5.8 C
Brussel
Sondag, 25, Februarie 2024
GodsdiensChristendomSkepping van die mens

Skepping van die mens

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Gasskrywer
Gasskrywer
Gasskrywer publiseer artikels van bydraers van regoor die wêreld

Goddelike Goedheid was nie tevrede om Homself te bepeins nie; dit was nodig vir die goeie om oor te loop, om verder en verder te gaan. God bedink eerstens die engele en hemelse magte. En die gedagte het daad geword, wat vervul is met die Woord en deur die Gees volbring word. So het die tweede heerskappy gekom, die dienaars van die eerste heerskappy. Aangesien die eerste skepsels Hom welgevallig was, bedink hy 'n ander wêreld, materieel en sigbaar; en dit is die harmonieuse samestelling van hemel en aarde, en wat tussen hulle is, verbasend in die pragtige eienskappe van elke ding, en selfs meer, waardig om te bewonder vir die harmonie van die geheel.

Om al die rykdom van Goedheid te wys, skep die artistieke Woord 'n lewende wese, waarin die onsigbare en sigbare natuur in eenheid gebring word, dit wil sê, dit skep 'n mens, en, neem 'n liggaam uit 'n reeds geskape stof, en plaas lewe uit Homself (wat in die woord van God bekend staan ​​onder die naam van redelike siel en beeld van God), skep as 't ware 'n tweede wêreld, groot in klein dingetjies; Hy stel nog 'n engel op aarde op, 'n kontempleerder van die sigbare natuur, 'n geheim van die verstaanbare skepsel. Heilige Gregorius die Teoloog (113, 148).

Die siel het egter nie uit die aarde of lug ontstaan ​​nie, ook nie uit water of vuur nie, ook nie van lig of van die son of uit 'n wolk of uit enige ander stof of geskape entiteit, sigbaar of verstaanbaar nie. Uit die mees suiwer, ewige, onverstaanbare, onverklaarbare, onsigbare, lelike, onsterflike, onverganklike, ontasbare, onverganklike en onliggaamlike natuur van God, deur goddelike inspirasie, het ons god-agtige, God-gegewe, god-agtige en God-geskape siel ontvang. skepping en oorsprong, wat as 't ware uit een of ander bron van lewe ontstaan ​​het. lewend en lewend, geskape deur lig, asof uit 'n skatkis van lig, wat uit die mond van God kom en as 't ware gebore word uit een of ander oseaan van ewige geur, soos 'n asem van geur, en woon in Adam. Eerwaarde Anastasius van Sinai. Woord 3, Sergiev Posad, 1915, p. vyftien.

So het God dus geestelike wesens geskep: Ek praat van die Engele en al die ordes in die Hemel. Want hulle is uiteraard van 'n geestelike en onliggaamlike aard; onliggaamlik noem ek dit egter in vergelyking met die grofheid van materie, want die Godheid alleen is waarlik onstoflik en onliggaamlik. God het ook die sinvolle natuur geskep: hemel en aarde, en wat tussen hulle lê. So, Hy het een natuur geskep wat met Homself verband hou (want die rasionele natuur is verwant aan God en verstaanbaar vir die verstand alleen), terwyl die ander in alle opsigte baie ver van Hom af is, aangesien dit natuurlik toeganklik is vir die sintuie. Dit was nodig, soos [St.] Gregory [die Teoloog], wat oor God vertel, dat daar ook 'n mengelmoes van beide moes wees – 'n voorbeeld van die hoogste wysheid en prag in verhouding tot beide nature, asof een of ander soort van verband tussen sigbare en onsigbare natuur. Maar ek sê "dit was nodig", wat die wil van die Skepper aandui, want dit is die wet en die mees gepaste verordening; en niemand sal vir die Skepper sê nie: Waarom het U my so geskape? Want die pottebakker het die mag om verskillende voorwerpe uit sy klei voor te berei om sy wysheid te bewys.

... God skep die mens met Sy eie hande uit beide sigbare en onsigbare natuur, beide na Sy eie beeld en gelykenis: Hy het die liggaam uit die aarde gevorm, die siel, toegerus met rede en verstand, en gee hom deur Sy "asemhaling" wat ons en ons noem dit 'n goddelike beeld, want die uitdrukking "na die beeld" beteken die rasionele en toegerus met vrye wil, die uitdrukking "na die gelykenis" beteken gelykenis deur deug, sover dit vir 'n persoon moontlik is.

Verder is die liggaam en die siel gelyktydig geskep, en nie op die manier waarop Origenes die een voor en die ander daarna leeg gepraat het nie.

So, God het die mens geskape vry van boosheid, direk, moreel goed, sorgeloos, vry van bekommernisse, hoogs versier met elke deug, blom met allerhande seëninge – soos een of ander soort tweede wêreld, klein in ’n groot een – nog ’n engel, gemeng uit twee nature, 'n bewonderaar, 'n toeskouer sigbare skepping, ingewy in die geheimenisse van hierdie skepping, wat deur die verstand waargeneem word, koning oor wat op aarde is, onderworpe aan die Koning van die Hemel, aards en hemelse, verbygaande en onsterflike, sigbaar en deur die verstand begryp, tussen grootheid en nietigheid, in een en dieselfde tyd-gees en vlees: gees-deur genade, vlees-vanweë hoogmoed; die een – sodat hy bly lewe en die Weldoener verheerlik, die ander – sodat hy ly en ly, onderrig word, en trots op grootheid gestraf word; 'n lewende wese hier, dit wil sê in die huidige lewe, op 'n sekere manier gelei en oorgaan na 'n ander plek, dit wil sê na die Toekomstige Eeu; en – die hoogste graad van misterie! – as gevolg van sy aangetrokkenheid tot God, om 'n god te word; egter om 'n god te word in die sin van deelname aan die Goddelike Lig, en nie omdat dit oorgaan in die Goddelike Wese nie.

God het hom van nature geskep – sondeloos en deur wil – onafhanklik. Maar ek noem sondeloos nie omdat hy nie vatbaar was vir sonde nie, want net die Godheid laat sonde nie toe nie, maar omdat die opdrag van sonde nie deur sy natuur bepaal is nie, maar eerder deur vrye wil, dit wil sê hy het die geleentheid gehad om te slaag. in die goeie, bystand van Goddelike genade ontvang, asook wegdraai van die skone en jouself in die bose bevind as gevolg van die besit van vrye wil, met die toestemming van God. Want deug geskied nie onder dwang nie.

So, die siel is 'n lewende wese, eenvoudig en onliggaamlik, van nature onsigbaar vir liggaamlike oë, onsterflik, toegerus met rede en intelligensie, sonder vorm, gebruik 'n liggaam toegerus met organe en gee dit lewe en groei, en gevoelens, en produktiewe krag, met 'n verstand. , nie anders in vergelyking met homself nie, maar die suiwerste deel daarvan, want soos die oog in die liggaam, so is die verstand in die siel een en dieselfde; onafhanklik en toegerus met die vermoë van begeerte sowel as die vermoë van handeling, veranderlik, dit wil sê met 'n te wisselvallige wil, omdat sy geskape is, nadat sy dit alles natuurlik ontvang het uit die genade van Hom wat haar geskep het, waaruit sy ontvang het. beide dit wat bestaan ​​het en dit wat van nature so was.

… 'n Mens moet weet dat 'n persoon gemeen het met lewelose voorwerpe, en deelneem aan die lewe van stomme wesens, en die denke ontvang het van wesens wat met rede toegerus is. Want met lewelose voorwerpe het hy gemeen in sy liggaam en omdat hy verbind is uit die vier elemente, en met plante beide in hierdie opsig, en aan die kant van die krag wat voed en groei en die saad bevat of in staat is om gee geboorte; met nie-verbale wesens het dit dit in gemeen, en bowendien, begeertes, dit wil sê woede en wellus, en die vermoë om te voel, en bewegings wat ooreenstem met impuls.

… Deur middel van rede verenig 'n persoon met onliggaamlike en verstaanbare geaardheid, dink en oordink, en spreek 'n sin oor alles afsonderlik uit, en na aanleiding van die deugde, en liefdevolle vroomheid, die toppunt van deugde - dus 'n persoon is 'n klein wêreld.

Mens moet weet dat verbrokkeling en vloei en verandering kenmerkend is van die liggaam alleen. Verandering ek bedoel kwalitatief: opwarming en afkoeling en dies meer. Die vloei is die een wat plaasvind as gevolg van leegmaak, want hulle leegmaak: beide droog en nat, en die gees, en het 'n behoefte om gevul te word. Daarom stem beide honger en dors ooreen met die wette van die natuur. Ontbinding is die dissosiasie van vog – die een van die ander en die verdeling in vorm en materie.

Die siel word gekenmerk deur vroomheid en denke. Maar die deugde is gemeen aan die siel en die liggaam, en juis omdat dit verband hou met die siel, aangesien die siel die liggaam gebruik.

Mens moet weet dat die rede van nature oor die onredelike deel heers. Want die kragte van die siel word verdeel in rasionele en irrasionele. Maar daar is twee dele van die onredelike kant van die siel: die een is ongehoorsaam aan die rede, dit wil sê, dit gehoorsaam nie die rede nie, die ander is gehoorsaam en gehoorsaam die rede. Die ongehoorsame en ongehoorsame deel is natuurlik die lewenskrag, wat ook polsslag genoem word, ook die krag wat die saad bevat, dit wil sê, in staat is om geboorte te gee, ook die plantkrag, wat voedend genoem word, en dit hoort ook by na die krag wat groei bevorder, wat die liggaam vorm. Want hulle word nie deur rede beheer nie, maar deur die natuur. Die gehoorsame en gehoorsame deel word verdeel in woede en wellus. Oor die algemeen word die irrasionele deel van die siel genoem in staat om gevoelens en begeertes op te wek. Mens moet weet dat die beweging wat ooreenstem met die impuls behoort tot die deel wat gehoorsaam is aan die verstand.

En die krag wat voed en baar en die bloed aan die gang sit, behoort aan daardie deel wat nie die verstand gehoorsaam nie. Die vegetatiewe krag word genoem dit wat groei bevorder, en die krag wat voed, en die krag wat geboorte gee; vital is die een wat die bloed aan die gang sit.

… Dit is nodig om te weet dat van daardie kragte wat in 'n lewende wese is, sommige geestelik is, ander vegetatief, en nog ander is lewensbelangrik. En geestelike, natuurlik, dié wat uit vrye wil kom, dit wil sê beweging wat ooreenstem met impulse en gevoelens. Aan beweging, volgens impuls, behoort die vermoë om van plek tot plek te beweeg, en die vermoë om die hele liggaam in beweging te sit, en die vermoë om klank uit te stuur en die vermoë om asem te haal, want dit hang van ons af om te doen en nie om dit te doen. Die vegetatiewe en lewensbelangrike is dié wat nie van vrye wil afhanklik is nie. En die groente is natuurlik die krag wat groei voed en bevorder, en die saad bevat, terwyl die lewenskrag dit is wat die bloed aan die gang sit. Want hierdie kragte tree op wanneer ons begeer en wanneer ons nie begeer nie. Sint Jan van Damaskus. Presiese aanbieding van die Ortodokse geloof. SPb., 1894, p. 78-85.

Die God van almal, nadat hy 'n sensuele en rasionele skepsel geskep het, het die mens uiteindelik geskape en hom as 'n soort van Sy beeld onder lewelose en lewende, sensuele en rasionele wesens geplaas, sodat lewelose en lewende wesens hom as 'n soort huldeblyk sou bevoordeel, en rasionele geaardhede, deur vir die mens om te gee, het toewyding aan die Skepper bewys.

… Wanneer ons in die verhaal van Moses hoor dat God stof van die aarde geneem en die mens gevorm het (Gen. 2:7), en ons soek na die betekenis van hierdie gesegde, vind ons hierin 'n besondere welwillendheid van God teenoor die mensdom. . Want, wat die skepping beskryf, merk die groot profeet op dat God allerhande ander skepsels met 'n woord geskape het, maar Hy het die mens met sy hande gevorm. Maar soos ons daar met die woord nie 'n opdrag bedoel nie, maar een wil, so ook hier: in die vorming van die liggaam, nie die werking van die hande nie, maar die grootste aandag aan hierdie saak. Want net soos nou, volgens Sy wil, 'n fetus in die baarmoeder gebore word en die natuur die wette volg wat Hy van die begin af vir haar voorgeskryf het, so is die menslike liggaam, volgens Sy eie wil, uit die aarde gevorm en stof het vlees geword...

… Die goddelike Moses sê dat eers die liggaam van Adam gevorm is, en toe is die siel van God ingeasem: “En die Here God het die mens geskape uit die stof van die aarde en in sy neus die asem van die lewe geblaas, en die mens het ’n lewende siel geword” (Gen. 2, 7). Dit beteken nie dat enige deel van die Goddelike wese "ingeasem" is nie ... maar hierdie woord dui op die eiendom van die siel as 'n rasionele wese. Geseënde Theodoret van Kirsky. Skeppings, deel I, M., p. 28-29, 108-109.

Nadat hulle eers die aarde en die lug en alles wat daarin is, in 'n behoorlike versiering geopenbaar het. God gaan voort om die mens te skep, wie se bestaan ​​Hy voorheen gedink het. En elke ander skepsel het Hy dadelik op Sy bevel geskep en deur Sy woord tot stand gebring, soos God. Aangesien die mens 'n waarlik mooi en godagtige wese is, sodat dit nie lyk asof hy, die gelykenis van die hoogste heerlikheid, op dieselfde manier geskape is as dit wat nie dieselfde is as hy nie, eer God [die proses] van Sy skepping met voorlopige advies en persoonlike deelname. Vorm sy liggaam uit die aarde. Hy het van hom 'n rasionele dier gemaak; sodat hy uit al die rasionaliteit van sy natuur gestaan ​​het, het hy hom dadelik met 'n onverganklike en lewegewende gees gemerk: "en hy het die asem van die lewe in sy neusgate geblaas, en die mens het 'n lewende siel geword" (Gen. 2, 7). Sint Cyril van Alexandrië. Skeppings, deel 4, M., 1886, p. 11-12.

Die krag van God word geopenbaar in die feit dat Hy uit niks skep wat Hy wil hê, net soos om 'n siel te gee en beweging is nie kenmerkend van iemand anders behalwe God nie. Heilige Theophilus van Antiogië. (Werke van antieke Christelike apologete. M., 1867, p. 187).

“En die asem van die lewe in sy aangesig geblaas”

(Gen. 2, 7)... Met die woord "geasem" wys die goddelike Moses op die eenvoud van die siel, op sy gebrek aan samestelling. Sint Johannes Chrysostomus (40, 789-790).

Die Skepper van die heelal gaan as 't ware met omsigtigheid voort na die blote bedeling van die mens om die stof vir sy samestelling voor te berei, en om sy beeld te vergelyk met een of ander soort primitiewe skoonheid, en om die doel te bepaal waarvoor dit sal bestaan, en om 'n aard te skep wat ooreenstem met sy aktiwiteit, geskik vir die voorgestelde doelwitte. Heilige Gregorius van Nyssa (17, 87).

Die mens is immers geskape, wat groter eer en groter voorsienigheid waardig was, sowel voor die skepping as na die skepping; en hierdie verstandige wêreld is voor hom en ter wille van hom geskape, en toe is die Koninkryk van die hemele, ook voor die skepping van die wêreld ter wille van hom voorberei, voor hom geskape. En 'n spesiale wil is aangaande hom geopenbaar. En deur die hand van God en na die beeld van God is hy so geskape dat hy nie alles uit hierdie saak en volgens die verstandige wêreld soos alle ander lewende wesens sou hê nie, maar net sy liggaam sou wees. , en hy sou 'n siel hê van die bo-aardse, dit is beter om te sê, van God self deur 'n onuitspreeklike inspirasie – as iets groots en wonderliks, en alles oortref, en alles oordink en oor alles heers, en God ken en openbaar. Hom – as 'n volmaakte werk van die kunstenaar se wysheid wat alles oortref. Saint Gregory Palamas (65, 70).

Die oorsprong van die mens oortref die oorsprong van alles: God het stof van die aarde geneem en die mens geskape (Genesis 2:7). Hy bou ons liggaam met sy eie hand. Nie 'n engel is gestuur om te skep nie. Dit was nie die aarde wat ons vanself voortgebring het, soos sprinkane nie. Hy het nie die dienende magte beveel om dit of dat te doen nie, maar deur stof van die aarde af te neem, skep Hy met sy eie hand. Sint Basilius die Grote (Biskop Macarius (Boelgakov), bl. 107).

Diere, beeste en voëls het by die skepping saam liggame en siele ontvang. Maar God het die mens op baie maniere geëer, en bowenal deur die feit dat Hy hom geskep het, soos daar gesê word. Met sy eie hand 'n siel in hom geblaas, hom mag gegee oor die paradys en oor alles wat buite die paradys is, hom met heerlikheid beklee en hom die gawe van spraak, rede en kennis van die Goddelike gegee.

… Deur die woorde: “man en vrou het Hy hulle geskape” (Gen. 1, 27) Moses maak dit duidelik dat Eva reeds in Adam was, in die been wat van Adam af geneem is. Alhoewel Eva in hom was nie volgens haar verstand nie, maar volgens haar liggaam, egter nie net volgens haar liggaam nie, maar ook volgens haar siel en gees. Omdat God niks bygevoeg het by die been wat van Adam geneem is nie, behalwe vir die skoonheid van die uiterlike beeld. Eerwaarde Efraim die Siriër. Skeppings, deel 8, M., 1853, p. 273, 268.

Die Bybel sê: “het die asem van die lewe in sy neusgate geblaas” (Gen. 2, 7), in Adam, die oorspronklike en deur Hom geskape uit die stof van die aarde. Baie mense interpreteer dat dit beteken dat daar voorheen in Adam geen menslike siel en gees was nie, maar slegs vlees wat uit stof geskep is. Hierdie interpretasie is verkeerd, want die Here het Adam uit die stof van die aarde geskape in die samestelling waaroor die heilige apostel Paulus praat: “en julle gees en siel en liggaam in al sy integriteit, sonder gebrek bewaar word by die koms van ons Here Jesus Christus” (1 Thess. 5, 23). Al hierdie drie dele van ons natuur is uit die stof van die aarde geskep. En Adam is nie dood geskape nie, maar 'n aktiewe lewende wese, soos ander lewende God se wesens wat op aarde lewe. Maar hier is die krag: as die Here dan nie die asem van die lewe in sy aangesig geblaas het nie, dit is die genade van die Heilige Gees, wat van die Vader uitgaan en in die Seun rus en ter wille van die wêreld na die wêreld gestuur het. van die Seun, dan Adam, maak nie saak hoe hy uitstekend geskape is deur Vergeleke met ander God se skepsels, as die kroon van die skepping op aarde, hy sou steeds sonder die Heilige Gees in hom bly, wat hom tot 'n god-agtige waardigheid verhef het. Hy sou wees soos alle ander skepsels, alhoewel hy vlees en siel en gees gehad het, aan elkeen behoort volgens hulle soort, maar nie die Heilige Gees in hulle gehad het nie. Toe die Here die asem van die lewe in Adam se gesig geblaas het, toe, in die woorde van Moses, het “die mens 'n lewende siel geword,” dit wil sê volkome soos God in alles en soos Hy, onsterflik vir ewig en altyd. Eerwaarde Serafim van Sarov (S. Nilus. Groot in die kleine. Sergiev Posad, 1911, bl. 189-190).

God het net een ding geag wat sy eie hande waardig is: die skepping van die mens … God het 'n vrou vir Adam uit sy rib geskep. Heilige Theophilus van Antiochië (Biskop Macarius (Boelgakov), vol. 2, bl. 107).

Dit is nie verniet dat die vrou nie geskape is uit dieselfde stof waaruit Adam gevorm is nie, maar uit die rib van Adam self: ja, ons weet dat daar in man en vrou een liggaamlike natuur is, dat daar een bron van die menslike geslag, en daarom is nie twee van die begin af geskep nie – man en vrou en nie twee vroue nie, maar eers 'n man, en dan 'n vrou uit hom. Heilige Ambrosius van Milaan (Biskop Macarius (Boelgakov), vol. 2, bl. 207).

Want in die begin is Adam, wat uit die aarde geskape is en asem geneem het, lewend gemaak op die sesde dag (en nie op die vyfde, soos sommige dink, het sy skepping begin nie, maar op die sesde is dit tot 'n einde gebring , want die mening van diegene wat dit beweer, is foutief). Heilige Epiphanius van Ciprus. Skeppings, deel 1, M., 1863, p. 25.

Dit word deur Goddelike openbaring vertel dat die eerste mens deur God uit niks geskape is, geskep in die skoonheid van geestelike genade, onsterflik geskape, vreemd aan die bose. Biskop Ignatius (Bryanchaninov) (109, 98).

Doel van die skepping

As alles toevallig gebeur het, sonder 'n redelike rede, dan sou alles lukraak gevorm het, sonder 'n plan, sonder orde. Maar in die Akte sien ons iets anders: alles in die wêreld is wonderlik georden en Gerangskik. En dit laat ons onvermydelik aanneem dat die wêreld gereël is deur 'n Wese met die hoogste verstand, dit is God. Sint Athanasius die Grote (Biskop Macarius (Boelgakov), bl. 11).

Die wêreld, as 'n produk van die Lewende, Alwyse God, is vol lewe: oral en in alles is lewe en wysheid, in alles sien ons die uitdrukking van denke, beide in die algemeen en in alle dele. Dit is 'n regte boek waaruit dit moontlik is, hoewel nie so duidelik soos uit Openbaring nie, om die kennis van God te leer. Aartspriester John Sergiev. vol. 1, M., 1894, bl. 282. Heilige Epiphanius van Ciprus. Skeppings, deel 3, M., 1872, p. 201.

… Niks word tevergeefs en sonder voordeel geskep nie. Want dit dien óf as voedsel vir een of ander dier, óf met die hulp van die mediese wetenskap, blyk dit genesing vir onsself te wees … (4, 71).

...As jy begin om die einste lede van diere in ag te neem, sal jy vind dat die Skepper nie 'n enkele oorbodige bygevoeg het nie en nie die nodige weggeneem het nie. Sint Basilius die Grote (4, 143).

Waarom het God beveel om kruie te kweek wat nie geskik is vir voedsel nie? Daar is baie soorte stomme diere – diere, beeste, reptiele en voëls. God het vir hulle almal kos voorberei, en hulle geskep tot voordeel van mense, daarom word gesê dat hulle vir ons eet. Want daar word gesê: “U bring gras voort vir vee en gras tot voordeel van die mens” (Ps. 103, 14). Daarom is dit wat vir die een nie nuttig is nie, nuttig vir 'n ander, en wat vir mense onnodig is, is geskik vir diegene wat ter wille van die mens geskep is. Boonop het die Here, wat voorsien het dat mense wat ter dood veroordeel is vir sonde met siektes geteister word, die aarde beveel om kruie te kweek, nie net geskik vir voedsel nie, maar ook genesing.

…Laat niemand die Skepper verwyt oor die diere nie, maar net die feit in ag neem dat daar diere in hulleself is, maar laat hom uitvind wat die nut daarvan is. En in die menslike liggaam is daar skoonheid, harmonie, onderlinge ooreenstemming van dele, maar daar is ook uitskeidings van die liggaam. Geen verstandige mens verneder egter 'n lewende wese hiervoor nie, want dit is onmoontlik om daarsonder te lewe ... As iemand dus een gewrig van die vinger afsny, sal hy dit heeltemal nutteloos vind, maar hierdie gewrig, totdat dit afgesny is, bied groot voordele. Daarom moet ons ook so optree: ons moet nie elke deel van die skepping afsonderlik oorweeg, wat dit op sigself is nie, maar uitvind of dit nuttig is vir die hele heelal. Geseënde Theodoret van Kirsky. Skeppings, deel 1, M., 1856, p. 19-20, 23-24.

Die hele wêreld getuig van God, sy Skepper, en vertel stilweg vir ons rasionele skepsels van Hom: Hy het my geskep. Die groot en wonderlike gebou openbaar die groot en wonderlike Skepper. Heilige Tikhon van Zadonsk. Werke, vol. 13, M., 1837, bl. een.

Ek skuld U baie, Here God. Daar was geen ek nie, en hier is ek en ek leef. U, Here, het my vereer om te wees en getel te word onder die werke van u hande … U het my nie geskape as 'n siellose skepsel nie, nie as bees nie, nie as 'n voël nie, nie as 'n ander stom dier, geskape as 'n rasionele wese nie … Ek kan nie leef sonder lig, ek kan optree – U ligte, son, maan en sterre, skyn vir my. Ek kan nie sonder vuur leef nie – U vuur maak my warm en kook my kos. Ek kan nie sonder lug lewe nie – U lug laat my lewe en bewaar my lewe. Ek kan nie sonder kos en drank wees nie – U vrygewige hand. Here, gee vir my kos. U goedheid het my in fonteine ​​laat val, riviere wat mense verkoel en spoel … O, wat sal ek U beloon, Here, vir alles wat U my gegee het? Heilige Tikhon van Zadonsk (113, 158).

Foto deur Ron Lach:

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -kol_img
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -