12.3 C
Brussel
Saterdag, Mei 25, 2024

Kode [Versameling van Wette] van Lipit-Ishtar

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Nuustoonbank
Nuustoonbankhttps://europeantimes.news
The European Times Nuus het ten doel om nuus te dek wat saak maak om die bewustheid van burgers regoor geografiese Europa te verhoog.

Regskode vanaf ongeveer 1870 vC geskryf in die Sumeriese taal. Dit dateer met meer as 'n eeu voor die lank bekende Hamurabi-wetkode, nou in die Louvre, en vir sy belangstelling in die geskiedenis van die beskawing is dit een van die belangrikste argeologiese vondse wat elke ontbloot is. Die tablet is een van baie duisende wat in die tempelbiblioteek van Nippur opgegrawe is deur 'n ekspedisie van die Universiteit van Pensylvanië in die laat 19de eeu

Die sogenaamde Kode van Lipit–Ishtar (c. 1934–24 v.C.) is 'n Sumeriese wet wat die tipiese proloog, artikels en epiloog bevat en handel oor sake soos die regte van persone, huwelike, erfopvolging, strawwe en eiendom en kontrakte, volgens britannica.com. Lipit-Ishtar (Akkadies: Lipit-Ištar; fl. c. 1870 vC – omstreeks 1860 vC volgens die kort chronologie van die antieke nabye ooste) was die 5de koning van die Eerste Dinastie van Isin [sien die Sumeriese Koningslys (SKL) ].

Proloog

Wanneer die groot An [1], die vader van die gode, (en) Enlil [2], die koning van die hele aarde, die heerser wat besluite vasstel, ... Ninisin [3], die dogter van An, ... vir haar ... vreugde … vir haar helder voorkop; toe hulle aan haar die koninkryk van Sumer en Akkad gegee het (en) die gunstige heerskappy in haar (stad) Isin [4], … ingestel deur An. Toe An(i) Enlil Lipit-Ishtar geroep het, toe Lipit-Ishtar, die wyse herder wie se naam Nunamnir uitgespreek is, om oor die land te regeer, om geregtigheid in die land te vestig, om griewe te verwyder, om die vyand(e) af te weer. vermy rebellie met geweld, (en) om voorspoed vir Sumeriërs en Akkadiërs te bring, dan ek, Lipit-Ishtar, die nederige herder van Nippur [5], die deugsame boer van Ur, wat Eridu [6] nie verlaat nie, waardig om heerser van Erech [7] te wees, koning van Isin, koning van Sumer en Akkad, wat na aan die hart van Inan8 was, het geregtigheid in Sumer en Akkad gevestig in ooreenstemming met die woorde van Enlil. Inderdaad, in daardie dae het ek … vryheid verskaf aan die seuns en dogters van Isin, die seuns en dogters van Sumer en Akkad, aan wie … die bande van slawerny … opgelê is. Inderdaad, in ooreenstemming met … het Ek die vader die ondersteuning van die kinders gemaak, (en) die kinders die ondersteuning van die vader; Ek het die vader beveel om by die kinders te staan ​​(en) die kinders om by die vader te staan; in vader se huis (en) in broer se huis ek … . Ja, ek, Lipit-Ishtar, seun van Enlil, het sewentig na die huis van die vader gebring (en) na die huis van die broer; na die huis van die ongetroudes gebring het ek … tien maande lank … die man se vrou, … die man se kinders … .

Wette:

1. … is gestig …

2. ...

3. … eiendom uit die vader se huis uit sy …

4. … die seun van die regeringsamptenaar, die seun van die paleisbeampte, die seun van die voog …

5. … skip … volg hom …

6. As 'n persoon 'n skip(pe) erf en dit tuig om vanaf sy …

7. … geskenk … dit volg …

8. As hy sy tuin aan 'n tuinier gegee het, sodat die tuinier dit moet versorg … (en) die tuinier … die eienaar van die tuin …

9. Indien 'n persoon 'n stuk grond aan ('n ander) persoon gegee het sodat hy 'n boord kon plant, (en laasgenoemde) het nie 'n tuin op die hele stuk grond geplant nie, dan is hy verplig om die persoon wat die plant geplant het. tuin om 'n deel van die ongebruikte stuk grond, wat nie deur hom geassimileer word nie, as deel van sy схаре [9] te gee.

10. As iemand in die tuin van ('n ander) man ingegaan het (en daar betrap is terwyl hy steel), moet hy 10 sikkels [10] silwer betaal.

11. As 'n man 'n boom in ('n ander) man se tuin afkap, moet hy 1/2 min [11] silwer betaal.

12. As die pushtinak aangrensend aan 'n persoon se huis aan ('n ander) persoon behoort, en die eienaar van die huis het aan die eienaar van die pushtinak gesê: “Omdat die grond nie bemeester is nie, kan iemand by my huis inbreek; versterk jou huis.” , (en) nadat hul ooreenkoms bevestig is, sal die eienaar van die woestyn gebonde wees om die eienaar van die huis skadeloos te stel vir enige verlore eiendom.

13. As 'n man se slaaf of slaaf weggehardloop het en in die middel van die stad gaan skuil het, (en) as vasgestel word dat hy (of sy) 'n maand lank in ('n ander) man se huis geskuil het, is hy verplig om slaaf vir slaaf te gee.

14. As hy geen slaaf het nie, is hy verplig om 15 sikkels silwer te betaal.

15. As 'n menseslaaf sy diensbaarheid aan sy heer gedien het (en) as dit twee keer deur die heer bevestig word, kan aan daardie slaaf vryheid gegee word.

16. As 'n miktum 'n geskenk aan die koning is, is dit nie onderhewig aan vervreemding nie.

17. As 'n miktum uit vrye wil na 'n man gekom het, sal daardie man dit nie waag om hom aan te hou nie; hy is vry om te gaan waar hy wil.

18. As 'n persoon sonder toestemming ('n ander) persoon gedwing het om iets te doen waaroor (laasgenoemde) niks dink nie, dan verdien daardie persoon nie goedkeuring nie; hy (die eerste mens) moet straf dra vir daardie daad wat hy hom gedwing het om te doen.

19. Indien 'n eienaar van 'n boedel nie die belasting vir die boedel betaal het nie (en) 'n ander persoon dit betaal het, is dit verbode om die persoon binne drie jaar uit die boedel te sit. (Dan) word die persoon wat die boedelbelasting betaal het die eienaar van die boedel, (en) kan die vorige eienaar van die boedel nie sy reg betwis nie.

20. Indien 'n boedeleienaar …

21. Indien een van die erfgename beslag gelê het op …

22. As ... die vaderhuis ... hy getrou het, dan sal die vaderhuis wat deur haar as 'n geskenk van die vader ontvang is, ontvang, as haar erfgenaam.

23. As die vader lewe, moet sy dogter, ongeag wat sy is, 'n ninisigir, of 'n lukur, of 'n tempelmeisie, as 'n erfgenaam in sy huis woon.

24. As 'n dogter in die huis van haar gesonde vader ...

25. As die tweede vrou met wie hy getroud is, vir hom kinders gebaar het, dan behoort die bruidskat wat sy uit die huis van haar vader gebring het, aan haar kinders; en die kinders van sy eerste vrou en die kinders van die tweede vrou behoort hulle vader se eiendom gelykop te deel.

26. As 'n man getroud is en sy vrou het vir hom kinders gebaar, en hierdie kinders leef, en die slavin het ook vir haar heer kinders gebaar, (maar) die heer het die slavin en haar kinders vryheid gegee, dan die kinders van die slavin het geen reg om die boedel met die kinders van hul (vorige) baas te deel nie.

27. As sy eerste vrou dood is, en na haar dood neem hy 'n slavin as vrou, dan is die kinders van sy eerste vrou sy eerste erfgename; die kinders gebore uit die slavin van haar heer sal wees soos … en sy huis hulle, …

28. As 'n man se vrou vir hom geen kinders gebaar het nie, (a) het die hetera met die openbare plein vir hom kinders gebaar, is hy verplig om die hetera van graan, olie en klere te voorsien; die kinders wat deur die hetera vir hom gebore word, word sy erfgename, maar solank sy vrou lewe, kan die heterah nie saam met sy vrou in (sy) huis woon nie.

29. As 'n man afstand doen van sy eerste vrou … (a) sy het nie die huis verlaat nie, dan is sy vrou, wat deur hom as sy geliefde beskou word, sy tweede vrou; hy is verplig om vir sy eerste vrou te sorg.

30. As die (toekomstige) skoonseun in die huis van sy skoonvader ingegaan het (en as) hy verloof was, (maar) dan het hulle hom (uit die huis) verdryf en sy vrou aan sy vriend gegee , hulle is verplig om aan hom terug te gee wat deur hom geskenke by geleentheid van die verlowing gebring is, (en) dan mag die vrou met sy vriend trou.

31. As 'n jong man met 'n heter van die openbare plein getrou het, (en) die regter het hom verbied om haar te besoek, maar hy het daarna van sy vrou geskei, dan het die geld ...

32. (As) ... hy dit aan hom gegee het, dan moet die erfgename na die vader se dood die vader se boedel verdeel, (maar) die erfdeel van die boedel mag hulle nie verdeel nie; hulle sal nie “die vader se woord in water kook nie”.

33. As die vader die huweliksgeskenk vir sy seun in die lewe nog uitgestel het, (en) in die teenwoordigheid van die vader terwyl hy nog lewe, hy (seun) 'n vrou geneem het, dan het die erfgename na die dood van sy vader …

34. As hy met die versekering geleef het dat … hy nie die boedel verdeel het nie, moet hy 10 sikkels silwer betaal.

35. As 'n man 'n bul gehuur het (en) skade aan sy vleis in die gebied van die neusgat aangerig het, dan is hy verplig om een ​​derde (van sy) waarde te betaal.

36. As 'n man 'n bul op huurkontrak geneem het (en dit het sy oë beskadig), dan is hy verplig om een ​​sekonde (van die waarde daarvan) te betaal.

37. As 'n man 'n bul op huurkontrak geneem het (en sy horing gebreek het), dan is hy verplig om 'n kwart (van sy) waarde te betaal.

38. As 'n man 'n bul gehuur het (en dit in die area van die stert beskadig), dan is hy verplig om 'n kwart (van sy) waarde te betaal.

39. Indien … dan is hy verplig om te betaal.

Epiloog

Inderdaad, in ooreenstemming met die ware woord van Utu, het ek Sumer en Akkad aangehits om aan ware geregtigheid te voldoen. Inderdaad, in ooreenstemming met die oordeel van Enlil, het ek 'n einde gemaak aan vyandskap en opstande; van lyding, klagtes, snikke … taboe; Ek het die saak van goeie orde en geregtigheid geword; Ek het voorspoed vir die Sumeriërs en Akkadiërs gebring ...

Inderdaad, toe ek oorvloed in Sumer en Akkad gevestig het, het ek hierdie stele opgerig. Mag hy wat geen kwaadwillige daad daaraan (die stela) doen nie, wat my skepping nie vernietig nie, wat sy inskripsies nie uitvee nie, wat nie sy eie naam daarop skryf nie, lang lewe en asem vir baie jare gegun word; laat hom hoog opstaan ​​in Ekur [12]; laat Enlil se hoë voorkop oor hom buig. (A) hy wat 'n onsedelike daad daarop pleeg (die stele), wat my skepping vernietig, wat inskripsies daaruit uitvee, wat sy eie naam daarop skryf (of) hy wat, met kennis van hierdie vloek, van plan is om dit te vervang, - laat hierdie man wees …, laat hom …laat hy hom ontneem … stuur hom … in sy … wie hy ook al is; laat Ashnan [13] en Sumugan [14] die here van oorvloed hom ontneem … laat hom verwyder .. Laat Utu [15] die regter van hemel en aarde … wegneem … hom … fondamente … soos … laat hulle op hom ag gee; om nie die fondamente van sy heerskappy te vestig nie; hierdie koning, wie hy ook al mag wees, Ninurta [16], die magtige held, die seun van Enlil …

Notas:

1. Ann – in Akkadies. Anu, een van die drie opperste Sumero-Akkadiese gode, beskermheer van die stad Uruk.

2. Enlil – in Akkadies. Elil, van geraas. "heer van die winde", een van die belangrikste Sumero-Akkadiese gode, saam met An en Enki, beskermheer van Nippur.

3. Ninisin – genesende godin, dogter van An, aanbid in Isin.

4. Insin – 'n antieke stad in Mesopotamië, nou die stad Tel-Ishan-Bahriyat in Irak.

5. Nippur – 'n stad in antieke Mesopotamië aan die Eufraatrivier, nou Nifer in Irak. In die stad was daar 'n ziggurat van die god Enlil.

6. Eridu – 'n antieke Sumeriese stad, nou die stad Abu-Shahrain in Irak, is in die eerste helfte van die IV eeu vC gestig. aan die Persiese Golfkus.

7. Erech – die Bybelse naam van die Sumeriese stad Uruk, sy naam word ook as geraas gevind. Unug, die Griek. Orhoya, nou Vark-nedersetting. Die stad was vir 'n geruime tyd die hoofstad van antieke Sumer.

8. Inan – van geraas, “heerser van die hemele”, Sumeriese godin van vrugbaarheid, vleeslike liefde en twis.

9. Die Russiese vertaling is nie baie duidelik nie. Waarskynlik bepaal die bepaling dat die oes van die hele grond eers bereken moet word, en dan in die ooreengekome aandele verdeel moet word, en die ongerealiseerde oes van die ongesaaide plot moet ook by die tuinier se aandeel ingesluit word.

10. sekel – van geraas. jenewer, 'n Babiloniese gewigseenheid gelyk aan 8.4 g, 1 sikkel = 1/60 mina.

11. mina – (Shum. mana) 'n gewigsmaat in Sumer en Babilonië, wat ongeveer 505 jaar weeg, 1 mina = 60 sikkels (Shum. gin); 60 mini's = 1 talent (shum. gu).

12. Ekur – “tuiste van die berg”, naam van die tempel van die Sumeriese god Enlil in Nippur

13. Ashnan – Sumeriese godin van graan.

14. Sumugan – Shakan, Sumero-Akkadiese godheid wat verantwoordelik is vir plant- en dierelewe in die valleie.

15. Utu – van geraas.”die helder”,,”skynende”,,”dag”. In Sumeriese mitologie, die songod.

16. Ninurta – geraas. "heerser van die aarde", in Sumero-Akkadiese mitologie god van oorlog, jag en visvang, plantegroei en vrugbaarheid. saam met hierdie god van die môreson, genadig, genesend en alles-vergewensgesind. Hy is saam met sy pa Enlil by Nippur vereer.

'N Foto: Voorwoordkode Lipit-Ishtar AO 5473.jpg / Wikimedia Commons

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -kol_img
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -