3.6 C
Brussel
Vrydag, Januarie 20, 2023

QATAR: In die skadu van die Wêreldbeker-sokkertoernooi, 'n vergete kwessie: die situasie van Christene

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalige chargé de mission by die kabinet van die Belgiese ministerie van onderwys en by die Belgiese parlement. Hy is die direkteur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), 'n NRO gebaseer in Brussel wat hy in Desember 1988 gestig het. Sy organisasie verdedig menseregte in die algemeen met 'n spesiale fokus op etniese en godsdienstige minderhede, vryheid van uitdrukking, vroueregte en LGBT mense. HRWF is onafhanklik van enige politieke beweging en enige godsdiens. Fautré het feitesendings oor menseregte in meer as 25 lande uitgevoer, insluitend in gevaarlike streke soos in Irak, in Sandinistiese Nicaragua of in Maoïstiese gebiede van Nepal. Hy is 'n dosent aan universiteite op die gebied van menseregte. Hy het baie artikels in universiteitsjoernale gepubliseer oor verhoudings tussen staat en godsdienste. Hy is 'n lid van die Persklub in Brussel. Hy is 'n menseregte-advokaat by die VN, die Europese Parlement en die OVSE.

In die skadu van die Wêreldbeker-sokkertoernooi in Katar is stemme van nie-Moslems gehoor en na die Europese Parlement geluister by 'n konferensie wat op 6 Desember deur die Nederlandse MEP Bert-Jan Ruissen onder die titel gereël is. “Katar: Aanspreek van die beperkings van godsdiensvryheid vir Bahá'ís en Christene."

Hierdie inisiatief van MEP Bert-Jan Ruissen, 'n lid van die EP Intergroep oor Vryheid van Godsdiens of Geloof, was 'n opvolg van die resolusie van die Europese Parlement oor die "Situasie van menseregte in die konteks van die FIFA sokkerwêreldbeker in Katar ” op 24 November verlede voltallige sitting aangeneem. By daardie geleentheid het die Parlement 'n beroep op die Qatari-owerhede gedoen om respek vir die menseregte van alle persone wat die 2022 Wêreldbeker-sokkertoernooi bywoon, insluitend internasionale gaste en diegene wat in die land woon, insluitend vir hul vryheid van godsdiens en geloof.”

Die situasie van die Christelike gemeenskap is deur Anastasia Hartman van Geopende Deure aangespreek. Hier is 'n groot uittreksel van haar ingryping:

“Wanneer ons oor Katar praat, is daar twee afsonderlike groepe Christen-gelowiges in die land en gevolglik twee stelle uitdagings en beperkings van godsdiensvryheid.

Eerstens, die inheemse Katar's, bekeer van Islam na die Christendom, wat dit, indien nie onmoontlik nie, uiters moeilik vind om hul geloof te beoefen aangesien hulle vervolging in die gesig staar, dikwels marginalisering en druk van die samelewing en familie as gevolg van hul bekering.

Afvalligheid en godslastering, kriminele oortredings wat deur die wet strafbaar is

Negentig persent van Qataris is Soennitiese Moslems. Volgens Katar se interpretasie en toepassing van Sharia-wetgewing is afvalligheid 'n kriminele oortreding wat met die dood strafbaar is. Die Strafwet noem ook die "verkeerde interpretasie" van die Koran, die aanstoot van Islam of die belediging van enige van die profete as kriminele oortredings.

Dit volg dat Moslems in Katar nie hul inherente reg en vryheid geniet om hul godsdiens of geloof te verander nie, wat 'n belangrike komponent van godsdiensvryheid is soos vervat in Art 18 van die Internasionale Verdrag oor Burgerlike en Politieke Regte, 'n bindende verdrag waartoe Katar is 'n ondertekenaar. Uit die aard daarvan kan in geen omstandighede, insluitend wette, hierdie inherente reg om 'n mens se godsdiens te verander, regverdig geskend of verbreek word nie.

Maar dit gaan nie net oor die geskrewe wet nie. As gevolg van die groot invloed van stamverwantskap in die Qatari-samelewing, word bekering van Islam ook gesien as die verraad van 'n mens se familie en familie se eer.

Bekeerlinge van Islam na Christenskap en ander godsdienste word gedwing om hul geloof weg te steek en hul vergaderings geheim te hou om die verskriklike gevolge van óf vervolging óf sosiale stigma, polisiemonitering of intimidasie te vermy.

Christelike trekarbeiders, vryheid van assosiasie en vryheid van vergadering

In Katar is daar ook 'n groeiende uitgewekene gemeenskap van Christen-gelowiges (wat hoofsaaklik uit buitelandse trekarbeiders bestaan), teenoor wie Katar relatief toegeeflik was en selfs grond verskaf het om kerke te bou.

Uitgewekene Christene word toegelaat om te aanbid binne die grense van die Godsdienskompleks wat op grond in staatsbesit geleë is, mits hul gemeenskap geregistreer is, maar slegs nege Christelike denominasies registrasie verwerf het.

Die Mesaymeer Religious Compound wat deur die vader van die huidige Emir geskep is, was 'n gebaar deur die Qatari-regering om intergodsdienstige dialoog te bevorder en ons neem met lof kennis dat so 'n stap gemaak is.

Daar is egter sekere kwessies. Eerstens word hierdie kompleks streng gemonitor, daar is ID-kontroles by die ingang en geen Moslem-agtergrondbesoeker kan sy perseel betree en dus nie-Moslem-aanbidding bywoon nie. Tweedens, die kompleks is te klein om Qatar se groeiende nie-Moslem-uitgewekene gemeenskap te akkommodeer.

Wêreldbeker-openingseremonie in Doha Katar 52515886760 1024x683 - QATAR: In die skadu van die Wêreldbeker-sokkertoernooi, 'n vergete kwessie: die situasie van Christene
Openingseremonie in Doha, Katar, op 21 November 2022. [Foto van Staatsdepartement deur Ronny Przysucha/ Public Domain]

By Geopende Deure weet ons van ongeveer 100 Evangeliese gemeenskappe wat vroeër in pre-pandemie-tye in villa's bymekaargekom het, maar wat “tydelik” deur die regering gesluit is weens COVID-19-beperkings. Hulle wag steeds op toestemming om te heropen, alhoewel moskees en ander instellings toegelaat is om te werk en die Wêreldbeker-sokkertoernooi groot skares besoekers van regoor die wêreld huisves.

Ongeregistreerde godsdiensgroepe word beperk om wettiglik in privaat ruimtes te aanbid. Hulle het in 'n registrasielimbo beland. Dit is uiters moeilik om amptelik nuwe gemeenskappe te stig of nie-aangewese geboue soos hotelle of geleentheidsale vir godsdienstige byeenkomste te gebruik.

Ons vra opreg die Qatari-regering wat hulle nodig het om mense toe te laat om op ander plekke te aanbid?”

Aanbevelings

In haar gevolgtrekkings het Anastasia Hartman aangedring op die behoefte aan 'n konstruktiewe dialoog met die Qatari-owerhede en het 'n aantal kwessies geprioritiseer wat voorgestaan ​​moet word, soos:

– Eerstens, met inagneming van die beperkte kapasiteit van die Godsdienskompleks in Doha, om die Qatari-regering te vra om vryheid van aanbidding aan Christelike gemeenskappe toe te staan, of hulle geregistreer is of nie, en om vrye toegang tot alle Qataris en expats na Christelike plekke toe te laat. van aanbidding.

– Tweedens, om die Qatari-owerhede te vra om inisiatiewe op plaaslike vlak te ontwikkel om die breër bevolking op te voed oor die waarde van godsdienstige verdraagsaamheid en inter-godsdienstige harmonie.

Op dieselfde lyne het sy 'n beroep op die EU om sy menseregtekwessies, insluitend godsdiensvryheid, deur sy diplomatieke en politieke kanale aan Katar te spreek, om al die geleenthede vir 'n betekenisvolle betrokkenheid, 'n oop en konstruktiewe dialoog te gebruik.

Sy het ook aanbeveel dat MEP's skriftelike vrae aan die Kommissie stel en met Qatar se ambassadeurs in hul onderskeie lande vergader.

Gevolgtrekking van MEP Bert-Jan Ruissen

portret 002 4 896x1024 - QATAR: In die skadu van die Wêreldbekersokkertoernooi, 'n vergete kwessie: die situasie van Christene
MEP Bert-Jan Ruissen

MEP Bert-Jan Ruissen het die geleentheid afgesluit deur te sê “Dit was baie indrukwekkend om die persoonlike getuienisse te hoor van kerkleiers wat deur Katar geskors is omdat hulle nie hul Christelike en Baha'i-geloof verberg het nie. Dit versterk my oortuiging dat die EU sy aktiwiteite vir vryheid van geloof moet opskerp, ook in Katar. Aangesien EU-lidlande baie sake met Katar doen, moet die EU nie sy oë toemaak vir die gebrek aan vryheid vir Christene en ander nie-Moslem-gelowe nie. Die EU moet 'n konstruktiewe dialoog met Katar begin: enigiemand moet vry wees om sy godsdiens te beoefen en om sy oortuigings uit te druk.”

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie - kol_img

Moet lees

Jongste artikels