9.7 C
Brussel
Donderdag November 24, 2022

Hoe die Algerynse militêre regime probeer oorleef

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Nuustoonbank
Nuustoonbankhttps://www.europeantimes.news
Die European Times News poog om nuus te dek wat saak maak om die bewustheid van burgers regoor geografiese Europa te verhoog.

Meer van die skrywer

"Hoe die Algerynse militêre regime probeer oorleef" resensie geskryf deur Soufiane Laaroussi

Dalia Ghanem 1024x1024 - Hoe die Algerynse militêre regime probeer oorleef
Dr Dalia Ghanem

Dr. Dalia Ghanem, navorser oor Algerië wat vir byna tien jaar senior ontleder by die Carnegie Midde-Ooste-sentrum in Beiroet was, voordat sy by die Europese Unie-denktenk, die Europese Unie se Instituut vir Sekerheidstudies (EUISS) aangesluit het waar sy die MENA-portefeulje bestuur wat gepubliseer is. in September deur Palgrave Macmillan-uitgawes, "Understanding the Persistence of Competetive Authoritarianism in Algeria".

Hierdie boek onthul die geheime van die voortbestaan ​​van die Algerynse regime en die pilare van sy lang lewe. Die boek verduidelik hoe outoritêre konsolidasie plaasgevind het en hoekom dit waarskynlik sal voortduur ondanks die vertrek van Bouteflika en die opkoms van 'n nuwe akteur: die populêre beweging, die Hirak. Die skrywer beklemtoon die pilare van die volhoubaarheid van die Algerynse regime wat 'n buitengewone vermoë gedemonstreer het om homself deur 'n verskeidenheid meganismes voort te sit. Ghanem identifiseer Algerynse outoritarisme as 'n duidelik mededingende en aanpasbare tipe, wat die regime beter in staat gestel het om te volhard in die aangesig van alle soorte verandering.

Die boek ontleed die situasie in Algerië en die volharding van die regime ver van die uitgangspunte van 'n neiging tot demokratisering. Sy werk dra ook by tot 'n breër studieveld oor "mededingende outoritarisme", regimes wat nasionale weerstand ondervind, die vraag wat en hoe hierdie regimes dwing om te verander, die aard van hul politieke instellings, ens.

"Hierdie boek ontleed op indrukwekkende wyse hoe die regime mededinging binne outoritarisme gebruik het om die burgerlike samelewing en Hirak te stuit," ontleed Isabelle Werenfels, Senior Navorser en Maghreb-deskundige, Stiftung Wissenschaft und Politik, Berlyn, Duitsland. "Om absoluut gebruik te word deur politieke wetenskaplikes, historici en almal wat gretig is vir die Algerynse legkaart!" voeg Bertrand Badie, emeritusprofessor van universiteite by Sciences Po Parys, Frankryk, by.

Geen neiging tot demokratisering nie

Die aard en verloop van Algerynse geskiedenis van 1962 tot 1989 is min betwis onder Algerynse geleerdes. Baie Algerynse kenners voer aan dat ontwikkelinge in 1989, insluitend die promulgering van 'n nuwe grondwet, die land vierkantig op die pad na demokrasie geplaas het. Soos hierdie boek egter aanvoer, het Algerië se oorgang in 1989 van eenparty-regering na 'n veelpartystelsel nie tot demokrasie gelei nie. Ghanem hou vol dat die Algerynse regime beweeg het van die suiwer en eenvoudige outoritarisme wat dit sedert onafhanklikheid in 1962 gekenmerk het na wat bekend staan ​​as "mededingende outoritarisme". Hierdie boek, wat gegrond is op voorlynnavorsing wat onderhoude met lede van die weermag, polisie, sakesektor, politici, burgerlike organisasies en gewone burgers tussen 2016 en 2021 insluit, neem die politieke stelsel van die land soos dit is. Daar is geen neiging na demokratisering nie. Trouens, vandag se Algerië is meer 'n voortsetting van sy pre-1989 iterasie as 'n soort voorloper van demokrasie. Hierdie boek identifiseer vyf pilare wat die Algerynse regime ondersteun, waarsonder dit lank gelede sou ineengestort het. Die eerste pilaar is die werklike plek van mag: die weermag. Die tweede is die koöptering van die opposisie. Die derde is die versplintering van die burgerlike samelewing. Die vierde is die verdeling van huurgeld, klientelisme en korrupsie. Die vyfde pilaar is onderdrukking.

Die weermag: die ware makelaar van mag in Algerië

Ghanem ontleed die rol van die People's National Army (ANP) as die hoofhouer van politieke mag, wat beduidende invloed op die politieke toneel uitoefen. Die weermag vereenselwig hom met die nasie, wat beteken dat dit ondenkbaar is dat mans in uniform tot die veiligheidsektor beperk en van politiek afgesny moet word. Die weermag besluit, en die regering, sy burgerlike fasade, implementeer. Hierdie hoofstuk verduidelik die redes vir militêre hegemonie en die rol daarvan deur elke politieke krisis. Hierdie hoofstuk ontleed burgerlike-militêre betrekkinge in Algerië en die oorheersende rol van die weermag in die politiek, insluitend tydens die 2019 politieke krisis toe die weermag president Bouteflika opgeoffer het en die opvolging geloods het.

Hiperpluralisme en koöptasie: die geheime van die transformasie van die opposisie in 'n pilaar van die regime

In 1989 het die Algerynse regime 'n einde gemaak aan die eenparty-politieke stelsel wat sedert onafhanklikwording in plek is. Hierdie beweging het die ontstaan ​​van politieke opposisie en mededinging tussen partye moontlik gemaak. Tog het sulke demokratisering bewys dat dit grotendeels oppervlakkig is. Vandag word die Algerynse regime gekenmerk deur wat onverskillig "outoritarisme kiesstelsel" genoem word (Schedler, 2006) en "mededingende outoritarisme" (Levitsky, S, Way, L. 2002). Dit is 'n hibriede regime wat elemente van demokrasie en outoritarisme meng. Die bekendstelling van pluralisme het 'n monolitiese fasade met 'n pluralistiese fasade vervang, maar dit het nie tot 'n beduidende verandering in die regeringsvorm gelei nie (Roberts, 1999: 386). Eerder as om spesifieke segmente van die samelewing te verteenwoordig, maak verskeie Algerynse partye voorsiening vir verskillende faksies van die staat, wat beheer oor hul aktiwiteite behou. Verkiesings, eerder as om as 'n forum vir politieke mededinging te dien, word deur die regime beskou as 'n manier om homself te legitimeer en te herlegitimeer, 'n demokratiese alibi wat handig te pas kom wanneer dit van outoritarisme beskuldig word. Die regime sien die politieke partye wat oënskynlik daarteen gekant is, nie as mededingers nie, maar eerder as potensiële vennote wat hy kan dwing om Algerië as 'n demokrasie aan die wêreld voor te stel. In hierdie konteks weerspieël verkiesingsuitslae die gevegte wat binne die staat plaasvind, meer as in die publieke sfeer (Addi, 2002).

Verdeel en heers: die atomisering van die burgerlike samelewing

Die boek ontleed die derde pilaar van die regime: die fragmentasie van die burgerlike samelewing. Die hoofstuk ondersoek die Algerynse regime se taktiek en strategieë (koöperasie, dwang, wettisisme, kloning en sondebok) om die burgerlike samelewingsektor te fragmenteer, sy aktiwiteite te beheer en sy aktivisme laag te hou. Verder het die gebrek aan finansiële en materiële hulpbronne, afhanklikheid van openbare fondse, beperkte toegang tot internasionale fondse en die gebrek aan netwerke op nasionale en streeksvlak die outonomie van CSO's in Algerië verswak. Hulle is dus kwesbaar vir regeringstaktieke en kan dus nie sy beleide en optrede uitdaag nie.

'n Ekonomiese klientelisme

’n Sleutelpilaar van die skema se oënskynlike langlewendheid is die gebruik van pensioenuitkering. Olie-inkomste het die regime se instrument gebly om sosiale vrede te koop en politieke getrouheid te bestendig. ’n Proses van beheerde selektiewe liberalisering is deur die regime ingestel om die voorregte van posbekleërs te verseker en ekonomiese geleenthede vir hul kliënte en ondersteuners te verbeter, met die regime wat sterk staatmaak op patronaatskap en klientelisme. Laasgenoemde is die brandstof van die stelsel, dit is klientelisme, waarvan korrupsie 'n sentrale meganisme is. Hierdie hoofstuk ondersoek hoe die stelsel deur korrupsie oorleef deur belangrike en strategiese winste te verkry, soos om diegene wat uit die stelsel uitgesluit is, te betaal om te verhoed dat hulle uitpraat. Dit versterk die akteurs se kwesbaarheid en afhanklikheid van die sentrum, fragmenteer en mak die strategiese elite, sny die leierskap van die massas af en bring uiteindelik die opponente in die oë van die mense te diskrediteer.

’n Bewind van geweld en onderdrukking

Ghanem ontleed die dwangmaatreëls van die Algerynse regime wat onderdrukking gebruik om hulself te handhaaf. Die omvang van onderdrukking in Algerië is hoog omdat die staat 'n groot en doeltreffende interne veiligheidsektor het. Laasgenoemde is toegerus met uitgebreide intelligensienetwerke, gespesialiseerde polisie- en paramilitêre eenhede wat die samelewing regdeur die nasionale gebied kan betrek. Die veiligheidsmagte is goed befonds en goed toegerus. Sedert die einde van die burgeroorlog in 2002 het hulle hul vermoë getoon om betogings in alle streke van die land te onderdruk, die opposisie te monitor en die samelewing binne te dring. Boonop omhels die Algerynse regime vandag tegnologie om outoritarisme vir die moderne era te moderniseer. Hierdie laaste pilaar is van kardinale belang, want as die patronaatskapnetwerke weens die ekonomiese krisis verminder kan word, sal die laaste pilaar dien om beheer te handhaaf, om die stelsel voort te sit en om die regime te red.

’n Donker toekoms vir Algerië

Ten slotte gee Ghamem 'n paar perspektiewe vir die toekoms van Algerië. Die evolusie na meer outoritarisme van hibriede regimes na die opvolging van een leier deur 'n ander is nie altyd vooraf bepaal nie. ’n Hibriede regime onder nuwe bestuur kan beide kante loop. Dit kan probeer om met die opposisie te versoen, of ten minste beweeg na meer konsensuele beleide, om van sy verlore legitimiteit te herstel en konflikte te verminder. In die geval van Algerië is die neiging na meer outoritarisme egter duidelik. Vier faktore dryf die verskuiwing na groter outoritarisme in post-Bouteflika Algerië: sterk pro-outokratiese staatsinstellings, veral die weermag en die regbank; toenemende faksionalisme binne 'n geatomiseerde opposisie, insluitend burgerlike organisasies; verminderde vermoë van die regime om sosiale vrede te koop as gevolg van 'n moeilike begrotingsituasie; en die regime se toenemende onvermoë om sosiaal en polities relevant te bly.

- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie - kol_img

Moet lees

Jongste artikels