14.9 C
Brussel
Sondag Junie 16, 2024
GodsdiensChristendomDie lewe van Eerwaarde Anthony die Grote

Die lewe van Eerwaarde Anthony die Grote

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Gasskrywer
Gasskrywer
Gasskrywer publiseer artikels van bydraers van regoor die wêreld

By Sint Athanasius van Alexandrië

Hoofstuk 1

Antony was 'n Egiptenaar van geboorte, van edele en redelik ryk ouers. En hulle was self Christene en hy is op 'n Christelike manier grootgemaak. En terwyl hy 'n kind was, is hy deur sy ouers grootgemaak, en het niks anders as hulle en hul huis geweet nie.

* * *

Toe hy grootgeword het en 'n jeug geword het, kon hy dit nie verdra om wêreldse wetenskap te studeer nie, maar wou uit die geselskap van seuns wees, met elke begeerte om te lewe volgens wat van Jakob geskryf is, eenvoudig in sy eie huis.

* * *

So het hy saam met sy ouers onder die gelowiges in die Here se tempel verskyn. En hy was nie ligsinnig as 'n seun nie, en het ook nie hoogmoedig as 'n man geword nie. Maar hy het ook sy ouers gehoorsaam en hom aan boeke gelees en die voordeel daarvan behou.

* * *

Hy het ook nie sy ouers soos 'n seun in matige materiële omstandighede gepla vir duur en gevarieerde kos nie, en ook nie die plesier daarvan gesoek nie, maar was net tevrede met wat hy gekry het, en wou niks meer hê nie.

* * *

Ná die dood van sy ouers het hy alleen agtergebly saam met sy kleinsus. En hy was toe so agtien of twintig jaar oud. En hy het vir sy suster en die huis alleen gesorg.

* * *

Maar ses maande het nog nie verloop sedert die dood van sy ouers nie, en, soos sy gewoonte was na die tempel van die Here, het hy, gekonsentreerd in sy gedagtes gewandel, besin hoe die apostels alles verlaat het en die Heiland gevolg het; en hoe daardie gelowiges, volgens wat in die Handelinge geskryf is, hulle besittings verkoop het, hulle waarde gebring het en dit aan die voete van die apostels neergelê het om aan die behoeftiges uit te deel; wat en hoe groot hoop is daar vir sulkes in die hemel.

* * *

Hy het dit by homself gedink en die tempel binnegegaan. En dit gebeur toe dat die Evangelie gelees word, en hy hoor hoe die Here vir die ryk man sê: As jy volmaak wil wees, gaan verkoop alles wat jy het en gee aan die armes; en kom, volg My, en jy sal 'n skat van die hemel hê'.

* * *

En asof hy van God die nagedagtenis en gedagtes van die heilige apostels en die eerste gelowiges ontvang het, en asof die Evangelie spesifiek vir hom gelees is – het hy dadelik die tempel verlaat en aan sy dorpsgenote die eiendomme gegee wat hy besit van sy voorvaders (hy het driehonderd hektaar bewerkbare grond gehad, baie fyn) sodat hulle hom of sy suster in niks sou steur nie. Toe het hy al die oorblywende roerende goed wat hy gehad het verkoop, en nadat hy 'n voldoende bedrag geld ingesamel het, het hy dit aan die armes uitgedeel.

* * *

Hy het 'n bietjie van die eiendom vir sy suster gehou, maar toe hulle weer in die tempel ingaan en die Here in die Evangelie hoor spreek: “Moenie bekommerd wees oor môre nie”, kon hy dit nie langer verduur nie – hy het uitgegaan en dit uitgedeel aan die mense van gemiddelde situasie. En toe hy sy suster aan bekende en getroue maagde toevertrou, haar gegee het om in 'n huis van maagde grootgemaak te word, het hy homself voortaan aan 'n asketiese lewe buite sy huis oorgegee, op homself gekonsentreer en 'n streng lewe gelei. Op daardie stadium was daar egter nog geen permanente kloosters in Egipte nie, en geen kluisenaar het die verre woestyn geken nie. Enigiemand wat homself wou verdiep, het nie ver van sy dorpie alleen geoefen nie.

* * *

Daar was toe in 'n nabygeleë dorpie 'n ou man wat sedert sy jeug 'n kloosterlewe gelei het. Toe Antonius hom sien, het hy hom in goedheid begin meeding. En van die begin af het hy ook op die plekke naby die dorp begin woon. En toe hy daar hoor van een wat 'n deugsame lewe gelei het, het hy gegaan en hom gesoek soos 'n wyse by, en nie na sy plek teruggekeer voordat hy hom gesien het nie; en toe, asof hy 'n voorraad daaruit geneem het op pad na deug, weer daarheen teruggekeer.

* * *

So het hy die grootste begeerte en die grootste ywer getoon om homself in die swaarkry van hierdie lewe te oefen. Hy het ook met sy hande gewerk, want hy het gehoor: “Wie nie werk nie, moet nie eet nie.” En wat hy ook al verdien het, het hy deels aan homself bestee, deels aan die behoeftiges. En hy het sonder ophou gebid, omdat hy geleer het dat ons sonder ophou in onsself moet bid. Hy was so versigtig met lees dat hy niks gemis het wat geskryf is nie, maar alles in sy geheue behou het, en dit het uiteindelik sy eie gedagte geword.

* * *

Met hierdie gedrag was Antony deur almal geliefd. En aan die deugsame mense na wie hy gegaan het, het hy opreg gehoorsaam. Hy het in homself die voordele en voordele van die pogings en lewens van elkeen van hulle bestudeer. En hy het die bekoring van die een waargeneem, die volharding in gebede van 'n ander, die rustigheid van 'n derde, die filantropie van 'n vierde; aandag gegee aan 'n ander in die waak, en aan 'n ander in lees; verwonderd oor die een oor sy geduld, oor die ander oor sy vas en neerbuigings; hy het 'n ander in sagmoedigheid nagevolg, 'n ander in vriendelikheid. En hy het eweneens kennis geneem van die vroomheid teenoor Christus en van die liefde van almal tot mekaar. En so vervul, het hy teruggekeer na sy plek, waar hy alleen vertrek het. Kortom, deur die goeie dinge van almal in homself te versamel, het hy dit in homself probeer manifesteer.

Maar selfs teenoor sy gelykes in ouderdom het hy homself nie afgunstig getoon nie, behalwe net dat hy nie minderwaardig aan hulle in deug sou wees nie; en dit het hy so gedoen dat hy niemand bedroef gemaak het nie, maar dat hulle hulle ook in hom verheug het. So het al die goeie mense van die nedersetting met wie hy gemeenskap gehad het, toe hulle hom so gesien het, hom Godliefde genoem en hom gegroet, sommige as 'n seun en ander as 'n broer.

Hoofstuk 2

Maar die vyand van die goeie – die afgunstige duiwel, wat so 'n inisiatief in die jong man sien, kon dit nie verdra nie. Maar wat hy in die gewoonte was om met almal te doen, het hy ook onderneem om teen hom te doen. En hy het hom eers in die versoeking gebring om hom weg te keer van die pad wat hy geloop het, deur die herinnering aan sy eiendomme, die versorging van sy suster, die bande van sy familie, die liefde vir geld, die liefde vir glorie, die plesier by hom in te bring. van 'n verskeidenheid kos en die ander sjarme van die lewe, en laastens – die hardheid van die weldoener en hoeveel moeite daarvoor nodig is. Hierby het hy sy fisieke swakheid en die lang tyd om die doel te bereik gevoeg. Oor die algemeen het hy 'n hele warrelwind van wysheid in sy gedagtes wakker gemaak, wat hom van sy regte keuse wou weerhou.

* * *

Maar toe die goddelose homself magteloos sien teen Antonius se besluit, en meer as dit – verslaan deur sy vastigheid, omvergewerp deur sy sterk geloof, en geval deur sy onversetlike gebede, toe het hy voortgegaan om met ander wapens teen die jongman te veg, soos nag tyd het hy hom met allerhande geraas bang gemaak, en bedags het hy hom so vererg dat die wat van die kant af gekyk het, verstaan ​​het dat daar 'n bakleiery tussen die twee aan die gang is. Die een het onsuiwer gedagtes en idees ingeboesem, en die ander het dit met behulp van gebede in goeies verander en sy liggaam met vas versterk. Dit was Antonius se eerste stryd met die duiwel en sy eerste prestasie, maar dit was meer 'n prestasie van die Verlosser in Antonius.

Maar Antonius het ook nie die bose gees wat deur hom onderworpe was, losgelaat nie, en die vyand het ook nie, toe hy verslaan is, opgehou om hinderlae te lê nie. Want laasgenoemde het aanhou rondloop soos 'n leeu op soek na 'n geleentheid teen hom. Daarom het Antony besluit om homself aan 'n strenger manier van lewe te laat gewoond. En so het hy hom so aan die waak gewy dat hy dikwels die hele nag deurgebring het sonder om te slaap. Eet een keer per dag na sononder. Soms selfs elke twee dae, en dikwels een keer elke vier dae het hy kos geneem. Terselfdertyd was sy kos brood en sout, en sy drank was net water. Dit is nie nodig om oor vleis en wyn te praat nie. Vir slaap was hy tevrede met 'n rietmat, wat meestal op die kaal grond gelê het.

* * *

Toe hy homself so bedwing het, het Antonius na die begraafplaas, wat nie ver van die dorp geleë was nie, gegaan en een van sy kennisse beveel om selde vir hom brood te bring - een keer in baie dae, het hy een van die grafte binnegegaan. Sy kennis het die deur agter hom toegemaak en hy bly alleen binne.

* * *

Toe kom die goddelose, wat dit nie kon verdra nie, een nag met 'n hele menigte bose geeste en hom so geslaan en gedruk dat hy hom stom van droefheid op die grond laat lê het. Die volgende dag het die kennis vir hom brood kom bring. Maar sodra hy die deur oopmaak en hom soos 'n dooie op die grond sien lê, het hy hom opgetel en na die dorpskerk gedra. Daar het hy hom op die grond neergelê, en baie van die familielede en dorpenaars het rondom Antonius gesit soos om 'n dooie man.

* * *

Toe Antonius om middernag tot homself kom en wakker word, sien hy dat almal slaap, en net die bekende was wakker. Toe knik hy vir hom om na hom toe te kom en vra hom om hom op te tel en terug te neem na die begraafplaas sonder om iemand wakker te maak. Hy is dus deur daardie man weggevoer, en nadat die deur toegemaak is, soos voorheen, is hy weer alleen daarbinne agtergelaat. Hy het weens die houe geen krag gehad om op te staan ​​nie, maar hy het gaan lê en bid.

En na die gebed het hy met 'n harde stem gesê: “Hier is ek – Anthony. Ek hardloop nie weg van jou houe nie. Al slaan jy my nog meer, niks sal my skei van my liefde vir Christus nie.” En toe sing hy: "As selfs 'n hele regiment teen my opgestel was, sou my hart nie bang wees nie."

* * *

En so, die asketiese het hierdie woorde gedink en uitgespreek. En die bose vyand van die goeie, verbaas dat hierdie man, selfs na die houe, dit gewaag het om na dieselfde plek te kom, het sy honde geroep en, barsend van woede, gesê: “Kyk dat ons hom met houe kan afslyt, maar hy waag nogtans om teen ons te praat. Kom ons gaan op 'n ander manier teen hom voort!”.

Dan het hulle in die nag so 'n harde geluid gemaak dat die hele plek gelyk het of dit bewe. En dit het gelyk of die demone die vier mure van die jammerlike kamertjie laat ineenstort, wat die indruk wek dat hulle deur hulle binnedring, omskep in die vorm van diere en reptiele. En dadelik is die plek gevul met gesigte van leeus, bere, luiperds, bulle, slange, adders en skerpioene, wolwe. En elkeen van hulle het op sy eie manier beweeg: die leeu het gebrul en wou hom aanval, die bul het gemaak of hy hom met sy horings steek, die slang het gekruip sonder om hom te bereik, en die wolf het op hom probeer toeslaan. En die stemme van al hierdie spoke was verskriklik, en hulle woede verskriklik.

En Antonius, asof geslaan en gesteek deur hulle, kreun as gevolg van die liggaamlike pyne wat hy ervaar. Maar hy het blymoedig gehou en hulle bespot en gesê: “As daar enige krag in julle was, sou dit genoeg wees vir een van julle om te kom. Maar omdat God julle van krag ontneem het, daarom, al is julle so baie, probeer julle my net bang maak. Dit is ’n bewys van jou swakheid dat jy die beelde van sprakelose wesens aangeneem het.’ Toe hy weer met moed vervul is, het hy gesê: “As jy kan, en as jy werklik mag oor my verkry het, moenie uitstel nie, maar aanval! As jy nie kan nie, hoekom pla dit tevergeefs? Ons geloof in Christus is vir ons 'n seël en 'n vesting van veiligheid”. En nadat hulle nog baie pogings aangewend het, het hulle op hul tande teen hom gekners.

* * *

Maar selfs in hierdie geval het die Here nie opsy gestaan ​​van Antonius se stryd nie, maar hom te hulp gekom. Want toe Antonius opkyk, sien hy asof die dak oopgaan, en 'n ligstraal het na hom afgekom. En in daardie uur het die demone onsigbaar geword. En Antonius het gesug, verlig van sy pyniging en die gesig gevra wat verskyn het en gesê: “Waar was jy? Hoekom het jy nie van die begin af gekom om my pyniging te beëindig nie?”. En ’n stem is na hom gehoor: “Antony, ek was hier, maar ek het gewag om jou stryd te sien. En nadat jy dapper gestaan ​​en nie verslaan is nie, sal Ek altyd jou beskermer wees en jou beroemd maak oor die hele aarde.’

Toe hy dit hoor, het hy opgestaan ​​en gebid. En hy het so versterk dat hy gevoel het dat hy meer krag in sy liggaam het as wat hy voorheen gehad het. En hy was toe vyf en dertig jaar oud.

* * *

Die volgende dag het hy uit sy skuilplek te voorskyn gekom en was selfs beter geleë. Hy is bos toe. Maar weer het die vyand, wat sy ywer gesien het en hom wou verhinder, 'n valse beeld van 'n groot silwer skottel in sy pad gegooi. Maar Antonius het die listigheid van die bose verstaan ​​en opgehou. En toe hy die duiwel in die skottel sien, het hy hom bestraf en met die skottel gepraat: “Waar in die woestyn is die skottel? Hierdie pad is onbetrap en daar is geen spoor van menslike voetstappe nie. As dit van iemand geval het, kon dit nie ongesiens verbygegaan het nie, want dit is baie groot. Maar selfs die een wat dit verloor het, sou terugkom, dit soek en vind, want die plek is verlate. Hierdie truuk is van die duiwel. Maar jy sal nie inmeng met my goeie wil nie, duiwel! Want hierdie silwer moet saam met jou vernietig word!”. En sodra Antony hierdie woorde gesê het, het die gereg soos rook verdwyn.

* * *

En na aanleiding van sy besluit al hoe meer vasberade, vertrek Antonius berg toe. Hy het 'n fort langs die rivier gevind, verlate en vol verskeie reptiele. Hy het daarheen getrek en daar gebly. En die reptiele, asof hulle deur iemand gejaag is, het dadelik weggehardloop. Maar hy het die ingang omhein en vir ses maande brood daar gesit (dit is wat die Tiviane doen en dikwels bly die brood 'n hele jaar lank onbeskadig). Jy het ook water binne gehad, so hy het hom gevestig soos in een of ander ondeurdringbare heiligdom en alleen daarbinne gebly, sonder dat hy uitgegaan of iemand daar sien aankom het. Net twee keer per jaar het hy die brood van bo, deur die dak, ontvang.

* * *

En omdat hy nie toegelaat het dat die kennisse wat na hom toe gekom het om binne te gaan nie, het hulle, wat dikwels dae en nagte buite deurgebring het, iets gehoor soos skares wat 'n lawaai maak, slaan, jammerlike stemme uiter en roep: “Gaan weg van ons plekke! Wat het jy met die woestyn te doen? Jy kan nie ons truuks verdra nie.”

Eers het diegene buite gedink dat dit 'n paar mense is wat met hom baklei het en dat hulle by 'n paar trappe by hom ingekom het. Maar toe hulle deur 'n gat loer en niemand sien nie, het hulle besef dat hulle duiwels is, bang geword en Antony geroep. Hy het hulle dadelik gehoor, maar hy was nie bang vir die duiwels nie. En toe hy die deur nader, het hy die mense genooi om te gaan en nie bang te wees nie. Want, sê hy, die duiwels hou daarvan om sulke poetse te maak met diegene wat bang is. "Maar jy kruis jouself en gaan stil, en laat hulle speel." En so het hulle gegaan, vasgemaak met die teken van die kruis. En hy het gebly en is geen kwaad deur die duiwels aangedoen nie.

(vervolg)

Let wel: Hierdie lewe is geskryf deur St. Athanasius die Grote, Aartsbiskop van Alexandrië, een jaar na die dood van Ds. Anthony die Grote († 17 Januarie 356), d.w.s. in 357 op versoek van Westerse monnike uit Gallië ( ged. Frankryk) en Italië, waar die aartsbiskop in ballingskap was. Dit is die mees akkurate primêre bron vir die lewe, uitbuitings, deugde en skeppings van St. Antonius die Grote en het 'n uiters belangrike rol gespeel in die vestiging en bloei van die kloosterlewe sowel in die Ooste as in die Weste. Augustinus praat byvoorbeeld in sy Confessions van die sterk invloed van hierdie lewe op sy bekering en verbetering in geloof en vroomheid.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -kol_img
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -