4.3 C
Brussel
Wednesday, April 17, 2024
GodsdiensChristendomChristus en politiek: die opposisie teen owerhede

Christus en politiek: die opposisie teen owerhede

Skrywer: A. Storkey Christus en politiek? Vreemde storie

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Gasskrywer
Gasskrywer
Gasskrywer publiseer artikels van bydraers van regoor die wêreld

Skrywer: A. Storkey Christus en politiek? Vreemde storie

Die Christendom oefen 'n politieke invloed uit oor 'n aansienlike deel van die mensdom, wat op 'n besondere wyse meer as 'n kwart van die bevolking van die aarde raak. Die geskiedenis van die verhouding tussen Christendom en politiek is nogal ongewoon. Aan die een kant blyk dit dat Christenskap die gesag van aardse heersers ondermyn. In die gebed My siel maak die Here groot word gesê: “Hy het krag getoon met sy arms; verstrooi die hoogmoediges in die gedagtes van hulle hart; Die magtiges het Hy van hulle trone afgebring en die nederiges verhoog” (Luk. 1:51-52). En dit is regtig. 'n Geruime tyd gaan verby[1] en die imp. Konstantyn die Grote reg van die troon af val op sy knieë voor God. Deur die eeue heen het keisers en konings voor God gekniel, terwyl pouse, patriarge en aartsbiskoppe hulle gekroon het om te heers. Sommige van hulle is teen hul wil gedwing om die troon te verlaat: in die 17de eeu het die godvresende Engelse hul koning onthoof tydens die eerste rewolusie in die moderne geskiedenis. Ongeveer dieselfde tyd het Christelike Pelgrimsvaders Engeland verlaat op soek na 'n beter "koninkryk" waar hulle nie 'n koning nodig gehad het nie en die grondslag van Amerikaanse demokrasie gelê het. Nie lank gelede nie is die leiers van die kommunistiese ryk van die USSR teëgestaan ​​deur 'n Christen - Alexander Solzhenitsyn, wat groot ontevredenheid en irritasie onder die maghebbers veroorsaak het. En dan kan die opposisie van een persoon vergelyk word met 'n muskiet wat 'n olifant byt, maar dit blyk dat die olifant na 'n rukkie doodgaan.[2] Daar is iets omtrent die Christendom wat moeilik is om te definieer wat voortdurend die vrede van enige politieke stelsel versteur, of dit nou 'n ryk, 'n diktatuur, 'n kommunistiese regime of 'n heidense koninkryk is.

Terselfdertyd soek die Christendom nie konfrontasie met gesag nie. Die Romeinse Ryk word "heilig". Christene bid vir hul heersers. Die patriarg of aartsbiskop is 'n volwaardige deel van die politieke masjien. Tempels en kloosters is direk langs die parlement geleë; in Rusland is vier tempels in die Kremlin. Die meeste Christene kan as voorbeeldige burgers dien – hulle stem in verkiesings, betaal hul belasting en doen hul bes om wet en orde te handhaaf. Wat is dan die waarheid? Wat beteken hierdie onbepaaldheid, en wat heers, nederigheid of weerstand? Of nie een nie?

Christene self antwoord nie onomwonde nie. Die liturgieë noem Christus die Koning van die konings. Bekommerd oor die verloop van gebeure in die wêreld, bid gelowiges tot God en heers oor Sy skepping. In 'n sekere sin bied die Christendom antwoorde op 'n wye reeks politieke vrae. In sommige lande het Christelike politieke partye 'n normale verskynsel in die politieke lewe geword en het selfs aansienlike invloed gekry. Elders manifesteer die politieke aktivisme van Christene hom agter die mure van die tempel. Deelname aan die politieke lewe word vir hulle slegs gereduseer tot polemieke oor die probleme van die gesinslewe, aborsie en verhoudings tussen die geslagte. In die 21ste eeu word die politieke vakuum in die Christelike omgewing veral merkbaar in vergelyking met Islam, wie se politieke aktiwiteit, ten spyte van die dubbelsinnigheid, onmoontlik is om te ignoreer. So, hoe voel Christene oor politiek? Hierdie kwessie is nie beperk tot kultuur en die keuse van politieke party nie. Dit bring ons terug na die bron van die verhouding tussen politiek en Christelike geloof.

Die antwoord op hierdie vraag is die nouste verwant aan die persoonlikheid van Jesus Christus, wie se lewe en leringe aan die grondslag van die Christendom lê. Elke Sondag verstaan ​​en verkondig meer as 'n miljoen kerke regoor die wêreld Sy idees. Sy invloed het die lewens van honderde miljoene gevorm, van presidente en ministers tot gewone werkers. Christus het 'n belangrike bydrae tot die politieke geskiedenis gelewer, maar wat hy ook al was, is hy later ernstig verdraai, en om 'n akkurate beeld van hom te vorm moet ons poog om hierdie deel van Christus se lewe en leer so volledig as moontlik te bestudeer, wat politiek geraak het.

Die politieke posisie van Christus

Hierdie konsep is baie meer ingewikkeld as wat dit met die eerste oogopslag mag lyk. Uit die oogpunt van moderne teologiese wetenskap is dit nie moeilik om die foute van die verlede te sien wat aandag verdien nie. ’n Groot fout was die poging van politieke leiers vir byna tweeduisend jaar om die Christendom aan hulself te onderwerp, waarin hierdie pogings dikwels suksesvol was. Christene is klaargemaakte weergawes van die model vir die verhouding van hul geloof tot politiek aangebied. In die reël het alles neergekom op die vereiste van onbetwisbare gehoorsaamheid aan die owerhede. Deur die verklaring van Ap. Paulus in Rome. 13:1-7 oortuig politici Christene van die noodsaaklikheid om die optrede van regerings te gehoorsaam en ten volle te ondersteun, wat ook 'n finale oplossing behoort te wees vir die vraag na die Christendom se verhouding tot politieke mag. Baie Christene het daarteen gekant, maar oor die algemeen het hierdie beleid grootliks suksesvolle resultate behaal.

Volgens die diepe oortuiging van baie politici het die lewe en leringe van Christus niks met politiek te doen nie. Hulle skilder Hom óf as 'n geheimsinnige persoon "nie van hierdie wêreld nie" óf bloot as 'n groot vriend van kinders. En hoewel laasgenoemde baie waar is, is die waarheid dat hierdie einste apolitieke beeld van Christus afgedwing is onder die invloed van diegene wat die Christendom aan hulleself wou onderwerp en dit soveel as moontlik van die politieke arena verwyder het. Aanhalings uit die Bybel het aan die grondslag gelê van monargieë en ryke, het die basis geword vir Christene wat die wêreld verlaat en kloosterwese geheilig het. Gevolglik het baie Christene outomaties die bestaande regimes gehoorsaam en in die apolitieke aard van Christus geglo. Hulle laaste woord is dikwels: “Gee aan die keiser wat die keiser toekom” (Markus 12:17).

Wye verspreiding van die mening oor die onversoenbaarheid van godsdiens en politiek het relatief onlangs verskyn. In Engeland word dit ok. 1600, toe die owerhede – versteur deur die radikale sienings van sommige Christelike verenigings – besluit het om hulle nie toe te laat om aan die politieke lewe deel te neem nie as gevolg van hul verskille.[3] Geleidelik is politieke denke en ideologie heeltemal van die teologie geskei. Thomas Hobbes, in sy groot politieke gids, Leviathan, het baie van die Christelike redenasie in 'n aparte, slotgedeelte geskei. Later het politieke filosofie as sekulêr van aard gesien, met die Christendom heeltemal en onvoorwaardelik daarvan uitgesluit. Vooraanstaande denkers soos Montesquieu, Rousseau, Hegel, Comte, Marx, Mill, ensovoorts dink hulle uitsluitlik in 'n sekulêre konteks, dus word in 'n groot deel van die samelewing die gedagte van skeiding van godsdiens van politiek uiteindelik gevorm. Om aan politieke debat deel te neem, word van Christene verwag om hul oortuigings uit die bespreking te laat. In die VSA lei dit tot hul goedkeuring in 'n wetgewende bevel. In die Eerste Wysiging van die Amerikaanse Grondwet word Kerk van Staat geskei (wat waarskynlik tereg so is) en enigiets wat godsdienstig definiërend en konstitutief is, word heeltemal uitgesluit van politiek. Die stap kan kwalik logies genoem word, maar die invloed daarvan blyk beslissend te wees. Die oortuiging word gevorm dat politiek nie met godsdiens vermeng kan word nie – net soos olie en water. Gevolglik is dit nie nodig om na te dink oor Christus se politieke sienings nie. Want hulle kon niks met die kwessies van staatsbestuur te doen hê nie. Hierdie denkwyse word ook deur baie Christene aangeneem, wie se politieke sienings dadelik 'n sekulêre karakter aanneem.

Aan die ander kant is daar ook mense wat in Christus 'n weerspieëling van hul eie ideologie gevind het. Op verskillende tye is Christus uitgebeeld as 'n revolusionêr, as 'n kampvegter vir politieke onafhanklikheid, as 'n sosialis en 'n konserwatief – in pogings om die Evangelie met moderne politieke inhoud te vul, en wel baie selektief. In die 19de eeu is God deur baie voorgestel as 'n krag wat in staat was om die werker in onderdanigheid te hou. Die Nazi's het later beweer dat Christus nie 'n Jood was nie, maar 'n Ariër. Sommige ideoloë reken hom onder die Marxiste, die hippiekultuur en selfs as 'n ondersteuner van M. Thatcher.[4] Vanuit 'n moderne perspektief is die ideologies gekorrupte persepsie van Christus deur baie geslagte mense vir ons sigbaar – waaruit ons ook in gevaar is, want ons verstaan ​​van die Evangelie word sonder uitsondering deur ons eie oortuigings en kulturele waardes beïnvloed.

Baie teoloë en eenvoudige lesers van die Bybel weier egter om die lewe en bediening van Christus slegs vanuit die posisie van hul eie belange te bestudeer, maar gee nederig aandag aan die boodskappe wat uit die bladsye van die Evangelie klink. Wat ontdek hulle? Vroeë Bybelstudies het direk op die teks van die Skrif gefokus. Hulle is geskryf deur mense wat Joodse geskiedenis geken het, wat baie gesê het van wat hier bespreek sal word. 'n Goeie voorbeeld kan die werk van A. Edersheim wees[5] Lewe en tye van die Messias Jesus.[6] Sonder om politiek die sentrale tema van sy navorsing te maak, het die skrywer daarin geslaag om die politieke inhoud van die Evangelie duidelik aan te toon. Later, sowat 30 jaar gelede, is Yoder se boek The Political Convictions of Christ gepubliseer.[7] Die hooftema van hierdie boek word in sy titel aangedui. In Wright se relatief onlangse werk Christ and the victory of God, [8] word die politieke aspekte in die leer van Christus, ongeag sy teologiese oriëntasie, duidelik nagespeur. Dieselfde kan gesê word vir ander nuwe werke.[9] In onlangse jare het skrywers hul aandag gevestig op die politieke en sosio-ekonomiese konteks van die Evangelie, wat sekere vrae van politieke aard na vore gebring het. Hierdie boek is ook geskryf as 'n voortsetting van daardie poging. Terselfdertyd moet ons erken dat baie moderne navorsers hierdie aspek heeltemal ignoreer.

Op hierdie stadium is dit belangrik om te verduidelik wat presies onder die woord "beleid" verstaan ​​moet word. Baie ontken hul betrokkenheid by die politiek en verwys na hul onwilligheid om by die een of ander party se geledere aan te sluit of om aan politieke verkiesings deel te neem. Dit gaan egter nie oor “narrow party politics” nie, hoewel die optrede van politieke partye byna nooit binne eng party raamwerke beperk word nie, maar oor St. In ons verstaan ​​sluit politiek alles in wat met die staatstruktuur verband hou: regering, wette, nasionale selfbewustheid, mag, geregtigheid en belasting, staatskaping, internasionale betrekkinge, oorloë en ekonomiese beleid – alles wat deur die eeue 'n onvervreembare deel was. van menslike bestaan. Met die eerste oogopslag kan dit voorkom asof so 'n definisie niks met Christus te doen het nie. Hy het geen leër gehad nie, geen belasting ingesamel nie, en behalwe die oordeel wat hom uitgedeel is, het hy geen koninklike klere gedra nie. In hierdie sin staan ​​Christus voor ons as 'n apolitieke figuur.

As ons egter noukeuriger in die inhoud van die Evangelie delf, kan ons tot heeltemal ander gevolgtrekkings kom. Die verteenwoordigers van die groot politieke partye van die tyd was bang vir Christus en Sy uitsprake oor verskeie politieke kwessies. Ons sal begin verstaan ​​dat die mees noemenswaardige politici ver van altyd aan bewind was. Niemand kan die invloed van Gandhi of Marx op die verloop van die wêreldgeskiedenis ontken nie, en daardie invloed is slegs 'n flou weerspieëling van die impak wat die nederige Galileër gemaak het. As ons dus na politiek in 'n breër sin kyk, soos wetlike regering en wetgewing, mag en partystelsel, konflik, gewildheid, sosiale sekerheid en belastinginvordering, sal ons meer as genoeg materiaal vind om 'n werk oor die politieke sienings van Christus te skryf .

Dit is belangrik om nog een ding te noem. Dit lyk dikwels vir ons of ons “politiek” goed verstaan. Presidente, paleise, belastings, verkiesings en politieke partye het ons daaglikse werklikheid geword. Politieke wetenskaplikes bestudeer wetgewing, bestuur, buitelandse beleid en ander verskynsels wat in ons tyd 'n baie duidelike definisie gekry het. Tog moet ons in gedagte hou dat hierdie begrippe oor die eeue verander het en vandag steeds verander. Hierdie veranderinge het die onderwerp van studie in die geskiedenis van politieke denke geword.

Ons staan ​​op die punt om 'n tyd te sien toe die menigte sy mening uitgespreek het, nie deur stembriewe nie, maar deur harde uitroepe; toe die Eerste Minister nie uitsprake oor radio en televisie gemaak het nie. Om sulke kulturele verskille te verstaan ​​behoort nie groot probleme te veroorsaak nie. Dit kan baie meer ingewikkeld wees om 'n persoon te ontmoet wat op baie maniere die begrip van politiek as sodanig verander het. In ons tyd beskou ons politiek gewoonlik as 'n manier om mag te verkry en te hou, maar in die eerste eeue het hulle op 'n soortgelyke manier gedink. Die woorde en optrede van Christus dui op 'n heeltemal ander siening van politiek, en dit is moontlik dat Hy ons idees daaroor ook sal verander, soos Hy meer as een keer met sy tydgenote gedoen het. En daarom sal ons die baie fundamentele vrae wat met hierdie onderwerp verband hou, moet heroorweeg.

In hierdie breër sin het politiek 'n belangrike rol in die lewe van Christus gespeel. Politieke leiers het Sy leer as 'n bedreiging vir die regeringstelsel gesien. Die botsing met die godsdienstige leiers en die verhoor in Jerusalem is bowenal polities van aard. Kruisiging dien om politieke misdadigers te straf. Christus se lering en gelykenisse aangaande wette, heffings en partypolitiek, litigasie en omgang met vreemdelinge het die invloedryke politici van Sy dag uitgedaag. In die Evangelie word Hy herhaaldelik die Koning van die Jode genoem. Dit alles sal die onderwerp van ons navorsing word. Ons sal doelbewus ander onderwerpe van Sy lering omseil. Hierdie boek moet nie as volledig gedefinieer word nie, aangesien die onderwerp van studie beperk is tot 'n ontleding van die politieke inhoud van die Evangelie. Ek hoop ons kan politieke vooroordeel en onnodige aandag aan sekere politieke agendas vermy. Dit vereis 'n gedetailleerde ontleding van die Evangelietekste. Deur sy Twaalf die wêreld in te stuur, sê Christus vir hulle: “Pasop vir die mense; want hulle sal julle oorgee aan oordele en julle in hulle sinagoges gésel en julle voor owerhede en konings bring om My ontwil, dat julle voor hulle en voor die heidene kan getuig”. (Matt. 10:17-18). Daar is duidelik iets polities aan die gang, maar wat presies? Politiek is net een kant van die Evangelie – en nie die belangrikste een nie. Ons moet ons altyd laat lei deur die feit dat slegs 'n onderwerp wat ooglopend polities is, as polities beskou kan word. Dit is moontlik dat dit nie 'n diep wetenskaplike beginsel is nie, maar dit maak dit moontlik om die een of ander interpretasie korrek te evalueer. Die ontleding van die politieke sienings van Christus – Self die grootste persoon in die geskiedenis van die wêreld – is meer as genoeg onderwerp vir hierdie boek.

Heerser deur God se genade?

Godsdiens en politiek is gevaarlike onderwerpe. Hulle kan selfs die aangenaamste onderhoud bederf, maar ons het nietemin hierdie vrae gekies. Die leer van Christus het die hoofsaak in die lewens van miljarde geword, en politici besluit die lot van nie minder mense nie. In wese sal ons hier slegs dele van die Evangelie oorvertel, wat die politieke kleur van idees en gebeure openbaar, maar terselfdertyd sal ons ook baie verder afleidings maak. In 'n historiese konteks verstom en verheug hierdie gebeure ons. Christus se woorde en optrede het niks te doen met die gevestigde en venynige politieke praktyk wat die wêreldgeskiedenis oorheers nie. Hulle open nuwe horisonne voor ons en wys na nuwe paaie. Die groot deur van God se wêreld gaan voor ons oë oop, waar goedheid en skoonheid heers, en die aard van politiek verander. Baie het probeer om hierdie verandering beide in die tyd van Christus en in ons dag teen te staan, maar nietemin het die wonderlikste verandering in die politieke geskiedenis reeds plaasgevind. Om dit so volledig as moontlik te ondersoek, is 'n doelwit wat ernstig bestudeer moet word. Dit is presies wat ons probeer het. Om 'n idee te kry van die politieke situasie in die tyd van Christus, sal ons kyk na een van die hoof politieke figure van die era - koning Herodes die Grote.


* Storkey, A. Jesus and Politics: confronting the powers, Michigan 2005, p. 7-21.

[1] Vanaf die oomblik van die Menswording (let wel).

[2] Vir meer hieroor sien: Alexander Solzhenitsyn, The Oak and the Calf, Londen; New York, 1980.

[3] In die 1600's het die leiers van die Britse Restorasie, in hul eise vir ortodoksie, probeer om Christene die geleentheid te ontneem om aktief aan die politieke lewe van die land deel te neem. En op baie maniere het hulle daarin geslaag om hul eise te bereik.

[4] Mev Thatcher het in 'n toespraak in Edinburgh na die gelykenis van die barmhartige Samaritaan verwys as 'n oproep om rykdom te vergroot. Hierdie idee kan nog duideliker nagespeur word in 'n preek wat op 4 Maart 1981 in die London Jewish Church of St. Lawrence gelewer is en in Mei 1981 in die tydskrif Third Way gedruk is, waar die invloed wat sekere "Christelike postulate" gehad het op haar in die bestuur van staatsake nog meer omvattend aangebied word.

[5] Een van die voorste Bybelwetenskaplikes van die 19de eeu, in baie opsigte vandag nog relevant; tot die Christendom bekeer, het hy probeer om ander Jode te help om Jesus Christus as die ware Messias te sien (let wel).

[6] Edersheim, A. The Life and Times of Jesus the Messiah, 1883, 3d. ed., 2 vols. in 1, Londen 1906.

[7] Yoder, JH Die politiek van Jesus: Vicit Agnus Noster, Eerdmans 1972.

[8] Wright, NJ Jesus and the Victory of God, Londen 1996.

[9] Byvoorbeeld: Kealy, SP Jesus and Politics, Collegeville 1990.

Foto: azbyka.ru

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -kol_img
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -