11 C
Brussel
Saterdag Junie 15, 2024
Redakteur se keuseItalië se nasionale uitsaaier plaas diskriminasie teen nie-nasionale universiteitsonderwyspersoneel, Lettori, in...

Italië se nasionale uitsaaier plaas diskriminasie teen nie-nasionale universiteitsonderwyspersoneel, Lettori, in die kollig

VRYWARING: Inligting en menings wat in die artikels weergegee word, is dié van diegene wat dit vermeld en dit is hul eie verantwoordelikheid. Publikasie in The European Times beteken nie outomaties onderskrywing van die siening nie, maar die reg om dit uit te druk.

VRYWARINGVERTALINGS: Alle artikels op hierdie webwerf word in Engels gepubliseer. Die vertaalde weergawes word gedoen deur 'n outomatiese proses bekend as neurale vertalings. As jy twyfel, verwys altyd na die oorspronklike artikel. Dankie vir die begrip.

Henry Rodgers
Henry Rodgers
Henry Rodgers doseer Engels aan die "La Sapienza" Universiteit, Rome en het wyd gepubliseer oor die diskriminasiekwessie.

Verlede naweek het Rai 3, ’n televisiekanaal van Italië se nasionale uitsaaidiens, ’n program uitgesaai oor Italië se versuim om sy verpligtinge as lid van die Europese Unie na te kom. Hoe 'n lidstaat aan hierdie verpligtinge voldoen, word gemeet aan die aantal oortredingsverrigtinge wat deur die Europese Kommissie teen hom geneem is vir vermeende verdragsbreuke. Algemeen beskou as een van die mees pro-Europese state, vergelykende statistieke van oortredingsverrigtinge wat deur die Kommissie teen lidlande mettertyd geneem is, toon dat Italië 'n merkbare swak rekord het in die nakoming van EU-wetgewing.

Dit is nie verbasend dat die diskriminasie teen "Lettori", die nie-nasionale onderwyspersoneel aan Italiaanse universiteite, aangespreek is in die 3 gepraat program. Die diskriminasie verteenwoordig die langste skending van die pariteit van behandelingsbepaling van die Verdrag in die geskiedenis van die EU. Verder is dit nuuswaardig omdat die Kommissie verlede Julie die besluit geneem het om nog 'n oortredingsaak teen Italië na die Hof van Justisie van die Europese Unie (HJEU) te verwys. 'n Reeks artikels in The European Times volg die regsgeskiedenis van die Lettori en hul veldtog teen die diskriminasie wat hulle gely het van die eerste van die Allué beslissings in 1989 tot die besluit van die College om die jongste oortredingsverrigtinge teen Italië in Julie verlede jaar na die HvJEU te verwys.

John Gilbert is nasionale Lettori-koördineerder vir FLC CGII, Italië se grootste vakbond. Onderhoude gevoer deur Rai 3 by die Universiteit van Florence, waar hy onderrig gee, het hy kortliks die agtergrond van die diskriminasiesaak wat ondersoek word, uiteengesit. In die lyn van litigasie wat lei vanaf die Allué-uitspraak van 1989 tot die hangende skendingsaak teen Italië, het die Lettori 4 sake voor die CJEU gewen oor die kwessie van gelykheid van behandeling met hul Italiaanse kollegas. Hierdie statistiek het waarskynlik die Rai-gehoor geskok, gegewe die algemene persepsie dat vonnisse van die CJEU finaal en definitief is. Die duur van die litigasie het beteken dat baie Lettori afgetree het sonder dat hulle ooit gewerk het onder die nie-diskriminerende voorwaardes waarop die gelykheid van behandelingsbepaling van die Verdrag hulle geregtig maak. Verder is die diskriminasie ook in effek 'n geslagsgebaseerde diskriminasie: 80% van die 1,500 XNUMX Lettori wat voor aftrede onderrig gee aan die Italiaanse universiteite is vroue, het mnr. Gilbert uitgewys.

Dat FLC CGIL, die grootste vakbond in die land, 'n beroep op die Europese Kommissie sal doen om Italië te vervolg vir sy diskriminerende behandeling van die nie-nasionale Lettori, was natuurlik 'n oortuigende punt vir 'n gehoor van Italiaanse kykers. Mnr. Gilbert het verwys na die sewe onlangse vertoë aan Kommissaris vir Werk en Maatskaplike Regte, Nicolas Schmit, ten gunste van die Lettori. Benewens hierdie voorstellings, en saam met Asso.CEL.L, 'n amptelike klaer in die Kommissie se oortredingsverrigtinge teen Italië, het FLC CGIL 'n nasionale Sensus van Lettori, wat tot die kommissie se bevrediging die voorkoms van diskriminasie teen Lettori in die Italiaanse universiteite gedokumenteer het en invloedryk was in die opening van die huidige oortredingsverrigtinge.

Die dekking van die Lettori-saak deur RAI, die amptelike nasionale uitsaaier, sit die onlangse belangstelling in die Lettori-saak deur die Italiaanse media voort. Die eendag FLC CGIL staking van Junie 2023 op kampusse regoor Italië is goed gedek in simpatieke plaaslike Italiaanse media, met televisiedekking van die betogings in Florence. Padova en Sassari. Die nasionale uitsaaier was veral simpatiek met die Lettori-saak en beklemtoon hul hoë kwalifikasies en die fundamentele onderwysrol wat die Lettori in die Italiaanse universiteite speel. As 'n ondersoekende program vir aktuele sake sal die gevolgtrekkings wat gemaak word, gewig dra by die openbare mening. Rai 3 was veral skerp dat 'n diskriminasie wat uiteindelik kan lei tot die oplegging van swaar boetes aan Italië, toegelaat moes word om vir dekades voort te gaan in weerwil van die HvJEU-vonnisse.

Daar is nog geen datum vasgestel vir die verhoor in die Kommissie se saak teen Italië, gelys in die CJEU-register as Saak C-519/23. Behalwe vir die ooglopende belangstelling in Italië, word die saak noukeurig deur Europa gevolg, veral deur geleerdes van die EU-reg. Dit is omdat die geskiedenis van die saak en die kwessies op die spel gaan na die kern van die doeltreffendheid van die oortredingsverrigtinge as 'n manier om EU-wetgewing af te dwing. Vir 'n beter begrip van hierdie ongetwyfeld komplekse kwessies en hul belangrike implikasies vir die regspleging van die EU, is dit insiggewend om die 2006-afdwingingsuitspraak van die HJEU in Saak C-119/04. Dit was vir die nie-implementering van hierdie beslissing dat die Kommissie die oortredingsaak geneem het wat nou voor die Hof hangende is.

In Saak C-119/04 het die Kommissie die oplegging van daaglikse boetes van €309.750 op Italië vir sy voortdurende diskriminasie teen Lettori. Italië het in Maart 2004 'n wet op die laaste oomblik ingestel, waarvan die bepalings die HvJEU die diskriminasie kon regstel. In die afwesigheid van bewyse in die verklarings of hierdie wet behoorlik toegepas is, het die Hof geweier om Italië te beboet. Dat die Kommissie opvolg-oortredingsverrigtinge geopen het, toon duidelik dat hy van mening is dat die bepalings van die Wet van Maart 2004 nooit later korrek geïmplementeer is nie.  

Die Lettori-saak gee dan aanleiding tot 'n aantal belangrike oorwegings met betrekking tot die uitvoering van skendingverrigtinge: 

 1. Die Verdragsbepalings vir skendingverrigtinge: Die Verdrag van Rome het die Kommissie gemagtig om oortredingsprosedures teen lidlande te neem vir vermeende skending van Verdragsverpligtinge. Later het 'n bepaling van die Verdrag van Maastricht die Kommissie verder bemagtig om afdwingingsprosedures te neem vir die nie-implementering van oortredingsbeslissings en het die CJEU die mag gegee om boetes op te lê vir nie-nakoming. Dit is duidelik dat toe die afdwingingsverrigtinge ingestel is om sluiting te bring. Die Lettori-saak wys hulle het versuim om dit te doen.

2. bewyse: In Saak C-119/04 het die regters nadruklik opgemerk dat daar geen bewyse van die Lettori in die Kommissie se verklarings was om Italië se aansprake teë te werk dat die Maart 2004-wet korrek geïmplementeer is nie. Indien hierdie getuienis aan die Hof beskikbaar gestel was, sou die saak uiteraard 'n heel ander uitkoms gehad het. Voorsorgmaatreëls is nodig om te verseker dat klaers, namens wie die Kommissie oortredingsprosedures neem, die afleggingsbewyse van lidlande kan nagaan en daarop reageer.

 3.Die vertroulikheidsvereiste. Alhoewel oortredingsverrigtinge namens klaers geneem word, is die klaers nie tegnies party by die verrigtinge nie, en uitruilings tussen die Kommissie en die lidstaat bly vertroulik. In billikheid teenoor die Kommissie het dit oorgenoeg dokumentasie van die Lettori-klaers ingesamel in die loop van die huidige verrigtinge. Onder huidige reëlings bly klaers egter in die duister oor 'n lidstaat se reaksie op hul voorleggings. By "La Sapienza" Universiteit van Rome, byvoorbeeld, is die Kommissie ingelig dat 'n kontrak wat as diskriminerend beskou word in 'n 2001-uitspraak van die HvJEU bly vandag van krag. Lettori, wat dekades lank in diens is, kan dieselfde salaris ontvang as kollegas wat jare ná die Allué-uitsprake gehuur is, in weerwil van dieselfde 2001-uitspraak. Toegang tot 'n lidstaat se teenargumente in situasies soos hierdie sal vir klaers leersaam en nuttig wees.

 4.Retrospektiewe lidstaatwetgewing om CJEU-uitsprake te interpreteer

Na aanleiding van die uitspraak in Saak C-119/04 en die Hof se aanvaarding dat die bepalings van die Italiaanse wet van Maart 2004 die diskriminasie kon regstel, het plaaslike Italiaanse howe gereeld aan Lettori-eisers ononderbroke skikkings toegeken vir rekonstruksies van loopbaan vanaf die datum van eerste diens. Maar in Desember 2010 het Italië die Gelmini-wet ingestel, 'n wet wat voorgegee het om 'n outentieke interpretasie van die Maart 2004-wet te verskaf, en by implikasie die gepaardgaande uitspraak van die HJEU.

Gelmini beperk die volle rekonstruksie van loopbaan as gevolg van Lettori tot die jaar 1995 - 'n limiet wat nêrens in die CJEU-beslissing of in die Maart 2004-wet voorgeskryf word nie. In stryd met uitsprake van die plaaslike Italiaanse regbank, is dit ook in stryd met onlangse besluite van sommige Italiaanse universiteite, soos Milaan en Tor Vergata, wat hul Lettori ononderbroke rekonstruksies van loopbaan toegeken het.   

Die punt wat hier ter sprake is, is voor die hand liggend en hoef nie te veel te werk te gaan nie. Dat ’n lidstaat toegelaat kan word om wetgewing waaroor die HvJEU reeds beslis het, terugwerkend te interpreteer, en tot sy eie voordeel, sou ’n presedent skep met baie ernstige implikasies vir die oppergesag van die reg in die EU.

Kurt Rollin is Asso.CEL.L-verteenwoordiger vir afgetrede Lettori. In kommentaar op die Rai 3-program en die hangende CJEU-saak teen Italië, het mnr. Rollin gesê:

“Die onversetlikheid van die Italiaanse staat het die Lettori vir meer as vier dekades in 'n wettige moeras getrek. Ten spyte van die gebruik van al die beskikbare middele vir regstelling, het Italië, met oënskynlike straffeloosheid, ons Verdragsreg op gelykheid van behandeling weerhou. Dit is bemoedigend dat RAI, Italië se nasionale uitsaaier, en FLC CGIL, Italië se grootste vakbond, so duidelik ten gunste van die nie-nasionale Lettori uitgekom het. Hopelik sal die hangende oortredingsaak voor die HvJEU 'n agterstallige geregtigheid vir ons kategorie lewer.”

- Advertensie -

Meer van die skrywer

- EKSKLUSIEWE INHOUD -kol_img
- Advertensie -
- Advertensie -
- Advertensie -kol_img
- Advertensie -

Moet lees

Jongste artikels

- Advertensie -