13.4 C
Brussel
Vrydag, April 12, 2024
GodsdiensChristendomDie gelykenis van die onvrugbare vyeboom

Die gelykenis van die onvrugbare vyeboom

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Gasskrywer
Gasskrywer
Gasskrywer publiseer artikels van bydraers van regoor die wêreld

By Prof. AP Lopukhin, Interpretasie van die Heilige Skrif van die Nuwe Testament

Hoofstuk 13. 1-9. Vermanings tot bekering. 10 – 17. Genesing Saterdag. 18 – 21. Twee gelykenisse oor die koninkryk van God. 22 – 30. Baie mag nie die Koninkryk van God binnegaan nie. 31-35. Christus se woorde aangaande Herodes se komplot teen Hom.

Lukas 13:1. Terselfdertyd het sommige gekom en Hom vertel van die Galileërs wie se bloed Pilatus met hulle offers gemeng het.

Die oproepe tot bekering wat volg, word slegs in Lukas die Evangelis gevind. Ook hy alleen rapporteer die geleentheid wat die Here aanleiding gegee het om sulke vermanings aan diegene rondom Hom te rig.

“Terselfdertyd”, dws. terwyl die Here sy vorige toespraak met die mense gespreek het, het sommige van die nuut aangekome luisteraars vir Christus belangrike nuus vertel. Sommige Galileërs (hulle lot blyk aan die lesers bekend te wees, want die artikel τῶν gaan die woord Γαλιλαίων vooraf) is op bevel van Pilatus doodgemaak terwyl hulle geoffer het, en die bloed van die gesneuweldes het selfs die offerdiere gesprinkel. Dit is nie bekend waarom Pilatus hom in Jerusalem sulke wrede selfhandel met koning Herodes se onderdane toegelaat het nie, maar in daardie taamlik onstuimige tye kon die Romeinse prokurator inderdaad sonder ernstige ondersoek tot die strengste maatreëls toevlug, veral teen die inwoners van Galilea, wat was oor die algemeen bekend vir hul eiesinnige karakter en neiging om oproer teen die Romeine te maak.

Lukas 13:2. Jesus antwoord hulle en sê: Dink julle dat hierdie Galileërs sondiger was as al die Galileërs, dat hulle so gely het?

Die vraag na die Here is waarskynlik gedikteer deur die omstandigheid dat diegene wat Hom die nuus van die vernietiging van die Galileërs gebring het, geneig was om in hierdie verskriklike vernietiging God se straf te sien vir een of ander spesifieke sonde wat gepleeg is deur diegene wat omgekom het.

“was” – dit is meer korrek: hulle het (ἐγένοντο) geword of hulself juis deur hul vernietiging gestraf.

Lukas 13:3. Nee, ek sê vir jou; maar as julle julle nie bekeer nie, sal julle almal omkom.

Christus het hierdie geleentheid gebruik om Sy hoorders te vermaan. Die uitwissing van die Galileërs, volgens Sy voorspelling, voorspel die vernietiging van die hele Joodse nasie, ingeval die mense natuurlik onberouvol bly in hulle opposisie teen God, wat nou van hulle vereis om Christus aan te neem.

Lukas 13:4. Of dink jy dat daardie agtien mense op wie die toring van Siloam geval en hulle doodgemaak het, meer skuldig was as almal wat in Jerusalem woon?

Dit is nie net die geval van die Galileërs wat die verstand en die hart kan tref nie. Die Here wys op 'n ander skynbaar baie onlangse gebeurtenis, naamlik die val van die Toring van Siloam, wat agtien man onder sy puin verpletter het. Was die wat omgekom het meer sondig voor God as die res van die inwoners van Jerusalem?

"Die Toring van Siloam". Dit is nie bekend wat hierdie toring was nie. Dit is net duidelik dat dit naby die Bron van Siloam (ἐν τῷ Σιλωάμ) gestaan ​​het wat aan die voet van die berg Sion, aan die suidekant van Jerusalem, gevloei het.

Lukas 13:5. Nee, ek sê vir jou; maar as julle julle nie bekeer nie, sal julle almal omkom.

"alles" is weer 'n sinspeling op die moontlikheid van die vernietiging van die hele volk.

Daar kan nie hieruit afgelei word dat Christus enige verband tussen sonde en straf, “as ’n vulgêre Joodse opvatting”, soos Strauss dit stel (“The Life of Jesus”) verwerp het. Nee, Christus het die verband tussen menslike lyding en sonde erken (vgl. Matt. 9:2), maar nie net die gesag van mense erken om hierdie verband volgens hulle eie oorwegings in elke individuele geval te vestig nie. Hy wou mense leer dat wanneer hulle die lyding van ander sien, hulle daarna moet streef om na die toestand van hulle eie siele te kyk en in die straf wat hulle naaste tref, die waarskuwing wat God hulle stuur, te sien. Ja, hier waarsku die Here mense teen daardie koue selfvoldaanheid wat dikwels onder Christene geopenbaar word, wat die lyding van hul naaste sien en onverskillig verbygaan met die woorde: “Hy het dit verdien...”.

Lukas 13:6. En Hy het hierdie gelykenis gesê: 'n Man het 'n vyeboom in sy wingerd gehad, en hy het gekom om vrugte daaraan te soek, maar niks gekry nie;

Om te wys hoe nodig bekering nou vir die Joodse volk is, vertel die Here die gelykenis van die onvrugbare vyeboom, waaruit die eienaar van die wingerd nog op vrugte wag, maar – en dit is die gevolgtrekking wat gemaak kan word uit wat gesê is – sy geduld kan binnekort opgebruik wees. hardloop uit en hy sal haar afsny.

“en gesê”, dit wil sê, Christus spreek die skare wat rondom Hom staan ​​aan (Luk. 12:44).

"in sy wingerd ... 'n vyeboom". In Palestina groei vye en appels in die broodlande en wingerde waar die grond dit toelaat (Trench, p. 295).

Lukas 13:7. en hy sê vir die wynboer: Kyk, al drie jaar lank kom ek om vrugte aan hierdie vyeboom te soek, en ek het niks gekry nie; kap dit af: waarom sou dit net die aarde uitput?

“Ek kom al drie jaar”. Meer presies: “Drie jaar het verbygegaan sedert ek begin kom het” (τρία ἔτη, ἀφ´ οὗ).

"hoekom net die aarde uitput". Grond in Palestina is baie duur, aangesien dit die geleentheid bied om vrugtebome daarop te plant. “Verarm” – neem die krag van die aarde weg – vog (καταργεῖ).

Lukas 13:8. Maar hy antwoord hom en sê: Meester, laat dit ook hierdie jaar staan, totdat ek dit opgrawe en met mis vul,

“grawe op en vul met kunsmis”. Dit was uiterste maatreëls om die vyeboom vrugbaar te maak (soos dit steeds met lemoenbome in Suid-Italië gedoen word, – Trench, bl. 300).

Lukas 13:9. en as dit vrug dra, goed; so nie, volgende jaar sal jy dit afsny.

"indien nie, volgende jaar sal jy dit afsny". Hierdie vertaling is nie heeltemal duidelik nie. Waarom moet ’n vyeboom wat onvrugbaar blyk te wees, eers “volgende jaar” afgekap word? Die eienaar het immers vir die wingerdman gesê sy mors die grond tevergeefs, daarom moet hy dadelik van haar ontslae raak ná die laaste en laaste poging om dit vrugbaar te maak. Daar is geen rede om nog 'n jaar te wag nie. Daarom is dit hier beter om die lesing wat deur Tischendorf vasgestel is, te aanvaar: “Miskien sal dit volgende jaar vrugte afwerp?”. (κἂν μὲν ποιήσῃ καρπόν εἰς τὸ μέλλον) Indien nie, kap dit af.” Ons moet egter wag tot volgende jaar, want vanjaar gaan die vyeboom nog bemes word.

In die gelykenis van die onvrugbare vyeboom wil God vir die Jode wys dat Sy verskyning as die Messias die laaste poging is wat God aanwend om die Joodse volk tot bekering op te roep, en dat die volk na die mislukking van hierdie poging geen keuse het nie. maar om 'n naderende einde te verwag.

Maar naas hierdie direkte betekenis van die gelykenis het dit ook 'n geheimsinnige een. Dit is die onvrugbare vyeboom wat “elke” nasie en “elke” staat en kerk aandui wat nie hul godgegewe doel vervul nie en dus uit hul plek verwyder moet word (vgl. Openb. 2:5 aan die engel van die Efesiër kerk: "Ek sal jou lamp van sy plek verwyder as jy jou nie bekeer nie").

Bowendien, in die voorbidding van die wynboer vir die vyeboom, sien die vaders van die Kerk die voorbidding van Christus vir sondaars, of die voorbidding van die Kerk vir die wêreld, of van die regverdige lede van die Kerk vir die onregverdiges.

Wat die “drie jaar” wat in die gelykenis genoem word, betref, het sommige uitleggers daarin 'n betekenis gesien van die drie tydperke van die Goddelike huishouding – die wet, die profete en Christus; ander het in hulle 'n betekenis gesien van die drie jaar se bediening van Christus.

Lukas 13:10. In een van die sinagoges het Hy op die Sabbat onderrig gegee;

Net die evangelis Lukas vertel van die genesing van die swak vrou Saterdag. In die sinagoge op die Sabbat genees die Here die gebukkende vrou, en die hoof van die sinagoge, alhoewel indirek in Sy toespraak aan die mense, blameer Hom vir hierdie optrede, omdat Christus die Sabbatsrus verbreek het.

Dan bestraf Christus die skynheilige yweraar vir die wet en sy soortgelyke, en wys daarop dat selfs op die Sabbat die Jode hulle vee laat drink het en sodoende hulle voorgeskrewe rus oortree het. Hierdie veroordeling het die teenstanders van Christus skaam gemaak, en die mense het begin juig oor die wonderwerke wat Christus gedoen het.

Lukas 13:11. en hier is 'n vrou met swak gees vir agtien jaar; sy was gebukkend en kon glad nie opstaan ​​nie.

“met swak gees” (πνεῦμα ἔχουσα ἀσθενείας), dit wil sê demoon wat haar spiere verswak het (sien vers 16).

Lukas 13:12. Toe Jesus haar sien, roep Hy haar en sê vir haar: Vrou, jy is verlos van jou swakheid!

“jy breek los”. Meer presies: "jy is bevry" (ἀπολέλυσαι), die naderende gebeurtenis word voorgestel asof dit reeds plaasgevind het.

Lukas 13:13. en sy hande op haar gelê; en dadelik het sy opgestaan ​​en God geprys.

Lukas 13:14. Hierop het die leier van die sinagoge, verontwaardig omdat Jesus op die sabbat genees het, gepraat en vir die mense gesê: Daar is ses dae waartydens 'n mens moet werk; kom daarin en word gesond, nie op die sabbatdag nie.

"die owerste van die sinagoge" (ἀρχισυνάγωγος). (vgl. die uitleg van Matt. 4:23).

“wat gegrief is dat Jesus op die Sabbat genees het.” (vgl. die interpretasie van Markus 3:2).

"vir die mense gesê". Hy was bang om direk na Christus te draai, want die mense was duidelik aan die kant van Christus (sien vers 17).

Lukas 13:15. Die Here antwoord hom en sê: Huigelaar, maak elkeen van julle nie op die sabbat sy os of sy donkie uit die krip los en lei dit na die water nie?

“skynheilige”. Volgens die meer akkurate lees “huigelaars”. So roep die Here die hoof van die sinagoge en die ander verteenwoordigers van die kerkowerhede wat langs die hoof staan ​​(Evtymius Zigaben), want onder die voorwendsel om presies die Sabbatswet te onderhou, wou hulle Christus eintlik beskaamd maak.

“Lei dit nie?” Volgens die Talmoed was dit ook toegelaat om diere op die Sabbat te bad.

Lukas 13:16. En hierdie dogter van Abraham wat Satan agtien jaar lank gebind het, moet sy nie op die sabbatdag van hierdie boeie bevry word nie?

“daardie dogter van Abraham”. Die Here voltooi die gedagte wat in die voorafgaande vers uitgedruk is. As vir die diere die strengheid van die Sabbatswet oortree kan word, nog meer vir die vrou wat van die groot Abraham afstam, is dit moontlik om die Sabbat te oortree – om haar lyding te bevry van die siekte wat Satan haar veroorsaak het (Satan is voorgestel dat hy haar deur sommige van haar werknemers gebind het – die demone).

Lukas 13:17. En toe Hy dit spreek, het almal beskaamd geword wat teen Hom was; en die hele volk was bly oor al die heerlike werke wat hy gedoen het.

“vir al die heerlike werke wat deur Hom gedoen is” (τοῖς γενομένοις), waardeur die werke van Christus as voortbestaan ​​aangedui word.

Lukas 13:18. En Hy het gesê: Hoe is die koninkryk van God, en waarmee kan Ek dit vergelyk?

Vir 'n verduideliking van die gelykenisse van die mosterdsaad en suurdeeg vgl. die interpretasie aan Matt. 13:31-32; Markus 4:30-32; Matt. 13:33). Volgens die Evangelie van Lukas is hierdie twee gelykenisse in die sinagoge uitgespreek, en hier is dit heel gepas, want in vers 10 word gesê dat die Here in die sinagoge “geleer” het, maar waaruit Sy leer bestaan ​​het – dit is nie wat die evangelis daar en nou sê, vergoed vir hierdie weglating.

Lukas 13:19. Dit is soos 'n mosterdsaadjie wat 'n man geneem en in sy tuin gesaai het; dit het gegroei en 'n groot boom geword, en die voëls van die hemel het hulle nes gemaak in sy takke.

“in sy tuin”, dit wil sê hy hou dit onder noukeurige toesig en versorg dit voortdurend (Matt.13:31: “op sy landerye”).

Lukas 13:20. En weer sê hy: Waarmee sal ek die koninkryk van God vergelyk?

Lukas 13:21. Dit lyk soos suurdeeg wat 'n vrou geneem het en drie mate meel ingegooi het totdat dit alles versuur het.

Lukas 13:22. En hy het deur stede en dorpe getrek en geleer en na Jerusalem gegaan.

Die evangelis weer (vgl. Lukas 9:51 – 53) herinner sy lesers daaraan dat die Here deur dorpe en dorpe gaan (waarskynlik verwys die evangelis hier na die dorpe en dorpies van Perea, die streek anderkant die Jordaan, wat gewoonlik gebruik om van Galilea na Jerusalem te reis), het na Jerusalem gegaan. Hy vind dit nodig om hier hierdie doel van die Here se reis in herinnering te roep vanweë die Here se voorspellings van die nabyheid van Sy dood en van die oordeel oor Israel, wat natuurlik ten nouste saamhang met die doel van Christus se reis.

Lukas 13:23. En iemand sê vir Hom: Here, is daar min wat gered word? Hy het vir hulle gesê:

“iemand” – iemand wat na alle waarskynlikheid nie tot die getal van Christus se dissipels behoort het nie, maar wat uit die skare mense rondom Jesus gekom het. Dit blyk uit die feit dat die Here in die beantwoording van sy vraag die skare as geheel aanspreek.

"is daar min wat gered word". Hierdie vraag is nie gedikteer deur die strengheid van Christus se morele vereistes nie, en dit was ook nie bloot 'n kwessie van nuuskierigheid nie, maar, soos blyk uit Christus se antwoord, was dit gebaseer op die trotse bewussyn dat die vraagsteller behoort het aan diegene wat sekerlik gered sou word. Verlossing word hier verstaan ​​as verlossing van die ewige verderf deur aanvaarding in die heerlike Koninkryk van God (vgl. 1 Kor. 1:18).

Lukas 13:24. streef daarna om deur die nou deure in te gaan; want Ek sê vir julle, baie sal soek om in te gaan en sal nie in staat wees nie.

(vgl. die uitleg van Matt. 7:13).

Die evangelis Lukas versterk Matteus se punt, want in plaas van "ingaan" stel hy "strewe om in te gaan" (ἀγωνίζεσθε εἰσελθεῖν), wat die ernstige poging impliseer wat vereis sal word om die glorieryke Koninkryk van God binne te gaan.

“baie sal soek om in te gaan” – wanneer die tyd vir die huisbou van verlossing reeds verby is.

“hulle sal nie kan nie” omdat hulle nie betyds tot bekering gekom het nie.

Lukas 13:25. Nadat die eienaar van die huis opgestaan ​​en die deur toegemaak het, en julle wat buite agterbly, begin aan die deur klop en roep: Here, Here, maak vir ons oop! en toe Hy jou oopmaak en sê: Ek weet nie waar jy vandaan kom nie, –

Lukas 13:26. dan sal jy begin sê: ons het voor U geëet en gedrink, en op ons strate het U geleer.

Lukas 13:27. En Hy sal sê: Ek sê vir julle, Ek weet nie waar julle vandaan kom nie; Gaan weg van My, almal wat die ongeregtigheid doen.

Met die aankondiging van die oordeel van die hele Joodse volk, verteenwoordig Christus God as die meester van 'n huis wat wag vir sy vriende om vir ete te kom. Die uur kom wanneer die deure van die huis gesluit moet word, en die meester self doen dit. Maar sodra hy die deure sluit, begin die Joodse volk (“jy”), wat te laat gekom het, vra om by die ete toegelaat te word en aan die deur te klop.

Maar dan is die huisbewoner, dws. God, sal vir hierdie traag besoekers sê dat hy nie weet waar hulle vandaan kom nie, dws. uit watter familie hulle is (vgl. Joh. 7:27); hulle behoort in elk geval nie aan sy huis nie, maar aan 'n ander, aan Hom onbekende (vgl. Matt. 25:11-12). Dan sal die Jode wys op die feit dat hulle voor Hom geëet en gedrink het, dws. dat hulle Sy goeie vriende is, dat Hy in die strate van hulle stede onderrig het (die toespraak gaan duidelik reeds oor in 'n beeld van Christus se verhouding met die Joodse volk). Maar die leër sal weer vir hulle sê dat hulle vreemdelinge vir Hom is, en daarom moet hulle weggaan as onregverdiges, dws goddelose, hardnekkige onberouvolle mense (vgl. Matt. 7:22 – 23). In Matteus beteken hierdie woorde valse profete.

Lukas 13:28. Daar sal geween en gekners van die tande wees as julle Abraham, Isak en Jakob en al die profete in die koninkryk van God sien, en julleself uitgedryf.

Die slot van die voorafgaande diskoers beeld die treurige toestand van die verwerpte Jode uit, wat tot hul grootste ergernis sal sien dat toegang tot die Koninkryk van God oop is vir ander nasies (vgl. Matt. 8:11-12).

"waarheen" sal jy verban word.

Lukas 13:29. En hulle sal kom van die ooste en die weste, en die noorde en die suide, en hulle sal aan tafel sit in die koninkryk van God.

Lukas 13:30. En kyk, daar is laastes wat eerste sal wees, en daar is eerstes wat laaste sal wees.

"laaste". Dit is die heidene wat die Jode nie waardig geag het om tot die koninkryk van God toegelaat te word nie, en die "eerste" is die Joodse volk aan wie die koninkryk van die Messias belowe is (sien Handelinge 10:45).

Lukas 13:31. Op dieselfde dag kom daar Fariseërs en sê vir Hom: Gaan uit en gaan hier, want Herodes wil U doodmaak.

Die Fariseërs het na Christus gegaan om Hom te waarsku oor die planne van Herodes Antipas, viervors van Galilea (sien Lukas 3:1). Uit die feit dat die Here Herodes later (v. 32) 'n “jakkals”, dit wil sê slinkse wese noem, kan ons gerus sê dat die Fariseërs op bevel van Herodes self gekom het, wat baie ontevrede was dat Christus in sy heerskappy was vir so. lank (Perea, waar Christus in daardie tyd was, het ook tot die heerskappye van Herodes behoort). Herodes was bang om enige openlike maatreëls teen Christus te neem weens die respek waarmee die mense hom ontvang het. Daarom het Herodes die Fariseërs beveel om aan Christus te suggereer dat hy in gevaar was van die viervors in Perea. Die Fariseërs het dit goed gedink om Christus te oorreed om vinnig na Jerusalem te gaan, waar, soos hulle geweet het, Hy beslis nie vergewe sou word nie.

Lukas 13:32. En Hy sê vir hulle: Gaan sê vir daardie jakkals: Kyk, Ek dryf duiwels uit, en Ek genees vandag en môre, en op die derde dag sal Ek klaarmaak;

Die Here antwoord die Fariseërs: “Gaan vertel hierdie jakkals” wat julle gestuur het, dit wil sê van Herodes.

"vandag". Hierdie uitdrukking dui op 'n definitiewe tyd wat aan Christus bekend is, waartydens Hy in Perea sou bly, ten spyte van al die planne en dreigemente van Herodes.

“Ek sal klaarmaak”, (τελειοῦμαι, wat oral in die Nuwe Testament as passiewe deelwoord gebruik word), of – ek sal aan die einde kom. Maar watter “einde” bedoel Christus hier? Is dit nie Sy dood nie? Sommige leraars van die Kerk en kerklike skrywers (die geseënde Teofilakt, Euthymius Zigaben) en baie Westerse geleerdes het die uitdrukking in hierdie sin verstaan. Maar na ons mening praat die Here hier ongetwyfeld van die einde van Sy huidige werksaamheid, wat bestaan ​​uit die uitdryf van demone uit mense en die genesing van siektes, en wat hier in Perea plaasvind. Daarna sal nog 'n aktiwiteit begin – in Jerusalem.

Lukas 13:33. maar ek moet vandag, môre en ander dae gaan, want 'n profeet mag nie buite Jerusalem omkom nie.

"Ek moet gaan". Hierdie vers is baie moeilik om te verstaan ​​omdat dit nie duidelik is nie, eerstens na watter “wandeling” die Here verwys, en tweedens is dit nie duidelik wat dit te doen het met die feit dat profete gewoonlik in Jerusalem vermoor is nie. Daarom beskou sommige van die meer onlangse kommentators hierdie vers as struktureel verkeerd en stel die volgende lesing voor: “Vandag en môre moet ek loop (dws genesings hier doen), maar die volgende dag moet ek verder op reis gaan, want dit gebeur nie dat ’n profeet buite Jerusalem omkom nie” (J. Weiss). Maar hierdie teks gee ons geen rede om te dink dat Christus besluit het om van Perea af te gaan nie: daar is geen uitdrukking “van hier” nie, ook nie enige sweem van 'n verandering in Christus se aktiwiteit nie. Daarom bied B. Weiss 'n beter interpretasie: “Sekerlik is dit egter nodig dat Christus sy reis voortsit soos Herodes dit wil hê. Maar dit hang nie in die minste af van Herodes se verraderlike planne nie: Christus moet, soos voorheen, op 'n vasgestelde tyd van een plek na 'n ander gaan (v. 22). Die doel van Sy reis is nie om te ontsnap nie; inteendeel, dit is Jerusalem, want Hy weet dat Hy as profeet net daar kan en moet sterf.”

Wat die opmerking betref oor al die profete wat in Jerusalem omkom, is dit natuurlik hiperbool, aangesien nie alle profete in Jerusalem dood is nie (bv. Johannes die Doper is by Mahera tereggestel). Die Here het hierdie woorde in bitterheid gespreek weens die gesindheid van die hoofstad van Dawid teenoor God se boodskappers.

Lukas 13:34. Jerusalem, Jerusalem, wat die profete doodmaak en die wat na jou gestuur is, stenig! Hoeveel keer wou ek al jou kinders bymekaarmaak soos 'n hen sy hoenders onder haar vlerke bymekaarmaak, en jy het nie gehuil nie! (Vgl. die interpretasie van Matt. 23:37-39).

In Matteus is hierdie uitspraak oor Jerusalem die slot van die teregwysing teen die Fariseërs, maar hier het dit 'n groter verband met die vorige toespraak van Christus as in Matteus. In die Evangelie van Lukas spreek Christus Jerusalem op 'n afstand aan. Dit is waarskynlik tydens die laaste woorde (van vers 33) dat Hy sy aangesig na Jerusalem draai en hierdie treurige toespraak tot die middelpunt van die teokrasie maak.

Lukas 13:35. Kyk, jou huis word vir jou woes gelaat. En Ek sê vir julle dat julle My nie sal sien voordat die tyd aanbreek dat julle sê: Geseënd is Hy wat kom in die Naam van die Here!

"Ek sê jou". In die evangelis Matteus: “want Ek sê vir jou”. Die verskil tussen die twee uitdrukkings is soos volg: in Matteus voorspel die Here die verwoesting van Jerusalem as gevolg van sy vertrek uit die stad, terwyl die Here in Lukas sê dat in hierdie toestand van verwerping waarin Jerusalem hom sal bevind, Hy sal nie tot sy hulp kom nie, soos die inwoners van Jerusalem sou verwag: “Hoe hartseer jou situasie ook al mag wees, ek sal jou nie kom beskerm totdat …” ens. – maw totdat die hele volk berou het oor sy ongeloof in Christus en na Hom bekeer , wat voor sy wederkoms sal gebeur (vgl. Rom. 11:25ev.).

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -kol_img
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -