5.9 C
Brussel
Donderdag, Februarie 29, 2024
GodsdiensChristendomCypriotische aartsbiskop George: Ek is teen die dra van oorblyfsels vir kommersiële...

Cypriotische aartsbiskop George: Ek is teen die dra van oorblyfsels vir kommersiële doeleindes

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Gasskrywer
Gasskrywer
Gasskrywer publiseer artikels van bydraers van regoor die wêreld

Onderhoud van Aartsbiskop George van Ciprus (verkies op 24 Desember 2022 en troon op 8 Januarie 2023) vir "Phileleuteros", waarin hy praat oor die probleme van die Kerk van Ciprus, die rol en verantwoordelikheid van die Kerk in die samelewing en t.o.v. die nuwe generasie. Hy verduidelik wat die Sint Sinode gemaak het om 'n positiewe besluit oor die seksuele opvoeding van kinders by die skool te neem, kritiseer die moderne Cypriotische optogte van relikwieë en heilige pantoffels in kerke en antwoord die onderwysers van Godsdiens vir die kansellasie van die nie-skooldag, wat in Ciprus is aan studente gegee op die naamdag van die meerdere van die Kerk van Ciprus. Hy het ook kommentaar gelewer oor die oggendgebed in skole en die probleme wat die onderrig van Godsdiens in die gesig staar.

– Hoe gaan die nuwe lewe in die aartsbisdom, U Saligspreking?

– Die werk in die aartsbisdom is veel meer as in my voormalige metropool in Paphos. Ek het probleme ondervind wat wissel in hoeveelheid en kwaliteit. Met God se hulp is alles oorkom. Ek is bewus daarvan dat die verantwoordelikhede baie vir die hele Kerk van Ciprus is. Ek probeer om 'n aartsbiskop te wees wie se deure oop is vir die gelowiges wat hom wil groet, 'n seën vra of hulp soek, om 'n aartsbiskop te wees wat nie "nee" sê vir diegene wat hom soek nie.

– Die positiewe besluit van Sint A-sinode oor die seksuele opvoeding van kinders op skool was ’n aangename verrassing vir die samelewing. Waaraan is dit te wyte?

– Ek was ’n opvoeder en ’n skoolonderwyser, ek volg die ontwikkeling van die samelewing en ek weet dat kinders vandag, deur tegnologie en ander maniere, op ’n baie vroeë ouderdom aan dit alles blootgestel word. As ons iets nie sê nie, beteken dit nie dat hulle dit nie weet nie. Hulle weet dit, en waarskynlik op die verkeerde manier. ’n Verantwoordelike leierskap sal hulle help om weg te bly van die afwykings wat ons nie wil hê nie. Ons het sekere voorwaardes gestel – byvoorbeeld dat hierdie opleiding aangepas moet word by die ouderdom en ontvanklikheid van die kinders. Om onderrig te word deur spesialiste wat sekere opleiding het en om die inhoud van die materiaal saam met ons, maar ook met die ouers te oorweeg.

– Moet biskoppe wat nie kinders het nie en selibaat leef sulke ekstreme sienings hê oor die kwessie van seksualiteit en homoseksualiteit?

– Dit maak nie saak nie, daar is baie ongetroude en kinderlose mense in die samelewing en hulle het hul eie mening oor hierdie kwessies, net soos ons. Ons leef nie buite die samelewing nie. Die feit dat die Kerk vereis dat sommige mense selibaat moet wees om sekere posisies te beklee (dit wil sê die episkopaat), beteken nie dat hulle asosiaal en onkundig is oor die samelewing se probleme nie. En ons het verantwoordelikheid en kennis, en ons kan standpunte inneem oor hierdie kwessies.

– Die onderwysers stem nie saam met die kansellasie van die nie-skooldag, wat die aartsbiskop se naamdag was nie. Wat sou jy vir hulle sê?

– Leertyd is waardevol vir alle kinders, nie net volwassenes nie. Nadat ek in skole gewerk het, is my standpunt dat die aartsbiskop se naamdag nie 'n nie-skooldag moet wees nie. Ek sal bly wees as hierdie dag vir studie gebruik word. Laat die skole nie gesluit word nie. As die onderwysers in die eerste periode kerk toe wil gaan, kan hulle dit doen, asook tyd in die klas neem om die rol van die Kerk in die ontwikkeling van ons mense te bespreek.

– Godsdiensonderrig en oggendgebed in skole in die era van multikulturalisme en gemengde skole is ’n verdelende kwessie. Wat is jou posisie?

– Godsdiensklas is nie ’n streng katkisasie nie. Afhangende van die ouderdom-ontvanklikheid van die kinders, word kennis oor ander godsdienste ook aangeleer. In die hoër grade word kinders bekendgestel aan die etiese dilemmas wat hulle konfronteer as gevolg van tegnologie, wetenskap en bio-etiese kwessies. Byvoorbeeld, die dilemma: of hulle orgaanskenkers kan word, of hulle die in vitro-bevrugtingstegnologie kan vertrou.

Wat gebed betref: elke lewende wese is afhanklik van iets wat buite hierdie wêreld is. Selfs ateïste glo in hul ateïsme. Dat mense hulle tot God wend en sy hulp vra, is nie iets wat hulle verkleineer nie. En 'n dissipel, wanneer hy bid, kan krag ontvang. Die probleem word geskep deur sommige wat glo dat die skole kinders opvoed wat nie Ortodokse Christene is nie. Laat hulle daar staan ​​en bid tot hulle God.

– Heilige pantoffels en heilige koppe kom dikwels na ons slape. Gaan dit nie verder as simboliek en die Ortodokse godsdiens nie?

– Ek is nie ten gunste daarvan om die oorblyfsels periodiek weg te gooi nie. Ek het dit ook nie in Paphos gedoen nie, behalwe twee keer. Aartsbiskop Macarius het net een keer die hoof van St. Apostel Andrew gebring. Hy het egter nooit een keer toegelaat dat heilige oorblyfsels vir kommersiële doeleindes tot voordeel van die mense versprei word nie. Ek is daarteen. Wanneer hulle sê dat dit die pantoffel van een of ander heilige is, en sommige praat reeds spottend daarvan, is dit nie korrek nie, nie die minste nie omdat dit nie 'n skoen is wat die heilige aangehad het nie. Hulle neem 'n nuwe skoen en plaas dit op die oorblyfsel om dit aan te steek. Ek dink nie dit is reg nie en ek sal dit nie aanmoedig nie. Ons geloof is geestelik, dit moet nie onderworpe wees aan misbruik nie.

– Wat is jou houding teenoor moderne tegnologieë?

– Aangesien ek ’n opleiding op die gebied van natuurwetenskap het, probeer ek soveel as moontlik tegnologie volg en gebruik, maar ek het ook ’n mening oor hierdie kwessies wat ’n gevaar vir mense inhou. Met soveel tegnologie word ons oordeel en vrye wil afgestomp. Ons volg heeltyd instruksies, en as ons 'n doodloopstraat raak, soek ons ​​die kenner. Dit is die gevolg van die oormatige inligting wat tot ons beskikking is. Ek ondersteun tegnologie, maar ek is ook krities daaroor. Andersins word die aartsbisdom digitaal gemoderniseer. Sommige Europese projekte is ook aan die gang.

– U Genade, soos u gesê het, kritiese denke is verlore. Wat doen die Kerk om nader aan jongmense te kom en hulle terselfdertyd teen verslawings, slegte gewoontes en kriminele gedrag te beskerm?

– Ons is voortdurend in kontak met ouers, onderwysers en jongmense. Ons het ook katkisasie Sondagskole, wat vandag nie gewild is nie, dit was net 'n opsie in die verlede. Daar is geen vrye tyd vandag nie. Ons het kerkkampe waar kinders detoks van hul daaglikse gewoontes. Ons reël vergaderings by verskeie geleenthede met die jeug, ons versuim nie om naby die jong geslag te wees en die boodskappe van Christus oor te dra nie.

– Die Kerk in Ciprus en entrepreneurskap? Word beleggings gemaak en hoe word kerkeiendom gebruik?

– Ek het ’n klaargemaakte projek gevind, maar dit is nie ’n besigheid nie, maar ’n manier om inkomste te genereer vir die sosiale, godsdienstige en nasionale aktiwiteit van die kerk. Om die priesters te betaal, moet die kerk 'n bedrag van 4.5 miljoen euro per jaar betaal. Daar is ook voordele vir behoeftige kinders, die stuur van pasiënte vir behandeling in die buiteland, ons dra elektrisiteit, water en ander uitgawes van arm mense. Vir al hierdie aktiwiteite het ons inkomste nodig wat nie kan kom as ons nie die kerklike eiendom gebruik nie.

– Is vandag die tyd van manjifieke tempels en vertoon van rykdom deur die kerk?

– Dit is natuurlik nie en was nog nooit nie. Toe Judas 'n vrou sien wat Christus se voete met kosbare salf was, en vir die Meester sê dat dit verkoop kan word sodat die geld na die armes gaan, het die Here die aanbod van die hand gewys. Dit beteken dat wat ons vir Christus doen nie 'n vermorsing is nie. Die feit dat ons vandag groter tempels bou, is omdat ons die tegnologie het om meer mense te dien. Ons het tempels nodig, want dit voldoen aan die behoeftes van 'n gebied. Nuwe tempels word gebou waar dit nodig is. Dit is nie geld wat verlore is nie. “Ons moenie die laaste generasie Grieke in hierdie plek wees nie.”

- Wat is jou stokperdjie?

– Dit was altyd die lees. Toe ek chemie-eksamens gehad het, was my stokperdjie om oor godsdiens te lees om my aandag af te lei, en toe ek teologie-eksamen gehad het, het ek chemie gelees om die gewoel van eksamens te ontsnap. En nou lees ek graag boeke op die gebied van chemie. Byvoorbeeld, omgewingschemie.

– Wie is jou rolmodel in die lewe?

– Ek het in ’n priesterlike familie gewoon en ek is beslis deur my pa beïnvloed. Elke dag wat ons soggens en saans in die tempel was, het ons volgens 'n godsdienstige model en onder die skaduwee van 'n aartsbiskop geleef. Macarius, wat 'n sterk invloed op ons gehad het. In die nasionale stryd wat ons hom wou volg, was ons gefassineer deur EOKA ('n organisasie gestig deur kol. K. Grivas vir die toetreding van Ciprus tot Griekeland, let wel red.), ons het ons helde gehad, ons het in 'n werklike omgewing gewoon by alles, nie 'n virtuele een soos vandag nie.

– Was die Kerk van Ciprus al ooit naby aan skeuring?

– Ons het nog nooit 'n skeuring bereik nie, want ons kerk het die middele om een ​​te voorkom. Kom ons noem as voorbeeld die posisie van die drie metropolitane teenoor die aartsbiskop Macarius. Toe is 'n groot raad byeengeroep, wat die probleem opgelos het. En nou, as daar verskillende stemme en verskillende posisies is, kan iets beters daaruit kom. Uiteindelik word besluite óf deur meerderheid óf eenparigheid geneem. As ons by 'n groot krisis kom, is daar 'n manier om oplossings te vind.

– Het dit al ooit gebeur dat mense na jou toe gekom het en vir jou gesê het: neem maatreëls vir hierdie hiërarg, hy doen so-en-so of wyk af oor een of ander belangrike onderwerp?

– Ja, ek ontmoet mense persoonlik, ek behandel hul mening met aandag. Dit is iets wat ek gereeld doen. Ek ontvang waarskuwings en lees die koerante. Mense is die beste maatstaf. Hulle moet 'n boodskap aan hulle biskop stuur dat hulle sekere dinge nie aanvaar nie en eis dat hulle verander.

Foto: Ortodokse ikoon “Moeder van God (Perivlepta)”

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -kol_img
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -