5 C
Brussel
Woensdag april 17, 2024
EuropaInternationaal Gerechtshof beveelt Rusland om militaire operaties in Oekraïne 'onmiddellijk op te schorten'

Internationaal Gerechtshof beveelt Rusland om militaire operaties in Oekraïne 'onmiddellijk op te schorten'

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Rusland moet militaire operaties in Oekraïne onmiddellijk opschorten, aldus het Internationaal Gerechtshof van de VN (ICJ) uitgesloten op woensdag in Den Haag. Met 13 tegen XNUMX stemmen, waarbij vicepresident Kirill Gevorgian van Rusland en rechter Xue Hanqin van China het oneens waren, ICJ oordeelde dat Rusland “zal onmiddellijk de militaire operaties opschorten waarmee het op 24 februari is begonnen”. '

De uitspraak van de rechtbank – de eerste dergelijke uitspraak van het 'wereldhof' sinds het begin van de Russische invasie - is een reactie op een rechtszaak die op 27 februari door Oekraïne is aangespannen, waarin Rusland wordt beschuldigd van het manipuleren van het concept van genocide om zijn militaire agressie te rechtvaardigen.

Uitspraak van het Internationaal Gerechtshof van vandaag @CIJ_ICJ De eis van de Russische Federatie om "de militaire operaties in Oekraïne onmiddellijk op te schorten" versterkt mijn herhaalde oproepen voor vrede volledig.

Deze oorlog moet stoppen. https://t.co/BK1pwvmMUT
- António Guterres (@antonioguterres) 16 maart 2022

Hoewel de uitspraken van het ICJ bindend zijn, vroegen nieuwsberichten zich af of Moskou zich aan de uitspraak zou houden, en de rechtbank heeft geen directe middelen om ze te handhaven.

In een tweet kort na de uitspraak, UN Secretaris-generaal António Guterres gezegd dat het meerderheidsbesluit “bekrachtigt volledig mijn herhaalde oproepen voor vrede."

De zaak maken

Het Hof herinnert er om te beginnen aan dat Oekraïne op 26 februari een verzoekschrift tegen Rusland heeft ingediend met betrekking tot “een geschil” over de interpretatie, toepassing en uitvoering van de Genocideverdrag.

Oekraïne beweerde dat Rusland, na valselijk beweerde genocide te hebben gepleegd tegen de bevolking van de oblasten Loehansk en Donetsk, een "speciale militaire operatie" had uitgeroepen en uitgevoerd om de vermeende daden te voorkomen en te bestraffen.

Het ICJ vroeg Rusland zijn aanvallen onmiddellijk op te schorten en alle militaire operaties te staken, aangezien deze waren gebaseerd op het verklaarde doel van Moskou om Oekraïne te voorkomen of te straffen voor het plegen van genocide.

Het Hof merkte ook op dat Rusland had besloten niet deel te nemen aan de mondelinge procedure en presenteerde later een document waarin het zijn standpunt uiteenzette dat het Hof in deze zaak onbevoegd is en verzocht het om "af te zien van het aangeven van voorlopige maatregelen en de zaak uit zijn lijst."

Voldoen aan voorwaarden

Bij het uitspreken van de uitspraak schetste president van het Hof Joan Donoghue van de Verenigde Staten dat aan de noodzakelijke voorwaarden was voldaan om het ICJ de bevoegdheid te geven voorlopige maatregelen aan te geven, namelijk dat de door Oekraïne gestelde rechten aannemelijk zijn en dat aan de voorwaarde van urgentie is voldaan in die zin dat handelingen die onherstelbare vooroordelen veroorzaken "op elk moment" kunnen plaatsvinden.

"Inderdaad, elke militaire operatie, in het bijzonder op de schaal die door de Russische Federatie op het grondgebied van Oekraïne wordt uitgevoerd, leidt onvermijdelijk tot verlies van mensenlevens, geestelijk en lichamelijk letsel en schade aan eigendommen en het milieu', zei de voorzitter van het ICJ.

Namens het Wereldgerechtshof vervolgde ze: "de burgerbevolking die door het huidige conflict wordt getroffen, is buitengewoon kwetsbaar", eraan toevoegend dat de Russische agressie heeft geleid tot "talloze burgerslachtoffers en gewonden... aanzienlijke materiële schade, waaronder de vernietiging van gebouwen en infrastructuur" .

"De aanslagen zijn aan de gang en zorgen voor steeds moeilijkere levensomstandigheden voor de burgerbevolking. Veel mensen hebben geen toegang tot de meest elementaire levensmiddelen, drinkwater, elektriciteit, essentiële medicijnen of verwarming. Een zeer groot aantal mensen probeert onder extreem onveilige omstandigheden de zwaarst getroffen steden te ontvluchten”, legt ze uit.

De rechters waren unaniem in hun bevel dat beide partijen zich onthouden van elke actie die "het geschil zou kunnen verergeren of uitbreiden ... of het moeilijker zou maken om op te lossen".

Een samenvatting van de bestelling is te vinden hier.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -