9.9 C
Brussel
Woensdag, Maart 22, 2023

Nie effektief nie? Nuwe studie vind min objektiewe bewyse wat leerdergesentreerde onderrigmetodes ondersteun

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Leerdergesentreerde onderrigmetodes fokus op die behoeftes en vermoëns van individuele studente, eerder as om 'n voorafbepaalde kurrikulum te volg. Hierdie metodes behels dikwels aktiewe deelname van die student, soos probleemgebaseerde leer of ondersoekgebaseerde leer, en kan meer effektief wees om studente te help om inligting te behou en te verstaan.


'n Nuwe studie dui aan dat daar 'n gebrek aan konkrete bewyse is wat die doeltreffendheid van leerdergesentreerde onderrigmetodes ondersteun.

Hierdie metodes, wat dikwels bevorder word deur organisasies soos Unesco en die Wêreldbank, behels die bemagtiging van studente om 'n meer aktiewe rol in besluitneming en deelname aan hul eie onderwys te neem. Ten spyte daarvan dat dit wyd aangeneem is in baie lande en aansienlike beleggings ontvang het in terme van tyd, geld en hulpbronne, is daar beperkte navorsing oor die implementering en uitkomste van leerdergesentreerde pedagogie.


Nuwe navorsing deur dr. Nozomi Sakata, dr. Leanne Cameron en dr. Nicholas Bremner wys hoe die benadering positiewe resultate kan hê, maar daar is tans min objektiewe bewyse om die doeltreffendheid daarvan te bewys. Navorsers het gevra vir meer groter skaal, objektiewe, streng navorsing oor die doeltreffendheid daarvan oor tyd.

Sommige studies rapporteer onderwysers en studente se terugvoer dat die onderrigstyl gehelp het om motivering, selfvertroue en verbeterde verhoudings te versterk. Maar daar is min bewyse dat dit meer effektief is as wat onderwysers voorheen gedoen het.

Dr Bremner, van die Universiteit van Exeter, het gesê: “Bestaande bewyse het getoon dat leerdergesentreerde pedagogie 'n positiewe impak kan hê, maar nie genoeg om so 'n massiewe klem op beleid wêreldwyd te regverdig nie. Baie van die bewyse is te dun en simplisties om aan te beveel dat skole dit óf laat vaar óf dit omhels. Op grond van huidige bewyse is daar 'n werklike gaping in harde data om die waarde van LCP te bewys of te weerlê, veral gegewe die voortgesette prominensie daarvan in wêreldwye beleidsdiskoerse.


"Baie beleide is met goeie bedoelings ingestel, maar dit kan op 'n meer deurdagte manier geïmplementeer word wat onderwysers in staat stel om sinvolle besluite te neem oor die gebruik van verskillende metodes en benaderings op verskillende tye."

In die artikel, gepubliseer in die Internasionale Tydskrif vir Onderwysontwikkeling, het navorsers 'n oorsig van 62 joernaalartikels van 2001 tot 2020 gedoen wat die uitkomste van LCP-implementering in lae- tot middelinkomstelande regoor die wêreld rapporteer.

Altesaam 28 tekste het voorbeelde van onderwysers se positiewe ervarings van LCP genoem en sewe negatiewes. Slegs 9 uit die 62 studies het egter objektiewe bewyse van verbeterde akademiese leeruitkomste bevat.

Altesaam 26 uit die 62 tekste het voorbeelde van onderwysers of studente se perspektiewe van verbeterde studenteleer aangehaal, terwyl 9 tekste voorbeelde van min tot geen verbetering in studenteleer genoem het nie.


Dr. Bremner het gesê: “Grootskaalse eksperimentele studies kan uit 'n metodologiese perspektief uitdagend wees en sal waarskynlik 'n groot belegging in tyd en hulpbronne impliseer. Op grond van huidige bewyse is daar egter 'n werklike leemte in harde data om die waarde van LCP te bewys of te weerlê, veral gegewe die voortgesette prominensie daarvan in wêreldwye beleidsdiskoerse.

“Die meer subjektiewe navorsing, byvoorbeeld studies wat perspektiewe van onderwysers en studente aanbied, was meer algemeen as objektiewe navorsing en het blykbaar geleun na positiewe ervarings van LCP vir nie-akademiese uitkomste soos studentemotivering en selfvertroue, sowel as verbeterde verhoudings. . Sulke uitkomste is dalk nie altyd die prioriteit vir opvoedkundige beleidmakers nie, maar baie sal beweer dat dit uiters belangrik is.”

Verwysing: "Die uitkomste van leerdergesentreerde pedagogie: 'n sistematiese oorsig" deur Nicholas Bremner, Nozomi Sakata en Leanne Cameron, 25 Julie 2022, Internasionale Tydskrif vir Onderwysontwikkeling.
DOI: 10.1016/j.ijedudev.2022.102649


- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels