, 6567/09 (Presse 42)]:

“Die EU is diep bekommerd oor die ernstige aantygings wat teen sewe leiers van die Baha'i-gemeenskap in Iran gemaak is. Hulle word vir agt maande sonder aanklag deur die Iranse owerhede aangehou, waartydens hulle geen toegang tot geregtigheid gehad het nie.

Die EU is bekommerd dat die leiers van die Baha'i-gemeenskap, nadat hulle vir so 'n lang tyd sonder behoorlike proses aangehou is, dalk nie 'n regverdige verhoor sal kry nie. Die EU doen dus 'n beroep op die Islamitiese Republiek van Iran om onafhanklike monitering van die verrigtinge toe te laat en om die aanklagte teen hulle te hersien.

Die EU is sterk teen alle vorme van diskriminasie en onderdrukking, veral op grond van godsdienstige praktyke. In hierdie verband doen die EU 'n beroep op die Islamitiese Republiek van Iran om die godsdienstige minderhede in Iran te respekteer en te beskerm en om alle persone vry te laat wat van hul vryheid beroof is vir hul geloof of godsdienstige praktyke.

Hierdie Verklaring word aangesluit deur die kandidaatlande Turkye, Kroasië en die voormalige Joego-Slawiese Republiek van Masedonië, die Stabiliserings- en Assosiasieproses en potensiële kandidaatlande Albanië en Montenegro, die EVA-state Ysland, Liechtenstein en Noorweë, lede van die Europese Ekonomiese Ruimte en Oekraïne en die Republiek van Moldawië.”

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels