10.5 C
Brussel
Maandag, december 11, 2023
NieuwsExtractieve projecten veroorzaken onherstelbare schade aan inheemse culturen, talen, levens, vertellen sprekers...

Extractieve projecten veroorzaken onherstelbare schade aan inheemse culturen, talen, levens, vertellen sprekers aan Permanent Forum

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.
De explosieve groei van winningsoperaties over de hele wereld speelt zich vaak af op het land van inheemse volkeren zonder hun toestemming, wat onherstelbare schade toebrengt aan hun levensonderhoud, culturen, talen en leven, vertelden sprekers aan de Permanent Forum on Indigenous Issues op maandag, toen het zijn 2022-sessie opende te midden van oproepen om hun vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming te respecteren voor de existentiële beslissingen die hun gemeenschappen ontwortelen.
Verzameld in de Algemene Vergadering van de VN voor het eerst in drie jaar inheemse vertegenwoordigers werden verwelkomd in een traditionele ceremonie onder leiding van Katsenhaienton Lazare van de Berenclan, Mohawk van de Haudenosaunee, die de natuur in zijn grote diversiteit erkende - de wind, donder, bliksem, zon en andere levenskrachten - die de mensheid doel en bescherming geven , en riep generaties traditionele voorouders bijeen die de samenlevingen van vandaag nog veel te bieden hebben.

De bezwering sloot aan bij het thema van de eenentwintigste sessie van het Forum – 'Inheemse volkeren, bedrijven, autonomie en de mensenrechtenprincipes van due diligence, inclusief vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming' – en het begin van het internationale decennium van inheemse talen, 2022-2032.

Een oneindig aantal heilige geschiedenissen 

In de openingstoespraak, Voorzitter Darío José Mejía Montalvo uit Colombia zei dat het thema van 2022 de kosmosvisies raakt waarmee inheemse volkeren hun systemen voor voedsel, cultuur en coëxistentie met de natuur op hun grondgebied hebben ontwikkeld.

"We delen een holistische relatie met de natuur, waar rechten niet antropocentrisch zijn", hij legde uit.  "Een oneindig aantal heilige geschiedenissen en verhalen ondersteunen onze visies op de wereld."

Ook voorouders hebben rechten – ook om te bestaan ​​– omdat hun taak volhardend is in het behoud van het leven. Deze voorouderlijke praktijken handhaven het leven in al zijn vormen, met waardigheid.  

Daarom zei hij dat de vraag of inheemse kennis wetenschappelijk is "zinloos" is: concepten van leven, energie en spiritualiteit zijn synoniem. Het scheiden van hen vanuit economisch, religieus of ander oogpunt leidt tot verwarring, geschillen en onnodige botsingen.  

Geïnformeerde toestemming vertrappen

Hij zei dat hoewel de rechten van inheemse volkeren op zelfbeschikking, land, hulpbronnen en – belangrijker nog – vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming worden gegarandeerd door internationale normen, deze rechten vaak niet worden toegepast, zelfs niet in landen waar ze wettelijk erkend zijn. In plaats daarvan worden ze routinematig geschonden bij het toekennen van hout-, hout-, mijnbouw- en megadamcontracten.

Het plunderen van hun hulpbronnen, het verlies van hun manier van leven, culturen en talen, en het verdwijnen en vermoorden van hun leiders zijn het resultaat van schadelijke zakelijke activiteiten.

Een bindend verdrag voor het bedrijfsleven

De heer Mejía Montalvo zei dat zonder een verandering in de huidige energiematrix, de uitroeiing van inheemse volkeren zal doorgaan, samen met de onteigening van hun land en het opzij schuiven van hun rechten.  

Hij drong er bij staten op aan te helpen bij het bedenken van een juridisch bindend instrument om transnationale zakelijke activiteiten te reguleren – een instrument dat de internationale mensenrechten eerbiedigt en expliciete bepalingen bevat voor de rechten van inheemse volkeren op hun land, grondgebied en hulpbronnen, en voor hun vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming op beslissingen die hen aangaan.

Hij beschreef de Verklaring over de rechten van inheemse volkeren en Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) Verdrag nr. 169 in dit opzicht als "fundamentele ladingen" en waarschuwde dat industrieën, van mode en media tot textiel, voedsel en farmaceutische productie, "enclave-economiemodellen" in stand houden die kennis en praktijken van inheemse volkeren onteigenen. "Al deze inspanningen moeten met elkaar worden verbonden en opgevoerd", zei hij.

WFP Bolivia/Anani Chavez

Een inheemse Guarani-vrouw uit de Tentaguasu-gemeenschap van de Boliviaanse Chaco weven met palmbladeren, december 2021.

Traditionele modellen lopen voorop

De voorzitter van de Algemene Vergadering van de VN, Abdulla Shahid, zei dat generaties lang, inheemse gemeenschappen hebben prioriteit gegeven aan een relatie met de natuur – geworteld in verwantschap, gecentreerd rond wederkerigheid en doordrenkt met eerbied.  "Door hun voorbeeld op grotere schaal na te streven, kunnen we de rijke biodiversiteit en diverse landschappen van de aarde behouden."  

Hij wees erop dat inheemse volkeren vormen minder dan vijf procent van de wereldbevolking, maar beschermen toch 80 procent van de wereldwijde biodiversiteit, waarbij wordt benadrukt dat een hoge taaldiversiteit optreedt waar de omstandigheden voor biologische diversiteit gedijen. "Het is de rijkdom van de ene die de andere ondersteunt", legde hij uit.

De heer Shahid zei dat er groeiend wetenschappelijk bewijs is dat: inheemse talen die rijk zijn aan mondelinge tradities, bieden bewijs voor gebeurtenissen die duizenden jaren geleden hebben plaatsgevonden.

"Door deze talen te behouden en te promoten, behouden en promoten we een belangrijk deel van ons menselijk erfgoed, onze identiteit en onze verbondenheid", zei hij.  “We hebben de plicht om ervoor te zorgen dat ze kunnen deelnemen aan en profiteren van het werk van de Verenigde Naties.” 

Collen Vixen Kelapile, voorzitter van de Economische en Sociale Raad van de VN, zei ook dat het deskundig advies van het Forum - als adviesorgaan voor de Raad - van cruciaal belang is om de belangrijkste problemen van inheemse volkeren onder de aandacht te brengen. 

Hij zei het Politiek forum op hoog niveau over duurzame ontwikkeling– die in juli wordt gehouden en waarin de nationale overzichten van 45 lidstaten zullen verschijnen – biedt inheemse volkeren een belangrijke kans om presenteren hun traditionele kennis over biodiversiteit, klimaatverandering en milieubeheer.  

De heer Kelapile drong er bij de lidstaten op aan om hun deelname te zoeken en voegde eraan toe: "Ik kijk uit naar uw aanbevelingen die in de verschillende platforms van de Raad moeten worden ingebouwd".

Beheer het meest, bezit het minste

VN-ondersecretaris-generaal voor Economische en Sociale Zaken Liu Zhenmin - in een bericht van Maria-Francesca Spatolisano, adjunct-secretaris-generaal voor Beleidscoördinatie en Zaken tussen agentschappen - benadrukte dat inheemse volkeren claimen en beheren gewoonlijk meer dan 50 procent van het land van de wereld, maar bezitten wettelijk slechts 10 procent ervan.  

Als gevolg hiervan blijft 40 procent van het landoppervlak – vijf miljard hectare – kwetsbaar voor landroof en vernietiging van het milieu. Wanneer inheemse gemeenschappen zich verzetten tegen deze acties, worden ze vaak geconfronteerd met extreme represailles.  

Een belofte om het beter te doen

Hij citeerde een analyse uit 2020 waaruit bleek dat 331 mensenrechtenverdedigers werden gedood – 26 procent van hen verdedigde de rechten van inheemse volkeren – en beschreef deze cijfers als “verrassend”. VN-entiteiten werken samen om hun reactie te verbeteren, zei hij, versterken hun betrokkenheid bij landenteams en zoeken naar manieren om de deelname van inheemse volkeren aan de processen van de organisatie te vergroten. 
 

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -