1.4 C
Brussel
Dinsdag, Maart 28, 2023

Godsdienstige minderhede wat die COVID-19-krisis in die gesig staar: impak, uitdagings en reaksies

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Nuustoonbank
Nuustoonbankhttps://www.europeantimes.news
Die European Times News poog om nuus te dek wat saak maak om die bewustheid van burgers regoor geografiese Europa te verhoog.

Deur José Barrera Blanco

Gedurende die ergste oomblikke van die pandemie het godsdienstige minderhede alternatiewe reaksies en oplossings ontwikkel vir die sluiting van aanbiddingsruimtes en die sosio-ekonomiese en emosionele impak onder hul aanhangers. Hulle het ook bewys dat hulle sleutelakteurs in die burgerlike samelewing is deur hul maatskaplike werk met die mees kwesbare bevolkings te versterk.

Die ernstige gevolge van die COVID-19-pandemie op openbare gesondheid en die gevolglike maatskaplike en gesondheidsmaatreëls wat daarop gemik was om die oordrag van die virus te bekamp, ​​het 'n diepgaande krisis op alle terreine van die kollektiewe lewe uitgelok. Meer as twee jaar na die amptelike verklaring van die pandemie op 11 Maart 2020 deur die Wêreldgesondheidsorganisasie, lyk sommige van die regulasies van die alledaagse lewe wat tot 'n paar maande gelede aanwesig was vir ons vandag na elemente van die verre verlede, terwyl die bestendigheid van ander sosiale veranderinge wat deur die pandemie-situasie ingestel is, soos die oorgang van die werkmodel na telematiese werk, is genormaliseer. Om die uitdagings wat die krisis stel te verstaan ​​en om lesse te leer wat ons sal help om soortgelyke situasies in die toekoms die hoof te bied, moet openbare instellings en die wetenskaplike gemeenskap terugkyk na die behoeftes en probleme wat deur verskillende groepe in die burgerlike samelewing, insluitend godsdienstige minderhede.

Alhoewel ons dit nie kan bevestig nie godsdiens 'n onsigbare dimensie in die sosiale verbeelding was tydens die COVID-19-krisis in Spanje, is algemene belangstelling op sy beste gerig op die verskynsel van geloof en spiritualiteit in 'n abstrakte sin, wat vrae laat ontstaan ​​​​wat deur eksistensiële vrese en onsekerhede in die gesig geopper is. van 'n ongekende sosiale gebeurtenis in onlangse geskiedenis: Bewys die pandemie die bestaan ​​van bonatuurlike kragte? Waarom laat God boosheid in die wêreld toe, is dit 'n straf van die mensdom, en funksioneer geloof as 'n verligting en verligting? Anders as in ander gebiede, was daar egter nie wydverspreide maatskaplike kommer oor die uitwerking van die pandemie op die lewens van godsdienstige mense en hul gebedsgemeenskappe nie. In die geval van godsdiensminderhede is hierdie algemene gebrek aan belangstelling vererger deur 'n ander soort kommer, skadelik vir godsdienstige diversiteit, wat met min waarheid deur sommige media versprei word, oor die gevaar vir openbare gesondheid wat deur sommige godsdiensgemeenskappe en geestelike groepe ingehou word. as bronne van besmetting en verspreiders van sogenaamde 'ontkenning' oor inenting, voorkomingsmaatreëls of die bestaan ​​van die virus.

Die onlangs gepubliseerde verslag deur die Pluralism and Coexistence Foundation 'Die impak van die COVID-19-krisis op godsdienstige minderhede in Spanje: uitdagings vir 'n toekomsscenario' het ten doel om uit te vind presies die verborge en werklike kant van die transformasies wat uit die pandemie in die Spaanse godsdienstige konteks. Gedurende die jaar 2021 het die lede van die navorsingspan onderhoude gevoer met ses-en-veertig verteenwoordigers van godsdienstige entiteite van verskillende minderheidsbelydenisse (dws nie-Rooms-Katolieke) om uit te vind wat hulle is van die impak van die krisis op hul gemeenskappe en die strategieë wat ontplooi is om te hanteer daarmee saam. Op hierdie manier identifiseer die verslag die huidige en toekomstige behoeftes van godsdienstige minderhede en die uitdagings wat die nuwe scenario stel vir instellings wat verbind is tot godsdienstige pluralisme. Voordat die hoofresultate van die navorsing verduidelik word, moet dit beklemtoon word dat die organisasies met wie onderhoude gevoer is, nie net die sosio-gesondheidsaanbevelings verstaan ​​en nougeset gevolg het nie, maar ook aktief met openbare administrasies en burgerlike verenigings saamgewerk het om die veelvuldige uitwerking van die krisis op die bevolking te verlig. . In teenstelling met die diskoers wat diversiteit stigmatiseer, bewys godsdienstige organisasies fundamentele agente van die sosiale weefsel in die hantering van kollektiewe traumas.
DIE BEPERKING VAN AANBIDDING: SLUITING VAN SENTRA EN ALTERNATIEWE
Alhoewel verskille in terme van grootte, organisasie, begroting, ens., tussen godsdienstige gemeenskappe die ongelyke impak van die krisis verklaar, is daar 'n gemeenskaplike element wat die beskrywing van die veelvuldige probleme wat hulle almal ervaar het tydens die pandemie onderlê: die fundamentele rol van die plek van aanbidding en die gevolge van die sluiting daarvan. Alhoewel Koninklike Besluit 463/2020 van 14 Maart, wat die alarmtoestand verklaar het, nie godsdienstige seremonies en vergaderings opgeskort het nie, is die bywoning daarvan nie beskou as 'n regverdige rede om op openbare paaie te sirkuleer nie. Benewens hierdie wetlike omstandighede, het die gesondheidsituasie daartoe gelei dat entiteite hul persele en kerke uit hul eie vrye wil gesluit het nog voordat die Koninklike Besluit in werking getree het. Dit was 'n noodsaaklike maar baie pynlike besluit omdat die plek van aanbidding die kern van die gemeenskapslewe is, nie net vanweë die sosiale gebruik daarvan nie, maar ook omdat die beoefening van baie belydenisskrifte slegs daarbinne kan plaasvind. Benewens die gemeenskaplike en rituele aspek, het die sluiting ernstige ekonomiese gevolge meegebring in gemeenskappe waar daar 'n kultuur van gee by die bywoning van die aanbiddingsentrum is en in diegene wat hulself finansier deur aktiwiteite te hou. Daarteenoor was die afname in inkomste kleiner of selfs nie-bestaande in gemeenskappe wat deur fooie of tiendes en afgeleë betalingstelsels gefinansier is. In dieselfde lyn hou nog 'n faktor wat die verskillende impak van die COVID-19-krisis verklaar verband met die huursituasie van die perseel: gemeenskappe wat eiendom besit, het minder finansiële probleme gehad as dié in 'n huursituasie. Onder laasgenoemde is die huur van die eiendom die hoofbegrotingsitem, en daarom was die verlies van die aanbiddingsentrum, in die lig van ekonomiese kwesbaarheid, een van die grootste vrese tydens die krisis. In sommige gevalle het die vrees gerealiseer en moes die gemeenskappe die perseel verlaat en in solidariteit deur sustergemeenskappe gehuisves word.

Gedurende die eerste maande van bevalling was die godsdienstige minderhede se oplossing vir die sluiting, soos in soveel ander areas van die kollektiewe lewe, die gebruik van aanlyn kommunikasietegnologie. Videokonferensies het binne 'n paar weke die fundamentele toestel geword om fisiese ruimte te vervang en aanbidding te herstel: kollektiewe dreunsang deur Hindoe-groepe op Google Meet, evangeliese kerkdienste wat op Zoom gestroom is, Vrydag-preke deur imams wat op Youtube geplaas is en soveel ander aktiwiteite wat die kreatiewe veerkragtigheid gedemonstreer het van Spanje se godsdienstige minderhede. Nie alle lede kon egter by 'n skielike en vinnige digitale skuif aanpas nie. Op sosio-ekonomiese vlak kan baie huishoudings vandag steeds nie internet bekostig nie of het nie funksionele elektroniese toestelle om aanbidding aanlyn te volg nie. Wat die generasiefaktor betref, het sommige ouer mense vir die eerste keer in hul lewens die behoefte gevind om rekenaars en slimfone te gebruik om hul godsdiensgebruike te kan volg. Hierdie digitale kloof het 'n onverwagte prominensie gegee aan jongmense in hul gemeenskappe, wat onontbeerlike tegnici geword het vir die implementering van aanlyn godsdiensdienste en opleiers van lede met minder ervaring in die gebruik van nuwe tegnologie. In hierdie sin het die digitalisering van aktiwiteite intergenerasionele solidariteit en gesinsdeelname aan die dienste aangemoedig. Hoe paradoksaal dit ook al mag klink, is aanbiddingsentrums gesluit, maar het ook vermenigvuldig deur huise in klein huishoudelike tempels te verander. Soos een van die Moslemvroue met wie onderhoude gevoer is, gesê het van Ramadan 2020: “ons het meer by die huis gebid, jy voel dit meer, jy sien jou gesin naby jou […] Dit was baie lekker, met jou nefie langs jou, jou ma, jy leef dit nader”. Tydens huisbeperking en daaropvolgende beperkings op byeenkoms by die huis, is godsdienstige praktyke in die gesin tot die kern van saamwoon verminder en kon slegs met ander familielede gedeel word deur middel van video-oproepe en mobiele boodskapgroepe. Godsdienstige gebruike van die huis gaan egter verder as die kerngesin, soos blyk uit groepe Boeddhiste, Baha'is, Hindoes of Evangelicals wat gereeld in die huise van sommige van hul lede ontmoet, of vieringe soos die Christelike Kersfees en die Joodse Brit Milah. In hierdie gevalle het die klein grootte van die huislike ruimte om interpersoonlike skeiding te handhaaf en die langdurige beperkings op ontmoetings tussen nie-saamwoners die teenoorgestelde effek gehad van wat hierbo gerapporteer is: die huis was, in hierdie geval, die ruimte van aanbidding wat moes gesluit wees.

Met die geleidelike heropening het die volle digitalisering van die aktiwiteite plek gemaak vir 'n hibriede formaat van vergadering, maw 'n deel van die gemeente het persoonlik begin bywoon terwyl ander die aanlyn-uitsending gevolg het. Die digitale skuif, ten spyte van sy beperkings, is positief beskou deur gemeenskappe wat 'n toename in bywoning ervaar het, wat volgelinge van ander dele van Spanje en die wêreld bygevoeg het. Aanlyn kommunikasie het dit moontlik gemaak om transnasionale identiteit te versterk, hul aanbidding te deel met familie en vriende wat in ander lande woon en selfs gesamentlike seremonies met buitelandse gemeenskappe van dieselfde denominasie te hou. Om grondgebied te oorskry en lede bymekaar te bring deur die internet was veral nuttig vir daardie minderheidsdenominasies met 'n groot geografiese verspreiding van hul lidmaatskap, soos die geval is van die Christelike Wetenskap Kerke in Spanje. Op hierdie manier het die hibriede formaat dit moontlik gemaak om die belangrikheid van die aangesig-tot-aangesig-viering te herwin, terwyl die voordele van digitale gereedskap behoue ​​gebly het, en dit was ook 'n effektiewe strategie in die lig van die kapasiteitsbeperkings wat baie klein sentrums verhoed het. om al hul lede persoonlik te kan huisves. Gekonfronteer met hierdie ruimtelike beperkings, was 'n ander minder algemene alternatief om die aktiwiteite na buite-areas soos parke en pleine te skuif, en sodoende die kanse op besmetting te verminder. Die verbod op massabyeenkomste en die voorsorgmaatreël teen besmetting het egter beteken dat godsdienstige aktiwiteite wat voor die pandemie op straat en in die natuurlike omgewing plaasgevind het, soos die evangelisasiewerk van baie Christelike kerke, tradisionele heidense eredienste of die jaarlikse parade van Krishna-toegewydes (Ratha Yatra), is tot die einde van 2021 gekanselleer. Verder, die aanvalle op godsdiensvryheid wat godsdienstige minderhede in Spanje steeds ervaar, voorwaarde die sigbare en veilige gebruik van openbare ruimte, volgens die verteenwoordiger van die Hervormde Joodse Gemeenskap van Madrid, 'n omstandigheid wat die belangrikheid van 'n eie ruimte selfs meer verhoog. In dieselfde trant is die virtuele openbare ruimte ook nie 'n veilige plek vir die Joodse gemeenskap nie, soos getoon in die 2021-verslag oor antisemitisme deur die Europese Unie se Agentskap vir Fundamentele Regte (FRA), wat waarsku oor die groei van anti- Semitiese haatspraak op die internet tydens die pandemie en die verspreiding van samesweringsteorieë wat na hierdie godsdienstige minderheid verwys as die skuldige van die COVID-19-krisis.

SOLIDARITEIT BINNE DIE GEMEENSKAP EN MET DIE WEER SAMELEWING
Die COVID-19-krisis het die belangrikheid van die emosionele dimensie in die begrip van gesondheid beklemtoon, en nuwe verantwoordelikhede en leierskappe het onder godsdiensminderhede in hierdie rigting na vore gekom. Die onmoontlikheid om rituele te vier, te sosialiseer en bymekaar te kom in so 'n moeilike psigososiale tyd vir die bevolking, het 'n uitdaging vir gemeenskappe gestel, wat erg beperk was in hul vermoë om hul lede te ondersteun wanneer hulle dit die nodigste gehad het. So is alternatiewe inisiatiewe om situasies van hartseer, siekte of angs te vergesel ontwikkel met verskillende grade van beplanning: van die formele vestiging van spesifieke groepe sielkundiges om bedienaars van aanbidding te ondersteun, tot die spontane verspreiding van positiewe en motiverende boodskappe via mobiele boodskappe. Ongewenste eensaamheid was 'n groot bekommernis wat in sommige gemeenskappe aangespreek is met persoonlike opvolgings en gereelde telefoon- en huisbesoeke, soos die geval was met die Jehovah se Getuies en die Kerk van Jesus Christus van Laaste dae Heiliges. Solidariteit wat veral op ouer en kwesbare mense gerig is, is ook uitgedruk in ander dag-tot-dag begeleiding, soos die aankoop van kos en medisyne, en geassisteerde reis na gesondheidsentrums en inentingspunte. In gemeenskappe met 'n hoë persentasie migrante is hierdie solidariteitsmeganismes hoofsaaklik gerig op burokratiese en indiensnemingsadvies en die verskaffing van basiese materiële hulpbronne. Godsdienstige minderhede het die COVID-19-krisis gesien as 'n toets van gemeenskapskrag en het as fundamentele ondersteuning in die lewens van hul gelowiges opgetree, hul hulpbronne aangepas en bygewerk by die spesifieke behoeftes wat hulle geïdentifiseer het.

Solidariteit het egter nie by die grense van hul gemeenskappe geëindig nie, maar het uitgebrei na die mees kwesbare groepe in die breër samelewing. Baie organisasies het lang ervaring in bystand en humanitêre werk en het hul eie logistieke en vrywillige netwerke geaktiveer om te help tydens die noodgeval. Samewerking met munisipale administrasies en openbare sentrums in die vervaardiging, skenking en verspreiding van gesondheidsmateriaal was 'n konstante in die vroeë stadiums van die pandemie, toe dit 'n tekort was. Om maar een te noem, die Kerk van Scientology maskers, handskoene en hidroalkoholiese gels ter waarde van 100,000 XNUMX euro aan hospitale en verpleeginrigtings geskenk. Ander werk wat deur die gemeenskappe verskaf is aan diegene wat die meeste behoeftig is, sluit in voedsel- en klereaflewerings, briewe aan hospitaalpasiënte en gesondheidsorgwerkers, en ondersteuning om verblyf en werk te kry. In die lig van die stigmatisering wat gely is, het godsdienstige minderhede 'n sterk gevoel van sosiale en morele voorbeeldigheid wat hul solidariteitswerke 'n algemene verskynsel maak in baie plekke van die Spaanse gebied wat nie gely het tydens die inperking en beperkings nie, maar eerder verskerp.

Alhoewel godsdiensminderhede op 'n algemeen doeltreffende en verbeeldingryke wyse op die COVID-19-krisis gereageer het, is dit duidelik dat die mate van impak grootliks tussen gemeenskappe verskil het. Die kategorie 'godsdienstige minderhede' is 'n groot konglomeraat van entiteite met baie ongelyke vermoëns. Net soos die gevolge van bevalling baie ernstiger was in minder gegoede huishoudings, woonbuurte en plekke, het die sluiting van aanbiddingsentrums, die kansellasie van godsdiensvieringe en ander voorkomende maatreëls veral godsdiensgemeenskappe geraak wat nie tot 'n federatiewe struktuur behoort om op staat te maak nie en het 'n klein lidmaatskap en minder hulpbronne. Die strategieë wat hierbo beskryf word, soos digitale hervestiging, alternatiewe gebruik van openbare en huishoudelike ruimte of interne solidariteit, word gekondisioneer deur die materiële moontlikhede van elke gemeenskap. In hierdie sin, sonder kollektiewe organisasie en die ontstaan ​​van individuele leierskappe (mense met gesigte en name wat hul pogings tydens die noodgeval vermenigvuldig het), sou die gevolge van die krisis baie ernstiger gewees het. Afgesien van die onderstreep van die voorbeeldige en goeie werk van godsdienstige minderhede tydens die pandemie, moet instellings en professionele persone wat verbind is tot godsdienstige pluralisme nou lesse leer en duidelik maak watter inisiatiewe geneem kan word om 'n konteks van veerkragtigheid te bevorder wat godsdienstige diversiteit beskerm teen die uitdagings wat voorlê. .

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels