0.7 C
Bruxelles
Torsdag, November 30, 2023
MenneskerettighederFørste person: Familiedøds 'vendepunkt' i sydsudanesisk humanitærs liv

Første person: Familiedøds 'vendepunkt' i sydsudanesisk humanitærs liv

FN nyheder
FN nyhederhttps://www.un.org
United Nations News - Historier skabt af FN's nyhedstjenester.

Hun er i øjeblikket udsendt hos FN's kontor for humanitære anliggender, OCHA, nord for hendes land, for at støtte flygtninge, der flygter fra konflikten i Sudan.

Hun har talt med FN-nyheder Foran Verden Humanitær Day  som årligt mindes den 19. august.

"At redde liv blev en passion for mig, da jeg var 15. En af mine kusiner boede hos os i ferien. Vi var så tæt på, at hun ville komme direkte til mig efter kostskolen i stedet for sine forældre. Vi lavede alt sammen. 

Joyce Asha Laku, kom til OCHA i 2013 som national feltofficer i Sydsudan.

En morgen var det tid for hende at gå tilbage til skolen, og jeg fulgte hende til hendes busstoppested. Jeg vidste ikke, at det ville være sidste gang, jeg ville se hende. Ved 4-tiden fik vi nyheden om, at bussen havde været ude for en frygtelig ulykke. Den faldt ned fra en bro og dræbte 21 passagerer, inklusive min fætter. 

Så mange mødre
og fædre græd
omkring mig, og alligevel,
Jeg kunne ikke fælde en tåre.

Jeg gik straks til politistationen for at forhøre mig om hende – på det tidspunkt vidste jeg ikke, at hun var et af ofrene. Informationen nåede familierne meget sent, da mange skulle nå frem til politistationen på cykel, og det var en lang tur.

De havde tydeligvis brug for hjælp til redningen, og jeg meldte mig frivilligt. Der var ikke nok ambulancer, så vi fiskede lig op af vandet og stablede dem på kysten. Jeg ved ikke, hvordan jeg bevarede roen, men det gjorde jeg.

På hospitalet ventede så mange familier spændt på svar. Så mange mødre og fædre græd omkring mig, og alligevel kunne jeg ikke fælde en tåre. 

Det var først, da jeg trådte væk fra alt dette kaos og gik hjem, at jeg mærkede vægten af ​​mine egne følelser. Dette er det øjeblik, jeg indså, at jeg ønskede at blive en humanitær arbejder og dedikere mit liv til at hjælpe andre og redde liv; et øjeblik med utrolig smerte blev et vendepunkt i mit liv.

Vold i Sydsudan

I 2016 arbejdede jeg i Sydsudan, da vold brød ud efter sammenbruddet af fredsaftalen, der satte en stopper for borgerkrigen. Alle humanitære involverede i reaktionen fik pludselig besked på at evakuere, men militæret ville ikke lade os gå igennem og blokerede vejene. De skød mod dem, der forsøgte at flygte, inklusive os. 

Jeg ved ikke, hvor jeg fik modet til at bevare roen. Jeg gjorde mit bedste for ikke at gå i panik, jeg stod stærkt og krævede svar fra myndighederne. Det eneste, jeg kunne komme i tanke om, var, at vi havde et ansvar over for samfundet, og vi kunne simpelthen ikke svigte dem.

Sudan krise

Den nuværende krise i Sudan, vores nordlige nabo, er nu værre end nogensinde. Jeg blev udsendt til Renk, en by i Sydsudan, for at overvåge og rapportere om den humanitære situation. 

Regntiden har gjort livet udfordrende i lejren i Renk.
© UNOCHA/Iramaku Vundru Wilfred – Regntiden har gjort livet udfordrende i lejren i Renk.

Folk, der flygter fra Sudan, står over for adskillige udfordringer, mens de er på farten. Tusindvis af trætte, dehydrerede og syge mennesker fortsætter med at registrere sig ved indrejsestedet hver dag. Mange af dem har oplevet brutalitet, udnyttelse, afpresning og plyndring. 

Kvinder og børn er ofte ofre for seksuel vold, og børn er mere sårbare end nogensinde med mange uden skolegang, bange og sultne. 

Mens jeg var ved grænsepunktet, så jeg en kvinde, hendes to børn og hendes svoger ankomme udmattede. Kvindens mand blev skudt og døde foran dem. De begravede liget og stak af. 

På vej mod sikkerheden var den bil, de sad i, involveret i en ulykke. Flere mennesker døde, og mange flere blev såret, inklusive hendes ni-årige søn, hvis ben blev brækket.

Hun fortalte mig, at de ikke kunne lade det stoppe dem, så de fortsatte deres vej til grænsen med en æselvogn. 

Folk, der bor i en midlertidig lejr i Renk, samler vand.
© UNOCHA/Iramaku Vundru Wilfred- Folk, der bor i en midlertidig lejr i Renk, samler vand.

Da de kom til grænsen, døde hendes to-årige barn, mens sundhedspersonale så hjælpeløst til. Til sidst blev hun hastet til det nærmeste sundhedscenter i Renk med sin ni-årige, mens hendes svoger blev tilbage ved grænsen for at begrave sin baby. 

Jeg er selv mor; Jeg kan kun forestille mig den smerte hun gik igennem. Hun var ikke engang i stand til at begrave sit eget barn.

Infrastruktur udfordringer

Et af de vigtigste problemer, vi står over for, er dårlig infrastruktur. Transporten af ​​hjemvendte er blevet et stort problem. Landingsbanerne er ikke lavet til at rumme store fly, hvilket betyder, at kun små fly kan lande. Når det regner kraftigt, aflyses flyvninger eller forbliver fast på jorden. 

For at lette trængslen i Renk, regeringen og internationalt Organisation af migration (IOM) transporterer hjemvendte til Malakal med båd, hvilket tager over to dage.

Passagerer kommer til deres destination udmattede, dehydrerede og ofte syge, og sundhedspersonale er overvældet af det enorme antal patienter. 

Passion og værdighed

Til mine nationale kolleger, som stræber efter mere, siger jeg dette: Vi skal ikke miste håbet. Lad os fortsætte med at presse på for muligheder, og lad os sørge for, at vi gør tingene på den rigtige måde – med passion og værdighed – mens vi fortsætter med at tjene vores lande. 

Det vigtigste for mig er kærlighed til vores folk, til den menneskelighed, vi tjener, og til det, vi gør." 

ANSVARSFRASKRIVELSE: Oplysninger og meninger gengivet i artiklerne er dem, der angiver dem, og det er deres eget ansvar. Udgivelse i The European Times betyder ikke automatisk godkendelse af synspunktet, men retten til at udtrykke det.

OVERSÆTTELSE AF ANSVARSFRASKRIVELSE: Alle artikler på dette websted er udgivet på engelsk. De oversatte versioner udføres gennem en automatiseret proces kendt som neurale oversættelser. Hvis du er i tvivl, skal du altid henvise til den originale artikel. Tak for din forståelse.

- Annonce -

Mere fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INDHOLD -spot_img
- Annonce -
- Annonce -
- Annonce -

Skal læses

Seneste artikler

- Annonce -