10.6 C
Brussel
Woensdag, Maart 22, 2023

Politiek – buite die Kerk

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Nuustoonbank
Nuustoonbankhttps://www.europeantimes.news
Die European Times News poog om nuus te dek wat saak maak om die bewustheid van burgers regoor geografiese Europa te verhoog.

Skrywer: Joseph, Metropolitan van die VSA, Kanada en Australië,

Bulgaars-Ortodokse Kerk – Bulgaarse Patriargaat

    Ter geleentheid van die 50ste herdenking van die dood

van Metropolitan Andrey van New York – 9 Augustus 1972

’n Gewilde spreekwoord sê: “A good start is a job half done”. As ons die begin neem van die aartspastorale bediening van die Groot Biskop Andrew as bisdom biskop van die nuutgestigte H. Sinode van die Bulgaarse Ortodokse Kerk (BOC) in 1938, Bulgaarse bisdom in die VSA en Kanada, sal ons baie duidelik sien hoekom die bediening van die nuwe biskop en toe metropolitaan tot sy geseënde dood in 1972 was gevul met moeilikhede, versugtinge, ontevredenheid, laster, protes en allerlei dreigemente. Hoe die arme man 34 jaar uitgehou het, weet net God en hy self. Vandag lees en vereer ons in die gees van 'n ander spreekwoord: “Alles goed wat goed eindig!”

Hier is die begin. Volgens die pamflet “Bishop Andrey the Closer Emissary in America”, uitgegee deur die Sentrale Komitee van die IPO (Central Committee of Macedonian Political Organisations) in die VSA, Kanada en Australië (Junie 1938, Indianapolis, Indiana. Gedruk deur “Macedonian Tribune) ”, Indianapolis, Indiana ”), die gesant van Koseivanov[1], soos biskop Andrey genoem is, het die ontroerende patriotisme van die Masedoniese ballinge in Amerika gespot. Hulle het hom daarvan beskuldig dat hy hulle onder die vlerk van die verraderlike beleid van die Serbofiele in Bulgarye wou bring. “Ons spoeg op hierdie beleid van hom”, lees ons in die pamflet, waar ook geskryf staan: “Biskop Andrey, wat gestuur is om ons aandag af te lei van die vervulling van ons innerlike begeerte – ’n vrye en onafhanklike Masedonië, word heeltemal ontken d.m.v. ons.”

Op 20 April 1938 het die Sentrale Komitee van die IPO aan biskop Andrey in die hotel in Indianapolis hul verklaring voorgelees dat hulle “teen Kimon Georgiev en Damian Velchev was, sowel as teen tsaar Boris die Derde en sy regering, wat verbied om vir die redding van verslaafde Masedonië”. Die Sentrale Komitee van die IPO het selfs biskop Andrei gedwing om hulle in te lig oor die doel van sy sending in Amerika. Boonop het hulle skerp teen hom geprotesteer dat hy deur premier Koseivanov na Amerika gestuur is: “As u onder ons kom om so 'n beleid te bevorder, sê die verklaring, beskou ons dit as ons noodsaaklike plig om te verklaar dat ons u nie as ons kan erken nie. geestelike herder” (bl. 23).

“U Eminensie, vervolg die lede van die Sentrale Komitee van die IPO, ons het die geleentheid gehad om die distriksboodskap wat die Heilige Sinode van die BOC aan ons gestuur het, na aanleiding van u aanstelling as administrateur van die pas geopende bisdom in Amerika. In beginsel stem ons saam met die gedagtes wat in die betrokke boodskap uitgespreek word... Ons maak egter gou om die volgende te verklaar:

1) Jy het geen reg om ons mense se belange te verteenwoordig nie, welke reg aan jou gegee word deur die boodskap van H. Sinode, maar nie deur die georganiseerde Masedoniese magte in die VSA en Kanada nie. Hierdie belange, volgens ons grondwet en die tradisies van die Maedoniese bevrydingsbeweging in Amerika, is verteenwoordig, word nou verteenwoordig en sal in die toekoms slegs deur die wetlike instellings van ons organisasies verteenwoordig word, naamlik: die kongresse van die IAO en sy oppergesag – die Sentrale Komitee .

2) Ons erken die reg van die Sint Sinode om jou as tydelike bestuurder van die nuutgeopende bisdom in Amerika aan te stel. Ons sê tydelik omdat jy nie deur ons verkies is volgens die dekrete van die Eksargiale Statuut nie.

3) Die Masedonies-Bulgaarse emigrante in Noord-Amerika... kan nie die koninklike bevel aanvaar wat in Sofia uitgereik is om die besluit van H. Sinode vir jou aanstelling te bevestig nie... Ons het die reg om hierdie dekreet te verwerp nie net as burgers van die VSA en Kanada nie , maar ook as krygers van die Masedoniese bevrydingsbeweging wat veg vir die skepping van 'n vrye en onafhanklike Masedonië ..."

“U Eminence”, sluit die verklaring van die Sentrale Komitee van die IPO af, “ons houding teenoor u sal slegs bepaal word deur u gedrag teenoor die Masedoniese bevrydingsbeweging”.

Trouens, hoekom het die Sentrale Komitee van die IPO nie Biskop Andrey as hul geestelike meerdere erken en aanvaar nie?

1) “Die defaitistiese houding van die biskop teenoor die Masedoniese saak, wat voor die Sentrale Komitee van die IPO verklaar het dat hy nie belangstel nie en nie in die toekoms in die Masedoniese bevrydingsbeweging sal belangstel nie, omdat hy nog nooit by politiek betrokke was nie. in sy lewe”.

2) “Ons gesprekke met biskop Andrey”.

Vraag: “Wat dink U Eminensie van die regverdige stryd wat die Masedoniërs voer vir die redding van hul verslaafde en verdeelde tuisland?”

Antwoord: “Ek is 'n geestelike mens. Ek is nie besig met politiek nie. Daarom verstaan ​​ek niks van jou … werke nie.”

Vraag: "Stem jy saam met die beginsel (outonomie) van 'n vrye en onafhanklike Masedonië?"

Antwoord: “O, ja, ja. Ek gee nie om as jy dit regkry om haar te wen nie.”

Vraag: "Ons veg egter vandag nie vir outonomie nie, maar vir 'n vrye en onafhanklike Masedonië, wat die drie gefragmenteerde dele van ons verslaafde tuisland in een onafhanklike staatseenheid sal verenig."

Antwoord: “Ek sal nie met julle inmeng nie, here, in hierdie opsig. Moet my nie by so iets betrokke kry nie...”.

En wat het die Sentrale Komitee van die IPO die meeste vererg teen ons biskop in Amerika, oupa Andrei, om hom 'n vyand van die Masedoniese bevrydingsbeweging te verklaar?

Dit was sy vraag aan aanbidders in Masedonies-Bulgaars-Ortodokse kerke:

“Weet jy wat 'n biskop is? ... Hy het gesag van God. Jy moet na my luister! Ek is jou geestelike vader. Ja, ja, jy moet na my luister, nie die Indianapolis Sentrale Komitee nie, wat jou mislei. Ek sal tot God bid om hulle van die krom pad af te lei...”.

Dit is hoe, liewe vriende, Sy Eminensie die Groot Biskop Andrew met die trustees van die kerk “St. Elijah”, wat lede van die MPO “Pellister” in die stad Akron, Ohio moes gewees het, toe hulle na hom gekom het om 'n protesverklaring aan hom te gee en vir hom te sê dat hulle hom nie as hul geestelike leier sou erken nie.

Op 13 Junie 1963, reeds as Metropolitan, is Sy Eminence Andrey ondervra deur 'n ander aktiewe Bulgaarse politikus – Prof. Spas Raikin, asook deur Kolonel Raicho Raichev in die Metropolitan's House in New York.

Op die vraag “Wat het jy gedoen oor die aankoms van Pimen (Metropolitan Pimen of Nevrokop, bb) in Amerika?”, het Metropolitan Andrey geantwoord: “Ek het nie geweet van sy aankoms nie. 'n Week voor sy aankoms het ek 'n brief van die H. Sinode ontvang dat hulle my per telegram hiervan in kennis sal stel en my gesmeek om hom as gas in die metropool te ontvang en verduidelik dat hulle weet van die ellendige toestand van ons perseel. Dit was nie lank nie of ek het ’n telegram ontvang dat hy aankom.”

Raikin: "Pimen kom na Amerika as 'n funksionaris van die Bulgaarse kommunistiese regering."

Metropolitan Andrey: "Hy is deur H. Sinode hierheen gestuur, nie deur die regering nie."

Vraag: "U Eminensie, oor hierdie kwessies sal ons blykbaar nooit saamstem nie ... Vertel ons: hoe dink jy dien die beleid wat jy lei ons saak?"

Metropolitan Andrey: “Sy dien die kerksaak. Ek wandel in God se pad. Op God se manier word enige positiewe saak die beste gedien. Wie opreg en eerlik is en in God se weg wandel, hy sal slaag.”

Vraag: “Watter houding wil jy hê moet ons teenoor die kerkowerhede in Bulgarye inneem?”

Antwoord: “Moenie hulle misbruik nie, moenie hulle beledig nie. Hulle word genoeg uitgeskel in Bulgarye.”

Raikin: “Oor hierdie aangeleentheid kan ons nie u advies aanvaar nie, aangesien die kerkowerhede in Bulgarye 'n instrument geword het, 'n instrument van die kommunistiese party, is hulle 'n emanasie van kommunistiese wetgewing en leiers van kommunistiese propaganda om die gees van verset in die Bulgaarse volk ... ".

Metropolitan Andrey: "Hy wat die Kerk dien, kan nie die Kommuniste dien nie."

Die verklaring van die Bulgaarse geheime dienste is interessant. Ongeag die feit dat St. Die Sinode van die BOC in 1962 Metropolitan Andrey erken as die Metropolitaan wat deur ons Bisdom in Amerika en Kanada verkies is, is hy volgens die "dienste" die grootste skeuring in die Bisdom en volg ywerig die lyn van die Amerikaanse owerhede om "die kerke as die middelpunt van Bulgarye te likwideer". Die geheime dienste het selfs in hul verslae getuig dat, volgens patriarg Kirill, "Metropolitan Andrey dikwels nie die instruksies uitvoer wat hy van Sofia in die Verenigde State ontvang nie."

Metropolitan Andrey het egter in private gesprekke met die agente altyd beklemtoon dat hy nie by die politiek betrokke was nie en dat hy getrou was aan die Bulgaarse Heilige Sinode. Gedurende sy verblyf in die VSA het hy geveg vir die behoud van Bulgaarse selfbewustheid onder die emigrasie, maar hy het nie politieke bewegings en sake ondersteun nie.

Toe St. A-sinode in 1969 sy bisdom in drie verdeel en hom slegs in die stad New York geïsoleer het, het Metropolitan Andrey nie die besluit erken nie en pogings aangewend om dit om te keer. Omdat hy oortuig is dat Ep. Kiril Yonchev, alhoewel as 'n biskop, georden deur die Russiese sinode agter die grens, sal nie terugkeer en die plek inneem wat vir die doel geskep is deur St. BOC Sinode en vakante Bisdom Detroit nie.

Mnr. Momchil Metodiev, Ph.D., skrywer van die boek “New York Metropolitan Andrey. Biography, memories, diaries” (uitgegee deur Riva, 2016), merk baie akkuraat op dat “die teësinnige erkende New York Metropolitan Andrey konsentreer in homself al die provinsialisme van sosialistiese staatsfunksionarisse, wat hulle toeskryf aan 'n jarelange emigrant in Amerika mistieke vermoëns , verbindings en bowenal rykdom.”

Ja, dit is absoluut waar, en nie net vir die “staatsfunksionarisse”, “Staatsveiligheid” nie, maar ook vir die hoogste kerkregering, wat ook deur die pas genoemde invloedryke owerhede in ons land georiënteer en beïnvloed is. Want daar is 'n gebrek aan akkurate inligting oor oupa Andrew se kerkdiens, en daar is onverantwoordelikheid by diegene wat hooggeplaaste geestelikes vir kerkgehoorsaamheid in Amerika, Kanada en Australië stuur en agter hul rug die skandelikste en lasterlikste dinge versprei. oor hulle en wys hulle verskillende swakhede uit.

As die opvolger in die stoel van die geseënde New York Metropolitan Andrew, wat 50 jaar gelede gesterf het, skryf ek hierdie reëls met 'n skoon gewete, met die oortuiging dat hy homself nie verdedig het nie, maar as 'n apostel van Christus vol vertroue tot die einde toe voortgegaan het. van sy lewe die opdrag wat deur H. Sinode van die BOC aan hom opgedra is.

Hier is die woorde van erkenning en nederigheid in die vorm van 'n belydenis wat deur prof Spas Raikin voorberei is om by die gedenkdiens op die 3de dag (13 Augustus 1972) van die dood van die ou man in die kerk te sê “St. Andrew” in New York, maar die destydse raad van die tempel het hom nie toegelaat om hulle uit te spreek nie (!):

“Bedroefde broers en susters, H. Eminence het verhuis na die ewigheid. Vir dié van ons wat jare van hartseer en beproewinge met hom gedeel het, teëspoed en sukses, vriendskap en twis, is dit moeilik om te glo dat hy nie weer na ons toe sal terugkeer nie ... Ons die "ou garde" voel dat sy afwesigheid oopgaan. 'n groot leemte in die lewe van ons emigrasie... Hy was in die middel van onophoudelike emigrantestorms en omwentelinge... gedurende die afgelope 20 jaar. Toe daar niemand was om te blameer en te oordeel vir ons eie swakhede in die Bulgaarse politiek nie, het ons omgedraai om hom te blameer, en hy, die ongelukkige, sonder om homself te verdedig, maar sonder om toegewings te maak, het sy gekose pad bestendig bly volg ... Laat om te bieg aan jy dat ek na 15 jaar aan hom erken het dat ek na baie jare se ondervinding met Bulgaarse emigrante tot die gevolgtrekking gekom het dat hy reg was en dat my tesis verkeerd was ...

Vanaf die begin van sy bedrywighede in Amerika tot sy laaste asem, het Sy Eminence die tese verdedig dat die Kerk nie by die politiek betrokke moet wees nie, dat die Kerk aan elke Ortodokse Bulgaar behoort, dat wanneer ons die drumpel van die kerkkapel oorsteek, ons moet vergeet ons politieke verskille en sien in die gesig van elkeen van ons, 'n Ortodokse Bulgaarse broer. Kom ons onthou dat ons dit nooit uitgepluis het nie. Ons het hom nooit die reg gegee om so 'n tesis te verdedig en so 'n beleid te volg nie. Ons het daarop aangedring dat hy in ons politieke rusies moet inmeng. Na baie jare se ondervinding met die Bulgaarse politieke organisasies en na 'n lang herbesinning van die Bulgaarse kerksake, laat ek erken dat ons almal op die verkeerde pad was en dat die Biskop op die regte pad was ...

Vandag kan ons spyt wees dat die resultate van Metropolitan Andrew se beleid nie merkwaardig was nie. Hy het baie keer die Heilige Liturgie sonder aanbidders gevier. Ons het hom almal verlaat ... Dit is goed om te onthou dat, ten spyte van alles, hierdie ou man die Bulgaarse taal goed dien in New York. Elke Sondag om 11 uur in die oggend is daardie swaar deur daar oopgemaak vir elke Bulgaar wat sy vaderland en familie verloor het, dit is oopgemaak vir elke banneling wat 'n plek soek om te kalmeer en te bid. Elke Sondag het H. Eminence se flou stem opgestaan ​​om vir ons almal te bid, in en buite hierdie kapel. Elke Sondag in hierdie miljoen-sterk stad is die Bulgaarse “Here, wees genadig” gehoor. Niemand het tred gehou met hoeveel onrustige Bulgare, hoeveel rustelose siele hierdie drumpel oorgesteek het en in Bulgaars in hierdie Bulgaarse kerk gebid het nie. As dit die enigste verdienste van Sy Eminensie is, is dit genoeg vir regverdiging voor die troon van die Allerhoogste en voor die klein gejammer van siele wat deur partydigheid vergiftig is ... Sy kapel was dekades lank 'n simbool van ons Vaderland, van die huise wat ons verlaat het duisende kilometers hiervandaan … Oupa Biskop hou hierdie kapel vir ons almal in stand as ’n tweede tuiste en ’n tweede Vaderland …

Kom ons hou hom nie verantwoordelik daarvoor dat hy ons nie kan verenig nie. Die rede is in onsself - nie in hom nie.

Metropolitan Andrey het nooit moedeloos geword nie en tot aan die einde van sy lewe het hy met epiese geduld en Christelike nederigheid sy plig teenoor God, mense en Moederland met waardigheid nagekom.

Ewig sy nagedagtenis!”

[1] Georgi Kyoseivanov (1884-1960) was Eerste Minister van Bulgarye vanaf 23 November 1935 tot 15 Februarie 1940. Hy was aan die hoof van vier regeringskabinette tydens die Koninkryk Bulgarye. In sy tyd het Ep. Andrey gaan na die VSA.

Biografiese verwysing:

New York Metropolitan Andrey is gebore op 31 Desember 1886 in die dorpie Vrachesh, Orkhaniysko (Botevgrad), het in Targovishte grootgeword, studeer aan die Sofia Theological Seminary en die Moskouse Teologiese Akademie. Hy het eers in Rusland gewerk, toe in Bulgarye, 'n groot sendingaktiwiteit ontwikkel, veral onder die jeug in die moeilike jare na die Eerste Wêreldoorlog. Hy het 'n monnik geword op die ouderdom van 43 en in net twee maande is hy georden as 'n Groot Biskop, predikant van Metropolitaan Simeon van Varna en Preslav. In 1937 het St. Die BOC-sinode besluit om hom te stuur om die Bulgaars-Ortodokse Kerkgemeenskappe in die VSA en Kanada te lei. In 1963 is hy tot metropolitaan verkies. Hy is op 9 Augustus 1972 in Bulgarye oorlede.

Kort adres van die oorspronklike publikasie (in Bulgaars) van 9 Augustus 2022: https://dveri.bg/8yrfu

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels