3.7 C
Brussel
Dinsdag, Desember 5, 2023
GodsdiensVERBRusland het in 2022 nuwe rekords opgestel in sy veldtog van vervolging...

Rusland het in 2022 nuwe rekords opgestel in sy veldtog van vervolging teen Jehovah se Getuies

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalige chargé de mission by die kabinet van die Belgiese ministerie van onderwys en by die Belgiese parlement. Hy is die direkteur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), 'n NRO gebaseer in Brussel wat hy in Desember 1988 gestig het. Sy organisasie verdedig menseregte in die algemeen met 'n spesiale fokus op etniese en godsdienstige minderhede, vryheid van uitdrukking, vroueregte en LGBT mense. HRWF is onafhanklik van enige politieke beweging en enige godsdiens. Fautré het feitesendings oor menseregte in meer as 25 lande uitgevoer, insluitend in gevaarlike streke soos in Irak, in Sandinistiese Nicaragua of in Maoïstiese gebiede van Nepal. Hy is 'n dosent aan universiteite op die gebied van menseregte. Hy het baie artikels in universiteitsjoernale gepubliseer oor verhoudings tussen staat en godsdienste. Hy is 'n lid van die Persklub in Brussel. Hy is 'n menseregte-advokaat by die VN, die Europese Parlement en die OVSE.

JW. Die veldtog van vervolging teen Jehovah se Getuies duur voort, vanjaar het Russiese howe meer as 40% meer Jehovah se Getuies (45) tot tronkstraf gevonnis as verlede jaar (32). Dit het gelei tot 'n hoogtepunt van 115 mans en vroue op een slag in die tronk—die meeste sedert die 2017 Hooggeregshof-uitspraak wat die Getuies se aktiwiteite effektief verbied het.

"Rusland merk nou 'n nuwe mylpaal van skande," stel Rachel Denber, adjunkdirekteur van Human Rights Watch se afdeling Europa en Sentraal-Asië. “Niemand moet 'n sekonde deurbring om vervolg te word nie, wat nog te sê in die tronk, vir die vreedsame uitdrukking van hul godsdienstige oortuigings. Dit is nooit te laat om hierdie onderdrukkende en onwettige praktyke te stop, om alle mense wat gevange geneem is vir hul vreedsame godsdiensaktiwiteite te bevry, en om die berugte Hooggeregshof-uitspraak wat die Jehovah se Getuies verbied, te vernietig nie.” (Vir kommentaar deur 11 bykomende kundiges van Europa, Rusland en die VSA, sien onderopskrif hieronder: Wat dink kenners?)

Vervolging het toegeneem, ten spyte van 'n landmerk-uitspraak in Junie 2022 deur die Europese Hof vir Menseregte wat die 2017-verbod op Jehovah se Getuies verklaar as 'n ongegronde skending van internasionale menseregteverbonde wat omgekeer moet word. Die Hof het Rusland beveel om alle hangende strafregtelike verrigtinge teen Jehovah se Getuies te staak en diegene wat in die tronk is vry te laat. [Sien bl. 85, §11 van vonnis (skakel).] Net weke gelede het die Raad van Europa se Sekretaris-generaal Rusland aangemoedig om aan die EHRM se uitspraak te voldoen, soos dit verplig is om te doen, en die verbod op Jehovah se Getuies om te keer. [Sien bl. 2 van die brief (skakel).]

Jarrod Lopes, ’n woordvoerder van Jehovah se Getuies, sê: 

“ Sedert 2017 het Russiese owerhede meer as 500 Getuies op die federale lys van ekstremiste en terroriste geplaas.* Rusland misbruik sy anti-ekstremistiese wetgewing om Jehovah se Getuies te verbied, tronk toe te dien en soms te slaan en te martel. Dit is moeilik om te glo dat hierdie swak bedekte onderdrukking al meer as vyf jaar voortduur. Talle internasionale kundiges, amptenare en howe op die hoogste vlak het erken dat Jehovah se Getuies vreedsame, wetsgehoorsame burgers is—enigiets behalwe ekstremiste—en het Rusland dus herhaaldelik veroordeel vir sy onmiskenbare diskriminasie-gebaseerde verbod. Jehovah se Getuies regoor die wêreld is gretig om te sien hoe hul medegelowiges in Rusland uit die tronk vrygelaat word sodat hulle vry kan wees om hul kinders groot te maak, vry om hul gemeenskappe te ondersteun en vry om te aanbid soos hulle in meer as 230 ander lande regoor die wêreld is.”

* Om op die lys te wees—wat publiek toeganklik is—stigmatiseer hulle en het baie verhinder om werk te kry. Ander lastige gevolge sluit in dat hul bankrekeninge geblokkeer word en dat dit moeilik is om versekeringspolisse te bekom of te hernu, eiendom te verkoop, beleggings te bestuur, erfporsies te ontvang, of selfs selfoon-SIM-kaarte te koop.

Rusland se vervolging van JW's in 2022 deur die getalle (soos 23 Desember 2022)

 • 121 skuldig bevind aan sogenaamde ekstremistiese aktiwiteite en tot verskeie strawwe gevonnis. Hierdie syfer het geleidelik toegeneem—18 in 2019; 39 in 2020; en 111 in 2021
 • 45 tronkstraf opgelê tot 'n totaal van 250 jare in die tronk. Dit is meer as 'n 40%-verhoging tot die 32 wat in 2021 tronkstraf opgelê is
  • 35 uit die 45 is vir ses jaar tronk toe gestuur
 • In September 2022 was die aantal Getuies op een slag in die tronk vir die eerste keer 100 oorskry sedert die uitspraak van die Hooggeregshof in 2017. Vanaf 23 Desember 2022 was daar 'n hoogtepunt van 115 agter tralies
  • 19 in die tronk is oor die ouderdom van 60
  • oudste is Boris Andreev, 71, van Primorye Territory. Hy was 70 toe hy in Oktober 2022 tot voorverhoor aanhouding beveel is (skakel)
  • Die mees onmenslike vonnis in 2022 is 7 jaar vir Andrey Vlasov, wat gestremd is en sukkel om daaglikse aktiwiteite sonder hulp te bestuur (skakel na video)
  • N somtotaal van 367 gelowiges het sedert Mei 2017 'n geruime tyd agter tralies deurgebring
 • 200 deursoekings van JW-huise wat vanjaar in 39 plekke van Rusland
  • oor 1,800 huise is deursoek sedert 2017 verbod, wat gelei het tot kriminele ondersoeke of aanklagte wat teen meer as 670 getuies
 • Strafsake teen Jehovah se Getuies is ingedien 72 streke van Rusland teen die einde van 2022—dit is twee meer as in 2021
4 RUS Andreev Rusland het in 2022 nuwe rekords opgestel in sy veldtog van vervolging teen Jehovah se Getuies
Boris Andreev, 71, tans aangehou in aanhoudingsentrum nr. 2 in Primorye-gebied | Foto: Met vergunning van Jehovah se Getuies
2 RUS Novosibirsk Seredkin Rusland het in 2022 nuwe rekords opgestel in sy veldtog van vervolging teen Jehovah se Getuies
Nadat hy tot 6 jaar tronkstraf gevonnis is, druk Alexander Seredkin syne
seun totsiens, Novosibirsk, November 2022 uitspraak | Foto: Met vergunning van
Jehovah se Getuies)
3 RUS Collage 2 Astrakhan Rusland het in 2022 nuwe rekords opgestel in sy veldtog van vervolging teen Jehovah se Getuies
Jehovah se Getuies van Astrakhan tydens 'n hofverhoor gehou via videokonferensie in 2022 | Foto: Met vergunning van Jehovah se Getuies
5 RUS Tolyatti Raid Rusland het in 2022 nuwe rekords opgestel in sy veldtog van vervolging teen Jehovah se Getuies
Russiese owerhede slaan toe op 'n woonstel in Tolyatti, Samara-streek, September 2022 | Foto: Met vergunning van Jehovah getuies

Wat dink kenners?

Alexander Verkhovsky, direkteur van die Moskou-gebaseerde SOVA Sentrum vir Inligting en Analise, voormalige lid van Rusland se Menseregteraad (bio)

” Die omvang en wreedheid van druk groei. Verlede jaar het ons 'n paar hoop gehad dat die onderdrukkende veldtog ten minste kon vertraag, maar ons was verkeerd. Daardie stryd teen JW's is so vreemd. Ek sou sê vanjaar se verwikkelinge laat ons glo dat die stryd regtig baie belangrik is vir ons owerhede, as hulle baie wetstoepassingstelselhulpbronne spandeer—selfs in tyd van oorlog.”

Willy Fautré, stigter en direkteur van Brussel-gebaseerde Menseregte Sonder Grense (bio)

” Jehovah se Getuies is die godsdiensgroep wat die meeste in Rusland vervolg is sedert dit in 2017 verbied is en hiermee van hul vryhede van assosiasie, vergadering, aanbidding en uitdrukking ontneem is. Statistieke oor die omvang van die onderdrukking is ontstellend. Vryheid van godsdiens of oortuiging is die hoeksteen van alle vryhede. Die vervolging van Jehovah se Getuies was 'n voorbode dat die Russiese samelewing wat na demokrasie en vryheid van uitdrukking streef, onvermydelik verpletter sou word deur die onderdrukking van president Poetin se regime en uiteindelik in 'n sinnelose oorlog ingesleep sou word. In Rusland het slegs 'n aantal menseregte-aktiviste en -organisasies dit gewaag om hul regte te respekteer, maar byna al daardie stemme is stilgemaak. Hulle verdedigers is gearresteer en gevange geneem of het geen ander keuse gehad as om na die buiteland te vlug nie. Hul organisasies is verbied of met geweld gesluit. Hulle is as “buitelandse agente” bestempel en hulle moes hierdie Russiese weergawe van die berugte “geel ster” op hul webwerwe en al hul publikasies plaas.

Sharon Kleinbaum, kommissaris by die Verenigde State se Kommissie vir Internasionale Godsdiensvryheid (bio)

” Hierdie jaar het Rusland sy onverklaarbare en groeiende vervolging van Jehovah se Getuies voortgesit, met meer Getuies as ooit agter tralies en wat lang tronkstraf opgelê word vir die blote beoefening van hul oortuigings. Daar is geen moontlike regverdiging vir Rusland se meedoënlose onderdrukking van Jehovah se Getuies en ander godsdienstige minderhede as sogenaamd 'ekstremisties' nie. Die Russiese regering moet sy praktyk beëindig om godsdiensgroepe valslik as 'ekstremisties' te bestempel en vryheid van godsdiens of geloof vir almal toelaat.”

Doug Bandow, senior genoot by Cato Institute, spesialis in buitelandse beleid en burgerlike vryhede (bio)

” Ontoerekeningsvatbare vervolging van Jehovah se Getuies duur voort in Rusland. Die regering van Wladimir Poetin word bedreig, maar deur sy eie wangedrag, nie die godsdienstige oortuigings van 'n klein godsdienstige minderheid wat die jongste sondebok vir sy kriminele regime geword het nie. Moskou moet ophou om diegene te straf wat net probeer om God op hul eie manier te dien. Ondersteuners van godsdiensvryheid regoor die wêreld moet tot die verdediging kom van diegene wat weens hul geloof in die tronk is.”

Emily Baran, voorsitter van geskiedenisdepartement aan die Middle Tennessee State University, Rusland en kenner van kerk-staatverhoudinge, skrywer van Afwykend op die marges: hoe Sowjet-Jehovah se Getuies die kommunisme getrotseer het en daaroor wou preek (bio)

” Rusland gaan voort om hierdie godsdiensgemeenskap as gevaarlike ekstremiste te behandel ten spyte van 'n totale gebrek aan bewyse om hierdie bewering te ondersteun. En Jehovah se Getuies word steeds deur kriminele vervolging en lang tronkvonnisse in die gesig gestaar vir dade wat op weinig meer neerkom as om oor hul geloof met mekaar en hul gemeenskappe te praat. Die vlak van vervolging verwys na die mishandeling van Getuies uit die Sowjet-era en plaas Rusland goed uit pas met demokratiese state. Getuies is 'n bekende en erkende godsdiensgemeenskap in Europa. Rusland se behandeling van hulle is 'n duidelike skending van hul menseregte, 'n feit wat deur die Europese Hof vir Menseregte in sy uitspraak oor die Russiese verbod bevestig is. 2023 sal waarskynlik baie meer van dieselfde bring: toesig, teistering, vervolging en tronkstraf. As geskiedenis enige riglyn is, is dit hoogs onwaarskynlik dat al hierdie pogings Rusland se doelwit om Getuies uit sy gebied uit te skakel, sal bereik.”

Natalia Arno, stigter en president van Free Russia Foundation (bio)

” Die God-soekende Russe wat die Jehovah se Getuies-leringe volg, staar vandag 'n groter brutaliteit en onderdrukking onder Poetin se regering in die gesig. In 2022 alleen is 45 gelowiges vir altesaam 250 jaar tronkstraf opgelê; en 121 op verskeie aanklagte skuldig bevind. Dit is 'n toename van 40% van die politieke vervolging van Jehovah se Getuies in 2021. Al hierdie aanklagte is onregverdig en ongrondwetlik, en hul sake is versin. Die Getuies se enigste misdaad is om getrou te bly aan hulle oortuigings en om hulle godsdiens privaat en vreedsaam te beoefen.”

Sir Andrew Wood, Britse ambassadeur in Rusland 1995-2000 (bio)

” Rusland se huidige heersers maak nou staat op vrees en geweld wat uitgeoefen word deur veiligheidsorgane wat aan hulle verantwoordelik is, nie aan onafhanklike regsliggame nie. Hulle beskerming teen openbare protes is in toom gehou deur aanhoudende propaganda, die stilswye van alle standpunte wat nie deur die Kremlin gesteun word nie, en die vervolging van andersdenkendes. Die resultate was beide 'n dood van die nasie en 'n bestendige opbou van die onderdrukking van sy burgers. President Poetin se veragtelike 'spesiale operasie' teen die Oekraïne het gevoed in sy regime se aanvalle op alle Russe wat as potensieel dislojaal beskou word, hoe onbewese of onwaarskynlik ook al. Jehovah se Getuies het reeds die gevaar van straf geloop voordat Rusland in 2022 die pad geneem het om te verander in 'n mag wat gesentreer is op militêre doeleindes, en wrede maniere om dit uit te oefen. Sy heersers het min omgee vir die belange of selfs lewens van diegene in hul diens getoon, wat nog te sê dié van wat hulle sê hul Oekraïense “broers” is wat Rusland se aanslag weerstaan. Jehovah se Getuies baklei nie, maar hulle is nou groter slagoffers van kwaadwilligheid in ’n nasie wat oorlog voer met homself en bang is vir sy toekoms.”

Andrew Weiss, visepresident vir studies by Carnegie Endowment for International Peace, voormalige direkteur van die Nasionale Veiligheidsraad vir Russiese, Oekraïense en Eurasiese aangeleenthede (bio)

” In 'n tyd wanneer die oorlog in die Oekraïne Westerse beleidmakers se aandag oorheers om (maklik verstaanbare en geregverdigde redes), is dit belangrik om nie die feit uit die oog te verloor dat die verslegtende menseregtesituasie binne Rusland op verskeie fronte ontvou nie. Die ineenstorting in respek vir godsdiensvryheid deur die Russiese owerhede as 'n belangrike voorbeeld. Die vlaag van ongeregverdigde arrestasies en streng tronkstraf vir Jehovah se Getuies is eenvoudig ontstellend.”

Dawid Bunikowski, besoekende skolier aan die Universiteit van Oos-Finland se Skool vir Teologie, akademiese medewerker by Cardiff School of Law and Politics se Sentrum vir Reg en Godsdiens (bio)

” Die vervolging van die Jehovah Getuies in Rusland eskaleer en skrikwekkend. Die JW's word sedert 2017 as "ekstremiste" behandel (volgens die 2002-wet op die bekamping van ekstremisme). Die Hooggeregshof het hul aktiwiteite verbied. Nou word baie van hulle in aanhouding, gearresteer en tronkstraf opgelê. Hulle huise word oorval. Dit is alles onmenslik, teen menswaardigheid, en sal met alle middele veroordeel word. Dit is nie net teen die internasionale reg (artikel 18 van die 1966 Internasionale Verdrag oor Burgerlike en Politieke Regte; artikel 9 van die Europese Konvensie van Menseregte) en die Grondwet van die Russiese Federasie (art. 28) aangesien beide godsdiensvryheid waarborg, maar dit is ook teen die gesonde verstand. Selfs ouer mense word tronk toe gestuur. Vir wat? Om liedere te sing, die Bybel te bestudeer en gesamentlik by privaat huise te bid. Dit is belaglik dat mense gestraf word omdat hulle privaat aanbid. Dit lei tot die vraag: hoekom? Daar is geen duidelike rede waarom Rusland teenoor die JW's doen wat besig is om te doen nie. Tydens my klasse oor uitdagings en kontroversies van godsdiens en reg in Europa (by die Universiteit van Oos-Finland), bestudeer ons hierdie vervolgingsaak. Nadat ek relevante materiaal oor die vervolging gelees het, is my studente wat uit verskillende lande en godsdienstige tradisies kom, nog nie in staat om te antwoord hoekom dit gebeur wat gebeur nie. Sommige intuïsies van ons is egter korrek: die JW's in Rusland kan beskou word as 'n Westerse, Amerikaanse agent (dit beteken om 'n "verdagte" of eintlik 'n spioen te wees) in 'n tradisioneel Ortodokse en post-Sowjet-kring (met 'n baie “kultureel Ortodokse”, wit Russiese nasionalisme). Die vraag is of Poetin hierdie vervolging beveel het of nie. 'n Paar jaar gelede was hy verbaas oor die omvang van die vervolging. Maar hy het dalk gelieg oor sy gebrek aan kennis. Die vervolging kan deel wees van 'n "beskawings" oorlog deur Rusland teen die VSA/die Weste. Aangesien daar die oorlog in die Oekraïne is, lyk dit moeilik om oor 'n mate van internasionale druk in die veld te praat. Maar die ideaal sou wees: Eerstens moet Rusland die 2017-oordeel verander. Die Hooggeregshof kan dit “kanselleer”. Rusland kan ook duidelik die 2016 Yarovaya-wet ('n wetsontwerp wat die 2002-wet wysig) wysig om sulke uitsprake te vermy. Die JWS moet nie as ekstremiste behandel word nie. Hulle is nie terroriste nie maar net vreedsame mense wat die God aanbid. Dit alles sou 'n belangrike wetlike stap wees. Dit sou lei tot die neem van ander aksies. Tweedens moet die gearresteerde of gevonnisde mense vrygelaat word. Hulle moet vry gemaak word. Selfs vergoeding vir onwettige ontneming van vryheid moet later betaal word (maar dit lyk meer ingewikkeld in Rusland). Derdens moet Rusland die JW's amptelik om verskoning vra vir die vervolging en moet die JW'e toelaat om te registreer as 'n godsdienstige entiteit volgens die 1997-wet op godsdienstige verenigings. Vierdens moet Rusland al die gekonfiskeerde geboue en eiendom van die JW's teruggee. Vergoeding vir verliese moet ook betaal word. Vyfdens moet die JW's vrylik as 'n organisasie optree. Hulle godsdiensvryheid moet beskerm word soos dit in die Russiese grondwet gereguleer word. Hulle moet nie weens hul gebede gearresteer word nie. Hulle huise moet nie meer oorval word in 'n soektog na "ekstremistiese" aktiwiteite nie. Laat Rusland hulle in vrede laat en hulle sal vrylik bid. Maar daar is vir nou geen hoop nie.

Elizabeth Clark, mededirekteur van die Brigham Young Universiteit se Internasionale Sentrum vir Regte en Godsdiensstudies, internasionale menseregte- en regskenner van die Europese Unie (bio)

” Die Jehovah se Getuies, 'n pasifistiese groep, staar toenemende vervolging van sy lede in Rusland in die gesig omdat hulle hul regte op vryheid van godsdiens of geloof uitoefen. Dit skend Rusland se verbintenisse tot internasionale reg en sy eie grondwet.”

Eric Patterson, uitvoerende vise-president van Religious Freedom Institute, voormalige dekaan van Regent University se Robertson School of Government (bio)

” Rusland se voortdurende vervolging van Jehovah se Getuies as 'ekstremiste' wat Rusland se nasionale veiligheid bedreig, is onregverdig en onwys. Dit dra by tot ’n atmosfeer van vrees en sosiale stagnasie.”

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -