17.9 C
Brussel
Maandag, September 25, 2023
EuropaDeskundige: EVRM-artikel strook nie met internasionale menseregtestandaarde nie

Deskundige: EVRM-artikel strook nie met internasionale menseregtestandaarde nie

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Meer van die skrywer

Die Parlementêre Vergadering van die Raad van Europa se verhoor met kundiges wat verlede week gehou is, het gekyk na die diskriminerende ideologie aan die wortel van waarom die Europese Konvensie oor Menseregte (ECHR) die reg op vryheid en sekuriteit van persone met psigososiale gestremdhede beperk. Terselfdertyd het die Komitee gehoor wat die moderne menseregte-konsep wat deur die Verenigde Nasies bevorder is, uitlê.

Die EVRM en 'ongesonde verstand'

As die eerste kenner Prof. Dr. Marius Turda, Direkteur van die Sentrum vir Mediese Geesteswetenskappe, Oxford Brookes Universiteit, VK het die historiese konteks beskryf waarin die Europese Konvensie oor Menseregte (ECHR) geformuleer is. Histories is die konsep van 'ongesonde verstand' gebruik as 'n term in die EHRM Artikel 5, 1(e) – in al sy permutasies – het ’n beduidende rol gespeel in die vorming van eugenetiese denke en praktyk, en nie net in Brittanje waar dit ontstaan ​​het nie.

Prof. Turda het uiteengesit dat “dit op 'n verskeidenheid maniere ontplooi is om individue te stigmatiseer en te ontmenslik en ook om diskriminerende praktyke en marginalisering van individue met leergestremdhede te bevorder. Eugeniese diskoerse oor wat normale/abnormale gedrag en houdings uitmaak, is sentraal opgestel rondom voorstellings van geestelik 'fikse' en 'onfikse' individue, en het uiteindelik gelei tot beduidende nuwe maniere van sosiale, ekonomiese en politieke ontheffing en die erosie van regte vir vroue en mans wat as 'onverstandige verstand' bestempel word.”

Me Boglárka Benko, Register van die Europese Hof vir Menseregte (EHMR), het die regspraak van die Europese Konvensie oor Menseregte (EVRM). As deel hiervan het sy die probleem aangedui dat die Konvensie-teks persone wat geag word van "ongesonde verstand" vrystel van die gereelde beskerming van regte. Sy het opgemerk dat die EHRM slegs sy interpretasie van die Konvensie-teks met betrekking tot die ontneming van vryheid van persone met psigososiale gestremdhede of geestesgesondheidsprobleme gereguleer het. Die howe volg in die algemeen die menings van mediese kundiges.

Hierdie praktyk is in teenstelling met ander hoofstukke van die Europese Konvensie oor Menseregte (ECHR), waar die Europese hof die menseregteskending van sake volgens die ECHR duideliker oorweeg het terwyl hy ook na ander internasionale menseregte-instrumente gekyk het. Boglárka Benko het opgemerk dat die beskerming van menseregte dus in gevaar kan wees van fragmentering.

O8A7474 Deskundige: EVRM-artikel strook nie met internasionale menseregtestandaarde nie
Laura Marchetti, Beleidsbestuurder van Geestesgesondheid Europa (MHE). Foto: THIX Foto

Nog 'n kenner, Laura Marchetti, Beleidsbestuurder van Geestesgesondheid Europa (MHE) 'n aanbieding gelewer oor die menseregtedimensie van die aanhouding van persone met psigososiale gestremdhede. MHE is die grootste onafhanklike Europese netwerkorganisasie wat werk om positiewe geestesgesondheid en welstand te bevorder; Voorkom geestesgesondheidsprobleme; en ondersteun en bevorder die regte van mense met geestesiekte of psigososiale gestremdhede.

“Vir 'n lang tyd is mense met psigososiale gestremdhede en geestesgesondheidsprobleme dikwels as minderwaardig, onvoldoende of selfs gevaarlik vir die samelewing beskou. Dit was die resultaat van 'n biomediese benadering tot geestesgesondheid, wat die onderwerp as 'n individuele fout of probleem omraam,” het Laura Marchetti opgemerk.

Sy het uitgebrei oor die historiese diskriminasie wat deur prof. Turda aangebied is. “Beleide en wetgewing wat na aanleiding van hierdie benadering ontwikkel is, het veral uitsluiting, dwang en die ontneming van vryheid gelegitimeer,” het sy aan die komitee gesê. En sy het bygevoeg dat "mense met psigososiale gestremdheid as 'n las of gevaar vir die samelewing bestempel is."

Psigososiale model van gestremdheid

In die afgelope dekades is hierdie benadering toenemend bevraagteken, aangesien openbare debat en navorsing begin wys het op die diskriminasie en gebreke wat uit 'n biomediese benadering voortspruit.

Laura Marchetti het daarop gewys dat "Teen hierdie agtergrond stel die sogenaamde psigososiale model vir gestremdheid dat die probleme en uitsluiting wat mense met psigososiale gestremdheid en geestesgesondheidsprobleme ondervind nie deur hul gestremdhede veroorsaak word nie, maar deur die manier waarop die samelewing georganiseer is en verstaan ​​hierdie onderwerp.”

Hierdie model vestig ook die aandag op die feit dat menslike ervarings uiteenlopend is en dat daar 'n reeks determinante is wat 'n persoon se lewe beïnvloed (bv. sosio-ekonomiese en omgewingsfaktore, uitdagende of traumatiese lewensgebeure).

“Maatskaplike hindernisse en determinante is dus die probleem wat deur beleide en wetgewing aangespreek moet word. Die fokus moet op insluiting en ondersteuningsvoorsiening wees, eerder as op uitsluiting en gebrek aan keuse en beheer,” het Laura Marchetti uitgewys.

Hierdie verskuiwing in benaderings is verskans in die Verenigde Nasies se Konvensie oor die Regte van Persone met Gestremdhede (CRPD), wat die doel het om die volle en gelyke genot van alle menseregte deur alle persone met gestremdhede te bevorder, te beskerm en te verseker.

Die CRPD is onderteken deur 164 lande, insluitend die Europese Unie en al sy lidlande. Dit verskans in beleide en wette die verskuiwing van 'n bio-mediese benadering na 'n psigososiale model van gestremdheid. Dit het persone met gestremdhede gedefinieer as mense wat langtermyn fisiese, verstandelike, intellektuele of sensoriese gestremdhede het wat in interaksie met verskeie hindernisse hul volle en effektiewe deelname aan die samelewing op gelyke basis met ander kan belemmer.

MHE Skyfiedeskundige: EVRM-artikel strook nie met internasionale menseregtestandaarde nie
Skyfie deur MHE gebruik in die Voorlegging aan die Parlementêre Vergaderingkomitee.

Laura Marchetti het gespesifiseer dat “Die CRPD bepaal dat individue nie gediskrimineer kan word op grond van hul gestremdheid nie, insluitend psigososiale gestremdheid. Die Konvensie dui duidelik aan dat enige vorm van dwang, ontneming van regsbevoegdheid en gedwonge behandeling menseregteskendings is. Artikel 14 van die CRPD stel ook duidelik dat "die bestaan ​​van 'n gestremdheid in geen geval 'n ontneming van vryheid sal regverdig nie".

O8A7780 1 Deskundige: EVRM-artikel strook nie met internasionale menseregtestandaarde nie
Laura Marchetti, Beleidsbestuurder van Geestesgesondheid Europa (MHE) wat vrae van die parlementêre komiteelede beantwoord. Foto: THIX Foto

Europese Konvensie oor Menseregte (EVRM), Artikel 5 § 1 (e)

Die Europese Konvensie oor Menseregte (EVRM) was in 1949 en 1950 opgestel. In sy afdeling oor die reg op vryheid en sekuriteit van persoon, EVRM Artikel 5 § 1 (e), merk dit op 'n uitsondering van "persone van onbehoorlike verstand, alkoholiste of dwelm verslaafdes of rondlopers.” Die uitsondering van persone wat beskou word as geraak word deur sulke sosiale of persoonlike realiteite, of verskille in standpunte het sy wortels in wydverspreide diskriminerende standpunte van die eerste deel van die 1900's.

Die uitsondering is geformuleer deur verteenwoordigers van die Verenigde Koninkryk, Denemarke en Swede, onder leiding van die Britte. Dit was gebaseer op 'n kommer dat die destyds opgestelde menseregtetekste poog om universele menseregte te implementeer, insluitend vir persone met psigososiale gestremdhede of geestesgesondheidsprobleme, wat in stryd was met wetgewing en maatskaplike beleid wat in hierdie lande in plek is. Beide die Britte, Denemarke en Swede was destyds sterk voorstanders van eugenetika en het sulke beginsels en standpunte in wetgewing en praktyk geïmplementeer.

O8A7879 Deskundige: EVRM-artikel strook nie met internasionale menseregtestandaarde nie
Mnr Stefan Schennach, die Parlementêre Vergadering Komitee Rapporteur oor die ondersoek Aanhouding van die "Sosiaal Wanaangepaste" persone, wat kyk na die beperking op die reg op vryheid wat by die EHRM ingesluit is.. Foto: THIX Foto

Laura Marchetti het haar voorlegging afgesluit en dit verklaar

“In die lig van hierdie veranderinge is die huidige teks van die Europese Konvensie oor Menseregte (EVRM) Artikel 5, 1(e) nie in lyn met internasionale menseregtestandaarde nie, aangesien dit steeds voorsiening maak vir die diskriminasie op grond van 'n psigososiale gestremdheid of ’n geestesgesondheidsprobleem.”

“Dit is dus van kardinale belang dat die teks hervorm word en om dele te verwyder wat voorsiening maak vir die voortsetting van diskriminasie en ongelyke behandeling,” het sy in haar finale verklaring beklemtoon.

- Advertensie -
- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -