6 C
Brussel
Maandag, Maart 20, 2023

Dwelms: Europese jeug, 'n teiken van keuse

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Christian Mirre
Christian Mirre
PhD. in Wetenskappe, het 'n Doctorat d'Etat ès Sciences van die Universiteit van Marseille-Luminy en was 'n langtermynbioloog by die Franse CNRS se Afdeling Lewenswetenskappe. Tans, verteenwoordiger van die Stigting vir 'n Dwelmvrye Europa.

Dwelms: Europese Jeug – Tans, in hierdie jaar 2022, is die Europese bevolking in die 27 lidlande ongeveer 447 miljoen inwoners (INSEE) en onder hulle is byna 108 miljoen mense in skole (Eurostat), ingeskryf in instellings wat wissel van vroeë kinderjare sorg vir hoër onderwys. Hierdie poel van geleerde mense verteenwoordig vir die 0-17-jariges ongeveer 18% van die totale bevolking.

Die versnelling van wydverspreide gebruik van dwelms … en die litanie van nuwe straatdwelms speel almal 'n rol in ons verswakte samelewing. Selfs skoolkinders word aan dwelms gedwing    

L.RON HUBBARD (1911-1986)

Dit is algemeen bekend dat adolessensie, gedefinieer as dié tussen 10 en 19 jaar oud, 'n kritieke tydperk van die lewe tussen kinderjare en volwassenheid is wat hul toekomstige ontwikkeling sal beïnvloed. Inderdaad, adolessensie word deesdae meer as ooit in 'n uitdagende omgewing ontbloot "tot 'n reeks risiko's, versterk deur die digitale wêreld en sosiale media, en wat onder meer geweld en mishandeling, seksuele of ekonomiese uitbuiting, mensehandel, migrasie, radikalisering, werwing in bendes of milisies, dwelmgebruik en verslawing insluit"  het kennis geneem van die Komitee oor die Regte van die Kind-Algemene Kommentaar, III-13 in 2016.

Na 'n groot golf van liberalisering van cannabisbeleid vanuit sommige lande, bewus van die ekonomiese belange en van die afwegings betrokke by hierdie politieke debat, het die Wêreldgesondheidsorganisasie (WGO) en die Verenigde Nasies se Kantoor vir Dwelms en Misdaad (UNODC), gebaseer op 2 Desember 2020-aanbeveling, het die dagga en sy hars herskeduleer vanaf skedule IV tot I van die 1961 Enkele Konvensie oor Narkotiese Dwelms, dws slegs beskikbaar vir mediese en wetenskaplike doeleindes en bly onder al die beheervlakke van die 1961 Konvensie. Intussen verseker die Internasionale Narkotiese Beheerraad en die Wêreld Doeane-organisasie die beskikbaarheid van cannabis vir bogenoemde doeleindes terwyl "voorkom die risiko van afleiding na die onwettige mark".

Onder die onwettige dwelms wat gebruik word in Europa, na alkohol (sien 'n vorige artikel) is dagga die mees algemene dwelm wat deur adolessente gebruik word. In Europa, 'n geskatte 15.5% van die ouderdomme 15-34 en 19.1% van die 15-24 het dagga gebruik (EWDD, 2022). Ondanks al die regulasies, is cannabis die stof wat die meeste aangemeld word vir akute dwelmverwante gesondheidskade, volgens die Euro-DEN Plus-hospitaalnetwerk (Drug Emergencies Network – EMCDDA, 2020).

 Die psigoaktiewe (gees-veranderende) stof wat mense so wenslik vind, is hoofsaaklik gekonsentreer in die klier-trigome van die volwasse vroulike skutblare. Dit was eers in 1964 dat die psigo-aktiewe THC (Delta-9-tetrahydrocannabinol) deur die Mechoulam-span in Israel geïsoleer is. Die THC is 'n hoogs vetoplosbare terpeenmolekule, een van die talle fitokannabinoïede wat geïsoleer en in families gegroepeer is. Die Cannabinols-familie sluit die psigoaktiewe Delta-9-THC in en ook sy minder kragtige isomeer die Delta-8-THC, terwyl die kontroversiële CBD is deel van die Cannabidiols-familie. Sedert die 1960's is daar 'n gereelde toenemende konsentrasie van die psigo-komponent (die Delta-9-THC) in die plant, van ongeveer 0,2% tot 15-20% en selfs meer, met behulp van teling en genetiese ingenieurstegnieke. Ongelukkig kan hierdie toename gepaard gaan met verhoogde risiko's vir gesondheidskade en psigotiese uitkomste. As gevolg hiervan, in die jong 11-21-ouderdom kom gebruikers 'n toenemende risiko van selfmoord idees en selfmoordpoging voor (A. Fresan et al. 2022). En dit is getoon dat die risiko van cannabis- en alkoholgebruiksversteuring ernstiger is by mense wat tydens die jeug of adolessensie begin gebruik het. Boonop verander cannabisgebruik persepsies en gedrag, die vaardighede, verlaag reaksietyd, beïnvloed koördinasie, konsentrasie, aandag, werkgeheue, IK en responsiwiteit.

In die 1990's het die Mechoulam-span die komplekse en lewensbelangrike endokannabinoïde stelsel (ECS) en sy reseptore CB1 en CB2 en hul natuurlike ligande, onderskeidelik AEA (anandamied) en 2-AG, geïdentifiseer. Die reseptore CB1 is baie gekonsentreer in die sentrale senuweestelsel insluitend die limbiese stelsel van die brein en CB2 is meer bekommerd oor die immuunstelsel van die liggaam.

Die vetoplosbare THC kruis maklik die hemato-enkefaliese versperring en het 'n meer stabiele verbinding met die CB1-reseptore as die AEA. Dit lei tot die ophoping van 'n groter hoeveelheid dopamien wat oormatig in die limbiese area aktiveer, onder andere die nucleus accumbens deel van die beloningstelsel, wat die impuls genereer om op te tree om iets begeerliks ​​te verkry (Gardner M. et al, 2005) en by die oorsprong van die "hoog", die euforiese gevoel. Maar die ander kant van die munt is nou die behoefte en herhaalde soeke na hierdie aangename tyd wat tot verdraagsaamheid en verslawingsprobleme lei.

Adolessensie is beskryf as 'n kritieke tyd van die lewe, waar kognitiewe, emosionele en sosiale rypwording plaasvind. Dit is op adolessensie dat die ECS die hoogste vlakke van aktiwiteit bereik, insluitend interne veranderinge wat in die brein plaasvind. En die sosiale wanaanpassings is te wyte aan 'n nog onvolwasse limbiese stelsel en prefrontale korteks. Op adolessensie, ongeveer 11 jaar vir meisies en 14 jaar vir seuns, het die brein sy finale grootte bereik, maar is nog nie by sy volle volwassenheid nie aangesien die sinaptogenese en herbedrading (snoei en myelinering) eers voltooi is tot ongeveer 25 jaar oud . Hierdie breinplastisiteit, wat die vermoë verbeter om probleme op te los en komplekse inligting te verwerk, bied 'n geleentheid om talente en belangstellings te ontwikkel, terwyl enige trauma, chroniese stres of psigoaktiewe middelmisbruik 'n nadelige impak kan hê.

Alkohol is die middel wat die meeste deur 79% van adolessente gebruik word, volgens die European School Survey Project (ESPAD-2020), insluitend swaar gebruik tydens binge drink (met 35%) met aansienlike alkoholtoksisiteit. En dit is erger as die huidige samelewing en media-reklame aantoon dat drank sosiaal aanvaarbaar is.

'n Laer persepsie van die risiko's verbonde aan dwelmgebruik is gekoppel aan die hoër koerse van dwelmgebruik, ... en beklemtoon die behoefte om die gaping tussen persepsie en werklikheid te oorbrug om die jeug op te voed en openbare gesondheid te bewaar.

UNODC Uitvoerende Direkteur Me. Ghada Waly (2021 Verslag)

Die ander gunsteling onwettige dwelmmiddel wat gebruik word, is dagga deur sowat 17% van die Europese adolessente (reeks: 4.2%-29% volgens die land). Die gebruik was stabiel oor die afgelope twee dekades.

Die ander middels is die inhaleermiddels (7% met 'n reeks van 1% tot 25%), dan die nie-mediese gebruik van voorskrifmedisyne as kalmeermiddels (6.6%) en pynstillers (4%) om "hoog" te word. Moet ook die nuwe psigo-aktiewe stowwe (NPS) genoem word wat deur 3.4% van studente gebruik word, meer as vir amfetamien, kokaïen, LSD en ekstase.

As 'n nota: die laaste ESPAD-resultate toon dat dobbel vir geld 'n gewilde aktiwiteit word vir 22% van die studente (hoofsaaklik loterye), 60% speel digitale speletjies en ander spandeer 2-3 uur gedurende 'n skooldag op sosiale media.

Adolessensie is ook die tyd wanneer die adolessente op soek na hul identiteit, gretig is om as volwassenes te word en op te tree, om sosiale ervaring te deel, deel te wees van 'n groep, of op soek is na nuwe ervarings en uitdagende risiko's te neem, met alkohol, dagga/dagga , en ander stowwe.

Die sosioloog D. Le Breton (2014) stel die riskante gedrag, insluitend liggaamsbeskadiging, van die adolessente as 'n weerstand teen 'n lyding of 'n poging om gehoor te word en te bestaan ​​in die oë van die ouers of die gevolg. Dit is soms 'n simptoom van die gesinsverhouding en emosionele disfunksies. Inderdaad, adolessente is honger vir tekens van erkenning van hul ouderlinge. Hierdie nood kan “raak tussen 15-20% van adolessente, met 'n oorverteenwoordiging vir diegene wat in enkelouers of gemengde gesinne grootword. Hy onthou dat hierdie lyding kragtig maar omkeerbaar is met verantwoordelike en oplettende ouers en uiteindelik praktisyns. En hy waarsku oor die feit dat 'n geestelike patologie sistematies met 'n adolessente gedrag geassosieer word.

Dit is dus slegs deur aandag te gee aan kinders en jongmense, aan hul behoeftes, aan hul frustrasies en aspirasies dat ouers, onderwysers, voorkomingswerkers en beleidmakers effektiewe reaksies kan ontwikkel. Onder hulle word 'n belangrike punt wat dikwels verwaarloos word:

Die kern van wetenskapsgebaseerde voorkoming is 'n baie eenvoudige konsep, iets wat ons almal weet hoe om te doen, maar miskien te min tyd daaraan bestee: luister

Y. Fedotov (UNODC 2016).

Nog 'n oplossing, om die jeug teen dwelmgebruik te beskerm, is om hulle uit onkunde te kry en hulle te bemagtig, deur so vroeg as moontlik te begin met akkurate en objektiewe feite-gebaseerde en wetenskaplik-bewysde data oor die skadelike uitwerking van dwelmgebruik. Dit is voorkoming. Dit beteken om te keer dat probleme opduik, kennis, vaardighede en selfvertroue aan die jeug te gee.

Gevolgtrekking:

In 'n vinnig verstedelikende wêreld sal dwelmbeheer gewen of verloor word in die stede ... Hierdie malaise is nie die skuld van die stigters van die dwelmbeheer nie. Dit is 'n onvermydelike gevolg van onvoldoende implementering van bestaande misdaadbeheerooreenkomste … Die geskiedenis sal ons ernstig beoordeel tensy ons gesondheid, sekuriteit en ontwikkeling meer effektief beskerm

Antonio Maria Costa, UNODC 2009).

Elke kind, elke jeug en jong volwassene het die reg op 'n gesonde en veilige lewe soos genoem in die verskillende Konvensies. Hulle moet beskerm word teen die aftakelende gevolge van dwelmgebruik om hulle in staat te stel om hul talente te verwesenlik, om hul potensiaal te ontwikkel en sodoende aktief by te dra tot die sosiale en ekonomiese lewe van hul land. Ons moet inderdaad in kinders belê, aangesien hulle die grondslag van volhoubare ontwikkeling is.

Dus, die jeug se dwelmbewustheid deur toepaslike opvoeding sal 'n sterk basis vestig om hul veerkragtigheid te bou teen die huidige versoeking wat voortspruit uit pro-dekriminalisering en wettigingsgroepe wat gevestigde belange in die breë gebruik van dwelms het.

Dwelmvoorkoming en -opvoeding, deur gebruik te maak Die waarheid oor dwelms materiaal, is die basis waarop al die aktiwiteite van die Stigting vir 'n Dwelmvrye Europa (FDFE) en sy honderd Sê Nee vir dwelms-verenigings en groepe vrywilligers poog om regoor Europa uit te voer. 

Dwelms is 'n mors van tyd. Hulle vernietig jou geheue en jou selfrespek en alles wat met jou selfagting gepaard gaan.

Kurt Cobain (1967-1994).

Dwelm inligting oor: www.fdfe.eu

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels