11 C
Brussel
Saterdag, Maart 18, 2023

Wat is op die spel by Jerusalem se Heilige Esplanade?

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Enkele dae nadat 'n nuwe Israeliese regering ingesweer is, het een van sy mees ekstreme lede 'n uitdagende besoek van dertien minute aan Jerusalem se Heilige Esplanade gebring. In hierdie V&A kyk Crisis Group-kenner Mairav ​​Zonszein na wat agter hierdie stap skuil en wat dit impliseer.

Hierdie publikasie is deel van 'n gesamentlike inisiatief tussen die Internasionale Krisisgroep en die VSA/Midde-Ooste-projek (USMEP) om die Israelies-Palestynse konflik te help oplos.

Wat het op 3 Januarie in Jerusalem se Heilige Esplanade gebeur om so 'n opskudding te veroorsaak?

Israel se nuwe regering het skaars sy stoel ingeneem toe een van sy mees verregse lede, Itamar Ben Gvir, in een van sy eerste amptelike optredes as minister van nasionale veiligheid, die Heilige Esplanade (Haram al-Sharif/Tempelberg) onder swaar sekuriteit binnegegaan het. in wat 'n duidelike provokasie was gerig op Palestyne en Moslems in die breë, en skynbaar 'n stap wat daarop gemik was om sy basis te bevredig. As 'n lid van die opposisie-Knesset het Ben Gvir die terrein, wat Jode en Moslems sowel as heilig beskou, herhaaldelik besoek en het onderneem om Israeliese soewereiniteit daar af te dwing. Sedert hy sy ministeriële pos aan die einde van Desember 2022 aanvaar het, het hy geweier om direkte vrae te beantwoord wat vra of hy van plan is om sy posisie te gebruik om wat bekend staan ​​as die historiese Status Quo op die terrein te verander.

Wat is die betekenis van die Heilige Esplanade? 

Aangesien, onderskeidelik, Judaïsme se heiligste plek en Islam se derde heiligste na Mekka en Medina, is die Tempelberg en Haram al-Sharif (wat die Rotskoepel en al-Aqsa-moskee bevat) in die Ou Stad van Jerusalem 'n mikrokosmos van die konflik nie net tussen Israel en die Palestyne nie, maar tussen Israel en die wyer Arabiese en Moslemwêrelde. Die webwerf het herhaalde gewelddadige oplewings gesien wat nooit beslissend eindig nie, net vervaag, met spanning wat voortdurend prut. As 'n finale status-kwessie in 'n vertraagde vredesproses, bly die ingesteldheid daarvan onduidelik, en Israel het inkrementeel opgetree om Israeliese beheer oor die terrein uit te brei. 

In Joodse tradisie is die Tempelberg waar die Eerste en Tweede Joodse Tempels (wat onderskeidelik in 586 vC en 70 CE vernietig is) eens gestaan ​​het. Volgens die Joodse wet en rabbynse gesag in Israel word Jode streng verbied om die terrein binne te gaan, aangesien dit heilige grond is. Aangesien dit onbekend is presies waar die Eerste en Tweede Tempels gestaan ​​het, is Jode nie veronderstel om iewers in die kamp te gaan nie. Die Westelike Muur, wat na bewering die Tweede Tempel se oorblywende muur is, is die naaste wat Jode toegelaat word om by die terrein te kom, en waar hulle gewoonlik kan, en doen, bid. 

In die Moslem-tradisie was al-Aqsa (Die verste) moskee Mohammed se bestemming op sy nagreis vanaf Mekka op sy gevleuelde perd, al-Buraq (Bliksem). Vanaf dieselfde fondamentsteen op die Esplanade het Mohammed se reis hom na die hemel geneem en terug na Mekka. In Islam word die hele Esplanade, nie net sy twee hoofstrukture (al-Aqsa en die Koepel), as 'n moskee se heiligheid beskou nie.

Die Heilige Esplanade, wat deur 'n Israelies-Jordaanse condominium bestuur word, is 'n voorbeeld van Palestyne se politieke uitsluiting.

Die Heilige Esplanade, wat deur 'n Israelies-Jordaanse kondominium bestuur word, is 'n voorbeeld van Palestyne se politieke uitsluiting van wat hulle as hul hoofstad beskou en die onvermoë van hul gebroke nasionale beweging om dit sinvol te verdedig. As die ikoniese nasionale en godsdienstige simbool vir beide volke, wys dit die toenemende gewig van die godsdienstige Sionistiese kamp in Israel en Islamitiese stemme onder Palestyne. Dit is die enigste plek in die Wesoewer waar Jordan 'n prominente rol speel, en (saam met die Ou Stad se Damaskuspoort) waar Palestynse inwoners van Jerusalem kultureel en polities met 'n mate van outonomie kan vergader. Vir Palestyne is dit die nasionale simbool van hul reg as volk op selfbeskikking in Palestina in die algemeen en Jerusalem spesifiek. Vir baie Israeli's, en veral godsdienstige nasionaliste, verteenwoordig dit die terugkeer na Sion en die verwerping van territoriale kompromie. (Jordanië se rol was lank gegrond op 'n mondelinge begrip, maar in 2013 het die Palestynse Owerheid 'n ooreenkoms onderteken wat Amman toelaat om voort te gaan om die terrein te administreer. Jordanië het andersins geen wetlike status in die besette gebiede, insluitend Oos-Jerusalem nie.)

Waarom het Ben Gvir die Heilige Esplanade besoek, en wat stel hy voor om in die Israeliese beleid te verander?

Ben Gvir, wat hoof is van Otzma Yehudit (Jewish Power), 'n party wie se platform insluit "herstel van soewereiniteit en eienaarskap oor die Tempelberg" en "vestiging van alle dele van die Land van Israel", het in sy nuwe posisie gekom met 'n duidelike agenda . Die slagspreuk van sy verkiesingsveldtog was: “Ons is die landlords hier”, met verwysing na die bewering van Joodse soewereiniteit en gesag oor die hele land onder Israeliese beheer. Hy het sy loopbaan daarop gebou om op te daag in gebiede van wrywing tussen Israeli's en Palestyne, soos Jerusalem se Sheikh Jarrah-woonbuurt en gemengde Arabies-Joodse stede in Israel, en geweld aan te wakker. Daar is geen meer sensitiewe plek in Israel-Palestina as die Heilige Esplanade nie. Hy het gereeld die Tempelberg as 'n Knesset-lid besoek en belowe om dit weer te doen sodra hy 'n predikant word. 

Hy was so goed soos sy woord en het binne 'n week nadat hy sy posisie ingeneem het na die webwerf gegaan, ondanks dreigemente van Hamas, waarskuwings deur Israeliese opposisiepartye en, na berig word, 'n versoek deur premier Benjamin Netanyahu vir 'n uitstel - hoewel hy nie kon nie sonder Netanyahu se goedkeuring gegaan het. Ben Gvir se besoek het blykbaar die primêre doelwit gehad om sy politieke basis te bevredig terwyl hy 'n boodskap aan die Palestyne en die Arabiese en Moslemwêrelde stuur dat die Heilige Esplanade aan Israel behoort.

Ben Gvir beskryf Israel se staande beleid teenoor die Heilige Esplanade, wat 'n Joodse gebedsverbod insluit, as "rassisties" teen Jode en praat van die noodsaaklikheid om "gelyke regte" vir Joodse Israeli's op die terrein te implementeer. In die aanloop tot verkiesings in 2020 het Ben Gvir Netanyahu uitdruklik gevra om in beginsel in te stem tot Joodse gebed op die Tempelberg, maar Netanyahu het dié eis destyds verwerp. Die feit dat Netanyahu ingestem het om Ben Gvir – wie se posisies en geneigdheid vir ontwrigtende, gewelddadige aktivisme die nuwe Israeliese premier goed ken – as minister van nasionale veiligheid aan te stel, dui waarskynlik op 'n de facto-verskuiwing in Israeliese beleid, ondanks Netanyahu se versekering. 

Ben Gvir se eis tydens die onderhandelinge oor regeringsvorming om nie net aan hom die pos van die minister van nasionale veiligheid te gee nie, maar ook om sy magte uit te brei sodat hy beleid aan die polisiekommissaris kan dikteer, verhoog sy vermoë om daardie beleidsverskuiwing te bewerkstellig. Alhoewel die nuwe regering se (nie-bindende) leidende beginsels 'n klousule insluit wat oor die algemeen verwys na die handhawing van die status quo by heilige plekke, bevat dit ook 'n klousule wat bepaal dat die "Joodse volk 'n eksklusiewe en onvervreembare reg op alle dele van die Land van Israel het." , insluitend dus alle dele van Oos-Jerusalem gebaseer op hierdie regering se politieke ideologie. Met die polisie nou onder Ben Gvir se gesag, en 'n polisiemag wat reeds buitensporige geweld teen Palestyne in die besette Oos-Jerusalem gebruik, word die situasie plofbaar. 

Wat is die "historiese Status Quo"?

Die Status Quo by die Haram al-Sharif/Tempelberg-kompleks is 'n informele reëling wat tussen Israel en Jordanië bereik is in die nasleep van die 1967-oorlog (gebaseer op 'n reëling gedurende die Ottomaanse tyd), wat die Jordaans-beheerde Jerusalem Islamitiese Waqf (Moslem) geplaas het. begiftiging) in beheer van die administrasie van die webwerf en die opstel van gedragsreëls, en Israel in beheer van sekuriteit en algehele toegang. Moslems kan by al-Aqsa en die Rotskoepel bo-op die Esplanade bid; Jode by die struktuur se Westelike Muur. Onder hierdie opset hou Israel toesig oor sekuriteit langs die terrein se omtrek terwyl die Waqf in beginsel verantwoordelik is vir sekuriteit op die Esplanade self. Israel het egter nog altyd die prerogatief behou om sy gesag uit te oefen wanneer hulle kies met betrekking tot toegang, instandhouding en ontplooiing van sy magte. Op sekere tye, byvoorbeeld in die eerste helfte van beide 2021 en 2022, het Israeliese magte herhaaldelik die Al-Aqsa-moskee binnegegaan en traangas en rubberkoeëls afgevuur op Palestyne wat bymekaargekom het om te bid. 

Volgens die Status Quo word Moslems toegelaat om die terrein te besoek en te bid, terwyl nie-Moslems slegs toegelaat word om te besoek, op spesifieke tye, met gebed en die toegang van godsdienstige voorwerpe verbied. Nie-Moslem-toegang word drie tot vier uur per dag toegelaat, tussen Moslem-bidtye. Die webwerf is gesluit vir nie-Moslems op Vrydae (die Moslem-heilige dag), Moslem-vakansiedae en, sedert 2000, op Saterdae. Soms beperk Israel toegang van sekere Jode wat dit as gevaarlik beskou vir veiligheid, maar dit het ook Moslem-toegang by baie geleenthede beperk, ook vir wat volgens hulle veiligheidsredes is. As 'n besettingsmoondheid is Israel se gereelde weiering van Moslem-toegang tot die terrein deel van reisbeperkings wat dit oplê aan Palestyne regdeur die besette gebiede wat hoop om Jerusalem te bereik, sowel as nie-Palestynse Moslems, wat dikwels verbied word om Israel te besoek. (Vir meer agtergrond, sien hierdie 2015 Krisisgroepverslag.)

Hoe het die Status Quo die afgelope jare verander?

Die betekenis van die historiese Status Quo was nog altyd oop vir interpretasie vanweë die stilswyende, informele aard daarvan. Dit het min of meer vir dekades gehou, al was daar tye van krisis wat nie net deur gewelddadige konfrontasies voortspruit nie, maar ook verskeie veranderinge rakende instandhouding, openbare werke, toegang ensovoorts, en 'n geleidelike erosie, soos weerspieël in groeiende gevalle van Jode op die terrein te bid. 'n Groot keerpunt het plaasgevind in die nasleep van die Tweede Intifada in 2000, wat begin is deur die besoek van die destydse Eerste Minister Ariel Sharon aan die Esplanade. Dit het gelei tot 'n ineenstorting in die brose koördinasie tussen Israel en Jordanië, met Israel wat totale beheer oor toegang vir Jode en nie-Moslems aanvaar het. 

Sedert daardie tyd, terwyl die Waqf voortgegaan het om met die polisie te koördineer om die Joodse gebedsverbod af te dwing, bepaal dit nie meer die grootte van Joodse groepe of die tempo van hul toetrede nie; en dit kan ook nie die toetrede van spesifieke aktiviste wat hy as uitlokkers beskou, veto nie. Hierdie verandering het geleidelik daartoe gelei dat groter Joodse groepe ingekom het, soms in weermagdrag; op verskeie tye het hooggeplaaste lede van die Knesset en godsdienstige predikante hul besoeke gebruik om 'n politieke boodskap te stuur. In 2022 het 'n rekordgetal Jode die terrein besoek, insluitend 2,626 29 op 6,000 Mei, Jerusalem-dag; 50,000 XNUMX in die loop van September tydens die Joodse Hoë Vakansiedae; en 'n totaal van XNUMX XNUMX deur die loop van die jaar. Israel se beperkings op Moslem-toegang, wat dit sy “verwateringsbeleid” noem, het in tandem toegeneem.

Onder die meeste
beduidende veranderinge
in die Status Quo is
die stadige en bestendige
erosie van die Joodse
gebedsverbod.

Van die belangrikste veranderinge in die Status Quo is die stadige en bestendige erosie van die Joodse gebedsverbod. Die politisering van die Tempelberg-kwessie deur Likud-politici oor die afgelope dekade, tesame met die groeiende gewildheid van die godsdienstige Sionistiese kamp in Israel, het die besoek van die terrein 'n groot deel van die regse agenda in Israel gemaak. Joodse toegang tot en gebed op die Tempelberg was vroeër 'n randverskynsel. Vandag het dit egter relatief genormaliseer geraak. In toenemende mate bid Jode op die terrein met wisselende mate van openheid (soms fluisterend, soms vokaal, soms swaaiend of buigend) in direkte skending van die Status Quo. Terwyl die Israeliese polisie soms Jode uitstoot wat by die terrein bid, doen hulle dit by baie geleenthede nie, en daar was talle geleenthede waar Jode selfs die terrein onder polisiebeskerming betree het en in die oë van Waqf-wagte, wat geen mag het nie, gebid het. om hulle uit te gooi tensy in samewerking met die Israeliese polisie. Terwyl die Waqf een of ander stille Joodse gebed oor die jare verdra het, het openlike gebed die de facto werklikheid geword. Sulke praktyke ondermyn die delikate Status Quo; hulle is ook 'n manier vir 'n klein groepie regse Israeli's om 'n warm-knoppie godsdienstige kwessie te gebruik om 'n maksimalistiese politieke agenda in Israel en die besette Palestynse gebiede te bevorder. 

Kleiner, minder opvallende bewegings gaan ook voort om die Status Quo te erodeer. Dit sluit in die verwydering van 'n metaalbord by die ingang van die terrein in 2022 wat al dekades lank daar was, 'n waarskuwing aan Jode deur Israel se Hoofrabbi dat toegang godsdienstig verbied word weens die heiligheid daarvan. (Die bord is vroeg in 2023 herstel.) 'n Jaar tevore het premier Naftali Bennett 'n verklaring uitgereik wat vryheid van aanbidding vir beide Jode en Moslems by die terrein bevestig het, voordat hy dit in die lig van kritiek herroep het.

Hierdie ontwikkelings word die beste verstaan ​​in die konteks van Israeliese beleid, onder andere uitsettings en huis sloping, polisie brutaliteit, en die uitbreiding van nedersetting binne besette Oos-Jerusalem. Die vorige groot eskalasie in Mei 2021 in Jerusalem het gekom ná die uitsetting van Palestynse inwoners uit die Sheikh Jarrah-woonbuurt, waar Ben Gvir, toe nog 'n Knesset-lid, 'n tydelike "parlementêre kantoor" opgerig het, wat herhaaldelik openlike provokasies tydens Ramadan uitgevoer het. Terselfdertyd het Israel beperkings geplaas op Palestyne wat in die Damaskuspoort-omgewing saamkom. In Mei 2022 het die opruiende jaarlikse Jerusalem-vlagmars gesien hoe duisende Israeli's onder swaar sekuriteit deur die Ou Stad se Moslemkwartier marsjeer, en soms “Dood aan Arabiere” gesing het en Palestyne gedwing het om hul besighede te sluit.

Watter soort reaksie het Ben Gvir se besoek in Januarie aan die Tempelberg ontlok?

Ben Gvir se dertien minute by die terrein het Israeliese en internasionale media dae lank verteer. In Israel het die Sefardiese Hoofrabbi, Yitzhak Yosef, die stap gekritiseer in 'n brief aan Ben Gvir, waarin hy gesê het dat, "As 'n minister wat die regering van Israel verteenwoordig, moet jy optree volgens die hoofrabbinaat-instruksies, wat die besoek van die land al lank verbied het. Tempelberg”. 

Die Palestynse Owerheid het die besoek 'n provokasie genoem, 'n poging om die historiese en wetlike realiteite op die grond te verander, en 'n skending van alle voorafbestaande norme, waardes, ooreenkomste en internasionale reg sowel as Israel se verbintenis tot die Amerikaanse regering. Hamas noem dit 'n blatante daad van aggressie en die “voortsetting van die besetting se aggressie teen ons heilighede en sy oorlog teen ons Arabiese identiteit”. Die besit van buitelandse magte, spesifiek Europa en die VSA, verantwoordelik vir die voorval deur Israel volkome straffeloosheid toe te staan, het die beweging gewaarsku dat "spanning aan die broei is en dit is net 'n kwessie van tyd voordat die situasie ontplof".

veroordelings
Ook kom van
buite Israel-
Palestina.

Veroordelings het ook van buite Israel-Palestina gekom, insluitend van regerings met noue bande met Israel, en die mees kritieke, Jordanië, wat 'n demarche uitgereik het, wat Israel se ambassadeur ontbied het om teen die stap te protesteer en te waarsku dat dit tot verdere eskalasie sal lei. 'n Woordvoerder van die Amerikaanse ambassade in Israel en 'n verklaring van die Nasionale Veiligheidsraad van die Withuis het gewaarsku teen enige stappe wat die Status Quo kan ondermyn. Die Verenigde Arabiese Emirate, wat halfpad in 'n termyn van twee jaar op die VN-Veiligheidsraad is (waar dit die Arabiese wêreld informeel verteenwoordig), en die permanente lid China het albei 'n raadsvergadering oor die besoek gevra; wat op 5 Januarie gehou is, het die behoefte bevestig om die Status Quo te bewaar. By die vergadering het ambassadeur Robert Wood, 'n senior diplomaat by die Amerikaanse sending na die VN in New York, die Amerikaanse teenkanting teen enige "eensydige optrede wat afwyk van die historiese status quo" herhaal. Egipte, Saoedi-Arabies, Turkye en ander het almal sensoriese verklarings uitgereik. Alhoewel die krag van hierdie veroordelings 'n afwyking van die onmiddellike verlede aandui, is dit te betwyfel dat dit meer as retoriek sal wees. Tot dusver het geen staat meer gedoen as om verklarings uit te reik nie. Israel, intussen, dring Ben Gvir se besoek het nie die Status Quo geskend nie.  

Wat stel radikale Tempelberggroepe voor wat selfs erger spanning kan veroorsaak? 

Die samesmelting van groepe wat die Tempelbergbeweging uitmaak, het lank gepleit daarvoor dat Joodse gebed en groter toegang vir Jode tot die terrein toegelaat word. Elke jaar rig sommige van hierdie groepe, onder hulle een genaamd Terugkeer na die Berg, 'n amptelike versoek om toegelaat te word om 'n lam op die terrein te offer as deel van die "Pasga-offer", 'n anachronistiese Bybelse ritueel van slagting op Pasga-aand wat slegs 'n klein groepie godsdienstige radikale nastreef. Alhoewel hulle nog nooit goedkeuring gekry het om dit by die terrein te doen nie, het hulle die afgelope dekade fisies nader gekom. In 2018 het die polisie die ritueel in die Argeologiese Park, net meters van die Westelike Muur, groenlig gegee. In April 2022 het Israeliese polisie verskeie Jode gearresteer wat probeer het om die rituele offerande op die Tempelberg uit te voer. Met Ben Gvir net dae in sy nuwe ministeriële rol, het die groep reeds 'n versoek vir Pasga van 2023 ingedien. 'n Populistiese, Joodse oppergesagsnasionalis, Ben Gvir, wie se vrou 'n Tempelberg-aktivis is, is nou belyn met hierdie groepe se agenda. Met groter groepe Jode wat reeds die terrein binnegaan en bid en die offer van 'n lam toelaat, sou daar vrese onder Palestyne en Moslems laat ontstaan ​​dat Israel beplan om die heilige terrein te verdeel, soos dit in Hebron se Ibrahimi-moskee in 1994 gedoen het na eeue van slegs Moslem-aanbidding en beheer. 

Watter stappe kan geneem word om geweld te voorkom en stabiliteit te handhaaf?

Om 'n mate van kalmte op die terrein te herstel en te handhaaf, het Crisis Group konsekwent 'n beroep op Israel gedoen om saam met Jordanië 'n hernieude verbintenis te maak tot die historiese Status Quo daar, hoofsaaklik deur Joodse aktiviste te weerhou om provokasies uit te voer. In 'n 2016 inligtingsessie, Crisis Group het 'n beroep op Israeliese en Jordaniese leiers gedoen om die Jerusalem Islamitiese Waqf weer te bemagtig om toegang tot die terrein te administreer en om die Palestyne as 'n deelnemer by enige reëlings daar in te sluit. Voor 2000 het Israel selde die toetrede van hele groepe Moslems beperk op grond van ouderdom en geslag, en die Waqf se prominente statuur het dit baie meer verdraagsaam teenoor besoeke deur godsdienstige Jode gemaak: die tasbare invloed daarvan het daartoe gelei dat baie Moslems hul belange as beskerm beskou het, wat die kommer verminder het dat godsdienstige Jode by die terrein sou hul teenwoordigheid gebruik om al-Aqsa se integriteit te benadeel. Met ander woorde, 'n Joodse teenwoordigheid kan beter verseker word in ooreenstemming en deur die Waqf-owerheid te respekteer, eerder as om dit as 'n openlike politieke verklaring van soewereiniteit te bevorder.

Ten spyte van 'n stel verstandhoudings in 2014 tussen Netanyahu, toe ook eerste minister, en koning Abdullah van Jordanië, waarvolgens beide kante hulself daartoe verbind het om stappe te doen om provokasies en geweld op die terrein te voorkom, het Israel eensydige veranderinge aan die Status Quo aangebring wat sal waarskynlik eskalerend wees en lei tot 'n sekuriteitsverswakking. Deur 'n verregse Joodse aktivis aan te stel as minister van nasionale veiligheid in beheer van die polisiemag - inderdaad, deur aan hom uitgebreide gesag oor die polisiekommissaris (wat Ben Gvir en Netanyahu geëis het) te gee toegegee), Netanyahu beweeg selfs verder weg van hierdie verpligtinge. 

Daar kan geen twyfel wees dat hy en sy regering met vuur speel nie. Wat gebeur, moet 'n bron van dringende kommer wees vir die Biden-administrasie en Israel se ander ondersteuners.

Die sienings wat in hierdie verslag verteenwoordig word, weerspieël nie noodwendig die sienings van die lede van die USMEP se Internasionale Raad en Senior Adviseurs nie.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels