10.6 C
Brussel
Maandag, Maart 20, 2023

Bio-argeoloë het die dieet van die eerste Griekse boere uitgepluis

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Petar Gramatikov
Petar Gramatikovhttps://www.europeantimes.news
Dr. Petar Gramatikov is die hoofredakteur en direkteur van The European Times. Hy is 'n lid van die Unie van Bulgaarse Verslaggewers. Dr. Gramatikov het meer as 20 jaar se akademiese ervaring in verskillende instellings vir hoër onderwys in Bulgarye. Hy het ook lesings geëksamineer wat verband hou met teoretiese probleme betrokke by die toepassing van internasionale reg in godsdiensreg waar 'n spesiale fokus gegee is op die wetlike raamwerk van Nuwe Godsdienstige Bewegings, vryheid van godsdiens en selfbeskikking, en Staat-Kerk-verhoudinge vir meervoud. -etniese state. Benewens sy professionele en akademiese ervaring, het Dr. Gramatikov meer as 10 jaar Media-ervaring waar hy 'n pos beklee as Redakteur van 'n toerisme-kwartaaltydskrif "Club Orpheus"-tydskrif - "ORPHEUS CLUB Wellness" PLC, Plovdiv; Konsultant en skrywer van godsdienslesings vir die gespesialiseerde rubriek vir dowes by die Bulgaarse Nasionale Televisie en is geakkrediteer as 'n joernalis van "Help the Nedy" Openbare Koerant by die Verenigde Nasies se kantoor in Genève, Switserland.

Bioargeoloë het die Paleo-dieet van mense wie se oorblyfsels by vroeë Neolitiese terreine in Griekeland ontdek is, weer ondersoek en gevind dat hul dieet hoofsaaklik uit plantvoedsel bestaan, waarvan die verhouding van 58.7 tot 70.1 persent gewissel het. Dit is merkbaar laer as dié van mense van die ouer Anatoliese terrein Neval-Chori, waar diereprodukte slegs sowat tien persent van die dieet uitmaak. Wetenskaplikes het opgemerk dat die ekonomie van die Neolitiese bevolking van Griekeland buigsaam was: die geleidelike groei van veeteelt het gepaard gegaan met die behoud van jag. Dit word berig in 'n artikel wat in die Journal of Archaeological Science: Reports gepubliseer is.

Die proses van oorgang van 'n toe-eiening- na 'n produktiewe ekonomie (die Neolitiese Revolusie) is een van die keerpunte in die geskiedenis van die mensdom. Die makmaak van graangewasse het nie later as die 10de millennium vC in verskeie sentrums van die Vrugbare Halfmaan begin nie, vanwaar hierdie tipe boerdery na die res van die Midde-Ooste en Europa versprei het. Kort daarna het mense begin met die proses van makmaak van die Asiatiese moeflon (Ovis gmelini), die bezoarbok (Capra aegagrus) en die primitiewe tur (Bos primigenius). Landbou is na Europa gebring deur immigrante uit Anatolië, wat die meeste van die plaaslike bevolking verplaas het. So het die neolitisering van Griekeland omstreeks 6800 vC begin, en ongeveer 5000 jaar gelede is hierdie proses op byna die hele vasteland voltooi.

Gisela Grupe het saam met kollegas van die Universiteit van München die resultate van die ontleding van stabiele isotope van koolstof en stikstof in beenkollageen, wat verkry is tydens die studie van die oorblyfsels van Neolitiese volwassenes, weer ondersoek. Hierdie data verwys na vyf vroeë Neolitiese Griekse terreine: Mavropigi (6600-6000 vC), Theopetra (6500-4000 vC), Xirolimni (6100 vC), Alepotripa (6000-3200 vC) en Franhti (6000-3000 vC). Paleobotaniese en paleozoologiese studies van hierdie terreine het voorgestel dat die dieet van die plaaslike inwoners op C3-plante gebaseer was. 'n Bykomende bron van voedsel was die vleis van huisdiere, minder dikwels - wilde diere. Daarbenewens het die dieet by die laaste twee plekke ook mariene weekdiere en visse ingesluit. Ter vergelyking het wetenskaplikes gebruik gemaak van data van die Anatoliese terrein van Nevaly-Chori, een van die oudste nedersettings van die pre-keramiese Neolitikum (ongeveer 8420–7470 vC).

Bioargeoloë het berig dat die inwoners van Nevala-Chori hoofsaaklik proteïen verkry het deur die verbruik van C3-plante (87 persent). Ander proteïenbronne was wild (gaselle: 0–9.5 persent, rooihert: 1.5–3 persent) en makgemaak (0–11.1 persent). Die dieet van hierdie mense het gemiddeld uit tien persent vleiskos bestaan. Slegs vyf mense, te oordeel aan die waardes van stikstofisotope, het meer dierlike proteïene ingeneem. Die mense van die terreine van Mavropegy en Theopetra het op redelik soortgelyke diëte geleef, wat, volgens wetenskaplikes, nie verbasend is nie as gevolg van die ligging van hierdie monumente en die tyd van bestaan. So het die inwoners van Mavropegy hoofsaaklik C3-plante (69.4 persent), vleis van hertbokke (14.6 persent), skape en bokke (8.4 persent) en beeste (7.5 persent) verorber. Mense van Theopetra het effens minder C3-plante (61.1 persent) verbruik, maar meer vleiskos, hoofsaaklik as gevolg van 'n toename in die proporsie mak diere (31.6 persent). Wetenskaplikes het nie daarin geslaag om 'n model vir die Xirolimni-monument te bou nie.

Die studie van kusmonumente het tot verskillende resultate gelei. So het mense van Alepotripa ook hoofsaaklik C3-plante (58.7 persent), vleis van mak diere (29.2 persent) en takbokke (12 persent) geëet. Alhoewel vis en seekos moontlik by die dieet ingesluit is, was die bydrae van hierdie voedselbron laag, wat gewissel het van 0 tot 2.5 persent. Aan die ander kant was die verbruik van seevis (tuna) duidelik sigbaar by die Franhti-monument (6 persent). Selfs daar was die hoofbron van voedsel egter plante (70.1 persent), sowel as skaap- en bokvleis (11.9 persent) en takbokke (12.2 persent).

Bioargeoloë het tot die gevolgtrekking gekom dat die daaglikse dieet in alle bestudeerde bevolkings hoofsaaklik uit C3-plante bestaan ​​het – wilde en mak graan. Slegs een individu van Anatolië het 'n aansienlike hoeveelheid C4-plante verorber en was blykbaar 'n migrant. Bewyse van die oudste monumente toon dat vroeë Neolitiese bevolkings op 'n grootliks vegetariese dieet geleef het. Die bestaansekonomie van hierdie mense het geleidelik verander as gevolg van die toename in die bydrae van vleisvoedsel, en wildsvleis is geleidelik vervang deur produkte van huishoudelike veeteelt. Geleerdes het beklemtoon dat 'n belangrike aspek van die ekonomie van die vroeë Neolitiese gemeenskappe buigsaamheid was. So, mense het jag nie heeltemal laat vaar nie, wat die voorsiening van vleis gewaarborg het, selfs in tye wanneer huisdiere gevrek het, byvoorbeeld tydens epidemies.

Foto: Sidney Sebald et al. / Tydskrif vir Argeologiese Wetenskap: Verslae, 2022

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels