16.6 C
Brussel
Sondag Oktober 1, 2023
EuropaDie nalatenskap van eugenetika in Europese sielkunde en verder

Die nalatenskap van eugenetika in Europese sielkunde en verder

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Meer van die skrywer

Die 18th European Congress of Psychology het tussen 3 en 6 Julie 2023 in Brighton byeengeroep. Die oorhoofse tema was 'Verenig gemeenskappe vir 'n volhoubare wêreld'. Die British Psychological Society (BPS), deur sy Challenging Histories Group, het 'n simposium aangebied wat die nalatenskap van eugenetika in sielkunde, verlede en hede ondersoek.

Simposium by die European Congress of Psychology

Die simposium het 'n praatjie van professor Marius Turda, Oxford Brookes Universiteit, oor die verhouding tussen eugenetika, sielkunde en ontmensliking ingesluit. Dit is gevolg deur twee ander referate, een deur Nazlin Bhimani (UCL Institute of Education) wat gefokus het op die nalatenskap van eugenetika in Britse onderwys, en die ander, deur Lisa Edwards, wie se familie ervaring gehad het van instellings van geestesorg in Brittanje soos as die Rainhill Asylum.

"Dit is die eerste keer dat 'n simposium oor eugenetika by 'n internasionale kongres van sielkunde plaasgevind het en die BPS Challenging Histories Group was instrumenteel om dit te laat gebeur," het prof Marius Turda gesê The European Times.

Uitstalling oor die nalatenskap van Eugenika

Die simposium het sy inspirasie uit 'n uitstalling geput "Ons is nie alleen nie" Nalatenskappe van Eugenika. Die uitstalling is deur prof Marius Turda saamgestel.

Die uitstalling uitgelê dat "eugenika daarop gemik is om die genetiese 'kwaliteit' van die menslike bevolking te 'verbeter' deur die beheer van voortplanting en, op sy uiterstes, deur die uitskakeling van diegene wat deur eugenici as 'minderwaardig' beskou word.

Eugenetika het aanvanklik in die negentiende eeu in Brittanje en die Verenigde State ontwikkel, maar dit het teen die 1920's 'n wêreldwye invloedryke beweging geword. Eugenetici het mense wat aan godsdienstige, etniese en seksuele minderhede behoort, en diegene wat met gestremdhede leef, geteiken, wat gelei het tot hul institusionele opsluiting en sterilisasie. In Nazi-Duitsland het eugenetiese idees van rasverbetering direk bygedra tot massamoord en die Holocaust.

Prof Marius Turda het verduidelik dat “Victoriaanse polimaat, Francis Galton, die eerste persoon was wat eugenika-konsepte binne sielkunde bevorder het en ook 'n belangrike figuur in die ontwikkeling van die veld as 'n wetenskaplike dissipline was. Sy invloed op Amerikaanse en Britse sielkundiges soos James McKeen Cattell, Lewis Terman, Granville Stanley Hall, William McDougall, Charles Spearman en Cyril Burt was beduidend.”

“My doel was om Galton se nalatenskap in sy historiese konteks te plaas, en om 'n bespreking te bied van hoe sielkunde en sielkundiges bygedra het tot die eugenetiese ontmensliking van individue met verstandelike gestremdhede. My strategie was om sielkundiges aan te moedig om die diskriminasie en mishandeling wat deur eugenetika bevorder word, te verwerk, nie die minste nie omdat die herinneringe van hierdie mishandeling vandag baie lewendig is,” het prof Marius Turda gesê. The European Times.

Konfronteer Eugenika-artikel Ill 2s Die nalatenskap van eugenetika in Europese sielkunde en verder
Prof Marius Turda het 'n praatjie gelewer oor die verband tussen eugenetika, sielkunde en ontmensliking. Die uitstalling wat hy saamgestel het, is ook in die joernaal van die British Psychological Society verskyn. Fotokrediet: THIX Photo.

Eugenetika en Sielkunde

Die fokus op die nalatenskap van eugenetika by die European Congress of Psychology was tydig en verwelkom. Dit is nie die minste belangrik in ag genome dat wetenskaplike dissiplines soos sielkunde 'n belangrike grond was waarop sulke argumente die rondte gedoen het en aanvaarding gekry het nie. Tog is dit jare lank nie gekonfronteer of selfs waargeneem nie. Die problematiese geskiedenis van eugenetika sowel as die steeds voortslepende bestaan ​​daarvan in hedendaagse taal en in sommige gevalle word praktyke gesien in argumente oor oorerwing, sosiale seleksie en intelligensie.

Die wetenskaplike kundigheid wat deur sielkundiges verskaf is, is gebruik om diegene wie se lewens hulle beheer en toesig gehou het, te stigmatiseer, te marginaliseer en uiteindelik te ontmenslik. Hierdie individue wat gesien is as verteenwoordigend van 'n ander, en minderwaardige mensdom, sou in 'spesiale skole' en 'kolonies' geïnstitusionaliseer word en aan spesifieke opvoedkundige programme onderwerp word.

Ideaal gesproke moet ons nou 'n platform bou vir volgehoue ​​institusionele refleksie en gesaaide gesprek tussen sielkundiges, met verreikende implikasies vir die dissipline self, het professor Marius Turda aangedui.

Soos die wetenskaplike gemeenskap die herlewing van die essensialisering van eugenetiese retoriek in 2020 gesien het, na die moord op George Floyd en daarna met die aanvang van die Covid-19-pandemie, is dit duidelik dat ons nuwe maniere van dink en sielkunde moet ontwikkel, as ons wil die gedeelde uitdagings wat ons in die gesig staar, individueel en kollektief sowel as nasionaal en wêreldwyd, die hoof te bied.

IMG 20230707 WA0005 Wysig Die nalatenskap van eugenetika in Europese sielkunde en verder
Fotokrediet: Dr Roz Collings

Argiefbestuurder van die British Psychological Society (BPS), Sophie O'Reilly het gesê: “Ons is baie opgewonde om hierdie simposium by die European Congress of Psychology aan te bied oor 'n onderwerp wat vandag nog wyd uiteenlopende reperkussies het. Behalwe om 'n historiese weergawe van die verhouding tussen sielkunde en eugenetika te gee, sal die verhaal van 'n gesin se geleefde ervaring van meer as 'n eeu van institusionalisering en stigmatisering noodsaaklik wees om hierdie reperkussies uit te lig.”

"Sielkunde het 'n paar donker geskiedenisse, een wat dalk nie voorheen uitgedaag is nie," het dr Roz Collings, voorsitter van die British Psychological Society se Etiekkomitee opgemerk.

Dr Roz Collings het daarop gewys dat, “Hierdie gedagteprikkelende en inspirerende simposium het individue hul oë toegelaat en begin bevraagteken. Die simposium is goed bygewoon met gesonde besprekings en vrae wat die nuuskierige en nuuskierige gees van sielkundiges van regoor die wêreld beklemtoon.”

Sy het verder bygevoeg dat "Dit is belangrik om te besin, eerder as om te vergeet, en om voort te gaan vorentoe in sielkunde om enige moeilike toekoms wat voorlê, uit te daag. Hierdie simposium het die ruimte vir baie gebied om juis dit te doen.”

Nog 'n deelnemer, professor John Oates, voorsitter van die British Psychological Society se Media-etiek-adviesgroep, en lid van die BPS-etiekkomitee, het verduidelik: 'As deel van ons werk in die ondersoek van kwellende kenmerke van die werk van vorige sielkundiges, het die British Psychological Society Challenging Histories Group was bly om nou saam met prof Turda te kon werk om hierdie simposium te organiseer.”

Professor John Oates het bygevoeg: "Dit was verblydend om nie net 'n goeie gehoor te hê nie, maar ook om 'n gehoor te hê wat betrokke was by ons aanbiedings en ons oproepe tot aksie. Ons hoop is dat ons 'n rimpeling van gesprek begin het wat sal versprei en sal help om die blywende nalatenskap van eugeniese ideologie teë te werk wat steeds openbare en private diskoerse besmet.”

Verdedig menseregte

Tony Wainwright, 'n kliniese sielkundige en 'n lid van die BPS Climate Environment Action Coordinating Group, het op hierdie manier besin: “Dit was beide 'n groot plesier en terselfdertyd skokkend om deel te neem aan die simposium oor 'The Legacy of Eugenetika Verlede en presenteer'."

“Die skok was om herinner te word aan die sielkunde se vorige betrokkenheid by die vorming van verderflike ideologieë wat rassisme en diskriminasie onderlê. Ons taal behou eggo's van geestelike klassifikasies – wat nou as beledigings gebruik word – “moron”, “idioot”, het Tony Wainwright verduidelik.

Hy het bygevoeg, "Die geleefde ervaring van haar familie wat een van die sprekers, Lisa Edwards, na die sessie gebring het, het gewys hoe dit nie 'n akademiese saak was nie, maar tragiese gevolge gehad het."

Tony Wainwright het uiteindelik opgemerk: "Die plesier het gekom om te hoop dat die onthou van ons verlede mense sal betrek by kontemporêre optrede soos hierdie nalatenskap voortleef. Ons is in 'n tyd waarin menseregte in baie dele van die wêreld bedreig word, en hopelik sal simposia soos hierdie ons pogings om menseregte te verdedig waar ons ook al kan versterk."

By geleentheid van die kongres het die BPS ook dele van die uitstalling 'We are not Alone: ​​Legacies of Eugenics', saamgestel deur professor Marius Turda, vertoon. Panele van die uitstalling kan hier besigtig word:

https://www.bps.org.uk/history-psychology-centre/exhibition-we-are-not-alone-legacies-eugenics

Die volledige uitstalling kan hier besigtig word:

Belangrik is dat die uitstalling ook in die someruitgawe van The Psychologist verskyn het, wat vir die kongres voorberei is.

https://www.bps.org.uk/psychologist/confronting-eugenics

- Advertensie -
- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -