13.3 C
Brussel
Woensdag, Oktober 5, 2022

Geloofsgebaseerde betrokkenheid by Stockholm+50

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Nuustoonbank
Nuustoonbankhttps://www.europeantimes.news
Die European Times News poog om nuus te dek wat saak maak om die bewustheid van burgers regoor geografiese Europa te verhoog.

Meer van die skrywer

Geloofsgebaseerde organisasies (FBO's) het 'n intergeloofswerkgroep gestig om geloofsgemeenskappe se begrip van, en betrokkenheid by, kwessies wat verband hou met Stockholm+50.

Hierdie bladsy is 'n hulpbrongids om netwerkvorming, persoonlike samewerking te fasiliteer, en om vennootskappe met die burgerlike samelewing, inheemse groepe en alle ander belanghebbendes te inspireer en te bou.

Die beskerming en verbetering van die menslike omgewing is 'n groot kwessie wat die welstand van mense en ekonomiese ontwikkeling regoor die wêreld raak; dit is die dringende begeerte van die volke van die hele wêreld en die plig van alle Regerings.

1972 Stockholm-verklaring

Op 4 Maart 2022 het UNEP Faith for Earth 'n sessie tydens die Geloof vir Aarde Dialoog wat gekoördineerde pogings vir 'n raadplegende intergodsdienstige en intergeloofsbenadering tot Stockholm+50 aangespoor het.

In die dialoogsessie is FBO's aangemoedig om vroeg genoeg by die Stockholm+50-proses betrokke te raak om hul verwagtinge vir regerings/leiers vir die volgende 50 jaar van omgewingsbeleid en -aksie te stel. Kyk na die opname

Gedurende die Streeks-multi-belanghebbende-konsultasies, geloofsverteenwoordigers het die volgende sleutelboodskappe uitgelig:

Latyns-Amerika en Karibiese streeks-multi-belanghebbende konsultasie

FBO's verskaf goeie praktyk op 'n plaaslike en streeksvlak en beklemtoon die behoefte om FBO's en geloofsgemeenskappe te mobiliseer. Voorafgaande FBO-betrokkenheid (SDG-platform) en werk nou saam met inheemse groepe.

Behoefte aan omgewingsopvoeding – werk saam met plaaslike kundiges en wetenskaplikes oor omgewingskwessies.

Geloofsgeletterdheid – hoe om by geloofsgebaseerde organisasies betrokke te raak by internasionale vergaderings en behoefte om geloofsgebaseerde intervensies binne ander Groot Groepe en Belanghebbendes te fasiliteer.

Afrika Streeks Multi-Belanghebbende Konsultasie

Geloofsakteurs as dryfvere van gedragsverandering.

Mobiliseer befondsing vir kleiner plaaslike akteurs – moedig die verkoop van bates en beleggings in geloofsbesit van die fossielbedryf aan en moet voldoende befondsing vir voetsoolvlakbelanghebbendes verseker.

Herverbeelding van die mens-omgewing-verhouding

Stockholm+50 is 'n herdenking en 'n tyd vir besinning oor die onderlinge verbondenheid van mense en die omgewing. Die VN Universiteitsentrum vir Beleidsnavorsing en die Omgewing VN is mede-leier van 'n samewerkende poging wat alternatiewe paradigmas van die mens/natuur-verhouding vasvang, ondervra en verhef, deur 'n diverse gemeenskap van denkers en stemme uit te nooi om bewyse te verskaf en standpunte in hierdie belangrike globale gesprek te vorm.

Stockholm+50 is 'n geleentheid om die vordering wat behaal is in die 50 jaar sedert die 1972-konferensie oor die omgewing te maak, en ernstige besinning oor vandag se omgewingskrisis aan te wakker. Daar bly 'n beduidende gaping tussen die dringendheid van die uitdagings wat die mensdom in die gesig staar en die gewilligheid om die soort radikale optrede te onderneem wat nodig is om gesamentlik na meer volhoubare vorme van verbruik te verskuif. Die meeste voorstelle deur die wêreld se grootste uitstralers word gevorm deur langdurige modelle van oneindige groei, uitbuitende energieproduksie, en 'n oortuiging dat menslike oorlewing deur tegnologiese innovasie sal kom. Huidige openbare diskoers bevat beperkte voorstelle om besoedeling, verlies aan biodiversiteit en die agteruitgang van ons natuurlike omgewing aan te pak - die driedubbele planetêre krisis wat die mensdom bedreig.

Die bronne van alternatiewe paradigmas is beide buitengewoon uiteenlopend en steeds onbekend vir die meeste. Wydverskillende godsdienstige praktyke bied 'n reeks omgewingsetiek wat 'n verskuiwing in hoe die mens-natuur-verhouding gekonseptualiseer word, kan ondersteun. Vorme van tradisionele ekologiese kennis en inheemse kennis stel gesofistikeerde en diep simbiotiese raamwerke voor wat ook begrip kan verbreed deur sleutelidees soos wederkerigheid en intergenerasionele billikheid. Paradigmaverskuiwings kan ook afkomstig wees van innovasies in meer tradisionele domeine. Regsgeleerdes en sommige state ondersoek hoe die omgewing en die belange van toekomstige geslagte 'n regspersoonlikheid gegee kan word, saam met hedendaagse mense. Biologie- en ekosisteemnavorsing bied nie-antroposentriese modelle vir volhoubare naasbestaan, terwyl astrofisika die beginpunt vir baie van hierdie gesprekke kan verskuif, wat verby die mens-omgewing-binêre beweeg as ons potensieel oneindige vorme van lewe identifiseer.

Hierdie saamgestelde versameling idees vang, ondervra en verhef alternatiewe paradigmas van die mens-natuur-verhouding – bestaande en nuut, en uit verskeie dissiplines en samelewings – skep 'n ruimte om ons verhouding met die omgewing te herskep en toekomstige beleidmaking in te lig. Dit is moontlik gemaak deur 'n toekenning deur die Internasionale Ontwikkelingsnavorsingsentrum (IDRC).

Die bestuur van hierdie veiligheidsrisiko's vereis optrede oor die hele impakketting: werk om klimaatsverandering te versag; die gevolge daarvan op ekosisteme te verminder; aanpassing van sosio-ekonomiese stelsels; beter bestuur van klimaat-geïnduseerde verhoogde hulpbronmededinging; en die versterking van bestuurs- en konflikbestuursinstellings. En elke dimensie van die reaksie moet konfliksensitief en klimaatbestand wees. Sonder die regte reaksies sal klimaatsverandering meer broosheid, minder vrede en minder sekuriteit beteken. Maar hierdie artikel gee illustratiewe voorbeelde van hoe ons, met 'n groter begrip van hoe klimaatsverandering interaksie het met sosiale, politieke, ekonomiese en omgewingsdrywers van konflik en broosheid, ons beter geplaas sal wees om die soort risiko-ingeligte besluite te neem wat 'n integrale deel van internasionale vrede en veiligheid te bereik.

- Advertensie -
- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie - kol_img

Moet lees

Jongste artikels