12.7 C
Brussel
Dinsdag Oktober 4, 2022

Bladsye uit die geskiedenis van die Russiese Kerk in Sofia (2)

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Verslaggewer by The European Times News

Meer van die skrywer

In Mei 1944 het die Bulgaarse Sinode die Russiese gemeenskap eerstens die kerk “St. Groot Martelaar Ekaterina" by die begraafplaas in Kniazhevo, en na twee maande - die kerk "St. Petka Samardzhiyska" op "Maria Luiza" Blvd. in die middel van Sofia. Die oorlede meerdere is vervang deur aartspriester Georgii Golubtsov, welbekend aan die gemeentelede. ’n Algemene bekommernis is die aankoop van die nodige kerkgereedskap en liturgiese boeke om die verlorenes te vervang. Van sy Svetogorje-broers het die Russiese gemeente 'n onskatbare geskenk ontvang - 'n groot Evangelie op die troon en 'n stel silwer eucharistiese voorwerpe. In die klein kerkie op “Maria Luisa” Blvd. gaan daaglikse dienste en gereelde feestelike en plegtige biskopdienste voort.

Tydens die bomaanvalle in die lente van 1944 het die “St. Nicholas the Miracle Worker” – die dak het ineengestort, die suidelike vleuel is heeltemal vernietig, ’n deel van die fresko’s het verlore gegaan. Aangesien die Sowjet-kant volgens die Sowjet-Bulgaarse protokol van 6 Julie 1940 die tempel vir 15 jaar gratis aan Bulgarye oorhandig het, word die koste van die herstel daarvan deur die Bulgaarse regering gedra. BGN 8 miljoen is toegeken, toe het die bedrag tot BGN 12 miljoen gestyg. Herstelwerk het reeds in 1944 begin. Die beskadigde zoografie in die suidelike skip is gerestoureer deur die Russiese emigrantekunstenaar Mikhail Maletsky, wat vir die eerste keer al die fresko's skoongemaak en versterk het. Die bekende Bulgaarse kunstenaar Nikola Andonov het ook aan die restourasie deelgeneem, wat 30 jaar tevore as student bygedra het tot die ikonografie van die tempel onder leiding van prof. Perminov.

Die veranderde politieke toestande na die einde van die Tweede Wêreldoorlog het gelei tot ernstige veranderinge in die lewe van die Russiese emigrasie in Bulgarye. Die Russiese geestelikes het begin soek na maniere om met die moederkerk in die vaderland te herenig en dit met hul ervaring en kennis te dien. In April 1945 het Aartsbiskop Serafim 'n beroep op die Russiese Patriarg Alexy gedoen en verklaar dat hy bereid is om die jurisdiksie van die Moskouse Patriargaat te aanvaar. Hy vra dat 'n patriargale verteenwoordiger in Bulgarye gelos word, want hy was “verwant aan sy kudde, aan sy geestelike kinders, nie net aan die Russe nie, maar ook aan die Bulgare”. Hy smeek Moskou ook om onder sy omophorion al die Russiese geestelikes wat hy in Bulgarye regeer, te aanvaar. Die mening van Pskov-Porhov-aartsbiskop (later Lenigrad Metropolitan) Grigoriy, wat in April 1945 na Sofia gekom het om die herstel van volle gemeenskap met die Bulgaars-Ortodokse Kerk na die omverwerping van die skeuring te vier, het gehelp om die kwessie positief op te los. In sy gevolgtrekkings wat aan die patriarg voorgehou is, het hy biskop Serafim as 'n onvoorwaardelike geestelike persoon gekenmerk, wat groot respek onder die mense geniet. Die Sowjet-ambassade merk ook op dat aartsbiskop Seraphim nie in sy vorige en huidige aktiwiteite gekompromitteer word nie en gesag onder die Bulgaarse geestelikes het.

Op 30 Oktober 1945 is die ooreenstemmende dekreet van die patriarg uitgereik, wat die magte van biskop Serafim in die bestuur van die sewe Russiese gemeentes in Bulgarye as 'n verteenwoordiger van die Moskou-patriargaat bevestig. In die lente van 1946 het die Sowjet-regering die protokol opgeskort wat Bulgarye tydelike gebruik van die Russiese ambassadeur se kerk verleen en die kerk aan aartsbiskop Serafim oorhandig.

Op 4 Junie 1946 het die Presidium van die Opperste Sowjet van die USSR 'n dekreet uitgevaardig wat Sowjetburgerskap verleen aan onderdane van die voormalige Russiese Ryk wat in Bulgarye woon. Biskop Serafim het Sowjet-burgerskap aanvaar, hulle het aan hom sertifikaat No. 1 uitgereik vir 'n Sowjet-onderdaan wat in Bulgarye woon. Sommige van die stoutste teenstanders van die Sowjet-mag het sy besluit veroordeel. Maar as 'n ware herder word biskop Serafim bo alles gelei deur besorgdheid oor die lot van sy kudde, vir die fisiese oorlewing daarvan en redding van kommunistiese vervolging, en toon ware "sagmoedigheid van 'n duif en wysheid van 'n slang." Die feit is dat alle vrae wat verband hou met die lot van die Russiese emigrasie destyds uit die hande van die Bulgaarse regering oorgegaan het onder beheer van die Sowjet-verteenwoordigers in die Geallieerde Beheerkommissie, wat dit in ooreenstemming met klasbeginsels besluit het en alle emigrante verklaar het. en nie-teruggekeerdes om "vyande van die mense" te wees. Diegene wat Sowjet-burgerskap aanvaar het, verkry 'n nuwe status, van "White Guards" word hulle Sowjet-burgers, gelyk in hul regte met die burgers van Bulgarye. Dit beteken dat baie beperkings wat verband hou met die "reaksionêre" stigma van hulle verwyder word, hulle het gelyke geleenthede om werk te kry, behuising te kry, kan staatmaak op sosiale sekerheid.

Nadat die staatsbesluit van 17 November 1944 alle organisasies van Russiese emigrante gelikwideer en enige van hul openbare aktiwiteite verbied het, is die Russiese kerk nou die laaste en enigste plek waar hulle vryelik hul geloof kan bely, kan kommunikeer en mekaar wedersyds kan help. Aartspriester Andrey Liven, wat na die dood van Aartspriester Georgiy Golubtsov die hoof van die tempel geword het, het groot krediet vir die vereniging van die gemeentelede. Hy word gekenmerk deur ware Russiese gasvryheid, hartlikheid, vriendelikheid, hy doen baie om jongmense na die kerk te lok, organiseer praatjies oor geestelike onderwerpe, poësie-aande, waar hy dikwels sy eie geestelike gedigte en pragtige vertalings lees.

Binnehof van die Moskou Patriargaat

Na die dood van biskop Serafim is die bestuur van die Russiese kerkgemeenskappe in Bulgarye oorgeneem deur Archimandrite Panteleimon (Staritsky), wat hulle gelei het in die hoedanigheid van biskop se adjunk. In 1951 was daar meer as twintig priesters op die grondgebied van Bulgarye onder die jurisdiksie van die Moskouse Patriargaat.

Aan die einde van Mei 1952 het die Moskouse Patriargaat aartspriester Sergius Kazansky, 'n geestelike van die Baku-bisdom, na Bulgarye gestuur as die nuwe biskoplike predikant van die Russies-Ortodokse gemeentes. Op 3 Julie 1952 het die aartspriester in 'n verslag aan Metropolitaan Nikolay van Krutitsa-Kolomna oor die toestand van die biskoplike pastorie in Bulgarye berig dat die gemeenskap van die Russiese tempel in Sofia 500 mense tel, daar was twee priesters, 'n diaken en 'n psaltery. Volgens die mening van ds. Sergius Kazansky, net hierdie gemeente "kan as normaal beskou word", terwyl die res van die Russiese munisipaliteite "nie eers aan die mees minimale tekens van 'n normale gemeente voldoen nie". Die "Pokrov Bogorodichen" maagdelike klooster in Kniazhevo het destyds bestaan ​​uit 'n abdis, twee gemantelde nonne, vier Rasophoriese nonne en drie beginners, van wie drie Sowjet-burgerskap gehad het, en sewe - Bulgaars.

In sy verslag aan Moskou beweer aartspriester Sergius Kazansky dat die bestaan ​​van Russiese gemeentes en priesters 'n mate van ontevredenheid onder die Bulgaarse geestelikes veroorsaak en onnodige spanning aanblaas. As gevolg van sy gesprekke met die hoofsekretaris van die Bulgaarse Sinode, Biskop Iona, en met Metropolitaan Kiril, die toekomstige Bulgaarse patriarg, het Vader Sergiy tot die gevolgtrekking gekom: “Die meeste van die hoër hiërarge van die Bulgaarse Kerk het niks teen die bestaan ​​van 'n Russiese biskoplike pastorie in Bulgarye, maar hulle sal baie tevrede wees as die Russiese Kerk die Russiese gemeentes onder hul bewind oorgee en net een hof laat om dit in Sofia te verteenwoordig, soos die situasie in Moskou is …”. Biskop Yona het direk aan hom gesê dat as patriarg Alexy dit nodig en doelmatig vind om die Russiese gemeentes onder die jurisdiksie van die Bulgaarse Kerk oor te plaas, dit 'n groot manifestasie van liefde vir die Bulgaarse Kerk sou wees en die Bulgaarse Kerk sal hierdie handeling opteken op die tablette van sy kerkannale”.

Op 10 November 1952, deur besluit van die Heilige Sinode van die Russies-Ortodokse Kerk, is die bestaande Russies-Ortodokse gemeentes, kloosters, geestelikes en monnike in Bulgarye na die jurisdiksie van die Bulgaars-Ortodokse Kerk oorgeplaas. Die Heilige Sinode het besluit "om die Heilige Sinode van die Bulgaars-Ortodokse Kerk broederlik te vra om sy liefde en sorg uit te brei na die gelyste gemeentes, kloosters en geestelikes, en om, nadat dit in sy jurisdiksie aanvaar is, die Russiese geestelike orde en lewenswyse te bewaar. in die Kokalyansky-klooster, waarvoor sy monnike vra... Vanaf die oomblik van ondertekening van die daad van oorhandiging van die genoemde gemeentes, kloosters en geestelikes onder die jurisdiksie van die Bulgaars-Ortodokse Kerk, die biskoplike pastorie van die Russies-Ortodokse gemeenskappe in Bulgarye as gelikwideer beskou moet word, terwyl aartspriester S. Kazanski die hoof van die Russies-Ortodokse Kerk “St. Nicholas the Wonderworker” in Sofia, wat voortaan die binnehof van die Moskouse Patriargaat genoem sal word”.

Na 'n lang onderbreking vanaf die einde van 1973, het die Moskou Patriargaat weer begin om van die USSR meerderes van die binnehof tempel te stuur. In 1973-1975 is hierdie posisie beklee deur die geestelike van die Vladimir Bisdom, Aartspriester Arkady Tishchuk.

In 1975-1985 was die priester van die tempel-binnehof die geestelike van die Vilnius-Litovsk bisdom, Archimandrite Nikita Yakerovich. Gedurende sy tyd, van 1975 tot 1977, het met die seën van die Russiese Patriarg Pimen en met die hulp van die Bulgaarse Patriarg Maxim, skoonmaak en restourasie van die fresco's in die tempel plaasgevind. Die restourasie-aktiwiteite word gefinansier deur die Bulgaarse Sinode, die Komitee oor die Sake van die Bulgaarse Kerk, die Sofia Stadsraad, uit die fondse van die tempel en word uitgevoer deur 'n span van die Bulgaarse Nasionale Instituut vir Kulturele Monumente onder leiding van die kunstenaar Baeva. Anders as die restourasie in 1945-1946, toe hulle met oplosmiddels gewas is, is hierdie keer 'n ander tegniek gebruik – vryf met spesiale uitveërs, wat gelei het tot 'n aansienlike verbleking van die skildery. Weereens is die skilderlaag versterk deur 'n tegniek na aan die skrywer s'n te gebruik; die houtelemente van die buiteversiering en teëldakke het behoue ​​gebly. Reeds in 1970, met fondse van die Moskouse Patriargaat, is die koepels en kroonlyste van die tempel weer vergul, en in 1982 is die ikonostase weer vergul.

In 1972, 1975, 1977 en 1983 het die Russiese patriarg Pimen die tempel besoek.

Na die vertrek van Archimandriet Nikita op 25 Januarie 1985, het 'n nuwe meerdere opgedaag, die geestelike van die Simferopol-Krim Bisdom Aartspriester Nikolay Dzichkovski, 'n vierde generasie priester. Hy het, soos sy voorgangers, gesorg vir die verbetering van die tempel. In die somer van 1987 is die grafsteen van biskop Seraphim met veelkleurige marmer uitgevoer. In die daaropvolgende jaar is die krip heeltemal gerestoureer, waar kamers vir die hou van gemeentevergaderings, kooroefeninge, 'n kantoor vir die ontvangs van besoekers en 'n biblioteek toegerus is. Die tempel is aan die buitekant geverf. Die Bulgaarse kunstenaar Angel Radushev het die ikone van die ikonostase herstel. Vader Nikolay het vir 10 jaar gehoorsaam, en dit was hy wat bestem was om te getuig en deel te neem aan 'n nuwe kardinale verandering in die lewe van die "St. Nicholas die Wonderwerker” in die vroeë 1990’s.

Op 8 November 1992, by geleentheid van die 40ste herdenking van die binnehof, is 'n plegtige gebedsdiens gehou, wat bygewoon is deur die Bulgaarse Patriarg Maxim, die Algemene Sekretaris van die Sinode van die BOC, Biskop Neofitus van Levki, en ook talle werknemers van die Russiese ambassade onder leiding van ambassadeur Avdeev. En dit is nie net die nakoming van die diplomatieke protokol by geleentheid van die ronde datum nie, maar 'n weerspieëling van kwalitatiewe veranderinge in die Russiese samelewing. Vader Nikolay Dzichkovski en pa Simeon Minchev het toe baie volwassenes en kinders gedoop, beide pasgetroudes en getroude paartjies getrou wat vir baie jare in 'n siviele huwelik geleef het. Al die groot Here en Maagd se feeste word saam gevier; die tempel is vol mense. Talle Russiese diplomate, onder leiding van ambassadeur Avdeev en sy vrou, kom by hierdie dienste bymekaar. Mense voel 'n spesiale gevoel van eenheid wanneer hulle bymekaarkom om gebede vir hul Vaderland en vir alle Ortodokse Christene te doen.

Die aantal bewonderaars van biskop Serafim onder die Russe en Bulgare, wat uit persoonlike ervaring die buitengewone krag van gebed tot hom geken het, neem aansienlik toe. Vir baie word boeke met sy preke en artikels 'n ware ontdekking. By die biskop se graf met die inskripsie “VAN MY MOEDER IS JY MY BESKERMER” (Ps. 70:6) bring mense al hoe meer briewe. Na oorleg met die gemeentelede, het Vader Nicholas 'n soort "posbus" naby die biskop se graf gevestig.

Danksy die hernieude kontak met die "White Guard"-emigrante het die diplomate van die Russiese ambassade uiteindelik aandag gegee aan die Russe wat in die gestremde huis in Knyazhevo, wat in die 1920's geskep is, aan al die eensame, siek, gestremde mense. Skenkings word by die ambassade ingesamel om geskenke vir Kersfees en Paasfees te koop.

Op 19 Mei 1994 het die kerk die Russiese Patriarg Alexy II plegtig verwelkom, wat in Bulgarye aangekom het om die Bulgaarse Patriarg Maxim te besoek. Die Eerste Hiërarge is vergesel deur talle hiërarge van die Bulgaarse Kerk, wat meer as een keer aan die vieringe in die Russiese tempel deelgeneem het. ’n Begrafnislitanie is saam gevier by die graf van biskop Serafim, wat so lief was vir die Bulgare en die Bulgaarse Kerk. Met die seën van die twee aartsvaders is besluit om voort te gaan met die herstel van die Russiese kerk.

In opdrag van die ambassadeurskomitee het non-kunstenaars van die ikoon-skilderateljee van die "Pokrov Bogorodichen" Prinslike klooster die kript van die tempel geverf. Onder leiding van die talentvolle suster Magdalina (Nacheva) skep hulle muurskilderye wat verstommend is in hul skoonheid en diepte. Verskeie erwe word verenig deur die onderwerp "Aartsbiskop Serafim - beskermheilige van Sofia". Met ikonografiese middele kry die kunstenaars dit reg om te vertel van die regverdige lewe van biskop Serafim, en van sy stryd vir die suiwerheid van Ortodoksie, en van sy grenslose liefde vir hom. Danksy die manjifieke fresco's is die naam van die ontydige gemartelde Suster Magdalena (mag God haar in Sy hemelse koninkryk laat rus!) vir altyd verenig met die naam van Biskop Serafim. Die herstel van die legendariese Samara-vlag is aan die bekwame vakmanne van die Prinslike Klooster toevertrou – hulle het nuwe lewe geblaas in die onskatbare oorblyfsel, 'n simbool van die Russies-Bulgaarse broederskap.

'N Groot viering vir die hele gemeente is die plegtige inwyding van die Russiese tempel na die voltooiing van die herstel- en restourasiewerke. Ambassadeur Avdeev se verdienste is gemerk met 'n hoë toekenning - op bevel van patriarg Alexy II is hy bekroon met die Orde van "St. Regverdige Prins Daniël van Moskou”.

Aartspriester Nikolai is vervang deur die energieke Aartspriester Sergii Trukhachov, die vader van 'n gesamentlike gesin met baie kinders. Gedurende sy tyd is die ikonografie van die krip voltooi, wat met hierdie voltooide voorkoms 'n ware versiering van die tempel geword het. Die talentvolle dirigent Matushka Lyubov lei suksesvol die koor van die Russiese Kerk, wat tradisioneel een van die beste in Sofia is. Vader Sergius geniet groot liefde van die gemeentelede, hy slaag daarin om 'n ongelooflike welwillende en hartlike atmosfeer in die gemeente te skep.

Van 1998 tot 2008 was die hoof van die Russiese tempel aartspriester Alexander Karyagin, 'n geestelike van die Kostroma-bisdom.

Van April 2008 tot Maart 2009 was die abt van die binnehof Isidor (Minaev), 'n gegradueerde van die Valaam-klooster. Die kort tyd van sy bediening was baie vrugbaar. Die lewe van die gemeente word beide meer aktief en meer divers. In verband met die 130ste herdenking van die einde van die Russies-Turkse oorlog, is die jaar 2008 tot die "jaar van Rusland in Bulgarye" verklaar. Plegtige godsdiensdienste, feestelike geleenthede, konserte, artistieke en literêre uitstallings word regoor die land georganiseer, insluitend 'n foto-uitstalling gewy aan die 1020ste herdenking van die bekering van Rusland, 'n uitstalling "Tempels van Moskou", 'n week van Russiese geestelike kultuur. Benewens die feestelike geleenthede, word die tradisionele aktiwiteite van die gemeente nie vergeet nie. 'n Sondagskool word suksesvol bedryf, wat bestaan ​​uit verskeie klasse vir kinders van verskillende ouderdomme. Benewens die katkisasie- en kerkgeskiedenislesse is daar ook klasse in kerksang en kuns en kunsvlyt. As deel van die siklus "Wat weet ons van Ortodoksie?", gee die hoof van die binnehof maandeliks teologiese lesings by die Russiese Kultuur- en Inligtingsentrum.

Die werf sit sy jarelange tradisie voort om bystand aan bejaardes, gestremdes en behoeftiges te verleen. Daar word ook voortdurend gewerk aan die verfraaiing en instandhouding van die Russiese begraafplase.

Sedert Maart 2009 voer Hieromonk Zotik (Gaevski) die pligte van hoof van die binnehof uit. Vir Bulgarye is hy nie 'n nuwe en onbekende persoon nie – hy het hier gestudeer en het dikwels saam met vader Isidore in die kerk “St. groot martelaar Panteleimon” by die Russiese begraafplaas in Kniazhevo. Die werknemers van die werf het ernstige take wat voorlê: 'n nuwe herstel van die Russiese tempel lê voor, en sy eeufees is nie ver nie.

Van die vertaler: Hieromonk Zotik het die binnehof bestuur tot Mei 2011, waarna Archimandrite Philip (Vasiltsev) as hoof aangestel is. Archimandrite Philip is 'n man van buitengewone energie en vasberadenheid. Ten spyte van 'n paar aanvanklike meningsverskille en fermentasies in die gemeente, sal Archimandriet Philip se tyd meestal onthou word vir een van die mees omvattende restourasies van die kerk “St. Nicholas die Wonderwerker” dwarsdeur sy bestaan, en ook met die heiligverklaring van St Serafim, die Sofia Wonderwerker, wat in solidariteit deur die Russiese en Bulgaarse Ortodokse Kerke in 2016 uitgevoer is – 'n unieke gebeurtenis in die kerkgeskiedenis. Hierdie kanonisering word vir baie jare deur die getroue mense verwag, maar slegs die wil en energie van Archimandriet Philip, wat die versameling van talle getuienisse van wonderwerke en gebedshulp georganiseer het en sy hart en siel in hierdie proses gesit het, het stukrag gegee aan die kanoniseringsprosedure.

Van Maart 2018 tot vandag is Archimandrite Vasian (Zmeev) die hoof van die binnehof en verteenwoordiger van die Russiese Patriarg in Sofia. Ons wens Sy Eminensie Ds. Vasian 'n suksesvolle en vrugbare bediening, gesondheid, krag en hulp van bo in sy werke, en mag God voortgaan om die belangrikheid van die Russiese tempel in Sofia as 'n unieke lewende brug en verbinding tussen die twee broederlande en kerke te seën.

Sal die tempel “St. Nicholas die Wonderwerker” is net 'n historiese monument of dit sal steeds 'n fokus wees van die Russies-Ortodokse gemeenskap in Sofia, geroep om die biddende eenheid van die Ortodokse mense, Russe en Bulgare te dien, hang grootliks van ons af. Wel, die kerk is nie net 'n pragtige gebou met kubusse en ikone nie. Dit is 'n lewende organisme, en dit word so gemaak deur die gelowige mense wat in die naam van Christus bymekaargekom het; en dit is ons almal.

Publikasie in Bulgaars: Om mens te bly/geskiedenis en godsdienste deur Olga Reshetnikova – In SVET, uitgawe 3/2022

Bron: podvorie-sofia.bg

- Advertensie -
- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie - kol_img

Moet lees

Jongste artikels