15.9 C
Brussel
Vrydag, Maart 17, 2023

QATAR – In die skadu van die Wêreldbekersokkertoernooi, 'n vergete kwessie: die situasie van die Baha'is

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Brussel-korrespondent vir The European Times. - Willy Fautré, voormalige chargé de mission by die kabinet van die Belgiese ministerie van onderwys en by die Belgiese parlement. Hy is die direkteur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), 'n NRO gebaseer in Brussel wat hy in Desember 1988 gestig het. Sy organisasie verdedig menseregte in die algemeen met 'n spesiale fokus op etniese en godsdienstige minderhede, vryheid van uitdrukking, vroueregte en LGBT mense. HRWF is onafhanklik van enige politieke beweging en enige godsdiens. Fautré het feitesendings oor menseregte in meer as 25 lande uitgevoer, insluitend in gevaarlike streke soos in Irak, in Sandinistiese Nicaragua of in Maoïstiese gebiede van Nepal. Hy is 'n dosent aan universiteite op die gebied van menseregte. Hy het baie artikels in universiteitsjoernale gepubliseer oor verhoudings tussen staat en godsdienste. Hy is 'n lid van die Persklub in Brussel. Hy is 'n menseregte-advokaat by die VN, die Europese Parlement en die OVSE.

In die skadu van die Wêreldbeker-sokkertoernooi in Katar is stemme van nie-Moslems gehoor en na die Europese Parlement geluister by 'n konferensie wat op 6 Desember deur die Nederlandse MEP Bert-Jan Ruissen onder die titel gereël is. “Katar: Aanspreek van die beperkings van godsdiensvryheid vir Bahá'ís en Christene.”

Hierdie inisiatief van MEP Bert-Jan Ruissen, 'n lid van die EP Intergroep oor Vryheid van Godsdiens of Geloof, was 'n opvolg van die resolusie van die Europese Parlement oor die "Situasie van menseregte in die konteks van die FIFA sokkerwêreldbeker in Katar ” op 24 November verlede voltallige sitting aangeneem. By daardie geleentheid het die parlement 'n beroep op die Qatari-owerhede gedoen om respek te verseker vir die menseregte van alle persone wat die 2022 Wêreldbeker-sokkertoernooi bywoon, insluitend internasionale gaste en diegene wat in die land woon, insluitend vir hul vryheid van godsdiens en geloof.

Tydens die konferensie is die situasie van die Baha'is deur Rachel Bayani van die kantoor van die Baha'i Internasionale Gemeenskap in Brussel toegespreek. Hier is 'n groot uittreksel van haar ingryping:

“Baha's woon al amper 80 jaar in Katar. Hulle is 'n baie diverse gemeenskap met lede van Qatari-burgerskap of van ander nasionaliteite. Hulle beskou almal Katar as hul huis.

Nietemin het die gemeenskap gevalle van diskriminasie en menseregte oortredings oor baie dekades. Die kumulatiewe effek van hierdie handelinge het nou onhoudbaar geword omdat dit die lewensvatbaarheid van die gemeenskap bedreig. Oor die dekades, en meer intens in onlangse jare, het Bahá'is in Katar die Qatari-owerhede direk en met 'n oop hand genader om remedie te soek in gebiede waar die staat tekortkom aan sy verpligtinge. Alhoewel verskeie versekerings en beloftes van tyd tot tyd gegee is, het dit nie gerealiseer nie.

Bahá'is gedwing om die land te verlaat

Al hoe meer Bahá'is is gedwing om die land te verlaat. Die menseregte oortredings wat hulle ly, is van verskillende soorte, wat wissel van toesig, die teistering van skoolkinders en studente, die stootskrapering van 'n Baha'i-begraafplaas, oortredings in die indiensnemingsektor en die skielike beëindiging van werkkontrakte, die nie-erkenning van persoonlike status of huwelikswette, die onmoontlikheid van gesinshereniging, die weiering van 'n verblyfpermit of die swartlys om 'sekuriteit' redes weens hul godsdienstige affiliasie.

In sommige gevalle word Bahá'is wat al vir geslagte in die land woon, bloot opdrag gegee om te vertrek sonder enige verduideliking hoegenaamd, word gedeporteer of is toestemming geweier om die land weer binne te gaan. Baha'i-leierskapsposisies word byvoorbeeld geteiken deur die voorsitter van die Nasionale Vergadering van die Baha'i van Katar wat 'n Katari-burger is wat onlangs voor 'n hofuitspraak voorgelê is wat hom in absentia tot 'n tydperk van gevangenisstraf en 'n boete vonnis, en dit duidelik as gevolg van syne godsdiens.

In die indiensnemingsektor word Bahá'is stelselmatig 'sertifikate van goeie gedrag' wat vir indiensneming nodig is, geweier. Dit is 'n klaring wat van staatsveiligheid verkry moet word. Baha'is word hierdie sertifikate geweier alhoewel hulle geen misdaad of wandade gepleeg het nie. Daar is geen deursigtigheid in die klaringsproses nie en ook nie enige reg of manier van appèl nie. Omdat indiensneming die sleutel tot verblyf is, het baie gesinne hul verblyf verloor, en moes uiteindelik die land verlaat.

Hierdie probleme, wat deur die owerhede as toevallig gekarakteriseer is, en selfs deur die Bahá'ís self veronderstel is om so te wees, het geleidelik die vorm aangeneem van 'n patroon wat onmoontlik was om te ignoreer of weg te verklaar.

Die Baha'i-gemeenskap word onsigbaar en geruisloos versmoor

Die Baha'i-gemeenskap weet alte goed hoe dit lyk as 'n land 'n hele gemeenskap wil uitwis. Ons het die voorbeeld van Iran en hoe dit stelselmatig sy poging uitvoer om 'n gemeenskap stadig ekonomies, sosiaal en intellektueel te versmoor. Een van die kenmerke van daardie strategie is om op 'n baie berekende wyse voort te gaan met die doel om internasionale aandag te ontduik.

Die Baha'i-gemeenskap in Katar tel vandag in die lae honderde. As dit nie was vir die diskriminasie en die feit dat baie gedwing is om die land te verlaat nie, sou die Baha'i-gemeenskap vandag baie groter gewees het. Dit is dus die voortbestaan ​​van die gemeenskap wat op die spel is.

Sy Hoogheid Sheikh Tamim Bin Hamad Al Thani, die Emir van Katar, het 'n paar weke gelede tydens sy toespraak aan die Algemene Vergadering van die Verenigde Nasies gesê dat die staat Katar ons gemeenskaplike menslikheid wil vier, maak nie saak hoe divers ons godsdienste en nasionaliteite mag wees nie. Die Baha'i Internasionale Gemeenskap verwelkom hierdie edele sentimente. En ons dank Sy Hoogheid dat Hy dit met die wêreld gedeel het. Ons sien uit na ’n tyd wanneer hierdie woorde werklikheid word met betrekking tot die Baha'i-gemeenskap wat in Katar woon.”

En MEP Bert-Jan Ruissen het afgesluit deur te sê "Ek doen 'n beroep op Katar om die regte van die Baha'i-gemeenskap en om te verseker dat Baha's is nie meer geskors uit die land of gedwing om te verlaat."

Qatar "Ek is lewenslank uit Katar geskors omdat ek 'n Baha'i was"

'n Bahá'i wat in 2015 gedeporteer is, het toegang tot die land geweier om die Wêreldbeker-sokkertoernooi in November 2022 by te woon

Qatar 2 - QATAR - In die skadu van die Wêreldbeker-sokkertoernooi, 'n vergete kwessie: die situasie van die Baha'is
QATAR - In die skadu van die Wêreldbeker-sokkertoernooi, 'n vergete kwessie: die situasie van die Baha'is

Tydens die konferensie georganiseer op 6 Desember deur die Nederlandse MEP Bert-Jan Ruissen onder die titel “Katar: Aanspreek van die beperkings van godsdiensvryheid vir Bahá'ís en Christene," 'n Baha'i (*) het getuig oor sy deportasie uit die land in 2015:

“Ek en my vrou het in 1979 vanaf Koeweit na Katar verhuis. My vrou, wat in Katar grootgeword het, wou terug wees waar haar gesin gewoon het en het die gemeenskap gedien sedert sy daarheen verhuis het in die vroeë 50's.

Ek het Engels begin onderrig in 'n nasionale olie- en gasmaatskappy. Later het ek na ander werke verhuis, almal betrokke by opleiding en ontwikkeling van Qatari-burgers. Ek het vir 35 jaar baie gelukkig daar gewoon totdat ek in Mei 2015 geskors is.

Ons drie kinders het almal na staatskole gegaan en is Arabies magtig. Alhoewel hulle aan Britse universiteite gestudeer het, het hulle almal verkies om terug te keer na Katar waar hulle grootgeword het en waar hul vriende was.

Ons was almal goed geïntegreer, maar ten spyte hiervan is ek beveel om te vertrek in Mei 2015. Geen amptelike rede is ooit aan my voorgehou vir so 'n besluit nie, maar ek glo dit was as gevolg van my aktiwiteite as 'n Baha'i.

Vryheid van uitdrukking en proselitisme

Inderdaad, ons, as Baha'is, verberg of ontken nie ons godsdiens nie en deel die beginsels en leerstellings van ons geloof met enigiemand wat belangstel. Ons aktiwiteite is hoofsaaklik opvoedkundig, gerig op 'n proses van geestelike en morele opvoeding wat kapasiteit bou om die gemeenskap te dien en sodoende te werk vir die verbetering van die wêreld. Ons aktiwiteite is baie deursigtig en oop vir enigiemand, ongeag ras, geloof en nasionaliteit, wat daarby wil baat.

My verstaan ​​is dat sulke aktiwiteite deur die owerhede verkeerd geïnterpreteer is as proselitisme, wat deur die wet in Katar verbied word.

In die Baha'i-geloof is dit verbode om iemand se geloof op ander af te dwing, enige vorm van intimidasie te gebruik of wesenlike aansporings tot bekering te bied. Almal is egter welkom om deel te neem aan Baha'i-aktiwiteite en die gemeenskap as hulle wil.

Wanneer 'n Bahá'i sy of haar geloof met 'n ander persoon deel, is die daad nie 'n poging om 'n bepaalde punt te oortuig of andersins te bewys nie. Dit is die uitdrukking van die opregte begeerte om in sinvolle gesprek oor fundamentele kwessies van bestaan ​​betrokke te raak, om die waarheid te soek, om wanopvattings te verwyder en eenheid te bevorder. Bahá'u'llah sê vir ons dat "Die welsyn van die mensdom, sy vrede en veiligheid bereikbaar is tensy en totdat sy eenheid stewig gevestig is."

Hoe my deportasie agter die skerms beplan is

In September 2013 het my werkgewers aansoek gedoen om die hernuwing van my verblyfpermit wat in November sou verval. Ek is meegedeel dat hulle nie die hernuwing kon voltooi nie weens "probleme met die stelsel." My werkgewers het gereelde opvolging voortgesit, maar is elke keer aangesê om te "wag."

In Maart 2014 moes my werkgewers my werkkontrak beëindig aangesien die administratiewe kwessie sonder enige oplossing gelaat is. Ek het die Britse ambassade gekontak, maar hulle het gesê hulle kon nie help nie. Ek het 'n prokureur genader wat vir my gesê het dat regsfirmas opdrag gekry het om nie sake wat met sekuriteit verband hou, aan te neem nie.

In April 2014 het die Ministerie van Binnelandse Sake vir my gesê dat my vertrek as deportasie in opdrag van die Staatsveiligheid behandel word sonder dat enige rede gegee is. Ek het teen die besluit geappelleer en die Nasionale Menseregtekomitee genader. Ek het vir 'n paar maande elke week by die Immigrasiedepartement aangemeld soos vir my gesê is.

In Maart 2015 het Die Immigrasie Departement my ingelig dat daar sou wees geen skriftelike reaksie op my appèl nie en die veiligheidsowerhede oorweeg het my teenwoordigheid was "nie in die belang van die staat nie."

Ek is op 24 Mei 2015 geskors. My vrou het saam met ons kinders in Katar gebly om vir haar eie bejaarde ouers te sorg.

Lewenslank uit Katar verban

Dit is belangrik om te noem dat toe ek in Katar gewoon het, ander Baha's uit die land geskors is en baie van ons jeug werksgeleenthede geweier is. Hierdie jong mense, van wie baie in Katar gebore en getoë is en geen ander huis geken het nie, het geen ander keuse gehad as om te vertrek nie. Sommige, wat daarna probeer het om terug te keer, is toegang geweier en is op die swartlys geplaas.

In Desember 2015 en Augustus 2016 het ek deur Qatar Airways vir 'n besoekersvisum aansoek gedoen, maar albei aansoeke is afgekeur omdat dit nie deur die veiligheidsowerhede goedgekeur is nie.

Op 17 November 2016 is ek toegang tot die land geweier toe ek by die Hamad Internasionale Lughawe vervoer het.

In September 2022 het my dogter die Britse ambassade genader en hulle gevra om op deernisvolle gronde 'n besoek vir my aan te vra aangesien my vrou met kanker gediagnoseer is. Die aansoek is geweier.

In Oktober 2022, aangesien Katar openlik verklaar het dat almal welkom is om die Wêreldbeker-sokkertoernooi by te woon, het ek aansoek gedoen vir 'n Hayya-kaart wat vereis word om die land binne te gaan en die sokkerwedstryde by te woon. My aansoek is twee keer afgekeur.

(*) HRWF weerhou sy naam om veiligheidsredes vir sy familie.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels