-0.5 C
Brussel
Donderdag, Januarie 26, 2023

Gedagtes oor godsdiensonderrig van kinders [1]

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Gasskrywer
Gasskrywer
www.europeantimes.news

Skrywer: Metropolitan Anthony van Sourozh

Ek is absoluut seker dat enige persoon wat hulle verstaan ​​en sy geloof aan hulle kan oordra, met kinders kan omgaan – nie net kop, verstandelike kennis oor godsdienstige onderwerpe nie, maar die verbranding van 'n mens se eie hart en begrip van die weë van God. Dit lyk vir my dat dit ideaal gesproke deur ouers by die huis gedoen moet word of deur daardie mense by die kerk wat daartoe in staat is. Daar is gesinne waar kinders goed opgevoed word op die Ortodokse manier, maar dit is gemiddeld moeiliker vir ouers om hul kind te leer as 'n priester, omdat 'n kind anders na 'n priester luister. Dit is waar, dit is gewoonlik moeilik vir 'n priester om dit te doen: hy het goddelike dienste, rites en verskeie ander pligte.

By die huis het ons 38 jaar gelede 'n gemeenteskool geskep, en dit het sedertdien gegroei. Daar is twee keer per maand 'n les na die liturgie; dan word die kinders geneem om in 'n nabygeleë park te speel sodat hulle mekaar beter leer ken. Dit is baie belangrik dat hulle 'n gesin uitmaak, wat in die toekoms 'n gemeentegemeenskap sal wees. In die somer reël ons 'n kamp vir hulle. Ons het met 'n klein groepie begin, en hierdie jaar (1987 – Red.) sal ons honderd mense hê. Op jou skaal is dit 'n druppel in die see, maar op ons s'n is dit baie. Die kinders woon vir twee weke saam. Daar word soggens en saans gebid; daar is klasse oor die onderwerpe van geloof in groepe, klasse in naaldwerk, sport, stap. En dit skep verhoudings tussen kinders wat hulle toelaat om, wanneer hulle grootword en die ouderdom bereik waarop tieners teen hul ouers in opstand kom, hul indrukke te deel of raad en hulp te soek nie by die skool of op straat nie, maar om na hul kampmaats te gaan, op Sondagskool, dit wil sê volgens die Kerk, op die ou end – en ontvang natuurlik 'n heel ander soort antwoorde.

Voordat hy grootword tot die maat van 'n Christen, moet 'n persoon net 'n mens wees. As jy die gelykenis van die bokke en die skape in die 25ste hoofstuk van die Matteus-evangelie lees, word die vraag duidelik daar gestel: was jy menslik, het jy grootgeword tot die maat van 'n regte mens? Slegs dan kan jy groei tot die mate van gemeenskap met God... Daarom is dit nodig om 'n kind waarheid, getrouheid, moed te leer, sulke eienskappe wat 'n ware mens van hom maak; en natuurlik moet deernis en liefde geleer word.

As ons oor geloof praat, dan moet ons die Lewende God aan die kinders oordra – nie die handves nie, nie een of ander formele kennis nie, maar die vuur wat Christus na die aarde gebring het sodat die hele aarde, of in elk geval elke gelowige, sou 'n bos word wat brand, brand, sou lig, warmte, openbaring vir ander mense wees. En hiervoor moet ons die Lewende God as voorbeeld van ons lewe deurgee. My geestelike vader het vir my gesê: niemand kan van die wêreld af weggaan en na die ewigheid draai as hy nie in die oë of op die gesig van ten minste een persoon die glans van die ewige lewe sien nie ... Dit is wat oorgedra moet word: die Lewende God, die lewende geloof, die werklikheid van God; alles anders sal volg.

Ek is nie verheug as kinders metodies geleer word nie, kom ons sê dat die lewe van Jesus Christus op so en so 'n manier verloop het. Kinders het nie bewustheid nodig nie, maar daardie dinge wat hulle kan bereik; ons het 'n lewende kontak nodig wat die siel kan prikkel, inspireer. Ons het nie net geskiedenis as Geskiedenis nodig nie. Laat die stories verstrooi word, – mettertyd sal hulle hul plek vind. Dit is baie kosbaar dat 'n kind dikwels meer van God en die geheimenisse van God weet as sy ouers. En die eerste ding wat ouers moet leer, is om nie met sy kennis in te meng nie, om nie ervaringskennis in 'n breinkategismus te omskep nie. Ek wil nie nou die kategese as sodanig afkraak nie; maar dit gebeur dat die kind weet – en hy word gedwing om te formuleer. En op daardie oomblik, toe hy, in plaas daarvan om met al sy ingewande te weet, gedwing is om een ​​of ander frase of een of ander beeld te memoriseer, begin alles uitsterf.

Soos ek reeds gesê het, lyk dit vir my of dit nie regtig 'n kind help om al die feite uit die Evangelie as feite te ken nie. Natuurlik, as jy iemand liefhet, wil jy weet wat met hom gebeur het; maar eers moet jy verlief raak, en dan begin feite versamel. Ek onthou hoe ek die Wet van God by die Russiese Gimnasium in Parys geleer het: die kinders is vertel van die lewe van die Here Jesus Christus, hulle moes óf 'n troparion óf 'n gedeelte uit die Evangelie memoriseer; en dit alles “moes” gedoen gewees het, want al hierdie punte is op gelyke voet met rekenkunde of natuurwetenskap gestel. En dit het net die lewende persepsie verwoes, want dit maak nie saak in watter volgorde wat gebeur het nie?

Maar aan die ander kant is die evangeliefeite en stories daaroor so vol belangstelling en skoonheid dat as die doel nie is om te memoriseer nie, maar om kinders met hierdie wonderwerk vertroud te maak, iets kan uitwerk. In Londen, Ek het ses jaar lank met kinders van sewe tot vyftien jaar oud gewerk. Daar was te min van hulle om ouderdomsgroepe te skep; en dit was baie moeilik om hulle te “leer”. Ons het dus om 'n lang tafel gesit, 'n evangeliegedeelte geneem en dit saam bespreek. En soms het dit geblyk dat 'n flink sewejarige seun 'n baie meer lewendige gespreksgenoot as 'n veertienjarige seun kon wees, en die moeilikhede is uitgestryk. Dit het afgehang van ontvanklikheid, van reaksie, nie net van die verstand nie, maar van alle sensitiwiteit. Dit is hoe ons deur die Sondag Evangelies, die vakansie Evangelies, gegaan het. Ek het eers vir hulle die Evangelie so helder en kleurvol as moontlik vertel deur hier en daar 'n frase uit die teks te gebruik, maar nie noodwendig alles gelees nie, want baie keer is die Evangelieteks te glad, die kinders se aandag gly daaroor. Toe het ons dit bespreek, en geleidelik nader gekom om die teks te lees soos dit in die Evangelie staan. Na my mening is dit nodig om 'n lewendige belangstelling en lewendige liefde te skep, 'n begeerte om te weet wat volgende is en hoekom.

By ander geleenthede het ons morele kwessies bespreek. Kom ons sê, ek onthou, die seuntjie Andrei het 'n venster by die huis gebreek, en ons het hom gevra om vir ons te verduidelik: hoekom breek hy vensters by die huis? Ek wil nie sê om 'n buurman te slaan is meer geregverdig nie; maar hoekom het dit by hom opgekom? En daar was 'n groot, lewendige gesprek tussen die kinders oor hoekom dit kon gebeur. En geleidelik, in die loop van die bespreking, het frases uit die Heilige Skrif begin na vore kom, wat die buie beskryf of karakteriseer wat die kinders uitgedruk het. En hierdie kinders het eenkeer vir my gesê: maar dit is ongelooflik! Alles wat in ons is: beide goed en kwaad – kan uitgedruk word in die woorde van die Heiland of die apostels. Dit beteken dat alles daar is – ek is almal in die Evangelie, ek is almal in die Briewe … Dit, dink ek, is baie nuttiger as memorisering.

Dit is al my, baie karige, kennis oor die opvoeding van kinders. Ek was self nie 'n gelowige kind nie, tot op die ouderdom van vyftien het God nie vir my bestaan ​​nie, en ek weet nie wat hulle met 'n kind doen om hom in die geloof groot te maak nie. Daarom neem ek nie klein kinders aan nie; Ek neem kinders net aan as ek met hulle kan praat, dit wil sê vanaf tienjarige ouderdom, vanaf nege. Ek weet net een ding: jy moet oor 'n kind bid. ’n Swanger vrou moet bid, moet bieg, nagmaal neem, want alles wat met haar gebeur, gebeur met die kind wat sy verwag. Wanneer 'n kind gebore word, moet jy oor hom en vir hom bid, al bid jy om een ​​of ander rede nie saam met hom nie. En om saam te bid, lyk dit my, moet ons soek na gebede (dit is toelaatbaar om dit saam te stel) wat die kind kan bereik – nie in die algemeen na die kind nie, maar juis na hierdie kind. Hoe hy lewe, wie hy is, hoe hy, as hy homself is, met God kan praat – dit weet net ouers, want hulle weet hoe hul kind met hulle praat.

Nog een: ons slaag daarin om te verander in 'n onaangename plig wat pure vreugde kan wees. Ek onthou eenkeer, op pad kerk toe, het ek by die Losskys gestop (ons het in dieselfde straat in Parys gewoon). Hulle kom bymekaar, trek drie kinders aan, en die vierde staan ​​en wag, maar hulle trek hom nie aan nie. Hy het gevra: "Wat van my?" En die pa antwoord: “Jy het jou hierdie week so gedra dat jy niks in die kerk te doen het nie! Om kerk toe te gaan is 'n eer, dit is 'n voorreg; as jy jou die hele week nie soos 'n Christen gedra het nie, maar soos 'n demoon, sit dan in die stikdonker, bly by die huis..."

En ons doen die teenoorgestelde; ons sê: wel, gaan, gaan, bekeer ons, vertel die priester … of so iets. En gevolglik word die ontmoeting met God al hoe meer 'n plig, 'n noodsaaklikheid, en selfs net 'n baie onaangename karikatuur van die Laaste Oordeel. Eers boesem hulle by die kind in hoe verskriklik en vreeslik dit vir hom sal wees om sy sondes te bely, en dan word hy met geweld daarheen gedryf; en dit, dink ek, is sleg.

Ons het kinders wat bely vanaf die ouderdom van sewe, soms 'n bietjie jonger of 'n bietjie ouer, afhangende van of hulle die ouderdom bereik het wanneer hulle 'n oordeel oor hul optrede kan hê. Soms kom 'n kind en gee 'n lang lys van sy sondes; en jy weet dat moeder die sondes neergeskryf het, omdat hierdie verskillende wandade iets op haar steek. En as jy vir ’n kind vra: “Voel jy regtig dat dit baie erg is? – hy kyk gereeld, sê: Nee … – En hoekom bely jy dit? - Ma het gesê..."

Dit behoort na my mening nie gedoen te word nie. Ons moet wag vir die oomblik wanneer die kind reeds 'n paar morele idees het. By die eerste belydenis kom ek nie die vraag na hoeveel hy gesondig het, en waarmee, en hoe nie (ek gee jou nie self as voorbeeld nie, ek vertel net wat ek doen). Ek sê so iets: “Hier, jy het nou ’n groot seun (of: ’n groot meisie) geword. Christus was nog altyd jou getroue vriend; Voorheen het jy dit net as vanselfsprekend aanvaar. Nou het jy die ouderdom bereik waar jy op sy beurt 'n ware vriend kan word. Wat weet jy van Christus wat jou na Hom aantrek?...” Die kind praat meestal oor dit of dat, waarvan hy hou of wat hom in Christus raak. Ek antwoord: “So jy verstaan ​​Hom hierin, jy het Hom hierin lief en jy kan getrou en lojaal aan Hom wees, net soos jy getrou en lojaal kan wees aan jou skoolmaats of jou ouers. Jy kan dit byvoorbeeld vir jouself 'n reël maak om 'n manier te vind om Hom te behaag. Hoe kan jy Hom behaag? Daar is dinge wat jy sê of doen wat Hom kan seermaak...” Soms sê kinders dinge self, soms nie. Wel, soms kan jy sê: “Lieg jy byvoorbeeld? Verneuk jy in speletjies?...” Ek praat nooit op hierdie stadium oor gehoorsaamheid aan ouers nie, want dit is die manier waarop ouers dikwels gebruik om die kind te verslaaf, deur God te gebruik as die uiteindelike krag wat hom sal beïnvloed. Ek probeer om nie die eise van hul ouers en hul verhouding met God te verwar nie. Na gelang van wie hierdie kind is, kan jy vir hom verskillende vrae stel (oor leuens, oor dit of dat) en sê: “Dis goed; asseblief God dat jy nie meer dit of dat sal doen nie, of ten minste sal jy probeer om dit nie te doen nie. En as jy dit doen, bekeer dan, dit wil sê, stop, sê – Here! Vergewe my! Ek het geblyk nie 'n goeie vriend vir jou te wees nie. Kom ons maak vrede!..” En kom tot belydenis sodat die priester vir jou kan sê: “Ja, aangesien jy jou bekeer en spyt is, kan ek jou namens God sê: Hy vergewe jou. Maar dink: wat 'n jammerte dat so 'n pragtige vriendskap verbreek is ... "

Vas vir kinders moet redelik uitgevoer word, dit wil sê op so 'n manier dat dit nie aaneenlopende en betekenislose meel sal wees nie, maar 'n opvoedkundige kwaliteit sal hê. Dit lyk vir my of dit belangriker is vir 'n kind om 'n vas met een of ander morele prestasie te begin. Ons moet hom bied, hom die geleentheid gee om homself te beperk in waar lekkerny, hebsug meer geopenbaar word, en nie in die kwaliteit van hierdie of daardie kos nie. Dit is nodig dat hy dit so veel as wat hy kan doen, in die bewussyn dat hy hierdeur sy toewyding aan God bevestig, sekere negatiewe neigings in homself oorwin, mag oor homself verkry, selfbeheersing, homself leer beheer. En dit is nodig om die vas geleidelik te verhoog, aangesien die kind dit kan doen. Dit is duidelik dat dit nie nodig is om vleis te eet nie: vegetariërs eet dit nooit nie, en tog leef en floreer hulle, so dit is nie waar om te sê dat 'n kind nie kan vas sonder vleis nie. Maar, aan die ander kant, moet 'n mens in ag neem wat 'n kind kan doen om gesondheidsredes en vir sy krag.

____________________________________________

[1] Die teks is gepubliseer in die tydskrif "Ortodokse Gesprek" (1992, nr. 2-3). Dit is presies Vladyka se gedagtes oor hierdie onderwerp, versamel uit sy verskillende gesprekke en toesprake.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie - kol_img

Moet lees

Jongste artikels