9.2 C
Brussel
Saterdag, Februarie 4, 2023

Hajj in Islamitiese perspektief

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Charlie W. Grease
Charlie W. Grease
CharlieWGrease - Verslaggewer oor "Living" vir The European Times News

Nog 'n ritueel, soos gebed en vas, wat een van die vyf verpligte pilare van Islam is en sy leerstellige koepel ondersteun, is die pelgrimstog na Mekka (hajj). Die Koran sê daaroor op hierdie manier: “Ek doen die beste Hajj (groot pelgrimstog) en sterf (klein pelgrimstog) ter wille van Allah, en nie ter wille van enige voordeel in hierdie lewe en glorie nie” (K.2: 196) ). “Hulle (nuwemane – auth.) bepaal die tydsberekening van die uitvoering van hul sake vir mense, en bepaal ook die tyd van die Hajj (pelgrimstog), wat een van die grondslae van jou godsdiens is” (K.2: 189) . Elke "ware gelowige" word beveel om ten minste een keer in sy lewe heilige plekke vir Moslems te besoek. "Die Boodskapper van Allah het gesê: "In die tydperk tussen twee klein pelgrimstogte, ontvang 'n persoon die versoening van alle sondes, en die beloning vir 'n groot pelgrimstog is die paradys." Ten spyte van die verpligting van hierdie voorskrif, sê die Koran dat slegs diegene wat in staat is om dit te doen en wat in staat is om hierdie prestasie te onderneem, die hadj kan uitvoer: “Om die hadj aan hierdie Huis uit te voer, is 'n verpligting vir diegene wat in staat is. om dit uit te voer (hajj aan die Huis) "(K.3:97)," het Allah diegene wat na hierdie Huis kan gaan, beveel, sodat hulle op hierdie oproep reageer (hadj maak) en te voet of op kamele by die Huis aankom “(K.22:27 ).

Aanvanklik het die pelgrimstog bestaan ​​uit die besoek van die Kaäba en die uitvoering van die ooreenstemmende rites. Daarna het die Hajj 'n besoek aan die graf van Mohammed in Medina en gebede in die moskees van Hijaz ingesluit (die westelike kus van die Arabiese Skiereiland is die heilige land van Moslems). Aanhangers van die Sjiïtiese neiging in Islam maak 'n bykomende pelgrimstog na die grafte van Imam Hussein in Karbala, die vierde (regverdige) kalief, neef van Muhammad Ali ibn Abu Talib in Najaf, Imam Reza in Mashhad en die "heilige" Mansum in Qom. Hierdie pelgrimstog van Sjiïete na die grafte van hul imams word gewoonlik nie 'n hajj genoem nie, maar 'n ziyarat - 'n besoek.

Sharia verskaf spesiale bepalings oor die pelgrimstog na Mekka:

Eerstens moet die een wat besluit om op die Hajj te gaan, meerderjarig wees. Vroue onder veertig moet deur een van hul manlike familielede vergesel word.

Tweedens, voldoende, nie kranksinnig nie, en ook vry (nie 'n slaaf nie).

Moet nie 'n pelgrimstog maak ter wille van verbode en sondige dade (roof, moord, diefstal, ens.). Moet ook weerhou van reis as daar meer dringende sake is of as die enigste moontlike roete 'n ernstige lewensgevaar inhou.

Dit is nie verpligtend vir die armes om die Hajj te maak nie, tensy iemand onderneem om vir beide sy reis en die onderhoud van sy gesin te sorg, en daar is groot vertroue dat die weldoener wel sy belofte sal nakom.

Jy moet "tasrih al-hajj" (toestemming om aan die hadj deel te neem) by jou hê. In die lig van die gevare wat op die reisiger wag, word dit ook as verpligtend beskou om 'n testament op te stel voordat jy op 'n pelgrimstog gaan.

Ten slotte moet die pelgrim, soos hierbo genoem, die Hajj kan uitvoer. Dit beteken:

Hou 'n padkosreserwe by jou.

Voertuig vir die reis, sowel as die vermoë om 'n kaartjie vir alle nodige vervoermiddels te koop.

Om fisies gesond te wees om aan al die vereistes van die Hajj te voldoen en al die moeilikhede van die reis te verduur.

Om 'n voldoende hoeveelheid fondse te hê om die gesin of diegene vir wie hy met sorg toevertrou is, te onderhou. Moet sy huishouding behoorlik kan toerus sodat dit nie tydens sy pelgrimstog verval nie.

Sharia maak ook voorsiening vir die huur van hadj. As 'n Moslem die middele het om 'n pelgrimstog te maak, maar nie gesondheid hiervoor het nie, kan hy 'n ander persoon in plaas van homself stuur. Terselfdertyd ontvang die een wat die Hadj vir huur, vir iemand uitgevoer het, nie self die erestatus van “Hajji” (het die Hajj uitgevoer) nie en moet weereens die Hajj vir homself uitvoer. Sharia laat die uitvoering van Hajj toe vir huur deur 'n man vir 'n vrou en omgekeerd. Terselfdertyd veroordeel Sharia diegene wat nie genoeg gesondheid het om te reis nie, maar tog hierdie besigheid aanpak en hulself in gevaar stel. Daar is verskeie organisasies regoor die wêreld wat hulp verleen met die uitvoering van die Hajj vir lae-inkomste Moslems.

Volgens die reëls van die Hajj moet pelgrims geklee wees in 'n spesiale drag - 'n litteken. Dit bestaan ​​uit twee dele wit kaliko of ander linne. Een stuk word om die lyf onder die middel gedraai, die ander, groter in grootte, word oor die linkerskouer gegooi en onder die regter-oksel deurgegee, en sodoende die bolyf bedek. By mans moet die kop oop wees. Vroue wat Hajj uitvoer en ihram dra, word toegelaat om hul gesigte oop te hê, maar hul hare moet in elk geval weggesteek word. Daar is 'n mening dat 'n vrou glad nie ihram hoef te dra nie, sy kan die hele seremonie in enige van haar klere uitvoer, maar altyd met haar kop bedek. (Gulnara Kerimova. "Die pad na die huis van Allah" http://www.cidct.org.ua/ru/about/). As die Hajj gedurende die warm seisoen val, word die gebruik van sambrele toegelaat. Sandale word op die voete gedra, maar jy kan ook kaalvoet gaan. Die pelgrim moet reeds in ihram die land van Hijaz sit. 'n Persoon wat ihram volgens die reëls aangetrek het, kan dit nie meer uittrek totdat hy die hele seremonie voltooi het nie.

Die tweede, meer uitgebreide betekenis van die woord "ihram" is die aanvaarding van sekere verbodsbepalings, spesiale klere aantrek, die "heilige" land binnegaan en in werklikheid die begin van die uitvoering van die Hajj-rites. Die een wat die voorskrif van ihram oortree het, moet versoening doen vir sy skuld deur 'n ram op die vooraand van die vakansie van kurban – bayram te offer. Die Koran reguleer al hierdie aksies in 'n mate van besonderhede: "Wanneer jy ... nadat jy gesterf het, die "ihram" onderbreek het voordat jy die Hajj uitvoer, dan sal jy weer die "Ihram" vir die Hajj moet ingaan, 'n skaap offer en uitdeel dit aan die armes naby die Verbode Moskee. Wie nie in staat is om 'n offer te bring nie, moet vir drie dae in Mekka vas tydens die Hajj en sewe dae na sy terugkeer huis toe. As hy 'n inwoner van Mekka is, dan hoef hy nie, in hierdie geval, 'n offer te bring en te vas nie ”(K.2: 196). Dit is verbode vir 'n persoon geklee in ihram om sy naels te sny, te skeer, sy hare te sny “As een van julle siek is of een of ander siekte in sy kop het en sy hare moes sny, dan losprys deur vas of aalmoese, of deur enige vrome dade. Hy kan sy hare skeer of sny, maar hy moet drie dae lank vas of ses armes vir een dag voed, of 'n skaap offer en vleis aan die armes en behoeftiges uitdeel” (K.2: 196).

Dit is verbode om te rook, jou stem te verhef, enigiemand te beledig, bloed te vergiet, selfs 'n vlieg dood te maak, blare van bome te pluk, ens. “Gedurende die Hajj moet 'n mens nie vroue nader nie (dit sluit in: seksuele omgang, soen, praat hieroor onderwerpe – dit alles is 'n sonde voor Allah). Losbandigheid en gekibbel is ook sonde tydens die Hajj” (K.2:197). Oortreding van hierdie verbod maak die Hajj ongeldig. Tydens die Hajj word die "getroues" beveel om hom heeltemal in gedagtes van Allah te verdiep.

Hajj begin met 'n sewevoudige stroombaan (tawaf) om die Kaaba, wat antikloksgewys uitgevoer word. Die getal "sewe" word deur die Arabiere as heilig beskou. Pelgrims gaan die binnehof van die verbode moskee (Al-Haram) binne deur die poort “babul-nijat” (hek van verlossing). By die drumpel van die Kaaba spreek die deelnemers van die seremonie die woorde in Arabies uit: “Labbaik Allahuma labbeik. La ball of lak, labbake ”(K.2: 198) (Hier is ek voor U, o Allah. U het geen maat nie, U is alleen). Tawwafa (omleiding), word as 'n reël uitgevoer onder leiding van 'n vrywillige seid - 'n kenner van die reëls van omleiding.

Die kaäba self is 'n swart klip (graniet) gebou in die vorm van 'n kubus (15 – 10 – 12 meter), bedek met 'n swart kiswa ('n swart geweefde dekbedekking met verse van die Koran in goud daarop geborduur), wat is elke jaar vervang met 'n nuwe een. Die hoeke van die Kaäba is op die kardinale punte geleë en het die name "Jemeni" (suidelike), "Irakse" (noordelike), "Levantynse" (westelike) en "klip" (oostelike), waarin die "swart klip" is net gemonteer. Aanvanklik, in die pre-Islamitiese era (jahili), was die kaäba 'n heidense tempel met 'n pantheon van volksgode. Nou vir Moslems het die Kaaba 'n unieke betekenis as die eerste huis van aanbidding vir Allah. Dit simboliseer absolute monoteïsme, die volmaakte uniekheid van Allah, die afwesigheid van enige vennote in hom, wat die Koran nie moeg word om in baie suras te herhaal nie. Daar word geglo dat die Kaaba - die hoofmoskee van Moslems, onder die troon van Allah is, en sy troon is bo dit in die lug geleë.

In die linkerhoek van die buitenste oostelike muur van die kaäba is daar 'n vergulde deur, en 'n bietjie laer en links daarvan, in een van die hoeke van die kaäba op 'n hoogte van 1.5 meter, is daar 'n nis met 'n "swart steen"

– al-hajar al-aswad). Hierdie ovaalsteen, wat aan die einde van die sewende eeu in 'n silwer raam gesit is, is bekend as deel van die oorspronklike struktuur wat deur Abraham en Ismail gebou is. Volgens Moslem-tradisie is dit aan Adam gegee as 'n herinnering aan die paradys. Volgens 'n ander weergawe was hy Adam se beskermengel, maar is in klip verander nadat hy sy wyk oorgekyk het en toegelaat het om te val. Daar word beweer dat die swart klip oorspronklik wit was, maar later swart geword het, versadig met menslike sondes, of van die aanraking van 'n vrou wat in 'n toestand van onreinheid was. Terselfdertyd word geglo dat alles binne-in die klip ook wit bly, en net die buitekant daarvan het swart geword. Met 'n klein aantal mense kry Moslems dit reg om hul koppe in die nis te steek en die "swart klip" te soen, maar met 'n groot sameloop van pelgrims slaag nie almal daarin om hierdie "swart heiligdom" te vereer nie. Mense het net tyd om die klip met hul hand aan te raak, waarna hulle die hand soen en dit op die oë smeer.

Daar is verskillende menings oor die werklike aard van die klip. Wetenskaplike kringe het gevestig op sy kosmiese meteoriet oorsprong. 'n Kenmerk van die "klip" is dat dit nie in water gedompel is nie en op sy oppervlak kan dryf. Dit is te danke aan hierdie eiendom dat die egtheid van die swart klip in 951 bevestig is toe dit na Mekka terugbesorg is nadat dit in 930 deur die Qarmatians gesteel is. Daar is 'n wandelende legende dat 'n swart klip in die lug hang. Trouens, hy sweef nie, maar is vas in die granietmuur van die Kaäba, wat vir almal duidelik is. Hierdie misverstand het heel waarskynlik ontstaan ​​as gevolg van 'n verwarring van twee Arabiese verduidelikings (legendes) – die geskiedenis van die swart klip en die maqam Ibrahim-klip (Abraham se staanplek), waaroor gesê word dat dit in die lug kon hang en gedien het Abraham as 'n drywende woud tydens die bou van die Kaäba. Natuurlik vlieg nie een van hierdie klippe tans nie, en albei gehoorsaam die natuurlike wette van swaartekrag.

’n Interessante kenmerk van die klipsoen-seremonie vir Christene is dat hierdie optrede absoluut geen regverdiging in die Moslem-tradisie het nie. Om nie aan afgodery skuldig bevind te word nie, heg Moslems geen godsdienstige betekenis aan die klip self nie en beweer dat dit nog nooit 'n voorwerp van aanbidding was nie. Die enigste rede waarom 'n eenvoudige klip so vereer is, is as gevolg van blinde nabootsing van die optrede van Mohammed, wat dit gesoen het en so hierdie tradisie begin het. Alle faqihs (prokureurs) van die Shafi'i madhhab het die soen van enige lewelose voorwerp veroordeel met die bedoeling om taabud (dws om Allah te aanbid en hom te nader), behalwe vir 'n swart klip of muzhaf (kopie, kopie, meervoud masahif) van die Koran. Die tweede kalief Omar ibn Khattab het by hierdie geleentheid gesê: “By Allah, ek weet waarlik dat jy net 'n klip is, jy baat nie of benadeel nie, en as ek nie gesien het dat die profeet jou soen nie, sou ek nie gesoen het nie. jy”150 .

Moslem-tradisie dra 'n voorval oor wat plaasgevind het tydens die lewe van die metgeselle van Mohammed (Sahab), wat betrekking het op 'n ompad (tavwaf) om die Kaäba. “Tydens die tawaf het Muawiyah (mag Allah tevrede met hom wees) wat die Kaaba omseil het, al sy hoeke aangeraak. Toe Ibn Abbas dit sien, het Ibn Abbas (mag Allah tevrede wees met albei) gesê dat 'n mens nie aan twee hoeke (twee hoeke: behalwe die Jemenitiese hoek en die hoek met 'n swart klip) moet raak nie. Hy het gesê: "Is daar iets in hierdie huis (Kaaba) waarvan 'n mens moet wegbly?" Ibn Abbas het, nadat hy 'n vers uit die Koran gelees het, gesê: "Daar was dus 'n pragtige voorbeeld vir jou in die Boodskapper van Allah," waarna Muawiya hierdie aksie verlaat het. Gebring deur Imam Bukhari”151.

Nadat hy 'n sewevoudige kring (tawaf) om die Kaaba gemaak het, word 'n Moslem nie verbied om soveel tyd as wat hy wil in gebed naby dit deur te bring nie. Voordat hy vertrek, moet hy twee rak'ah-gebede doen.

Oorkant die vergulde deur van die Kaaba, 15 meter daarvandaan, toring maqam Ibrahim (staande van Abraham). ’n Klipplaat word hier geplaas, volgens Moslems, met voetspore van Abraham (Ibrahim). Hier, as teken van respek vir die profeet Ibrahim, het die pelgrims twee keer 'n gebed gelees: "Ons het die mense beveel om die staanplek van Ibrahim tydens die bou van die Kaaba 'n plek vir gebed te maak" (K.2: 125). Volgens Islamitiese legende het die engel Jabriel vir die profeet Abraham (Ibrahim) 'n plat klip gebring wat in die lug kon hang en die profeet as steierwerk gedien tydens die bou van die kaäba. Moslems glo dat die bouers van die onaantasbare of verbode moskee in Mekka (kaaba) Abraham (Ibrahim) en sy seun Ismail is: “Onthou die geskiedenis van die bou van die Onaantasbare Moskee in Mekka deur Ibrahim en sy seun Ismail … hier, Ibrahim met sy seun Ismail het die fondamente van die Huis gelê » (K.2:125,127). Uit respek vir Abraham noem Moslems hom “Ibrahim Khalilullah” (Abraham is 'n vriend van Allah): “Ibrahim verpersoonlik die eenheid van alle godsdienste – Moslems, Jode en Christene … Voorwaar, Allah het Ibrahim vereer deur hom 'n vriend te noem!” (K.4:125) Dit word natuurlik uit die Christelike Bybel geneem: “Abraham het God geglo, en dit is hom tot geregtigheid gereken, en hy is die vriend van God genoem” (Jakobus 2:23; 2Kr.20:7) ).

“Uit die oudste en enigste geskiedenis van Abraham, geskryf deur Moses, waaruit inligting oor die lewe van hierdie aartsvader verkry kan word, leer ons dat Abraham nooit was waar die stad Mekka was nie, en daarom nie die Kaäba in Mekka gebou het nie. Op grond van vers 19 van die gedig (imoallaqaty) deur die Arabiese digter Zogeir bin Abu Solyn, 'n tydgenoot van Mohammed, bewys GS Sablukov ten volle dat die Kaaba 'n heidense tempel was wat gebou is deur "sommige van die Koreisiete en Jorgomiete" nie vroeër as 500 jaar voor die verskyning van Mohammed. (Sien die werk van GS Sablukov “Muhammedan se stories oor die qibla” pp. 149–157)”152.

Langs die maqam Ibrahim is nog 'n gebou, versier met kleurvolle Arabiese ornamente. Daar is 'n put zem – zem (of adjunk – adjunk) daarin. Volgens die Islamitiese interpretasie van die Bybelse verhaal (Gen. 21:14–21) oor die geval van Hagar (Hajara – in Islam beskou as die tweede vrou van Ibrahim) en haar seun Ismail, nadat Abraham hulle in die waterlose vallei van Mekka gelos het. , Hagar (Hajara) het haastig begin water soek. In desperaatheid het sy sewe keer om twee klein heuwels gehardloop, totdat sy uiteindelik 'n fontein naby haar seun sien sterf van dors, wat nog bestaan. Ter nagedagtenis aan hierdie gebeurtenis, maak pelgrims 'n sewevoudige rituele hardloop - sai (poging) tussen die heuwels van Safa en Merv: "Allah het "as-Safa" en "al-Marwa" verhef - twee heuwels, wat hulle gereserveerde plekke van God vir die uitvoering van een van die rituele van die Hajj ” (K. 2:158). Sommige meen dat die bron ook sy naam gekry het van die woorde waarmee Hagar haar seun na haar geroep het en gesê het: zyam – zyam, wat in Egipties beteken – kom, kom. Volgens 'n ander weergawe, toe Hagar (Hajarah) die water sien, was sy bang dat al die water sou uitvloei, en het gesê: “Stop – stop” (zam – zam), en die water het bedaar.

Water uit die bron van aarde – aarde word as geseënd en genesend beskou. Daar word geglo dat sy oorsprong in die paradys is. Daar is baie stories oor die genesende eienskappe van hierdie water. Pelgrims versamel dit in houers en flessies en lewer dit aan alle dele van die wêreld. Uit respek vir hierdie water word dit aanbeveel om dit te drink terwyl jy staan. Terselfdertyd word dit beveel om nie net te drink nie, maar om voluit te drink, dit wil sê in groot hoeveelhede, anders kan jy as 'n huigelaar (munafiq) beskou word, aangesien 'n persoon as 't ware sy minagting vir water toon. Die hadith oor hierdie onderwerp lui soos volg: “'n Ware gelowige drink ten volle uit die bron van Zam-Zam, terwyl 'n munafiq nie ten volle drink nie (dit is, dit is as 't ware 'n teken van skynheiligheid – moenie drink genoeg van Zam-Zam). Daar is 'n hadith wat aan Mohammed toegeskryf word, waarin hy selfs 'n eenvoudige respekvolle siening van die Kaaba en die bron van zam-zam as aanbidding van Allah beskou: Alima (Moslem-geleerdes kundiges in die Koran, Sharia, Arabies, Persies, Turks en ander tale Alims is beskou as die bewakers van tradisionele en morele norme – outeur) en Zam – Zam. (Bowendien) wie na Zam-Zam kyk, sy sondes sal vergewe word.”153 Daar word ook geglo dat 'n persoon wie se maag zam-zam water kry nie in die hel sal wees nie, aangesien die vuur van die hel en die water uit die bron van zam-zam kan nie op dieselfde plek wees nie. Tans, om water aan miljoene pelgrims te voorsien, is die put toegerus met 'n elektriese motor.

Die volgende aksie van die Hajj na die rituele lopie is die steniging van Satan. Dié seremonie vind plaas by die Jamra-brug in die Mina-vallei, sowat 25 km van Mekka af. Pelgrims versamel sewe klippe en gooi dit na drie spesiale klippilare (jamarat), wat die duiwel simboliseer: “En prys Allah op die aangeduide dae toe die pelgrims Shaitan in die Mina-vallei stenig, op die 11de, 12de en 13de zu- l-hijji” (K.2:203). Eerstens word sewe klippe na 'n klein pilaar (Jamarat al-Ula) gegooi, dan na 'n medium een ​​(Jamarat al-Wusta) en dan na 'n groot pilaar (Jamarat al-Aqaba). Terselfdertyd is dit wenslik om takbir (Allahu akbar) uit te spreek. Volgens Islamitiese tradisie merk hierdie klipsteles die plekke waar die duiwel aan Abraham verskyn het, wat probeer het om die profeet te keer om Ismail te offer en wat Abraham saam met sy seun Ismail gestenig het.

Nadat die berg Muzdalif op die negende dag van die pelgrimstog besoek is, gaan die pelgrims 24 km. van Mekka tot by die vallei van Arafat, waar hulle van middag tot aand by die berg Arafat staan ​​(wukuf). “Wanneer die pelgrims Arafat verlaat en Muzdalifah bereik, moet hulle Allah op 'n gereserveerde plek onthou – op die Heilige Berg Muzdalifah. Van hier af moet hulle tot God roep en sê: “Labbaika!”, “Labbaika!”, maw “Hier is ek voor U! O Allah! Hier is ek voor U! Jy het geen gelyke nie! Eer en lof aan U! Alle mag behoort aan U!” Allahu Akbar! dws Allah is groot!” (K.2:196) Volgens Moslem-legende is die berg Arafat die plek waar Adam en Eva ontmoet het na hul verdrywing uit die paradys. Hier luister pelgrims ook na die preek (khutba) van die Mekkaanse imam. Khutba begin gewoonlik met die verheerliking van Allah en sy boodskapper, en verduidelik dan die oorsprong van die Hajj en die betekenis van die offerrite. As die mullah of imam – khatib die relevante ervaring het, dan draai hy die preek toe in die vorm van gerymde prosa. Met die mees massiewe besoeke aan hierdie plekke, is die pandemonium hier groot. Moslems het selfs inligting dat massa-byeenkomste van pelgrims gedurende die Hajj-tydperk vanuit die ruimte waargeneem kan word.

Die volgende dag hierna word die offerfees gevier – Aid al – adha (Kurban – Bayram). Moslems bring 'n soort Ou-Testamentiese offerande, slag offerdiere (skaap, bok, koei of kameel): “Ons het een van die rites van godsdiens waarmee jy mense nader, die slag en offer van kamele en koeie tydens die Hajj” (K.22 :36). Hierdie ritueel is gestig ter nagedagtenis aan Abraham se offer van sy seun Ismail (volgens die Bybel, Isak). Simbolies behoort hierdie ritueel die "getroues" te herinner aan die gees van Islam, wanneer onderwerping aan die wil van Allah vir 'n Moslem van kardinale belang is. Aangesien 2/3 van die offervleis daarna aan die armes uitgedeel word (maan, saadaka – 'n rituele lekkerny), herinner hierdie Ou-Testamentiese grondslag ook aan naasteliefde en die begeerte van die "ortodokse" om hul aardse goedere met die armes te deel. godsdienstiges. Saoedi-owerhede berei vooraf offerdiere vir hierdie seremonie voor. Ook word slote vooraf gegrawe, waar hulle, om die voorkoms van infeksies te vermy, stort, vul met kalk en bedek met sandberge van geslagte beeste, waarvan die vleis onopgeëis blyk te wees. Volgens die Islamitiese leerstelling sal diere wat op die vakansiedag van Kurban – Bairam, op die Oordeelsdag, hul eienaars, wat hulle geoffer het, herken. Deur op hierdie diere te ry, sal Moslems die paradys bereik deur die Sirat-brug oor te steek.

Daarna skeer of sny die pelgrims hul hare en naels. Dit alles is in die grond begrawe. Baie inboorlinge gebruik hierdie deel van die rite wys en word vir hierdie doel vir 'n rukkie haarkappers, wat 'n goeie bestaan ​​maak. Boonop voorsien die plaaslike bevolking vir 'n kort tydperk van pelgrimstog vir homself vir die hele volgende jaar, waarna Mekka en Medina in 'n winterslaap van 10 maande wegsink tot die volgende Hajj.

Voordat hulle na Medina gaan, maak pelgrims 'n afskeidspad om die Kaaba (tavvaf al-vida), waarna hulle die erestatus van "haji" (hajj vir vroue) ontvang en die reg het om 'n groen tulband te dra, en in die Kaukasus 'n groen lint op 'n hoed. Na die offer en skeer van die hare word die verbod op huweliksverhoudings en ander verbode wat 'n persoon op homself neem met die aangaan van ihram verwyder.

Die klein pelgrimstog (umrah – besoek, besoek) sluit vier hoofaksies in: ihram, om die kaäba, 'n rituele hardloop tussen die heuwels (sai) en skeer of sny hare op die kop. Dit kan enige tyd van die jaar plaasvind. As 'n reël word Umrah óf aan die begin van die Hajj uitgevoer, waarna jy jouself daartoe alleen kan beperk en die pelgrimstog stop, óf aan die einde van die Hajj. Wat die verpligte aard van die klein pelgrimstog betref, was die menings van wetenskaplikes verdeeld. Sommige van hulle (imams Ash – Shafi'i, Ahmad ibn Hanbal) het geglo dat die klein pelgrimstog net so verpligtend is soos die groot een (hajj). Terselfdertyd het hulle staatgemaak op die vers van die Koran: “En maak op die beste manier die Hajj (groot pelgrimstog) en sterf (klein pelgrimstog) ter wille van Allah” (K.2: 196). 'n Ander deel van die teoloë (Imams Abu Hanifa, Malik ibn Anas) het geglo dat die klein pelgrimstog na wenslike dade (sunnah) verwys en slegs een keer in 'n leeftyd uitgevoer word. As argument het hulle gewys op die feit dat Mohammed nie Umrah onder die vyf pilare van Islam ingesluit het nie. “Ook in die hadith wat deur Jabir vertel word, word gesê: “’n Bedoeïen het na die Boodskapper van Allah gekom en gevra: “O profeet, vertel my van die klein pelgrimstog, is dit verpligtend?” Waarop die antwoord gevolg het: "Nee, maar om jou 'n klein pelgrimstog te maak is goed vir jou" "(Sien: At – Tirmizi M. Jami'u at – tirmizi [Versameling van hadiths van Imam by – Tirmizi]. Riyadh: al – Afkjar hel – druk, 1998. S. 169, hadith No. 931)157.

Aan die einde van alles besoek Moslems die graf van Mohammed in Medina. Hierdie optrede is nie van toepassing op die Hajj nie, maar 'n gevoel van Moslem-plig en dankbaarheid teenoor Mohammed vir die bydrae wat hy tot die verloop van die wêreldgeskiedenis gemaak het, moedig die "getroues" aan om Medina te besoek. Die moskee van Mohammed in Medina, hoewel kleiner as die Mekkaanse een, is steeds opvallend in sy grootte. In die suidoostelike deel daarvan is die graf van die Arabiese "profeet". Wanneer Moslems sy graf nader, moet hulle sê: "Vrede en gebed vir jou, o profeet, geliefde van Allah, o groot siener."

Daar is 'n mening van Imam Nawawi oor die besoek van die graf van Mohammed. Hy sê dat “dit laakbaar is om haar met jou hand aan te raak en haar te soen, volgens die korrekte adab (kultuur, etiket, tradisies – skrywer) moet ’n mens op ’n afstand van haar wees, asof iemand die profeet kom besoek het tydens sy lewensduur. Dit sal reg wees. En 'n mens moet nie mislei word deur die optrede van baie gewone mense wat hierdie adab skend nie. Hulle gevaar lê daarin dat hulle glo dat aanraking met 'n hand, ens. bydra tot die verkryging van meer barakat (die goedheid van Allah – red.), en dit is alles uit hul onkunde, want die barakat is in wat ooreenstem met Sharia en die woorde van die Alims (gesaghebbende Moslem-geleerdes – red.), so hoe wil hulle slaag, in teenstelling met die korrekte adab “. (Matn Idah fi manasik li an-Navii. S.161. Ed. dar kutub ilmiya. Beirut. Eerste uitgawe)158.

Langs die graf van Mohammed is die grafte van sy metgeselle en kaliefs – Abu Bekr en Omar. Op die gebied van die moskee in 'n klein begraafplaas genaamd "Jannat al-Bagi" - die ewige paradys, is daar die grafte van die derde kalief Osman, die dogter van Muhammad Fatima en sy laaste vrou Aisha. Vroue wat die Shia-rigting in Islam volg, besoek seker die graf van Fatima, waar hulle aalmoese aan die armes uitdeel. Benewens die graf van Fatima, moet Sjiïtiese Moslems die graf van die vierde kalief Ali ibn Abu Talib in Najaf en sy seun Imam Hussein in Karbala (Irak) besoek, asook een van die afstammelinge van Ali Imam Reza in Mashhad (Iran) ) en die graf van Mansum in Qom, die suster van die Imam Reza. Ten spyte van die feit dat daar baie grafte van die afstammelinge van Shia imams is en hulle in baie stede van die wêreld geleë is, is dit verpligtend om slegs die grafte van imams Hussein en Reza te besoek. Sjiïete wat 'n pelgrimstog na hierdie grafte maak, ontvang die status van "Kerbalai" en "Meshedi".

Vir diegene wat nie die geleentheid het om die hadj na die “heilige” Arabiese lande uit te voer nie, word dit beveel om die hadj in hul eie hart uit te voer en seker te maak van die opregtheid van hul toewyding aan Allah en die vervulling van sy onvoorwaardelike opdragte. “Daarom behoort elkeen van ons op die komende vakansiedae en op die vakansiedae self ’n hajj in ons eie hart en eie siel te maak om die vraag eerlik te beantwoord: vervul ons ten volle wat ons godsdiens van almal vereis? Ons moet nie vergeet dat in Islam, voorbereiding vir die vakansiedae eerstens gebruik moet word om geloof te versterk, godsdienstige instruksies en gebede streng te volg, die afgestorwe familielede en vriende te herdenk, en probeer om die kennis van die grondbeginsels van Islam te verdiep.

Daar word geglo dat die hajj nie net 'n godsdienstige manier is om Allah te behaag en sy genade te wen nie, maar ook 'n goeie geleentheid om met mekaar te kommunikeer: "Verkondig aan mense, o profeet, dat Allah diegene beveel het wat na hierdie Huis kan gaan ... aan hulle het godsdienstige voordeel ontvang uit die uitvoering van die Hajj (pelgrimstog), sowel as die voordeel om hul Moslem-broers te ontmoet en te kommunikeer, met hulle te konsulteer oor wat nuttig en goed vir hulle is in godsdiens en in die onmiddellike lewe ”(K.22) :27, 28). “As 'n unieke vorm van kommunikasie en ideologiese eenheid, het die Hajj 'n belangrike historiese, kulturele en sosio-politieke rol in die Middeleeuse Moslemwêreld gespeel. Hajj behou sy ideologiese en politieke betekenis selfs vandag, synde 'n vorm van eenheid vir Moslems, 'n plek en tyd vir vergaderings van die leiers van Islamitiese state en bespreking van belangrike probleme”160.

Bron: Hoofstuk 8. Rites in Islam – Onverwagte Sharia [Teks] / Mikhail Rozhdestvensky. – [Moskou: bi], 2011. – 494, [2] bl.

Notas:

150. Nimeh Ismail Navvab. Hajj is die reis van 'n leeftyd. Rites van Abraham. http://www.islamreligion.com/en/

151. Soefisme op die skaal van Sharia. Bl. 20 http://molites.narod.ru/

152. Ortodokse teoloë oor Islam. Ja.D.Koblov. Persoonlikheid van Mohammed. Aansoek. Die legende van Mohammedan oor die nagreis van Mohammed na die hemel. M. "Imperiale tradisie" 2006 p.246

153. Bron Water Zam-Zam. Haar deugde en seëninge. http://www.islam.ru/

154. Profete. Ware geloof is die geloof van ons voorvaders. . ru/Server/Iman/Maktaba/Tarikh/proroki.dos

155. Instituut vir Godsdiens en Politiek. Honderde dooies weer in die Mina-vallei. http://www.ip.ru//

156. Riyadh het onwettige pelgrims tydens die Hajj-tydperk getel. http://www.izvestia.ru/news/

157. Cit. deur: Umrah (klein pelgrimstog). http://www.umma.ru/

158. Cit. Aangehaal uit: Sufism on the Scales of Shariah. Bl. 14. http://molites.narod.ru/

159. Mufti Ravil Gaynutdin. Appèl ter geleentheid van Eid-Al-Adha (offerfees) April 1995

160. Gulnara Kerimova. Pad na die Huis van Allah. http://www.cidct.org.ua/ru/about/

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie - kol_img

Moet lees

Jongste artikels