0.7 C
Bruxelles
Torsdag, November 30, 2023
MenneskerettighederTürk sprænger 'undertrykkelses- og splittelsespolitik', understreger frihed og udviklingsforbindelse

Türk sprænger 'undertrykkelses- og splittelsespolitik', understreger frihed og udviklingsforbindelse

FN nyheder
FN nyhederhttps://www.un.org
United Nations News - Historier skabt af FN's nyhedstjenester.

I sin tale til åbningen af ​​Rådets 54. samling fordømte hr. Türk på det kraftigste den "gamle, afstumpede, brutale undertrykkelsespolitik", som eksemplificeret ved en stigning i militærkup og nedbrydning af dissens - "kort sagt knytnæven". 

Efter militære magtovertagelser i Niger og Gabon insisterede han på, at de "forfatningsstridige ændringer i regeringen", som dem, der for nylig blev set i Sahel, "ikke er løsningen". 

"Vi har i stedet brug for en presserende vending til civil regeringsførelse og åbne rum, hvor folk kan deltage, påvirke, ledsage og kritisere regeringens handlinger - eller mangel på handling," sagde han. 

Indbyrdes forbundne rettigheder og udviklingsudfordringer

Mr. Türk sagde, at de udfordringer, som landene i Sahel står over for, som efterlader deres befolkninger "kæmper for daglig overlevelse", er indbyrdes forbundne.

De ødelæggende virkninger af klimaændringer, mangel på investeringer i væsentlige tjenester og svag regeringsførelse "er de kilder, som voldelig ekstremisme trækker fra", advarede han. 

Han slog også alarm over masseproducerede "løgne og desinformation" hjulpet af nye teknologier og understregede, at "folk overalt ønsker - og har ret til ... objektiv information, ikke propaganda."

'Efterlad ingen'

FN-rettighedschefen understregede, at det i løbet af hans årelange tjeneste i FN var blevet klart for ham, at udviklingsspørgsmål "underligger næsten enhver udfordring, vi står over for". 

"Efterlader ingen er ikke et tomt slogan. Det er en menneskerettighedshandlingsplan, der rækker ud over hele spektret af menneskerettigheder”, sagde han.

Han beklagede det faktum, at verden "forrådte [sin] løfte" om at stoppe sult og fattigdom inden 2030. 

'Kollektiv menneskerettighedssvigt'

Omkring 600 millioner mennesker forventes at være kronisk underernærede i slutningen af ​​årtiet ifølge FN's fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) på trods af de massive finansielle og teknologiske ressourcer til vores rådighed, sagde hr. Türk. 

Han understregede også, at 1.2 milliarder mennesker, næsten halvdelen af ​​dem børn, nu lever i "akut multidimensionel fattigdom" og risikerer at få følgeskab af flere millioner som følge af klimaændringer, som fremskrevet ved Verdensbanken

"Dette er en frygtelig kollektiv menneskerettighedssvigt," sagde han. 

Kæmp mod uligheder

Højkommissæren beskrev detaljerede skridt til at håndtere "afgrunden mellem rig og fattig" og de uligheder, der forhindrer menneskeheden i at opnå Bæredygtige udviklingsmål (SDGs). 

Han talte om behovet for en reform af den internationale finansielle arkitektur, der tilbyder "mere rimelige aftaler om gældslettelse", presserende finansiering til udviklingslande i form af en SDG-stimulus, et skub i retning af internationalt skattesamarbejde og en fornyet global kamp mod korruption og ulovlige pengestrømme.

Miljømæssig ansvarlighed

Hr. Türk opfordrede også til "effektivt finansieret menneskerettighedsbaseret klimahandling" for at hjælpe udviklingslandene med at tilpasse sig virkningerne af klimaændringer, som de bidrog så lidt til, og opveje den forvoldte skade.  

Han understregede behovet for en "hurtig, retfærdig udfasning af fossile brændstoffer" og hilste overvejelserne om foranstaltninger til at sikre "ansvarlighed for miljøskader" velkommen, såsom den foreslåede medtagelse af den internationale forbrydelse "økomord" i Rom-statutten af de FN-støttede Internationale Straffedomstol.

'Ligegyldighedens politik'

I sin tale fremhævede FN's rettighedschef en bred vifte af menneskerettighedskriser rundt om i verden. Han sagde, at han var chokeret over "nonchalancen" og "ligegyldighedens politik" over for mere end 2,300 mennesker rapporteret døde eller savnede i Middelhavet i år, "inklusive tabet af mere end 600 menneskeliv i et enkelt skibsforlis. Grækenland i juni”. 

Han fordømte kraftigt, at mange flere migranter og flygtninge døde "ubemærket" i Europa, i Den Bengalske Bugt, på grænsen mellem USA og Mexico og videre. 

Ruslands krigsførelse i Ukraine 'forfærdelig'

Mr. Türk talte også om Ruslands fuldskala invasion af Ukraine og den "rædselsfulde krigsførelse", som har hærget landet. 

"Den Russiske Føderations tilbagetrækning fra Sortehavets korninitiativ i juli og angreb på kornfaciliteter i Odesa og andre steder har igen tvunget priserne til skyhøje i mange udviklingslande - hvilket gør retten til mad langt uden for rækkevidde for mange mennesker." han sagde.

Han gentog sine "dybe bekymringer" vedrørende begrænsninger af grundlæggende rettigheder i Rusland og "særlig alvorlig undertrykkelse" af antikrigsbevægelsen og menneskerettighedsaktivister, som eksemplificeret ved de hårde fængselsdomme, der blev afsagt til modstanderne Alexei Navalny og Vladimir Kara-Murza.

Palæstina og Iran

Højkommissæren udtrykte sit "dybe chok" over den eskalerende vold i det besatte palæstinensiske område såvel som bekymring over de "fortsatte civile rumbegrænsninger" fra de palæstinensiske myndigheder og de facto myndigheder i Gaza. 

Han beklagede også den "utilstrækkelige" ansvarlighed for Mahsa Aminis død i Iran et år senere og gentog sin bekymring over begrænsninger af kvinders og pigers rettigheder samt den fornyede udsendelse af moralpolitiet, en styrke "næsten udelukkende rettet mod ” ved at kontrollere dem.

'Afskyelige' Koranafbrændinger

"Fabrikken af ​​kunstige stridigheder om køn" var en del af, hvad hr. Türk kaldte "politikken for splittelse og distraktion". I denne sammenhæng bragte han den "afskyelige" serie af omkring 30 nylige hændelser med afbrænding af Koranen for at "skabe splittelse, både inden for samfund og mellem lande".

Han meddelte, at han ville drøfte dette emne i detaljer den 6. oktober, som mandaterede ved en resolution vedtaget under en presserende debat på Rådets forrige samling.

minuts stilhed

Mandagens møde åbnede med et minuts stilhed til ære for ofrene for det ødelæggende jordskælv i Marokko den 8. september, som indtil videre har kostet mindst 2,100 livet. 

Vicepræsidenten for rådet, Gambias faste repræsentant ved FN i Genève, Muhammadou MO Kah, opfordrede til solidaritet med ofrene og understregede over for de tilstedeværende delegationer, at de "ikke kun var repræsentanter for nationer eller organisationer", men "en del af en global fællesskab, menneskelighed”. Marokkos ambassadør Omar Zniber takkede delegerede for gestus og de Genève-baserede organisationer for deres støtte.

Marathon session

Menneskerettighedsrådet's 54th Session løber frem til 13. oktober i Palais des Nations i Genève. Under den fem uger lange marathon-session vil Rådet fokusere på menneskerettighedssituationen i blandt andet Afghanistan, Hviderusland, Den Demokratiske Republik Congo, Haiti, Myanmar, Nicaragua, Sri Lanka, Sudan og Ukraine. 

Kilde link

ANSVARSFRASKRIVELSE: Oplysninger og meninger gengivet i artiklerne er dem, der angiver dem, og det er deres eget ansvar. Udgivelse i The European Times betyder ikke automatisk godkendelse af synspunktet, men retten til at udtrykke det.

OVERSÆTTELSE AF ANSVARSFRASKRIVELSE: Alle artikler på dette websted er udgivet på engelsk. De oversatte versioner udføres gennem en automatiseret proces kendt som neurale oversættelser. Hvis du er i tvivl, skal du altid henvise til den originale artikel. Tak for din forståelse.

- Annonce -

Mere fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INDHOLD -spot_img
- Annonce -
- Annonce -
- Annonce -

Skal læses

Seneste artikler

- Annonce -