1.4 C
Brussel
Woensdag, november 29, 2023
InternationaleTurkse rechtbank heeft zakenman en filantroop Osman Kavala veroordeeld tot levenslang...

Turkse rechtbank heeft zakenman en filantroop Osman Kavala tot levenslang veroordeeld

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

De Verenigde Staten en Amnesty reageerden scherp, enorm beschaamd en teleurgesteld

Een Turkse rechtbank heeft zakenman en filantroop Osman Kavala veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating, omdat hij schuldig is bevonden aan een poging de regering omver te werpen door anti-regeringsprotesten in 2013 te financieren, meldde Reuters.

Kavala, 64, zit al vier en een half jaar in de gevangenis zonder veroordeling en ontkent aanklachten tegen hem en 15 andere beklaagden over de Gezi-protesten. De demonstraties begonnen met een klein protest ter verdediging van een park in Istanbul, maar escaleerden in massale anti-regeringsprotesten in het hele land, waarbij acht demonstranten omkwamen.

Andere beklaagden werden veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan een poging om de regering omver te werpen.

De rechtbank zei dat het had besloten Kavala vrij te spreken van spionage wegens gebrek aan bewijs.

In december 2019 eiste het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de onmiddellijke vrijlating van Kavala en oordeelde dat zijn arrestatie politiek gemotiveerd was en in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Turkije heeft de uitspraak van het EHRM genegeerd, hoewel het Comité van Ministers van de Raad van Europa, dat toezicht houdt op de uitvoering van Straatsburg rechterlijke uitspraken, heeft het herhaaldelijk verzocht zich hieraan te houden.

Kavala, die door Erdogan herhaaldelijk is beschuldigd een agent te zijn van de Amerikaanse miljardair George Soros, is een prominente figuur in het Turkse maatschappelijk middenveld. Hij is de oprichter van de niet-gouvernementele organisatie Anadolu Culture, die culturele en sociale projecten ondersteunt, en is een van de oprichters van de Soros Open Society Foundation in Turkije. De zakenman is ook betrokken geweest bij het promoten van Turkse kunst en cultureel erfgoed in het buitenland en staat bekend om zijn steun aan culturele projecten over onderwerpen als de rechten van minderheden en de Koerdische kwestie.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International beschreef het vonnis tegen Kavala als een verwoestende klap voor justitie en mensenrechten.

De directeur van de organisatie voor Europa, Nils Muznieks, zei dat het vonnis onlogisch was. Hij zei dat de autoriteiten geen bewijs hadden geleverd om de ongegronde beschuldigingen te staven.

De Verenigde Staten zeiden intussen "zeer beschaamd en teleurgesteld" te zijn door het vonnis tegen de Turkse filantroop.

“Zijn onterecht vonnis is in strijd met het respect voor mensenrechten, fundamentele vrijheden en de rechtsstaat. We roepen Turkije opnieuw op om Osman Kavala vrij te laten', zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een schriftelijke verklaring. “We maken ons grote zorgen over de voortdurende intimidatie van het maatschappelijk middenveld, de media, politieke leiders en zakelijke leiders in Turkije.”

Foto: Osman Kavala, Turkse zakenman, filantroop en mensenrechtenactivist poseert voor een foto in Istanbul, 29 april 2015 (AP)

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -