3.7 C
Brussel
Maandag, december 4, 2023
GodsdienstChristendomDe verering van heiligen in de orthodoxe kerk

De verering van heiligen in de orthodoxe kerk

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

De definities van het Zesde Oecumenische Concilie van 631 stellen: “Wij bezegelen de leer met onze toestemming door de ene Christus, de vleesgeworden Zoon van God, te prediken.

De zevende-eeuwse vader, St. Johannes van Damascus, zei in zijn uiteenzetting van het orthodoxe geloof: God is geïncarneerd. “

St. Theodotus predikt dat "als iemand zichzelf als een christen beschouwt, en tussen haakjes de waardigheid en de naam van de Moeder van God niet aanvaardt, deze persoon, in tegenspraak met de dogma's, tevergeefs pronkt met deze heilige naam."

De verering van de heiligen in de orthodoxe kerk wordt op verschillende manieren uitgedrukt: eerbiedige herinnering aan hun prestatie om in ons een verlangen op te wekken om hen na te volgen naar de mate van onze kracht; liturgische viering van hun nagedachtenis; ter ere van hen tempels oprichten; het schilderen van iconen en muurschilderingen in tempels; aanbidding voor hen; kaarsen aansteken voor hun afbeeldingen - kaarsen waarvan het licht een symbool is van het spirituele licht dat door de heiligen wordt uitgestraald.

Door op te roepen tot een dergelijke eerbied, leert de orthodoxe kerk ons ​​op geen enkele manier om hen te aanbidden als goden (er is maar één God), maar alleen als trouwe dienaren en vrienden van God, die heilig werden door persoonlijke inspanning en met de hulp van Gods genade ontvangen in en door de sacramenten. Eer aan de heiligen is aan de ene kant een verheerlijking van God, wiens grootsheid ze hebben weerspiegeld in hun aardse leven, en aan de andere kant - een verheerlijking van zichzelf als levende beelden van God (Prot. N. Malinovsky. Essay on Orthodox dogmatische theologie, Tweede helft, S. Posad, 1908, blz. 262).

Een andere dimensie van eerbied voor de heiligen omvat onze gebedsoproep tot hen. In tegenstelling tot nationale helden en intellectuele kunstenaars, aan wie we alleen hulde en lof voor hun werk brengen en ernaar streven hen te imiteren volgens de behoeften en bijzonderheden van de tijd, bidden orthodoxe christenen in de kerk tot de heiligen en bidden ze voor God. Dit heeft ook zijn psychologische rechtvaardiging. Gelovigen in Jezus Christus zijn niet alleen met elkaar verbonden door een gemeenschappelijk geloof, maar ook door wederzijdse liefde.

De verering van de heiligen bestaat ook in de verering van hun relieken. De reden hiervoor zijn de wonderen die gebeuren door de onvergankelijke relikwieën van de heiligen. Volgens de leringen van de Orthodoxe Kerk moeten de relieken van heiligen evenals iconen worden vereerd, maar noch aan hen, noch aan de iconen mag een dienst worden gegeven die alleen aan God wordt gegeven.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -