13.1 C
Brussel
Saterdag, Mei 18, 2024
MenseregteEerste Persoon: 'Ek kom nie meer voor nie' – Stemme van die...

Eerste Persoon: 'Ek kom nie meer neer op enigiets nie' – Stemme van die ontheemdes in Haïti

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Verenigde Nasies Nuus
Verenigde Nasies Nuushttps://www.un.org
Verenigde Nasies Nuus - Verhale geskep deur die Nuusdienste van die Verenigde Nasies.

Hy en ander het met Eline Joseph gepraat, wat vir die Internasionale Organisasie vir Migrasie werk (IOM) in Port-au-Prince met ’n span wat psigososiale ondersteuning bied aan mense wat weens die geweld en onsekerheid uit hul huise gevlug het.

Sy het gepraat VN-nuus oor haar werkslewe en die ondersteuning van haar gesin.

“Ek moet sê dit het moeiliker geword om my werk te doen, want ek kan nie vrylik rondbeweeg en sorg verskaf aan ontheemdes nie, veral diegene wat in rooi sones geleë is, wat te gevaarlik is om te besoek.

Die daaglikse lewe gaan voort op die strate van Port au Prince, ten spyte van die onsekerheid.

Die onsekerheid in Haïti is ongekend – uiterste geweld, aanvalle deur gewapende bendes, ontvoerings. Niemand is veilig nie. Almal loop die risiko om 'n slagoffer te word. Die situasie kan van minuut tot minuut verander, so ons moet te alle tye waaksaam bly.

Verlies van identiteit

Ek het onlangs 'n gemeenskap van boere ontmoet wat weens bendebedrywighede gedwing is om hul baie vrugbare grond op die heuwels buite Petionville ['n woonbuurt in die suidooste van Port-au-Prince] te verlaat waar hulle groente verbou het.

Een van die leiers het my vertel hoe hulle hul lewenswyse verloor het, hoe hulle nie meer die vars berglug kon inasem en van die vrugte van hul arbeid kon leef nie. Hulle woon nou in 'n perseel vir ontheemdes met mense wat hulle nie ken nie, met min toegang tot water en behoorlike sanitasie en dieselfde kos elke dag.

Hy het vir my gesê dat hy nie die persoon is wat hy eens was nie, dat hy sy identiteit verloor het, wat hy gesê het was al wat hy in die wêreld besit het. Hy het gesê hy kom nie meer neer op enigiets nie.

Ek het 'n paar desperate stories gehoor van mans wat gedwing is om die verkragting van hul vrouens en dogters te aanskou, van wie sommige met MIV besmet was. Hierdie mans kon niks doen om hul gesinne te beskerm nie, en baie voel verantwoordelik vir wat gebeur het. Een man het gesê dat hy waardeloos voel en selfmoordgedagtes het.

Werkers van 'n plaaslike VN-NRO-vennoot, UCCEDH, beoordeel die behoeftes van ontheemdes in die middestad van Port-au-Prince.

Werkers van 'n plaaslike VN-NRO-vennoot, UCCEDH, beoordeel die behoeftes van ontheemdes in die middestad van Port-au-Prince.

Ek het geluister na kinders wat wag dat hul vaders huis toe kom, bang dat hulle dalk doodgeskiet is.

Sielkundige ondersteuning

Werk aan die IOM span, verskaf ons die sielkundige noodhulp vir mense in nood, insluitend een-tot-een en groepsessies. Ons maak ook seker dat hulle op 'n veilige plek is.

Ons bied ontspanningsessies en ontspanningsaktiwiteite aan om mense te help ontspan. Ons benadering is mensgesentreerd. Ons neem hul ervaring in ag en stel elemente van Haïtiaanse kultuur bekend, insluitend spreekwoorde en danse.

Ek het ook berading vir ouer mense georganiseer. Een vrou het na 'n sessie na my toe gekom om my te bedank en gesê dit is die eerste keer dat sy die geleentheid gekry het om die pyn en lyding wat sy ervaar, in woorde te beskryf.

Gesinslewe

Ek moet ook aan my eie familie dink. Ek word gedwing om my kinders binne die vier mure van my huis groot te maak. Ek kan hulle nie eers uitneem vir 'n wandeling nie, net om vars lug in te asem.

Wanneer ek die huis moet verlaat vir inkopies of werk, kyk my vyfjarige dogter my in die oë en laat my belowe dat ek veilig en gesond sal terugkeer huis toe. Dit maak my baie hartseer.

My 10-jarige seun het eendag vir my gesê dat as die president, wat in sy huis vermoor is, nie veilig is nie, dan is niemand dit nie. En as hy dit sê en vir my vertel dat hy gehoor het dat die lyke van vermoorde mense op straat gelos word, het ek nie regtig 'n antwoord vir hom nie.

By die huis probeer ons 'n normale lewe hê. My kinders oefen hul musiekinstrumente. Soms hou ons piekniek op die stoep of hou 'n fliek- of karaoke-aand.

Met my hele hart droom ek dat Haïti weer 'n veilige en stabiele land sal wees. Ek droom dat ontheemdes na hul huise kan terugkeer. Ek droom dat boere na hul lande kan terugkeer.”

bron skakel

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -kol_img
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -