22 C
Brussel
Maandag Oktober 2, 2023
GodsdiensChristendomBybel, Philippoi of Philippopolis, Nicopolis Epirus of Nicopolis ad Nestum

Bybel, Philippoi of Philippopolis, Nicopolis Epirus of Nicopolis ad Nestum

Skrywer: Ivan Dimitrov, Sofia, Bulgarye

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Gasskrywer
Gasskrywer
Gasskrywer publiseer artikels van bydraers van regoor die wêreld

Meer van die skrywer

Azerbeidjan-Armenië konflik: buite algemene oortuiging

0
Dit is onmiskenbaar dat oorlog, hierdie plaag wat die mensdom verwoes, verwoesting saai. Hoe langer 'n konflik voortduur, hoe meer vuur dit vyandigheid tussen die betrokke nasies aan, wat die herstel van vertroue tussen die strydendes des te moeiliker maak. Aangesien die konflik tussen Azerbeidjan en Armenië reeds die hartseer eeufees van sy bestaan ​​bereik het, is dit moeilik om die kwellings voor te stel wat deur hierdie twee volke verduur word, wat elkeen sy deel van lyding dra.

Skrywer: Ivan Dimitrov, Sofia, Bulgarye

In die wetenskap van die Bybel, insluitend Nuwe-Testamentiese navorsing, word aannames en hipoteses dikwels uitgespreek, en groot pogings word aangewend om menings te verdedig wat verskil van tradisioneel aanvaarde feite oor Bybelse persoonlikhede of gebeure. Die motiewe vir pogings van hierdie soort kan anders wees, maar baie dikwels hou dit verband met die begeerte van sekere skrywers om oplossings aan te bied wat hul persoonlike ambisies in die wetenskap (en nie net in die wetenskap) bevredig nie. Gewoonlik is daar 'n begeerte om iets te bewys wat volgens die skrywers die gesag van hul vaderland of hul land sal verhoog. Maar 'n motief kan nie net dit wees nie, soos die geval is met die Dr. Heinz Warnecke se studie van die terrein van die apostel Paulus se skipbreuk op pad na Rome[I].

Ons sien so 'n voorbeeld in die strewe van sommige ambisieuse Bulgaarse geleerdes om die pad van die predikingsaktiwiteit van die apostel Paulus op die Balkan-skiereiland te herteken. Soortgelyke pogings is aangewend met betrekking tot ander historiese figure buite die Bybelse geskiedenis.

En nou spesifiek na die voorbeelde. In verband met die verhaal van die Handelinge van die Apostels oor die prediking van die apostel Paulus in die stad Philippoi, Masedonië, is sommige Bulgaarse geleerdes verlei deur die moontlikheid dat hy nie na die stad Philippoi gegaan het nie, maar na die stad van Philippopolis.[Ii]

Die rede is dat Philippoi ten tye van apostel Paulus se besoek 'n “klein dorpie” was wat deur Romeinse militêre koloniste – veterane – bewoon is, terwyl Philippopolis 'n groot stad was met 'n ontwikkelde ekonomiese, kulturele en godsdienstige lewe, insluitend 'n sinagogegebou. Die stad Philippopolis is aan die oewer van die groot rivier Hebros (vandag genoem Maritsa), wat destyds bevaarbaar was.[Iii] Dr. Asen Chilingirov van Berlyn probeer in sy boek "Apostel Paulus, Philippoi en Philippopolis" en in 'n aantal ander verwante publikasies die tradisionele persepsie van die getuienis van Handelinge en die Paulus se sendbriewe weerlê, en sy posisie het aansienlike gewildheid verwerf, veral onder nie-spesialiste. Gelei deur onwetenskaplike kriteria, vra baie hulself: waarom moet ons aanvaar dat die apostel in die stad Philippoi was en nie in die stad met die soortgelyke klinkende naam Philippopolis nie? Daarbenewens wys dr. Chilingirov op 'n aansienlike aantal wetenskaplike literatuur wat hy bestudeer het en op wie se inligting hy staatmaak. Maar natuurlik interpreteer hy die inligting op sy eie manier en is beslis bevooroordeeld.

So 'n stelling word bowenal gekonfronteer met die herhaalde vermelding van die naam van die stad Philippoi buite die verhaal in Handelinge 16. Hier is die voorbeelde:

In Acts 20:6 the author notes: “we sailed from Philippi after the days of Unleavened Bread, and in five days we joined them in Troas” (ἡμεῖς δὲ ἐξεπλεύσαμεν μετὰ τὰς ἡμέρας τῶν ἀζύμων ἀπὸ Φιλίππων καὶ ἤλθομεν πρὸς αὐτοὺς εἰς τὴν Τρῳάδα ἄχρι ἡμερῶν πέντε). Hulle het natuurlik van Neapolis begin, wat as ’n hawe vir die belangrike stad Philippoi gedien het.[Iv]

Aan die begin van die brief aan die Filippense (Filippense 1:1), word die naam van die stad Filippoi genoem: "Paulus en Timoteus, dienaars van Christus Jesus, aan al die heiliges in Christus Jesus wat in Filippi is" (Παῦλος καὶ τιμόθεος Δοῦλοι χριστοῦ ἰησοῦ πᾶσιν τοῖς ἁγίοις ἐν χριστῷ ἰησοῦ τοῖς οὖσιν ἐν φιλίποις).

Aan die einde van dieselfde sendbrief (4:15) het die apostel die plaaslike Christene op die naam van hulle stad genoem en hulle met die provinsie Masedonië geassosieer: “Julle Filippense weet wel dat in die vroeë dae van die evangelie, toe ek Links Macedonië ... ”(οἴδατε Δὲ καὶ ὑμεῖς, φιλιπήσιοι, ὅτι ἐν ἀρχῇ τοῦ εὐaγγγελίου, ὅτε ἐξῆλθον ἀπὸ μακεδονίας…).

Die Eerste Brief aan die Tessalonisense (1 Tessalonisense 2:2) praat van wat met die apostel in die stad Filippoi gebeur het: “maar al het ons reeds in Filippi gely en skandelik mishandel, soos julle weet, het ons moed gehad in ons God to declare to you the gospel of God in spite of great opposition” (ἀλλὰ προπαθόντες καὶ ὑβρισθέντες, καθὼς οἴδατε, ἐν Φιλίπποις ἐπαρρησιασάμεθα ἐν τῷ θεῷ ἡμῶν λαλῆσαι πρὸς ὑμᾶς τὸ εὐαγγέλιον τοῦ θεοῦ ἐν πολλῷ ἀγῶνι).

Selfs as ons aanvaar dat 'n fout op een van hierdie plekke gemaak is en die naam Philippoi in plaas van Philippopolis opgeteken is, is dit moeilik om te aanvaar dat die inligting oor die stad Philippoi op alle plekke verkeerd is,[V] en dit moet verstaan ​​die ander stad vernoem na die Masedoniese heerser Philip II – Philippopolis. Aan die ander kant, as die apostel Paulus van plan was om na Philippopolis te gaan, wat steeds in die provinsie Thrakië is, en nie in die provinsie Masedonië nie, dan sou hy van Troas maklik die Hellespont-straat (nou die Dardanelle) oorsteek en noordwaarts reis. eers en dan noordwes tot by Philippopolis. Dit was nie nodig om na die eiland Samothrace te vaar, vandaar na die hawe van Neapolis (nou Kavala), en dan eers 'n pad op die Hebrosrivier na Philippopolis te soek nie. 'n Aparte saak is dat dit nie maklik was om teen die stroom van hierdie rivier te vaar nie. Op sommige plekke is die diepte klein en is hoofsaaklik deur vlotte gevaar, wat deur perde stroomop getrek is. In elk geval, die apostoliese roete wat die skrywer van die Handelinge deur die eiland Samothrace en Neapolis getrek het, lei natuurlik na die stad Philippoi.

Die geskiedenis van die apostoliese werk van Sint Paulus, soos blyk uit die beskrywing van sy sendingreise, getuig daarvan dat sy doelwitte hoofsaaklik die groter stede aan die Middellandse See kus was, waarin daar ook Joodse sinagoges was, dit wil sê Joodse gemeenskappe. Die apostel het altyd probeer om eerste onder hulle te preek, soos hy self in sy brief aan die Romeinse Christene uitwys: "eerste aan die Jood en ook aan die Griek" (Ἰουδαίῳ τε πρῶτον καὶ Ἕλληνι:1:16; Rom. ). Hy het dit gedoen as gevolg van die Jode se vertroudheid met die verwagting van die Messias en vanweë hulle kennis van die Heilige Skrif.

Dit is waar dat die apostel Paulus in Klein-Asië die vasteland binnegegaan het, maar weens sy geografiese nabyheid aan Palestina was daar 'n Joodse gemeenskap in elke groot nedersetting. Nietemin het die apostel nie baie diep in die land van die skiereiland van Klein-Asië ingegaan nie. Terwyl die probleem met Philippopolis is dat die stad te ver (sowat 300 km) van die Mediterreense kus is, en onderskeidelik van die gewone roete van die apostel af, wat wes of oos reis.

Die ander antieke stad wat beweer word dat dit 'n Bybelse terrein is, is die dorp Nicopolis ad Nestum in die middellope van die Mesta-rivier in die suide van Bulgarye. Hoe vreemd dit ook al mag lyk, beweer sommige navorsers dat dit die stad is waar apostel Paulus die wintermaande wou deurbring, soos hy aan sy dissipel Titus geskryf het: “Wanneer ek Artemas na jou toe stuur, of Tichicus, doen jou bes om na my toe te kom. By Nicopolis, want ek het besluit om die winter daar deur te bring ”(ὅταν πέμψω ἀρτεμᾶν πρὸς σὲ ἢ τύχικον, σπούδασον ἐλθεῖν πρός με εἰς νικόπο ἐ ἐ ὰ γὰσ νρ3ρ12εεεαααιιιιιιιαεεεεεααααααααεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεXNUMX ὰ ὰῖσ (

'n Paar kilometer van die huidige Bulgaarse dorp Gotse Delchev kan opgegrawe oorblyfsels van Nicopolis ad Nestum gesien word[Vi]. Volgens argeologiese vondste het die stad in die tweede millennium vC bestaan. As 'n Thraciese nedersetting gedurende die Hellenistiese era, was dit bekend onder die Griekse naam Alexandropolis, en is Nicopolis genoem deur keiser Marcus Ulpius Traianus in 106, toe hy Dacia verower en dit as 'n Romeinse provinsie gevestig het. Trajanus gee die naam Nicopolis (“stad van oorwinning”) aan twee stede in Thrakië, geleë langs die riviere Ister (Donau) en Nestos (Mesta).[Vii] Dit het in elk geval eers aan die begin van die tweede eeu nC gebeur. of ongeveer 'n halwe eeu na die apostel Paulus se veronderstelde oorwintering in 'n dorp genaamd Nicopolis.

Titus 3:12 is die enigste plek in die Nuwe Testament waar die stad Nicopolis genoem word. Die teks van die brief aan Titus spesifiseer nie presies waar hierdie stad was nie. Trouens in antieke tye was daar baie stede met herhalende name soos Nicopolis, Neapolis, Caesarea, Antiochië en ander. Dit is bekend dat Octavianus Augustus twee stede met die naam Nicopolis gestig het, albei gewy aan sy oorwinning by Actium in 31 vC: een in die streek Epirus, aan die Ioniese Seekus, nie ver van die hedendaagse Griekse stad Preveza nie, en die ander in Egipte.[Viii] Nicopolis van Epirus is in 31 vC gestig, en Nicopolis in Egipte - in 24 vC.

Nicopolis in Epirus met sy dubbele hawe was destyds die grootste stad aan die weskus van Griekeland. Augustus het dit gebou en georganiseer as 'n Griekse polis, met behulp van die bestaande nedersettings rondom,[Ix] en het 'n nuwe hoofstad van die provinsie Epirus gevorm. Van Nicopolis na Brindisi(um) is dit ongeveer 200 myl per see, en van daar op Via Apia bereik die reisiger Rome. As 'n hoofstad en 'n hawe van kontak met Italië en Rome, kon die stad 'n natuurlike bestemming gewees het vir apostel Paulus wat weswaarts reis.

Anders as die Nicopolis Epirus is Nikopolis ad Nestum steeds meer as 100 km van die seekus af, en die pad daarheen gaan deur hoë bergsale, want in die vallei van die rivier Mesta is die terrein plek-plek onbegaanbaar. En dalk die belangrikste: vanaf Nicopolis ad Nestum is daar geen maklike toegang tot ander groot nedersettings wat vir die sendeling Paulus van belang sou wees nie. Daarom lyk dit sinloos om so 'n plek vir 'n wintervakansie te kies.

Hierdie oorwegings verhoed egter nie dat sommige skrywers daarop aandring dat die apostel gedurende die wintermaande in Nicopolis ad Nestum gebly het nie. Hulle wys selfs as bewys die warm minerale bronne in die omgewing van die stad uit, asook moderne kerke en kapelle wat aan apostel Paulus opgedra is.[X]

Die redes vir die belangstelling in sulke hipoteses is duidelik: almal word verlei deur die gedagte dat sy plek of sy land 'n roemryke maar reeds vergete geskiedenis gehad het; dat slegs meer bekende lande en stede beskou word as die sentrums van gebeure in die wêreldgeskiedenis, insluitend die Christelike geskiedenis. Maar geskiedenis is 'n herinnering aan waarheid, nie van denkbeeldige gebeure nie.

Dit is natuurlik dat sulke verhale en verhale soos die genoemde hipoteses oor Philippopolis en Nicopolis ad Nestum 'n plek in die wêreldliteratuur het, maar wanneer ons praat oor die waarheid en presies die waarheid oor belangrike gebeurtenisse in die lewe van die Kerk, kan ons nie weggevoer en onbewysbare versinsels vertrou.[XI]

Let wel: Gepubliseer met toestemming van die skrywer, eerste publikasie: Philippoi of Philippopolis, Nicopolis Epirus of Nicopolis ad Nestum. – In: Sakra Skrif XIX, 1-2 (2021), p. 14-20. (ISSN 1584-7624).

Foto: “Doubting-Thomas”, Bisantynse ikoon.


Verwysings

[I] Vgl Heinz Warnecke en Thomas Schirrmacher. War Paulus wirklich auf Malta? Neuhausen, 1992. Trouens, Dr. Warnecke se proefskrifte het nie soseer die geleerdes onder mekaar gestel nie as die inwoners van Malta teen die inwoners van die Griekse eiland Kefalonia.

[Ii] Een so is die Bulgaarse kunshistorikus Asen Chilingirov. Sedert 1965 het hy gespesialiseer en daarna in (Oos-)Berlyn gewerk, waar hy Kunstegeskiedenis aan die Universiteit van Leipzig en aan die Humboldt-universiteit doseer. Hy is bekend daarvoor dat hy dikwels die sogenaamde "randteorieë" ondersteun wat verskil van dié wat in die wetenskap in 'n gegewe veld aanvaar word. Dit is waarskynlik dat sy wetenskaplike strewes beïnvloed is deur sy passie vir die esoteriese leerstellings van die "Wit Broederskap" sekte in Bulgarye. In Duitsland het hy die boeke gepubliseer: 1. Assen Tschilingirov. Die Kunst des christlichen Mittelalters in Bulgarien. Beck Verlag München, 1979; 2. Bulgarye. Kulturgeschichte in Prisma. Vom Altertum bis 1878. Leipzig 1987. In die laaste drie dekades het hy in Bulgarye boeke gepubliseer oor die geskiedenis van die land en die Bulgaarse mense, wat egter baie krities deur die wetenskaplike gemeenskap begroet word. Onder sy publikasies is die boek wat ons in die konkrete geval interesseer: Apostel Paulus, Philippoi en Philippopolis. Sofia, 2019 (in Bulgaars: Апостол Павел, Филипи и Филипопол. София, 2019).

[Iii] Valkan Valkanov. Maritieme geskiedenis van Bulgarye. Sofia, 2000, p. 73 (in Bulgaars: Вълкан Вълканов. Морска история на България. София, 2000, с. 73).

[Iv] St. Ignatius van Antiochië praat ook hiervan in sy brief aan Polycarpus, 8, 1 (Ignatius Antiochenus. Brief advertensie Polycarpon. PG 5, 728).

[V] Onernstige klink die volgende woorde van A. Chilingirov: „Aan die einde van die 4de en gedurende die 5de eeu is alle liturgiese literatuur, insluitend die vier Evangelies, basies herbewerk en aangevul met nuwe tekste, as baie lomp en sonder elementêre kennis van die geskiedenis en topografie van die heilige plekke, verhale is geskryf, wat niks met die waarheid te doen het nie” (Apostel Paulus, Philippi en Philippopolis, bl. 114).

[Vi] Of Nicopolis ad Mestum, soos die naam in Grieks op munte uit die oudheid geskryf is (sien Holger Komnick. Die Münzprägung von Nicopolis ad Mestum. Griechisches Münzwerk. Berlyn, 2003, pp. 4, 90).

[Vii] Genoem onderskeidelik Nicopolis ad Istrum en Nicopolis ad Nestum. Sien V. Velkov. Ontwikkeling van stedelike lewe. Padstelsel. – In: History of Bulgaria I, 1979, p. 307. D. Boteva. Naam en fondament van Nicopolis aan die Mesta-rivier. – In: Numismatics, Sphragistics and Epigraphy 3, Deel 2, Sofia, 2007, p. 196 (in Bulgaars: В. Велков. Развитие на градския живот. Пътна система. – В: История на България І, 1979, с. 307. Д. Ботева. Име и основаване на Никополис на р. Места. – Нумизматика, сфрагистика en епиграфика 3, част 2, София, 2007, с. 196).

[Viii] Josephus Flavius ​​in sy werk 'De Bello Gallico' (4, 659) merk op die naam van die Egiptiese Nicopolis: μέχρι νικοπόλεως, εἴκοσι Δὲ αὕτη διέχει τῆς ἀλεξανδρείας σταδnas. Hy noem ook die inwoners van Nicopolis (blykbaar Nikopolis van Epirus): ἀλλ᾽ Ἀθηναῖοι καὶ Λακεδαιμόνιοι Νικοποεῖατα, ιτατολῖατα, (ιικοπολῖα). Sien ook Strabo. Geografie, 1-425; 7.7.5 en meer besonderhede in Dio Cassius, Roman History, 6-10.2.2; 50.12.1-8.

[Ix] Volgens Dio Cassius (Romeinse Geskiedenis, 51.1.2-3).

[X] Dit word gebruik as bewys van 'n moontlike herinnering aan apostel Paulus in die omgewing. Kyk vir hierdie hipotese: Treuk Sabev. Die sendingwerk van St. Paulus die Apostel en sy eerste dissipels op die Balkan-skiereiland. – In: Duhovna kultura, 7-8 /1967, p. 34 (in Bulgaars: Тодор Събев. Мисионерското дело на св. апостол Павел en неговите първи ученици на Балканския полуостров. – В: Духовна култура, 7-8/1967, с. 34).

[XI] Want baie dikwels is dit "stellings van onbewese kennis en emosies" (Prof. Plamen Radev. Kom ons wees versigtig met die lewe van St. Hermas. Vestnik „Plovdivski universitet”, uitgawe 5-6 / 14.6.2011, pp. 18-19. In Bulgaars: Проф. дпн Пламен Радев. Да бъдем внимателни с житието на св. ап. Ерм. Вестник „Пловдивски университет”, br. 5-6/14.6.2011 г., с. 18-19).

- Advertensie -
- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -