9.2 C
Brussel
Tuesday, April 23, 2024
KultuurGodsdiens is in vandag se wêreld – wedersydse begrip of konflik (Na aanleiding van die sienings...

Godsdiens is in vandag se wêreld – wedersydse begrip of konflik (Na aanleiding van die sienings van Fritjof Schuon en Samuel Huntington, oor die wedersydse begrip of botsing tussen godsdienste)

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Gasskrywer
Gasskrywer
Gasskrywer publiseer artikels van bydraers van regoor die wêreld

Deur Dr. Masood Ahmadi Afzadi,

Dr Razie Moafi

INLEIDING

In die moderne wêreld word die situasie wat verband hou met die vinnige toename in die aantal oortuigings as 'n groot probleem beskou. Hierdie feit, in simbiose met die eienaardige teenstrydighede wat uiterlik blykbaar is met betrekking tot die aard van geloof, ondermyn die begrip van die wortel van godsdienstige oortuigings. Hierdie oordele wek selfs by sommige mense die mening uit dat elke nasie, gebaseer op sy behoeftes, 'n godsdiens skep, en die God van hierdie godsdiens, hetsy fantasie of werklikheid, is 'n illusie en onwerklikheid.

Die oplossing vir die probleem is gekodeer in monoteïsme. Hierdie siening getuig dat alle godsdienste uit een bron ontstaan, soos gemanifesteer in die eenheid van geregtigheid. As gevolg van hierdie feit is almal, vanuit die oogpunt van intimiteit, een, maar in hul eksterne manifestasie verskil hulle. Daarom het monoteïste en denkers-filosowe, insluitend Schuon, die volgende onderwerpe vir bespreking geformuleer: "Vind maniere om die prosesse te bepaal om die aantal godsdienste te vergroot", "Godsdienseenheid" en "Islamitiese Wet".

Die taak van hierdie artikel is om die idees van monoteïste en denkers-filosowe vanuit die perspektief van Schuon en die mistieke basis van “Monoteïsme en Teologie” te verken, te ontleed en te verduidelik, asook om 'n vergelykende analise te maak tussen Schuon se sienings en Huntington se nuwe teorie "Clash of Civilizations".

Die twee sienings onderliggend aan hierdie artikel beskik oor duidelikheid en bevat onbetwisbare bewyse van die diepte van hul idees, wat voortspruit uit die wortels van die misterie van godsdiens, sosiale en kulturele manifestasies, met respek vir die mening van die talle adepts en teenstanders van die standpunte wat voorgestaan ​​word.

  1. SEMANTIEK VAN GODSDIENS

Die term "godsdiens" kom van die Latynse woord "religo" en beteken verenig op 'n morele basis, die oorwinning van verdeeldheid, goeie trou, goeie gebruike en tradisies.

Soortgelyk aan die betekenis van hierdie konsep, geneem as 'n verduideliking van die kultuur van godsdiens, beteken die woord met Griekse wortels "religale", wat beteken

"sterk geheg." Hierdie woord het 'n betekenis wat verwys na 'n mens se gehegtheid aan gereelde aanbidding.

Die algemeen aanvaarde betekenis van die woord "godsdiens" is "'n persoonlike gehegtheid van iemand wat 'n gekonstrueerde idee van 'n volledige werklikheid het." (Hosseini Shahroudi 135:2004)

In Farsi beteken die betekenis en betekenis van die woord "religo" "nederigheid, gehoorsaamheid, navolging, navolging, berusting en vergelding".

Deur die eeue heen het denkers van die Westerse wêreld "religo" gedefinieer as 'n term wat beteken "om hulde aan God te bring" en deesdae word hierdie definisie bevraagteken. In sy primêre interpretasie in die vorm van "godsdienstig" het 'n sterk impak gehad op diegene wat die betekenis daarvan verstaan. (Javadi Amoli 93:1994)

Vir Javadi Amoli is die terminologiese betekenis van die term "godsdiens" "'n versameling sienings, sedes, wette en reëls, regulasies wat dien om menslike samelewings te regeer en op te voed." (Javadi Amoli 93:1994)

Aanhangers van patriargale tradisies gebruik die woord "godsdiens", wat die betekenis daarvan in verband bring met "opregte bewyse van opvoedkundige invloed op die gedrag en maniere van 'n persoon of 'n groep mense". Hulle ontken nie, maar aanvaar ook nie hierdie definisie as korrek nie, met die argument: “As hierdie definisie korrek is, dan kan kommunisme en liberalisme 'godsdiens' genoem word. Die woord word geformuleer deur die rasionele verstand en kennis van die mens, maar om dit vanuit 'n semantiese oogpunt behoorlik verstaan ​​te kan word, rig die patriargale denkers 'n besinning oor die semantiese inhoud daarvan, waarby die betekenis van sy Goddelike gevoeg moet word. oorsprong. (Malekian, Mostafa "Rationality and Spirituality", Teheran, Contemporary Publications 52:2006)

Nasr sê: “Godsdiens is ’n geloof waardeur die algemene orde van ’n persoon se wese in eenheid met God geplaas word, en terselfdertyd manifesteer dit in die algemene orde van die samelewing” – “In Islam – Omat” of inwoners van die Paradys . (Nasr 164:2001)

2. BASIESE KONSTITUENTE KOMPONENTE VIR DIE EENHEID VAN GODSDIENS

2. 1. AANBIEDING VAN DIE TEORIE VAN EENHEID VAN GODSDIENS

Aanhangers van patriargale tradisies aanvaar Schuon se standpunte in

"Teorie van eenheid van godsdienste" vir hoofstroom en wettig.

Dr. Nasr is oortuig daarvan dat bogenoemde voorstanders nie die vraag oor watter godsdiens "beter" is nie, moet debatteer as gevolg van die feit dat alle groot monoteïstiese godsdienste 'n gemeenskaplike oorsprong het. Uit die oogpunt van toepassing en handeling in bepaalde historiese tydperke ontstaan ​​vrae oor die bestaan ​​van geleenthede vir praktiese geestelike navolging. (Nasr 120:2003) Hy beklemtoon dat elke godsdiens 'n Goddelike Openbaring is, maar terselfdertyd - dit is ook "spesiaal", en daarom, verduidelik die skrywer, is die absolute waarheid en die manier om die wese daarvan te bereik in die ingewande. van homself godsdiens. Met betrekking tot die geestelike behoeftes van die mense, beklemtoon dit die besonderhede van die waarheid. (Nasr 14:2003)

Vanuit Schuon se oogpunt kan religieuse pluralisme, insluitend vereniging met die Allerhoogste, as die belangrikste basis en denkwyse aanvaar word. Volgens die pluraliste van die Islamitiese wet word verskillende godsdienste deur diversiteit in aanbidding en gebede onderskei, maar hierdie verskille speel nie 'n spesiale rol in die algemene wese van eenheid nie. Godsdienste en hul aanhangers is op soek na en kennis van die uiteindelike waarheid. Hulle noem die proses met verskillende name, maar in werklikheid is die doel van elke godsdiens om die mens na die permanente, onvernietigbare en ewige waarheid te lei. Die mens in sy aardse manifestasie is nie ewig nie, maar verganklik.

Friedrich Schleiermacher (1768-1834), Frittjof Schuon – ’n voortsetting en aanhanger van sy teorie, en sy studente is verenig rondom die tesis dat daar aan die basis van alle godsdienste ’n “Goddelike Eenheid” is. (Sadeghi, Hadi, "Introduction to the New Theology", Teheran, Publikasies "Taha" 2003, 77:1998)

Die veelheid van godsdienste word gemanifesteer as gevolg van die diversiteit van emosies en die praktiese toepassing daarvan.

Volgens Legenhausen is die “verborge” godsdienstige ervaring vervat in die wese van alle godsdienste. (Legenhausen 8:2005)

William Chittick het 'n besondere interpretasie van Schuon se sienings. Hy glo dat die eenheid van godsdienste spruit uit die respek vir die sin van reg, morele verpligting en heiligheid wat in Islam gemanifesteer word, ontleen aan Soefisme. (Chittiq 70:2003)

Aanhangers van patriargale tradisies bely die waarheid van die een God wat alle godsdienste verenig. Hulle glo dat alle godsdienste 'n goddelike oorsprong het en boodskappers van bo is, wat verskyn as 'n deur na God, waardeur dit in 'n pad na God verander. Daarom is hulle almal die gemanifesteerde Goddelike wet, wie se glans tot absolute waarheid lei.

Aanhangers van patriargale tradisies gee veral aandag aan gelowe wat nie uit die Abrahamitiese geslag kom nie. Hulle ondersoek die kern van die oorsprong van Taoïsme, Confucianisme, Hindoeïsme en die godsdiens van die rooivelle. (Avoni 6:2003)

Die kommentators van die aanhangers van die patriargale tradisies wat aan die skool van "Ewige Rede" behoort, verwys nie na die besonderhede van 'n bepaalde godsdiens nie, maar trek beide op die ryk erfenis van Islam, buite sy metafisiese diepte, en op Hindoeïsme en die rykes. erfenis van die metafisika van Westerse godsdienste en ander oortuigings. (Nasr 39:2007) Voorstanders van die idee van Goddelike Eenheid glo dat die wese van alle godsdienste dieselfde is. Hulle het 'n enkele boodskap, maar definieer dit anders. Hulle is oortuig van die getuienis dat alle godsdienste uit een bron ontstaan ​​– soos 'n pêrel, waarvan die kern 'n fondament is, en die buitekant daarvan verskillende eienskappe het. So is die eksterne manifestasie van godsdienste, met 'n duidelike delikate en individuele benadering wat hul verskille bepaal. (Nasr, Genesis 559).

Volgens Schuon se siening verteenwoordig die bokant van die piramide struktureel die idee van die toestand van bestaan, kollektief verenig deur die eenheid van die goddelike oorsprong. Soos 'n mens wegbeweeg van die toppunt, verskyn 'n afstand wat in verhouding toeneem, wat die verskille openbaar. Godsdienste, vanuit die oogpunt van hul heilige wese en inhoud, word as die oorspronklike en enigste waarheid beskou, maar deur hul eksterne manifestasie het nie een van hulle absolute gesag nie.

Gesien deur die oë van aanhangers van patriargale tradisies, is enige monoteïstiese godsdiens universeel en moet dit as sodanig beskou word. Dit is nodig om in ag te neem dat elke sodanige godsdiens sy eie eienaardigheid het, wat nie die bestaansreg van ander godsdienste moet beperk nie.

2. 2. DIE GODDELIKE EENHEID VAN GODSDIENS UIT SCHWON SE OOGSTUK

Uit die oogpunt van die aanhangers van patriargale tradisies, dra alle godsdienste aanvanklik 'n verborge innerlike eenheid. Schuon het eers die Goddelike eenheid van godsdienste genoem. Nog 'n interpretasie van Schuon se idees bevestig sy oortuiging dat godsdienste nie meer as een waarheid bevat nie. Dit is slegs historiese en sosiale toestande wat veroorsaak dat godsdiens en tradisies verskillende vorme en interpretasies aanneem. Hul veelheid is te danke aan historiese prosesse, nie aan hul inhoud nie. Alle godsdienste in die oë van God verteenwoordig die manifestasie van absolute waarheid. Schuon verwys na die mening van die Goddelike eenheid van godsdienste, en definieer hul wese as deel van 'n enkele godsdiens, 'n enkele tradisie, wat nie wysheid uit hul veelheid ontleen het nie. Beïnvloed deur Soefisme en Islamitiese mistiek, het sy siening van Goddelike eenheid die bestaan ​​van 'n verhouding tussen godsdienste beklemtoon. Hierdie siening verwerp nie die moontlikheid van ontleding met betrekking tot die verskille tussen godsdienste nie, dit is selfs raadsaam om kommentaar te lewer op die vraag na die bron van die Openbaring wat die absolute waarheid bevat. Hiërargies gestruktureerde waarheid dien as die begin van die manifestasies van die beskawingsordes wat met godsdienste geassosieer word. Op grond hiervan het Schuon aangevoer: godsdiens bevat nie meer as een waarheid en essensie nie. (Schoon 22:1976)

Eksoterisme en Esoterisme as weë van godsdienste, insluitend Islamitiese wette en leerstellings (“exo” – uiterlike pad; “eso” – innerlike pad), verteenwoordig sienings van die eenheid van godsdienste wat na die een God verwys. Die twee paaie, wat komplementêre funksies het, moet ook as verskillend van mekaar gesien word. Volgens Schuon vorm die eksterne pad die tradisie, en die interne pad bepaal die betekenis en betekenis daarvan, wat die ware essensie daarvan aanbied. Wat alle godsdienste verenig, is die “Goddelike eenheid”, waarvan die uiterlike manifestasie nie die integriteit van waarheid bevat nie, maar die waarheid self in sy wese 'n manifestasie van eenheid is. Die egtheid van alle godsdienste in sy kern bevat eenheid en eenheid, en dit is die onbetwisbare waarheid ... Die ooreenkoms van elke godsdiens met die universele waarheid kan voorgestel word as 'n geometriese vorm met 'n gemeenskaplike kern - 'n punt, 'n sirkel, 'n kruis of n vierkant. Die verskil is gewortel in die afstand tussen hulle gebaseer op ligging, tydelike verwantskap en voorkoms. (Schoon 61:1987)

Schuon aanvaar as ware godsdiens dit wat 'n opvoedkundige karakter en 'n duidelik uitgedrukte mandaat het. Dit is ook nodig om 'n geestelike waarde te bevat, waarvan die boodskap nie 'n filosofiese maar 'n goddelike oorsprong, opoffering en seën het nie. Hy weet en aanvaar dat elke godsdiens Openbaring en oneindige kennis van die Goddelike Wil bring. (Schuon 20:1976) Schuon verwoord Islamitiese mistiek deur te verwys na die eenheid tussen die state van 'ontsag', 'liefde' en 'wysheid' vervat in beide Judaïsme en Christendom. Hy plaas in 'n posisie van volkome oppergesag die drie hoofgodsdienste – Judaïsme, Christendom en Islam, wat uit die Abrahamitiese geslag ontstaan. Elke godsdiens se aansprake op meerderwaardigheid is relatief vanweë die verskille wat dit bevat. Realiteit, in die lig van die metafisiese, lei tot 'n duidelikheid wat onderskei word van die eksterne faktore wat godsdienste vorm. Slegs hulle innerlike wese lei tot die ooglopende oordeel van eenheid met God. (Schoon 25:1976)

3. DIE BASIS VAN 'N "TEOLOGIE VAN ONSTERFLIKHEID" VANUIT SCHWON SE OOGSTUK

"Theology of Immortality" is 'n antropologiese leer wat verenig word deur 'n gemeenskaplike tradisionele siening van avant-garde denkers - filosowe, soos René Genome, Coomaraswamy, Schuon, Burkhart, ens. "Theology of Immortality" of "Eternal Reason" as godsdienstige postulate wat verwys na tot oerwaarheid is die basis van die teologiese tradisies van alle godsdienste van Boeddhisme tot Kabbalah, deur die tradisionele metafisika van die Christendom of Islam. Hierdie postulate, wat praktiese betekenis het, verteenwoordig die hoogste stand van menslike bestaan.

Hierdie siening getuig van 'n eenheid aan die basis van alle godsdienste, wie se tradisies, ligging en tydelike afstande nie die konsekwentheid van wysheid verander nie. Elke godsdiens neem die ewige waarheid op sy eie manier waar. Ten spyte van hul verskille, kom godsdienste tot 'n verenigde begrip van die aard van Ewige Waarheid deur dit te ondersoek. Aanhangers van die tradisies bely 'n verenigde mening oor die kwessie van die eksterne en interne manifestasie van godsdienste, gebaseer op die wysheid van onsterflikheid, nadat hulle die historiese waarheid erken het.

Nasr, een van die prominente navorsers, het geglo dat 'n "Teologie van Onsterflikheid" die sleutel tot 'n volledige begrip van godsdienste kan wees, met inagneming van die verskille tussen hulle. Die veelheid van godsdienste is gebaseer op dubbelsinnighede en verskille in die manifestasies van die Sakrament. (Nasr 106:2003)

Nasr ag dit nodig dat enige navorser wat 'n "teorie van onsterflikheid" aanvaar en volg, ten volle toegewyd en toegewyde verstand en siel aan die Sakrament moet wees. Dit is die volledige waarborg van ware begrippenetrasie. In die praktyk is dit nie vir alle navorsers aanvaarbaar nie, behalwe toegewyde Christene, Boeddhiste en Moslems. In die spekulatiewe wêreld is volledige ondubbelsinnigheid kwalik moontlik. (Nasr 122:2003)

Volgens die siening van Schuon en sy volgelinge word die "idee van onsterflikheid" as universeel neergelê, wat die maksimum manifestasie daarvan in Islam aandui. Die doel van universalisme is om die tradisies en rites van alle godsdienste te verenig. Van die begin af het Schuon Islam beskou as die enigste middel tot 'n doel, dit wil sê “Theology of Immortality”, “Eternal Reason” of

"Onsterflikheid van Godsdiens." In sy studies plaas hy die “Immortal Religion” bo die heilige wette, onbeperk deur raamwerke.

In die laaste jare van sy lewe het Schuon na Amerika geëmigreer. In sy teorie van universalisme verskyn ook nuwe idees oor rites, wat in Engels "Cult" genoem word. Hierdie woord verskil van die betekenis van die woord “Sekte”. "Sekte" beteken 'n klein groepie wat 'n ander godsdiens as die hoofstroom bely, met bepaalde idees en rites. Sy het haar gedistansieer van die aanhangers van die hoofstroomgodsdiens. Die verteenwoordigers van die "kultus" is 'n klein groepie aanhangers van nie-verspreide godsdienste met fanatiese idees. (Oxford, 2010)

Deur die basis van die "Teologie van onsterflikheid van godsdienste" te interpreteer, kan ons drie aspekte onderskei:

a. Alle monoteïstiese godsdienste is gebaseer op die eenheid van God;

b. Eksterne manifestasie en interne wese van godsdienste;

c. Manifestasie van eenheid en wysheid in alle godsdienste. (Legenhausen 242:2003)

4. DIE GODDELIKE EENHEID EN DIE SKYNLIKE MEERVOUDIGHEID VAN GODSDIENS

Schuon se leer, met sy verdraagsame houding jeens geloofsverskille, dwing nie sy aansprake en argumente op die toegewyde gelowiges in die beginsels van hul eie godsdiens af nie. (Schuon, 1981, p. 8) Aanhangers van sy leer beskou neutraliteit as 'n vorm van verdraagsaamheid en, as hulle regverdig en onverskillig is, aanvaar hulle die verskille in geloof van ander gemeenskappe. Die essensie van

die lering is fundamenteel soortgelyk aan die manifestasies van Soefisme. Nietemin bestaan ​​daar verskille in die uiterlike voorkoms van Islamitiese wet en Soefisme. Daarom hou Schuon en die ondersteuners van sy lering die tese van die bestaan ​​van verskille tussen godsdiens en geloof aan. Die belangrike kenmerk in die verskille spruit voort uit die aard van die manifestasie, met betrekking tot eksterne en interne manifestasie. Al die gelowiges verklaar hulle geloof, deur eksterne faktore, wat nie tot 'n interpretasie van verskynings behoort te lei nie, maar moet verband hou met die wese van die oortuigings van die mistici in die godsdiens. Die eksterne manifestasie van "Islamitiese Wet" is 'n versameling van konsepte, wysheid en dade tot lof van God, wat die wêreldbeskouing en kultuur van die samelewing beïnvloed, en die mistieke manifestasie dra die ware essensie van die godsdiens. Hierdie formulering aangaande eksterne en interne manifestasie lei ongetwyfeld tot gevolgtrekkings van wedersydse teenstrydighede tussen oortuigings en godsdienste, maar om by die idee van eenheid tussen godsdienste uit te kom, is dit nodig om aandag te vestig op die essensie van die basiese oortuigings.

Martin Lings skryf: “Gelowiges in verskillende gelowe is soos mense aan die voet van ’n berg. Deur te klim, bereik hulle die top.” (“Khojat”, boek #7 bl. 42-43, 2002) Diegene wat die top bereik het sonder om daarheen te reis, is die mistici – wyses wat op die grondslag staan ​​van godsdienste waarvoor eenheid reeds bereik is, 'n gevolg van eenheid met God .

Vir Schuon is die afdwing van 'n sekere beperkende siening oor geloof gevaarlik (Schoon p. 4, 1984), daarenteen is vertroue in die waarheid van enige godsdiens nie 'n weg na redding nie. (Schuon p. 121, 1987) Hy glo dat daar net een manier van redding vir die mensdom is; die manifestasie van talle Openbaringe en tradisies is 'n feit. God se wil is die basis van die diversiteit wat tot hulle primêre eenheid lei. Die eksterne manifestasies van godsdienste skep onversoenbaarheid, en die interne oortuigings van leerstellings – verenig. Die doel van Schuon se redenasie is die dimensies van die eksterne en interne manifestasies van godsdiens. Die bron van ware godsdiens, aan die een kant, is die Goddelike manifestasie, en aan die ander kant, die intuïtiewe in die mens, wat ook die middelpunt van alle bestaan ​​is.

Deur Schuon se stellings te interpreteer, deel Nasr oor Schuon se manifeste innerlike angs oor die transendentale aspekte inherent aan sy lering, en andersins gebrek aan geestelike duidelikheid. Hy is ook van mening dat die uiterlike manifestasie van godsdienste die idee van die Goddelike eenheid dra, wat volgens die verskillende godsdienste, aanleg, omgewing en beginsels van hulle aanhangers die individuele werklikheid skep. Die essensie van alle kennis, gebruike, tradisies, kunste en godsdienstige nedersettings is dieselfde manifestasies regdeur die vlakke van die vlak van mensgesentreerde wese. Schuon glo dat daar 'n versteekte juweel in elke godsdiens is. Volgens hom is Islam besig om oor die hele wêreld te versprei as gevolg van die waarde daarvan afkomstig van 'n onbeperkte bron. Hy is oortuig daarvan dat die Islamitiese wet, vanuit die oogpunt van sy wese en waarde, 'n ontsaglike waarde verteenwoordig, wat, gemanifesteer in die sfeer van die algemene mens in die geheel van emosies en ander gevoelens, relatief voorkom. (Schoon 26:1976) God skep en manifesteer die hemelse dimensies en Openbarings deur die verskillende godsdienste. In elke tradisie manifesteer Hy Sy aspekte om Sy oerbetekenis te manifesteer. Daarom is die veelheid van godsdienste die direkte gevolg van die oneindige rykdom van God se bestaan.

Dokter Nasr deel in sy wetenskaplike werke: "Islamitiese wet is 'n model vir die bereiking van harmonie en eenheid in die menslike lewe." (Nasr 131:2003) Om volgens die wette van die Islamitiese wet te lewe, volgens die eksterne en interne beginsels, impliseer dit om die ware morele wese van die lewe te bestaan ​​en te ken. (Nasr 155:2004)

5. VERKLARING VAN DIE WESE VAN EENHEID ONDER GODSDIENS

Aanhangers van patriargale tradisies handhaaf die tese van die bestaan ​​van 'n oorspronklik verborge innerlike eenheid tussen godsdienste. Volgens hulle is veelheid in die sigbare spektrum van syn 'n pronklike uitdrukking van die wêreld en die uiterlike voorkoms van godsdiens. Die opkoms van totale waarheid is die grondslag van eenheid. Dit beteken natuurlik nie om die individuele kenmerke en verskille tussen godsdienste te ignoreer en af ​​te maak nie. Daar kan gesê word: “Daardie Goddelike eenheid – die grondslag van die verskillende godsdienste – kan niks anders wees as die ware wese nie – uniek en onherroeplik. Daar moet ook kennis geneem word van die besondere verskille van elke godsdiens, wat nie afgemaak of verkleineer moet word nie.” (Nasr 23:2007)

Oor die kwessie van die eenheid tussen godsdienste deel Schuon dat die oorspronklike wysheid heiligheid bring, nie pronk nie: eerstens – “Geen reg is bo die Goddelike waarheid nie” (Schuon 8:1991); tweedens veroorsaak die verskille tussen die tradisies twyfel by wankelende gelowiges oor die werklikheid van ewige wysheid. Goddelike waarheid – as oer en onherroeplik – is die enigste moontlikheid wat ontsag en geloof in God veroorsaak.

6. HOOFBESIGTINGS VAN DIE SKEPPERS VAN DIE TEORIE VAN DIE BOTSING VAN BESKAWINGS

6. 1. AANBIEDING VAN DIE Clash of Civilizations-teorie Samuel Huntington – 'n Amerikaanse denker en sosioloog, die skepper van die "Clash of Civilizations"-konsep ('n professor by Harvard Universiteit en direkteur van die Organisasie vir Strategiese Studies in Amerika) in 1992 aangebied die "Clash of Civilizations"-teorie. Sy idee is gewild gemaak in die tydskrif "Foreign Policy". Reaksies en belangstelling vir sy standpunt was gemeng. Sommige toon diep belangstelling, ander is fel teen sy siening, en nog ander is letterlik verstom. Later is die teorie geformuleer in 'n lywige boek onder dieselfde titel "The Clash of Civilizations and the Transformation of World Order." (Abed Al Jabri, Muhammad, History of Islam, Teheran, Institute of Islamic Thought 2018, 71:2006)

Huntington ontwikkel die tesis oor die moontlike toenadering van die Islamitiese beskawing met Confucianisme, wat aanleiding gee tot 'n botsing met die Westerse beskawing. Hy beskou die 21ste eeu as die eeu van die botsing tussen die Westerse beskawing en Islamitiese en Confucianisme, en waarsku die leiers van Europese lande en Amerika om gereed te wees vir die moontlike konflik. Hy gee raad oor die noodsaaklikheid om die toenadering van die Islamitiese beskawing met Confucianisme te voorkom.

Die idee van die teorie lei tot aanbevelings aan die staatsmanne van die Westerse beskawing om hul dominante rol te bewaar en te waarborg. Huntington se teorie as 'n nuwe projek wat wêreldverhoudinge verduidelik ná die ineenstorting van die Sowjetunie in die tydperk van die bipolêre Weste, Ooste, Noorde en Suide bied die leerstelling van drie wêrelde vir bespreking aan. Versprei onverwags vinnig, begroet met groot aandag, maak die leerstelling aanspraak op sy tydige verskyning in toestande waar die wêreld 'n vakuum ervaar wat veroorsaak word deur die gebrek aan 'n gepaste paradigma. (Toffler 9:2007)

Huntington sê: “Die Westerse wêreld in die Koue Oorlog-tydperk het kommunisme as 'n ketterlike vyand erken en dit 'ketterse kommunisme' genoem. Vandag beskou Moslems die Westerse wêreld as hul vyand en noem dit die “ketterse Weste”. In sy wese is die Huntington-leerstelling 'n uittreksel van debatte en belangrike besprekings oor die diskreditering van kommunisme in die politieke kringe van die Weste, sowel as die temas wat die herstel van geloof in Islam verduidelik, wat die veranderinge vooraf bepaal. Samevattend: die teorie bied die idee van die moontlikheid van 'n nuwe koue oorlog, as gevolg van 'n botsing tussen die twee beskawings. (Afsa 68:2000)

Die basis van Huntington se leerstelling is gebaseer op die feit dat met die einde van die koue oorlog – 'n tydperk van ideologiese konflik wat eindig en 'n nuwe era begin, waarvan die hoofbespreking die onderwerp is van 'n botsing tussen beskawings. Op grond van kulturele parameters definieer hy die bestaan ​​van sewe beskawings: Westerse, Confuciaanse, Japannese, Islamitiese, Indiese, Slawies-Ortodokse, Latyns-Amerikaanse en Afrikane. Hy glo in die idee om nasionale identiteite te transformeer, en fokus op die moontlikheid om staatsverhoudinge te heroorweeg met die klem op die verbreding van oortuigings en kulturele tradisies. Die veelheid van faktore wat die verandering vooraf bepaal, sal bydra tot die ineenstorting van politieke grense, en aan die ander kant sal kritieke areas van interaksie tussen beskawings gevorm word. Die episentrum van hierdie uitbrake blyk te wees tussen die Westerse beskawing, aan die een kant, en Confucianisme en Islam, aan die ander kant. (Shojoysand, 2001)

6. 2. DIE KONFLIK TUSSEN BESKAWINGS VOLGENS HUNTINGTON SE SIENING

In sy werke gee Huntington belang aan beide verskeie wêreldbeskawings en wys en interpreteer 'n moontlike konflik tussen twee van die hoofbeskawings – die Islamitiese en die Westerse. Afgesien van die genoemde konflik, gee hy ook aandag aan 'n ander en noem dit 'n "interbeskawingskonflik." Om dit te vermy, steun die skrywer op die idee van die eenwording van die state op grond van gemeenskaplike waardes en oortuigings. Die navorser glo dat die vereniging van hierdie fondament solied is en dat ander beskawings die patroon as betekenisvol sal erken. (Huntington 249:1999)

Huntington het geglo dat die Westerse beskawing besig was om sy glans te verloor. In die boek "The clash of civilizations and the transformation of the world order" bied hy in die vorm van 'n diagram die sonsondergang van die Westerse Christelike beskawing aan vanuit die oogpunt van die politieke situasie en die geestelike toestand van die bevolking. Hy glo dat politieke, ekonomiese en militêre magte, in vergelyking met ander beskawings, besig is om af te neem, wat lei tot probleme van 'n ander aard – lae ekonomiese ontwikkeling, onaktiewe bevolking, werkloosheid, begrotingstekort, lae moraal, vermindering van besparings. As gevolg hiervan is daar in baie Westerse lande, waaronder Amerika, 'n sosiale skeuring, in wie se samelewing misdaad duidelik gemanifesteer word, wat groot probleme veroorsaak. Die balans van beskawings is geleidelik en fundamenteel aan die verander, en in die komende jare sal die invloed van die Weste afneem. Vir 400 jaar is die aansien van die weste onbetwis, maar met die afname van sy invloed kan die duur daarvan nog honderd jaar wees. (Huntington 184:2003)

Huntington glo dat die Islamitiese beskawing in die afgelope honderd jaar ontwikkel het, danksy die groeiende bevolking, die ekonomiese ontwikkeling van Islamitiese lande, politieke invloed, die opkoms van Islamitiese fundamentalisme, die Islamitiese rewolusie, die aktiwiteite van Midde-Oosterse lande ..., wat 'n gevaar skep vir ander beskawings, wat ook 'n besinning oor die Westerse beskawing gee. As gevolg hiervan het die Westerse beskawing geleidelik sy oorheersing verloor, en Islam het groter invloed gekry. Die herverdeling van invloed moet deur die derde wêreld beskou word as: wegbeweeg van die wêreldorde met die gevolglike ekonomiese verliese of die navolging van die Westerse wyse van invloed wat vir baie eeue bestaan. Om 'n balans in die wêreldbeskawingsontwikkeling te laat plaasvind, is dit nodig dat die Westerse beskawing die gang van sy optrede herbesin en verander, wat in die manier van begeerte om sy leidende rol te behou – tot bloedvergieting lei. (Huntington 251:2003)

Volgens Huntington het die wêreldbeskawing in 'n rigting beweeg onder die invloed van die politiek van oorheersing, as gevolg waarvan daar in die laaste jare van die nuwe eeu voortdurende botsings en konflikte waargeneem is. Die verskil tussen beskawings lei tot 'n verandering in bewustheid, wat weer die invloed van godsdienstige oortuigings verhoog, wat 'n manier is om die bestaande leemte te vul. Die redes vir die ontwaking van die beskawing is die dubbelsinnige gedrag van die Weste, die eienaardighede van ekonomiese verskille en die kulturele identiteit van mense. Die verbreekte bande tussen beskawings is vandag vervang deur die politieke en ideologiese grense van die Koue Oorlog-era. Hierdie verhoudings is 'n voorvereiste vir die ontwikkeling van krisisse en bloedvergieting.

Huntington, wat sy hipotese oor die botsing met die Islamitiese beskawing aanbied, glo dat die huidige tyd 'n tyd van beskawingsveranderinge is. Met verwysing na die verbrokkeling van die Weste en Ortodoksie, die ontwikkeling van Islamitiese, Oos-Asiatiese, Afrika- en Indiese beskawings, gee hy rede om gevolgtrekkings te maak oor die voorkoms van 'n moontlike botsing tussen beskawings. Die skrywer glo dat die botsing op 'n globale skaal plaasvind danksy die verskille in die menslike ras. Hy glo dat die verhouding tussen verskillende groepe beskawings onvriendelik en selfs vyandig is, en daar is geen hoop op verandering nie. Die skrywer het 'n besondere opinie oor die vraag na die verhouding tussen Islam en Westerse Christendom, wat met hul wisselvallige interaksie, gebaseer op die verwerping van verskille, tot belediging lei. Dit kan lei tot konflik en konflik. Huntington glo dat die botsing in die toekoms sal wees tussen die weste en Confucianisme verenig met Islam as een van die grootste en belangrikste faktore wat die nuwe wêreld vorm. (Mansoor, 45:2001)

7. AFSLUITING

Hierdie artikel ondersoek die teorie van die eenheid van godsdienste, volgens Schuon se sienings, en Huntington se teorie van die botsing van beskawings. Die volgende bevindinge kan gemaak word: Schuon glo dat alle godsdienste uit 'n enkele bron ontstaan, soos 'n pêrel, waarvan die kern die grondslag en die uiterlike van 'n ander eienskap is. So is die eksterne manifestasie van godsdienste, met 'n duidelike delikate en individuele benadering, wat hul verskille aandui. Aanhangers van Schuon se teorie bely die waarheid van 'n enkele God wat alle godsdienste verenig. Een van hulle is die filosoof-navorser Dr. Nasr. Hy is van mening dat die nalatenskap van wetenskap wat aan die Islamitiese beskawing behoort, wat ook kennis van ander beskawings bevat, hul ontstaan ​​as die hoofinhoudsbron soek. Die beginsels van die fondamente van die Islamitiese beskawing is universeel en ewig, wat nie tot 'n bepaalde tyd behoort nie. Hulle kan gevind word in die ryk van Moslemgeskiedenis, wetenskap en kultuur, en in die sienings van Islamitiese filosowe en denkers. En, gebaseer op die universele beginsel wat daarin gekodeer is, word hulle 'n tradisie. (Alami 166:2008)

Volgens die sienings van Schuon en die tradisionaliste kan die Islamitiese beskawing slegs sy hoogtepunt bereik wanneer dit die waarheid van Islam in alle sfere van die menslike lewe manifesteer. Om die Islamitiese beskawing te laat ontwikkel, is dit nodig dat twee omstandighede voorkom:

1. Voer kritiese ontleding uit vir vernuwing en hervorming;

2. Om 'n Islamitiese renaissance te bewerkstellig in die sfeer van denke (herlewing van tradisies). (Nasr 275:2006)

Daar moet kennis geneem word dat mislukking bereik word sonder om sekere aksies uit te voer; dit is nodig om die samelewing te transformeer op grond van die tradisies van die verlede met die verwagting om die harmonieuse rol van tradisies te bewaar. (Legenhausen 263:2003)

Schuon se teorie is in baie gevalle van 'n omsigtigheid van aard, wat die Westerse wêreld attent maak op die onvermydelike krisisse en spanning wat sal volg. Hierdie siening gaan ook met baie onsekerheid gepaard. Die doel van alle godsdienste is om te argumenteer deur te wys op universele waarheid ten spyte van die baie verskille wat bestaan. Dit is om hierdie rede dat Schuon se teorie met onsekerheid gepaard gaan. Die belangrikheid van godsdiens uit die oogpunt van aanhangers van tradisie is die grondslag, die basis van aanbidding en diens. Die postulate en wese van monoteïstiese godsdienste, sowel as die aanhangers van tradisies, kan 'n basis wees om ekstremistiese idees te oorkom. Die werklikheid toon nie-aanvaarding van verskille in antagonistiese leringe, sowel as nie-versoening met die waarheid van godsdienste. (Mohammadi 336:1995)

Die aanhangers van die tradisies aanvaar die voorlopige hipotese op grond waarvan hulle die teorie van Goddelike eenheid skep. Die hipotese verenig die kennis van die manifestasie van Goddelike eenheid, en wys die weg na eenwording deur universele waarheid.

Alle idees verdien aandag as gevolg van die waarheid wat daarin vervat is. Die aanvaarding van die idee van veelheid van godsdienste is modernisties en is in stryd met bogenoemde hipotese. Die idee van veelheid is onversoenbaar, aangesien dit 'n hindernis vir Islamitiese onderrig is, as gevolg van die manifestasie van die kulturele diversiteit wat alle mense dien. Solank dit die oorsaak is van verskille tussen godsdienste (Islam en ander tradisies), sal dit kulturele omwenteling veroorsaak. (Legenhausen 246:2003) Die dubbelsinnigheid in hierdie hipotese spruit uit die eksterne en interne manifestasie van godsdienste. Elke godsdiens in sy kwaliteit verteenwoordig 'n geheel – “ondeelbaar”, waarvan die dele onafskeidbaar van mekaar is, en die aanbieding van individuele bestanddele sou verkeerd wees. Volgens Schuon is die verdeling van eksterne en interne manifestasie bepaal deur die ontwikkeling van Islam. Die gewildheid en invloed daarvan is te danke aan die enorme waarde van die Islamitiese wet, terwyl die hipotese as geheel ernstige struikelblokke inhou. Aan die ander kant beteken die ooreenkoms van godsdienste met Islam, vanuit die oogpunt van hul wese, geensins die einde van Islam nie. Kom ons noem die groot denkers – teoretici van die skool van tradisies, soos Guénon en Schuon, wat hul godsdienste verlaat het, Islam aanvaar het en selfs – hul name verander het.

In die teorie van die botsing van beskawings, lys Huntington verskeie getuienisargumente. Hy is oortuig van die bestaan ​​van verskille tussen beskawings, nie net as 'n werklike komponent nie, maar ook as 'n algemene basis, insluitend geskiedenis, taal, kultuur, tradisies en veral godsdiens. Almal van hulle verskil van mekaar as gevolg van die verskillende ontvanklikheid en kennis van bestaan, sowel as die verhouding tussen God en mens, individu en groep, burger en staat, ouers en kinders, man en vrou... Hierdie verskille het diep wortels en is meer fundamenteel as ideologiese en politieke ordes.

Natuurlik gee die verskille tussen beskawings wat deur oorloë en harde langdurige konflikte veroorsaak is, wat ooglopende bestaande verskille geword het, aanleiding tot die mening dat daar 'n botsing is. Aan die ander kant is die haastige wêreldveranderinge en ontwikkeling van internasionale betrekkinge die oorsaak van beskawingswaaksaamheid en kennis van die bestaan ​​van verskille tussen beskawings. Verhoogde inter-beskawingsverhoudings veroorsaak die ontwikkeling van verskynsels soos immigrasie, ekonomiese bande en materiële beleggings. Die gevolgtrekking kan gemaak word dat Huntington se teorie verwys na 'n interaksie tussen kultuur en sosiale aksie eerder as mistieke sienings.

Die navorsingsmetode verwys na Schuon se sienings en beklemtoon die Goddelike eenheid van godsdienste wat op grond van hul innerlike wese gevorm is, ernstig. Tot nou toe het die genoemde tesis nie wêreldwye erkenning gekry nie weens politieke en militêre onrus in verskeie dele van die planeet, wat dit onmoontlik maak om binnekort te implementeer.

In die wêreld van idees lei Schuon se religieuse herkenbaarheid en sienings tot die tesis van Goddelike eenheid, terwyl ’n mens in die wêreld van handeling dubbelsinnighede ontdek en die onmoontlikheid om sy leer te verwesenlik. In werklikheid skets hy 'n idealistiese prentjie van eendersdenking onder mense. Huntington bied in sy teorie, gebaseer op ekonomiese, sosiale en kulturele verskynsels, 'n realistiese siening van die werklikheid op die gebied van beskawingsgevalle. Die basis van sy oordele word gevorm deur historiese praktyk en menslike analise. Schuon se godsdienstige sienings het die hoofidealistiese konsep van internasionale eenheid geword.

Huntington se teorie, gebaseer op ekonomiese, sosiale en kulturele verskynsels, word as belangrik en fundamenteel beskou, wat een van die vele oorsake van werklike beskawingsbotsings aanbied.

Die rigting van modernisering, sowel as ekonomiese en sosiale veranderinge, skep toestande vir die skeiding van bestaande identiteite en 'n verandering in hul ligging. 'n Toestand van bifurkasie word in die Westerse wêreld ontdek. Aan die een kant is die Weste op die hoogtepunt van sy mag, en aan die ander kant is daar 'n afname in invloed wat veroorsaak word deur weerstand teen sy hegemonie, met kulture wat verskil van die Weste wat geleidelik terugkeer na hul eie identiteite.

Hierdie interessante verskynsel vergroot sy invloed, ontmoet die sterk kragtige weerstand van die weste teen ander nie-westerse moondhede, wat voortdurend groei met hul gesag en vertroue.

Ander kenmerke is die verdieping van interkulturele verskille in vergelyking met ekonomiese en politieke verskille. Dit is 'n voorvereiste vir moeiliker probleemoplossing en interbeskaafde versoening.

In die ontmoeting van beskawings word 'n basiese saak oor die begeerte na identiteitsoorheersing gemanifesteer. Dit is nie 'n omstandigheid wat maklik gemodelleer kan word as gevolg van verskille in nasionale fenomenologie nie. Dit is baie moeiliker om half-Christen of half-Moslem te wees, as gevolg van die feit dat godsdiens 'n kragtiger krag as nasionale identiteit is, wat elke persoon van mekaar onderskei.

LETTERKUNDE

In Persies:

1. Avoni, Golamreza Hard Javidan. EWIGE WYSHEID. vir navorsing en Geesteswetenskaplike Ontwikkeling, 2003.

2. Alamy, Seyed Alireza. VIND PAAIE NA BESKAWING EN ISLAMITIESE BESKAWING VANUIT SEYED HOSSAIN NASR SE STANDPUNT. // Geskiedenis

en Islamitiese beskawing, III, no. 6, herfs en winter 2007.

3. Amoli, Abdullah Javadi. ISLAMIESE REG IN DIE SPIEEL VAN KENNIS. 2.

ed. Com: Dr vir publ. "Raja", 1994.

4. Afsa, Mohammad Jafar. TEORIE VAN DIE BOTSING VAN BESKAWINGS. // Kusar (vgl.

Kultuur), Augustus 2000, no. 41.

5. Legenhausen, Mohammed. HOEKOM IS EK NIE 'N TRADISIONALIS NIE? KRITIEK OP

DIE OPINIES EN GEDAGTES VAN DIE TRADISIONALISTE / trans. Mansour Nasiri, Khrodname Hamshahri, 2007.

6. Mansoor, Ayub. DIE BOTSING VAN BESKAWINGS, HERKOONSTRUKSIE VAN DIE NUWE

WERELDORDE / trans. Saleh Wasseli. Assoc. vir politieke. wetenskappe: Shiraz Univ., 2001, I, nr. 3.

7. Mohammadi, Majid. LEER KEN MODERNE GODSDIENS. Teheran: Kattre, 1995.

8. Nasr, Seyed Hossein. ISLAM EN DIE MOEILIKHEDE VAN DIE MODERNE MENS / trans.

Enshola Rahmati. 2. uitg. Teheran: Navorsingskantoor. en publ. "Suhravardi", winter 2006.

9. Nasr, Seyed Hossein. DIE BEHOEFTE AAN HEILIGE WETENSKAP / trans. Hassan Miandari. 2. uitg. Teheran: Kom, 2003.

10. Nasr, Seyed Hossein. GODSDIENS EN DIE ORDE VAN DIE NATUUR / trans. Enshola Rahmati. Teheran, 2007.

11. Sadri, Ahmad. HUNTINGTON SE DROOMOMKEER. Teheran: Serir, 2000.

12. Toffler, Alvin en Toffler, Heidi. OORLOG EN ANTI-OORLOG / trans. Mehdi Besharat. Teheran, 1995.

13. Toffler, Alvin en Toffler, Heidi. DIE NUWE BESKAFING / trans. Mohammad Reza Jafari. Teheran: Simorgh, 1997.

14. Huntington, Samuel. DIE ISLAMISE WÊRELD VAN DIE WESTE, BESKAWING

KONFLIK EN HERKONSSTRUKSIE VAN DIE WÊRELDORDE / trans. Raffia. Teheran: Inst. vir 'n kultus. navorsing, 1999.

15. Huntington, Samuel. TEORIE VAN DIE BOTSING VAN BESKAWINGS / trans. Mojtaba Amiri Wahid. Teheran: Min. oor eksterne werke en red. PhD, 2003.

16. Chittick, William. INLEIDING TOT SOEFISME EN ISLAMIESE MISTISME / trans. Jalil

Parvin. Teheran: Ek het Khomeini op die spoor. inst. en Islamitiese rewolusie.

17. Shahrudi, Morteza Hosseini. DEFINISIE EN OORSPRONG VAN GODSDIENS. 1.

ed. Mashad: Aftab Danesh, 2004.

18. Shojoyzand, Alireza. TEORIE VAN DIE BOTSING VAN BESKAWINGS. // Besinning van denke, 2001, no. 16.

19. Schuon, Fritjof, Sheikh Isa Nur ad-Din Ahmad. DIE PEARL VAN KOSBARE ISLAM, trans. Mino Khojad. Teheran: Navorsingskantoor. en publ. "Sorvard", 2002.

In Engels:

20.OXFORD GEVORDERDE LEERDERWOORDEBOEK. 8ste uitg. 2010.

21.Schuon, Frithjof. ESOTERISME AS BEGINSEL EN AS MANIER / Transl. William Stoddart. Londen: Perennial Books, 1981.

22.Schuon, Frithjof. ISLAM EN DIE MEERJAARLIKE FILOSOFIE. Al Tajir Trust, 1976.

23.Schuon, Frithjof. LOGICA EN TRANSENSENSIE / Transl. Peter N. Townsend. Londen: Perennial Books, 1984.

24.Schuon, Frithjof. WORTELS VAN DIE MENSLIKE TOESTAND. Bloomington, Ind: World Wisdom Books, 1991.

25.Schuon, Frithjof. GEESTELIKE PERSPEKTIEWE EN MENSLIKE FEITE / Transl. PN Townsend. Londen: Perennial Books, 1987.

26.Schuon, Frithjof. TRANSCENDENTE EENHEID VAN GODSDIENS. Wheaton, IL: Theosophical Publishing House, 1984.

Illustrasie: Fig. 'n Horisontale-vertikale grafiek wat die struktuur van godsdienste voorstel, volgens die twee beginsels (vgl. Zulkarnaen. The Substance of Fritjohf Schuon's Thinking about the Point of Religions. – In: IOSR Journal of Humanities and Social Science (IOSR- JHSS) Volume 22, Issue 6, Ver. 6 (Junie. 2017), e-ISSN: 2279-0837, DOI: 10.9790/0837-2206068792, p. 90 (bl. 87-92).

Notas:

Skrywers: Dr. Masood Ahmadi Afzadi, Ass.Prof. Vergelykende godsdienste en mistiek, Islamitiese Azad-universiteit, Noord-Teheran-tak, Teheran, Iran, [email protected]; &Dr. Razie Moafi, wetenskaplike assistent. Islamitiese Azad Universiteit, Teheran Oos-tak. Teheran. Iran

Eerste publikasie in Bulgaars: Ahmadi Afzadi, Masood; Moafi, Razie. Godsdiens is in vandag se wêreld – wedersydse begrip of konflik (Na aanleiding van die sienings van Fritjof Schuon en Samuel Huntington, oor die wedersydse begrip of botsing tussen godsdienste). – In: Vezni, uitgawe 9, Sofia, 2023, pp. 99-113 {vertaal uit Persies in Bulgaars deur Dr. Hajar Fiuzi; wetenskaplike redakteur van die Bulgaarse uitgawe: Prof. Dr. Alexandra Kumanova}.

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -kol_img
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -