2.2 C
Brussel
Woensdag, November 29, 2023
MeningIslam of Islamisme vandag in Europa?

Islam of Islamisme vandag in Europa?

Lahcen Hammouch
Lahcen Hammouchhttps://www.facebook.com/lahcenhammouch
Lahcen Hammouch is 'n joernalis. Uitvoerende hoof Bruxelles-Média. Sosioloog by die ULB.

Islam is 'n monoteïstiese Abrahamitiese godsdiens wat in die 7de eeu in Arabië gestig is deur die profeet van Islam Mohammed, vrede en verlossing op hom. Die volgelinge van Islam, genaamd Moslems, glo in een God, Allah, en beskou die Koran as hul heilige boek.

Islamisme, aan die ander kant, is 'n term wat gebruik word om politieke ideologieë te beskryf wat poog om 'n staat te stig gebaseer op 'n streng interpretasie van Islam. Islamitiese groepe kan verskil in terme van ideologieë en doelwitte, wat wissel van politieke militantheid tot gewapende geweld.

Dit is noodsaaklik om te onderskei tussen Islam as 'n godsdiens en Islamisme as 'n politieke beweging. Die oorgrote meerderheid Moslems beoefen hul geloof vreedsaam en verwerp geweld. Sommige radikale Islamitiese organisasies het egter terreurdade gepleeg in die naam van hul politieke ideale.

Dit is belangrik om op hoogte te bly van die nuanses tussen Islam en Islamisme om enige verwarring en vooroordeel teenoor Moslems te vermy. Dialoog en wedersydse begrip is noodsaaklik om vreedsame naasbestaan ​​tussen verskillende gemeenskappe te bevorder.

Islam en die moderne staat

Die passing tussen Islam en die moderne samelewing is 'n komplekse onderwerp wat debatte en uiteenlopende menings genereer onder denkers, geestelikes en lede van die samelewing in die algemeen.

Sommige Moslems glo dat daar 'n passing is tussen Islam en die moderne samelewing, met die argument dat die fundamentele beginsels van Islam geïnterpreteer kan word op maniere wat by hedendaagse realiteite en uitdagings pas. Hulle argumenteer dat Islam die waardes van sosiale geregtigheid, gelykheid, verdraagsaamheid en respek vir menseregte bevorder, wat noodsaaklike waardes in 'n moderne samelewing is.

Ander kan kommer hê oor die toereikendheid van sekere Islamitiese leerstellings of praktyke met moderne samelewingsnorme, veral rakende kwessies van vroueregte, vryheid van uitdrukking, seksuele diversiteit, ens. Hierdie kwessies kan onderhewig wees aan verskeie interpretasies en interne debatte binne Moslem-gemeenskappe.

Dit is belangrik om daarop te let dat Islam 'n diverse godsdiens is met veelvuldige denkrigtings en interpretasies, wat beteken dat sienings kan verskil na gelang van oortuigings en kulturele kontekste.

Uiteindelik sal die passing tussen Islam en die moderne samelewing afhang van hoe Moslems en die samelewing as geheel godsdienstige leerstellings interpreteer en benader in die lig van die waardes en norme van vandag se samelewing. Dialoog, wedersydse begrip en die soeke na oplossings wat almal se regte respekteer, is noodsaaklik om vreedsame en harmonieuse naasbestaan ​​te bewerkstellig.

Islam en saamleef

Ja, Islam kan in harmonie met ander gelowe en oortuigings in Europa leef, en dit gebeur reeds in baie Europese lande. Europa is 'n diverse kontinent wat die tuiste van 'n pluraliteit van kulture, gelowe en oortuigings is, en vreedsame naasbestaan ​​is moontlik deur wedersydse respek, verdraagsaamheid en inter-godsdienstige dialoog.

Baie Moslems woon in Europa as godsdienstige minderhede en is betrokke by die sosiale, kulturele en ekonomiese lewe van hul gasheerlande. Hulle het fundamentele regte gewaarborg deur die wette en grondwette van Europese lande, wat vryheid van godsdiens en vryheid van geloof vir alle burgers beskerm.

Harmoniese saamwoon hang ook af van elkeen se vermoë om die demokratiese waardes en beginsels van die samelewing waarin hulle leef te respekteer. Dit behels die respek vir die wette van die land, die bevordering van intergodsdienstige en interkulturele dialoog, en die vind van gemeenskaplike grond om wedersydse begrip te bevorder.

Dit is noodsaaklik dat lede van verskillende godsdienstige gemeenskappe en oortuigings saamwerk om vooroordele en misverstande te oorkom, sosiale kohesie te versterk en by te dra tot die diversiteit en kulturele verryking van Europa.

Dit is belangrik om te erken dat uitdagings in sommige situasies kan ontstaan, maar deur insluiting, respek en erkenning van die regte van almal te bevorder, kan Islam en ander godsdienste vreedsaam en produktief in Europa saamleef.

Islam en sekularisme

Ja, dit is moontlik om Moslem en sekulêr te wees. Sekularisme is 'n beginsel wat die sake van staat en godsdiens skei, wat vryheid van godsdiens en die godsdienstige neutraliteit van die staat waarborg. Om sekulêr te wees beteken dat die staat geen spesifieke godsdiens aanhang nie en vryheid van geloof vir al sy burgers waarborg.

'n Individu kan beide Moslem en sekulêr wees deur aan hul godsdienstige geloof te voldoen terwyl hy die beginsel van sekularisme in die funksionering van die staat ondersteun. Dit beteken dat terwyl hy sy godsdiens in sy persoonlike en geestelike lewe beoefen, hy ook respek vir die godsdiensvryheid van alle mense ondersteun, ongeag hul oortuigings of oortuigings.

Baie Moslems in sekulêre lande regoor die wêreld leef hierdie dualiteit, integreer hul geloof in hul daaglikse lewens terwyl hulle die wette en beginsels van sekularisme in hul land respekteer.

Dit is belangrik om te erken dat die interpretasie van sekularisme en godsdiens oor lande en kulturele kontekste kan verskil. Dit is egter heeltemal moontlik om Moslem en sekulêr te wees deur te voldoen aan die fundamentele waardes van respek, verdraagsaamheid en vreedsame naasbestaan.

Die Vrees vir Islam in Europa

Vrees vir Islam in Europa kan vandag toegeskryf word aan verskeie komplekse en onderling verwante faktore. Dit is noodsaaklik om daarop te let dat hierdie vrees nie die hele Europese bevolking raak nie, maar dat dit in sekere segmente van die samelewing teenwoordig kan wees.

1. Terreuraanvalle: Terreuraanvalle gepleeg deur individue wat beweer dat hulle radikale Islamiete is, het Europa die afgelope jare gekenmerk. Hierdie dade van geweld het veiligheidsvrese laat ontstaan ​​en gehelp om sommige Moslems te stigmatiseer, ten spyte van die feit dat die oorgrote meerderheid Moslems geweld verwerp en terrorisme veroordeel.

2. Media en disinformasie: Die media kan soms 'n rol speel om vrees te skep of te versterk deur bevooroordeelde inligting te versprei of geïsoleerde voorvalle waarby Moslems betrokke is, uit te lig. Verkeerde inligting kan vooroordele en stereotipes aanwakker.

3. Onkunde van Islam: 'n Beperkte of foutiewe kennis van Islam kan lei tot vrees vir die onbekende. Vooropgestelde idees en stereotipes oor Islam kan lei tot 'n negatiewe persepsie van hierdie godsdiens en sy volgelinge.

4. Opkoms van nasionalistiese bewegings: Sommige nasionalistiese en xenofobiese bewegings in Europa het vrese wat verband hou met immigrasie en Islam uitgebuit om hul politieke agenda te bevorder en sosiale spanning aan te blaas.

5. Kultuurskok: In sommige gevalle kan kulturele verskille 'n gevoel van wantroue jeens Moslems in Europa skep, veral wanneer dit by verskillende godsdienstige of kulturele praktyke kom.

Dit is noodsaaklik om te erken dat vrees vir Islam dikwels gebaseer is op veralgemenings en wanpersepsies, en dat Islam nie homogeen is nie, maar divers, met baie strome en praktyke. Om hierdie vrese te oorkom en 'n meer inklusiewe samelewing te bevorder, is dit belangrik om interkulturele dialoog te bevorder, op te voed oor godsdienstige en kulturele diversiteit, en wedersydse begrip en respek tussen gemeenskappe te bevorder.

Islam en anti-Semitisme

Die houding teenoor Jode in die konteks van Islam is 'n komplekse en genuanseerde onderwerp. Die geskiedenis van Islam sluit periodes van vreedsame naasbestaan ​​en verdraagsaamheid teenoor Joodse gemeenskappe in, maar ook tydperke van spanning en konflik.

In die Koran, die heilige boek van Islam, is daar positiewe verwysings na Jode as “People of the Book” en vra vir samewerking en wedersydse respek tussen Moslems, Jode en Christene. Daar is egter ook gedeeltes wat negatief teenoor Jode geïnterpreteer kan word. Soos in enige godsdiens, verskil die interpretasie en begrip van hierdie tekste tussen individue en denkrigtings.

Deur die geskiedenis was daar tydperke toe Jode in Moslem-samelewings verwelkom is, veral gedurende die goue era van Middeleeuse Islam, toe hulle intellektueel, ekonomies en kultureel gefloreer het.

Daar was egter ook tydperke van diskriminasie en vervolging van Jode in sommige Moslem-meerderheidslande, net soos in ander samelewings deur die geskiedenis.

Vandag bestaan ​​anti-Semitisme ongelukkig in verskillende dele van die wêreld, ook onder sekere Moslemgroepe. Dit is egter noodsaaklik om te onthou dat anti-Semitisme nie alle Moslems verteenwoordig nie, en dit is belangrik om nie die hele Moslem-gemeenskap te veralgemeen of te stigmatiseer as gevolg van die optrede van 'n paar nie.

Die bevordering van inter-godsdienstige dialoog, opvoeding en wedersydse begrip is van kardinale belang om vooroordele en verdeeldheid te oorkom en om vreedsame naasbestaan ​​tussen verskillende gemeenskappe te bevorder, insluitend tussen Moslems en Jode.

Oorspronklik gepubliseer by Almouwatin.com

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -