10.6 C
Brussel
Maandag, Maart 20, 2023

UNODC vier tiende herdenking van die aanvaarding van die VN-beginsels en -riglyne oor toegang tot regshulp in strafregstelsels 

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

Nuustoonbank
Nuustoonbankhttps://www.europeantimes.news
Die European Times News poog om nuus te dek wat saak maak om die bewustheid van burgers regoor geografiese Europa te verhoog.

Wene (Oostenryk), 1 Februarie 2023 — Regshulp is die sleutel om gelyke toegang tot geregtigheid vir almal moontlik te maak, en dit is die kern van die oorkoepelende doelwit van die 2030 Agenda oor Volhoubare Ontwikkeling: om niemand agter te laat nie.

Die strafregstelsel kan ingewikkeld en oorweldigend lyk. Regshulp wat gratis verskaf word, ondersteun arm, benadeelde en gemarginaliseerde bevolkings om dit te navigeer. Sulke mense het selde die middele om hul regte te verdedig, wanneer: aangehou, gearresteer of gevange geneem word; verdink, beskuldig van of aangekla word van 'n kriminele oortreding; en as slagoffers en getuies.

In die beskerming van hierdie regte is regshulp die grondslag vir die reg op 'n regverdige verhoor. Dit het ook 'n impak op gesinne en gemeenskappe, aangesien dit help om die tydperk wat verdagtes in aanhouding aangehou word, die aantal onregmatige skuldigbevindings, die voorkoms van omkopery en geregtigheidswanbestuur te verminder.

Soos die sekretaris-generaal António Guterres by die Verenigde Nasies (VN) se misdaadkongres in Kyoto gesê het, "het mense 'n inklusiewe regstelsel nodig wat vir almal werk en wat diskriminasie onverdraagsaam is."

Hierdie noodsaaklike rol is erken deur die VN-beginsels en -riglyne oor toegang tot regshulp in strafregstelsels, ontwikkel onder die vaandel van die Kommissie vir Misdaadvoorkoming en Strafgeregtigheid (CCPCJ) en in Desember 2012 deur die VN se Algemene Vergadering aanvaar.

Hierdie regsinstrument, wat verlede Desember tien jaar gelede aangeneem is, het bewys dat dit 'n nuttige en praktiese instrument vir hervorming van strafregspleging is. Dit bly 'n hoogs relevante beskerming van noodsaaklik menseregte – insluitend wanneer dit toegepas word op veranderende realiteite, aangesien regstelsels die gebruik van nuwe tegnologie omhels.

Die beginsels en riglyne doen 'n beroep op lidlande om toeganklike, doeltreffende, volhoubare en geloofwaardige regshulpstelsels in te stel, met gespesialiseerde dienste vir spesifieke groepe, en sonder diskriminasie - gebaseer op byvoorbeeld geslag, ras, gestremdheid of ouderdom. 

Die instrument erken die bydrae van die burgerlike samelewing, prokureurs en die akademie, en die vrystelling daarvan het die tradisionele definisie van regshulp uitgebrei om regsopvoeding, inligting en dienste in te sluit wat in herstellende of oorgangsgeregtigheid gelewer word. Hierdie brandpunte het die instrument voor sy tyd gemaak.

Vir die afgelope dekade was die Beginsels en Riglyne 'n belangrike bron van leiding vir kundiges in alle streke, hetsy vir die ontwikkeling van wetgewing, die bou van praktisyns se vermoëns, of die instel van meganismes om vroeë toegang tydens ondersoek en voorverhoor-aanhouding te verseker, soos sowel as voorspraak en wetlike bemagtiging.

Gister het die VN-kantoor vir dwelms en misdaad (UNODC) 'n geleentheid gehou om die tiende herdenking van die aanvaarding van die beginsels en riglyne te vier, wat deur die voorsitter van die CCPCJ tydens sy twee-en-dertigste sitting, ambassadeur Mary Mugwanja van Kenia, aangebied is. .

Die voorsitter se geleentheid het aan lidlande die geleentheid gebied om die strategiese belangrikheid van regshulp te onthou om strafregstelsels vir volhoubare ontwikkelingsdoeleindes in te span, veral vir groepe wat strukturele belemmerings in die gesig staar. 

Mugwanja het onthou dat, in die 2021 Kyoto-verklaring, het State daarna gestreef om “maatreëls te tref om toegang tot regshulp te verseker vir diegene sonder voldoende middele of wanneer die belange van geregtigheid dit vereis, en bewustheid van die beskikbaarheid van sodanige hulp te verhoog, insluitend deur die praktiese toepassing van relevante bepalings van die Beginsels en Riglyne”.

In haar openingstoespraak het UNODC se uitvoerende direkteur, Ghada Waly, oor die impak van die instrument besin. “Die aanvaarding van die VN-beginsels en -riglyne in 2012 was baanbrekend om toegang tot geregtigheid vir almal te waarborg. Tien jaar later bly hulle net so relevant om diegene te beskerm wat nie in staat is om hulself te beskerm nie,” het sy gesê. "UNODC, as die voog van die beginsels en riglyne, bly aan die voorpunt van pogings om lande te help om sterker wetlike en beleidsraamwerke wêreldwyd daar te stel."

Juan Martín Mena, justisiesekretaris by Argentinië se ministerie van justisie en Menseregte, het gesê: "in 'n wêreld waar die armste helfte van die bevolking 2 persent van die totale rykdom het, moet die verbintenis van state met sosiale geregtigheid wees. Openbare beleide wat beter toegang tot geregtigheid verseker, is instrumente vir insluiting en doeltreffende instrumente om teen strukturele ongelykhede te veg.”

Paneellede het die belangrikheid beklemtoon van tegniese bystand wat deur UNODC verskaf word, wat saam met state en belanghebbendes werk om nasionale vermoëns te verbeter vir die ontwikkeling van regshulpstelsels en om mensgesentreerde geregtigheid te verseker. In 2023 verhoog die Kantoor sulke samewerking oor alle streke. UNODC sal inisiatiewe en instrumente van stapel stuur met 'n spesifieke fokus op die verbetering van vroeë toegang tot regshulp in polisiestasies, die verbetering van die kwaliteit van dienste en regshulpbeoordelings, en die aanspreek van diskriminasie en ongelykheid.

Verdere inligting

Die voorsitter se geleentheid, ter viering van die 10de herdenking van die aanvaarding van die VN-beginsels en -riglyne oor toegang tot regshulp in strafregstelsels, is die eerste van verskeie multilaterale geleenthede wat gedurende 2023 gehou sal word om vordering en uitdagings in die verbetering van toegang tot geregtigheid te bespreek. Ander sluit in 'n tematiese bespreking wat tydens die 32ste Sessie van die CCPCJ gehou sal word, en 'n hoëvlakdebat oor toegang tot geregtigheid wat by die VN se Algemene Vergadering in New York Stad, Verenigde State gehou sal word.

Klik hier afgelaai word vir meer besonderhede oor die 2030-agenda, wat in September 2015 aangeneem is, drie jaar na die VN-beginsels en -riglyne oor toegang tot regshulp in strafregstelsels.

Klik alternatiewelik hier afgelaai word vir meer besonderhede oor die veertiende VN-misdaadkongres, waarop die Kyoto-verklaring aanvaar is.

Stel u belang in UNODC se werk oor regshulp? Klik hier afgelaai word vir meer besonderhede.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- Advertensie -

Moet lees

- Advertensie -

Jongste artikels