8 C
Brussel
Zaterdag december 9, 2023
EuropaDialoog van de EU met kerken en religieuze en levensbeschouwelijke organisaties

Dialoog van de EU met kerken en religieuze en levensbeschouwelijke organisaties

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

De Denktank van het Europees Parlement heeft deze briefing van Magdalena PASIKOWSKA-SCHNASS gepubliceerd over de dialoog van de EU-instellingen met kerken en religieuze en levensbeschouwelijke organisaties. Deze tekst is hier weergegeven om de burgers en het maatschappelijk middenveld te informeren over de briefings die leden van het Europees Parlement en het personeel van de EU ontvangen, en om hen een beter begrip te geven van de geschiedenis van deze dialoog en hoe deze tegenwoordig plaatsvindt. (Hieronder vindt u de originele PDF in het Engels).

De EU-instellingen gaan regelmatig een gestructureerde dialoog aan met vertegenwoordigers van kerken en religieuze, niet-confessionele en levensbeschouwelijke organisaties, op basis van artikel 17 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).

Deze dialoog, die de vorm aanneemt van vergaderingen op hoog niveau of discussies op werkniveau, is gericht op beleidskwesties op de Europese agenda. Het vindt zijn oorsprong in eerdere initiatieven, zoals die in 1994 gelanceerd door Jacques Delors - 'Een ziel voor Europa' - die tot doel hadden manieren te vinden om een ​​ethische, morele en spirituele dimensie in te bouwen in Europese integratie en beleidsvorming. Het ontwerp van Grondwettelijk Verdrag van 2004 bevatte bepalingen over een regelmatige, open en transparante dialoog tussen EU-instellingen en vertegenwoordigers van kerken en religieuze gemeenschappen, en van niet-confessionele of levensbeschouwelijke gemeenschappen. Hoewel het Grondwettelijk Verdrag in Frankrijk en Nederland in referenda werd verworpen, heeft zijn opvolger, het Verdrag van Lissabon, dat in 2007 werd aangenomen en sinds december 2009 van kracht is, dezelfde bepalingen behouden in artikel 17 VWEU.

Het Europees Parlement heeft het belang benadrukt van een constante dialoog tussen en met religieuze en niet-confessionele en levensbeschouwelijke gemeenschappen. Na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon heeft zij gepoogd inhoud te geven aan de bepalingen van artikel 17 VWEU, voornamelijk door het organiseren van een dialoog over onderwerpen die van belang zijn voor de EU en haar burgers. De Europese Commissie en de Raad houden ook regelmatig dialoogsessies op grond van artikel 17 VWEU en bijeenkomsten op hoog niveau.

Dit is een verder bijgewerkte versie van een briefing die voor het laatst is uitgegeven in november 2020.

IN DEZE BRIEFING

  • Achtergrond: Van 'Een ziel voor Europa' naar artikel 17 VWEU
  • Artikel 17 VWEU-dialoog: partners en richtlijnen
  • De EU-instellingen en artikel 17 VWEU

Achtergrond: Van 'Een ziel voor Europa' naar artikel 17 VWEU

In 1994, met zijn 'Une ame pour l'Europe' (een ziel voor Europa) initiatief, heeft Jacques Delors, destijds voorzitter van de Europese Commissie, de eerste formele banden gelegd tussen de EU-instellingen en religieuze en niet-confessionele organisaties. Zijn doel was om verder te gaan dan een puur economisch en juridisch begrip van Europese integratie, om de spirituele en ethische perspectieven ervan weer te geven, en om de deelname van alle geledingen van het maatschappelijk middenveld aan het Europese integratieproces te bevorderen, inclusief religieuze en filosofische organisaties. Verklaring 11 (pagina 133) van het Verdrag van Amsterdam (1997), het respect van de EU voor de status van kerken en niet-confessionele organisaties onder nationaal recht uiteengezet, en voor het eerst formeel op EU-niveau erkenning gegeven voor deze zorgen.

De betrekkingen tussen kerk en staat vallen onder de binnenlandse bevoegdheid van de EU-lidstaten. Enerzijds betekent dit dat de lidstaten vrij zijn om hun eigen modellen te ontwikkelen in overeenstemming met hun geschiedenis en tradities, anderzijds betekent het dat de EU-instellingen niet worden gedefinieerd door een bepaald nationaal model van secularisme of kerkstaat relaties. De lidstaten zijn echter verplicht om de fundamentele rechten te respecteren die worden gegarandeerd in de Europese Conventie over Mensenrechten, inclusief vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst (Artikel 9)[ [pagina 4].

Conventie over de toekomst van Europa en constitutioneel verdrag

Vanaf 2002 is de Conventie over de toekomst van Europa kreeg de opdracht een ontwerpverdrag op te stellen, dat uiteindelijk de ontwerpgrondwet voor Europa zou worden. De rol van christendom en religie bij het vormgeven van de Europese cultuur en identiteit, de plaats van kerken in de hedendaagse samenleving; een verwijzing naar God of naar het christelijke erfgoed van Europa in de preambule van het verdrag – zoals het geval is in een aantal grondwetten van de lidstaten – en het opnemen van bepalingen uit Verklaring 11 waren onder meer de besproken onderwerpen. Verschillende culturele en filosofische tradities werden ook besproken. EEN reflectie groep over de spirituele en culturele dimensie van Europa presenteerde reflectiepapers over de publieke rol van religies en verschillende modellen van staats- en kerkrelaties. Sommige niet-confessionele en seculiere organisaties gekant tegen [pagina 4] enige expliciete verwijzing naar een bepaalde religie of God, of zelfs de opname van de bepalingen van Verklaring 11. Ze waren ook tegen het opzetten van een formeel dialoogmechanisme tussen de EU-instellingen en religieuze of niet-confessionele organisaties, met het argument dat de voorziening voor een dialoog met het maatschappelijk middenveld voldoende was.

De daaropvolgende intergouvernementele conferentie in 2003-2004 stelde het definitieve ontwerp van het Grondwettelijk Verdrag vast. Frankrijk, met al lang bestaande seculiere tradities, gesteund door België, was fel gekant tegen elke verwijzing naar God of het christendom in de preambule van het verdrag, gepromoot door landen met sterke katholieke tradities. Vertegenwoordigers van religieuze instanties drongen aan op bepalingen over de status van kerken [pagina 21] en dialoog met de EU-instellingen. De laatste preambule bevatte een algemene verwijzing naar religieus erfgoed. De bepalingen van Verklaring 11 werden in het Verdrag opgenomen als: Artikel 51, met bepalingen over de dialoog met kerken, confessionele en niet-confessionele organisaties.

Nadat referenda in Frankrijk en Nederland het Grondwettelijk Verdrag hadden verworpen, werd in 2007 het Verdrag van Lissabon aangenomen (van kracht sinds december 2009). Het integreerde de bepalingen van artikel 37 ongewijzigd, zoals artikel 17 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU).

De Europese Commissie opende al in de jaren negentig informele dialoogkanalen met kerken en religieuze organisaties. In 1990 nam de toenmalige voorzitter van de Commissie, José Manuel Barroso, het initiatief om een ​​jaarlijkse bijeenkomst op hoog niveau met Europese religieuze leiders te organiseren. De voorzitters van het Europees Parlement en de Europese Raad werden vanaf 2005 uitgenodigd. De Commissie stelt dat de bijeenkomsten zorgen voor een open uitwisseling tussen EU-instellingen en vertegenwoordigers van religieuze gemeenschappen over EU-beleid. In 2007 organiseerde de Commissie een jaarlijkse bijeenkomst op hoog niveau tussen de drie EU-instellingen en levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties.

Artikel 17 VWEU-dialoog: partners en richtlijnen

Voorzitter Barroso bleef afzonderlijke jaarlijkse bijeenkomsten op hoog niveau organiseren met beide partners, maar voor het eerst had de EU een rechtsgrondslag voor een regelmatige, open en transparante dialoog tussen haar instellingen en kerken, religieuze, levensbeschouwelijke en niet-confessionele organisaties , en een verplichting om de status van deze organisaties krachtens de nationale wetgeving te respecteren.

De EU-instellingen organiseren ook regelmatig dialoogsessies op werkniveau op grond van artikel 17 VWEU, voornamelijk met de EU-vertegenwoordigingen van religieuze organisaties, zoals COMECE (de Commissie van de [rooms-katholieke] bisschoppenconferenties van de Europese Unie), de Conferentie van Europese Kerken (CEC – waaronder onder meer protestantse, anglicaanse en orthodoxe kerken), vertegenwoordigers van kerken op nationaal niveau, vertegenwoordigers van de Conferentie van Europese rabbijnen, en van moslim-, hindoeïstische, boeddhistische, bahá'í- en andere gemeenschappen. De instellingen ontmoeten ook bezoekende delegaties van religieuze leiders uit de lidstaten en niet-EU-landen.

deelnemende filosofische en niet-confessionele organisaties zijn onder meer humanistische, vrijmetselaars (zoals de European Masonic Alliance, AEM-EMA), vrije gedachten en ethische of adogmatische organisaties. De Europese Humanistische Federatie (EHF) en Humanisten Internationaal pleiten voor de seculiere neutraliteit van de publieke ruimte van de EU, waarbij de EU-instellingen een neutraal standpunt innemen ten aanzien van alle overtuigingen, religieus of niet. Met name de EHF is van mening dat er een onbalans tussen humanistische organisaties en kerken in termen van hun opzet op EU-niveau, hun financiële middelen en hun politieke impact.

In 2013 publiceerde de Europese Commissie richtlijnen voor dialoog implementatie waarin wordt bepaald dat de onderwerpen betrekking moeten hebben op de EU-agenda en door beide partijen moeten worden overeengekomen en dat deelnemende organisaties op nationaal niveau moeten worden erkend of geregistreerd en zich moeten houden aan Europese waarden. Deelnemende kerken of verenigingen worden ook aangemoedigd om zich in te schrijven bij de Europees Transparantieregister, inclusief 50 religieuze organisaties en een aantal filosofische en humanist organisaties, moeilijk te identificeren in het register. De richtlijnen volgden een beslissing van de Europese Ombudsman over de klacht van de Europese Humanistische Federatie uit 2011 tegen de Commissie toen deze had geweigerd een dialoog aan te gaan over mensenrechten in verband met vrijstellingen voor religieuze organisaties in de Richtlijn gelijke behandeling in de werkgelegenheid.

De EU-instellingen en artikel 17 VWEU

Europees parlement

Het uitvoering van artikel 17 VWEU in het Parlement, door middel van regelmatige seminars, dialoogsessies en evenementen met partnerorganisaties, valt nu onder de verantwoordelijkheid van eerste vicevoorzitter Othmar Karas (EVP, Oostenrijk). Hij nam deze functie over van de voormalige eerste vicevoorzitter Roberta Metsola (EVP, Malta), die in januari 2022 tot EP-voorzitter werd gekozen.

De belangstelling van de deelnemers voor actuele kwesties weerspiegelt de recente dialoogsessies die zich richtten op ethische aspecten vanf kunstmatige intelligentie (AI) en de Europese Greendeal. Bijdragen van deelnemers over AI zijn opgenomen op de Artikel 17 VWEU van het Europees Parlement webpagina. De dialoogsessie over de implicaties van de Covid-19 pandemie in juli 2020 en daaropvolgende dialogen, waaronder over de Conferentie over de toekomst van Europa in november 2021, werden op afstand gehouden. Dergelijke recente artikel 17 VWEU-seminars worden openbaar gehouden, via internet gestreamd en opgenomen. Eerdere sessies waren gewijd aan brede onderwerpen zoals: godsdienstvrijheid en secularisme, de vervolging vanf niet-gelovigen en Christenen in de wereld. De rol van kerken en religies in maatschappelijke vraagstukken en de humanistische bijdrage aan de samenleving stonden in 2018 en 2019 op de agenda. Het Parlement en de Commissie organiseren gemeenschappelijke vergaderingen op hoog niveau op grond van artikel 17 VWEU, zoals die over "De toekomst van Europa: een op waarden gebaseerde en effectieve Unie", met niet-confessioneel organisaties en religieuze leiders.

Het Europees Parlement organiseert ook boekpresentaties met betrekking tot: 'Religie & Maatschappij', die met auteurs horizontale kwesties in verband met de Europese publieke ruimte bespreken. EEN studies over religieus pluralisme in Europa was gepresenteerd op zo'n evenement. Het Europees Parlement neemt regelmatig resoluties aan over: mensenrechten in de wereld, het verdedigen van de vrijheid van godsdienst en overtuiging en de grondrechtensituatie in de Europese Unie. Zijn 2015, 2016 en 2020 resoluties over grondrechten in de EU bevatten secties over vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Het Parlement nam in januari 2019 ook een resolutie aan tot vaststelling van EU-richtsnoeren en het mandaat van de speciale EU-gezant voor de bevordering van de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging buiten de EU.

Intergroep

Het Europees Parlement Intergroep over vrijheid van godsdienst of geloof en religieuze tolerantie, opgericht in 2015 en opnieuw opgericht voor de periode 2019-2024, is bedoeld om ervoor te zorgen dat de EU deze vrijheden bevordert en verdedigt in haar externe betrekkingen. Haar jaarlijkse rapporten over de vrijheid van godsdienst of overtuiging in de wereld benadrukken discriminatie van religieuze minderheden, zowel christenen, joden als atheïsten, en verdedigen religieus pluralisme in de wereld.

Europese Commissie

Momenteel valt de artikel 17 VWEU-dialoog in de Commissie onder de verantwoordelijkheid van de vicevoorzitter voor de bevordering van onze Europese manier van leven, Margaritis Schinas. Sinds 2019 houdt de Commissie afzonderlijke vergaderingen op hoog niveau met religieuze en niet-confessionele organisaties die zich inzetten voor de Covid-19-pandemie en de situatie van migranten in de EU. In januari 2020 nam vicevoorzitter Schinas deel aan de dialoogsessie in het Europees Parlement gewijd aan de Europese Green Deal, terwijl vicevoorzitter Frans Timmermans dit thema besprak in een dialoogsessie met vertegenwoordigers van kerkelijke en levensbeschouwelijke organisaties in juni 2021. In januari In 2022 was de artikel 17-bijeenkomst op hoog niveau gericht op de conferentie over de toekomst van Europa.

De rol van speciaal gezant voor de bevordering en bescherming van de vrijheid van godsdienst of overtuiging buiten de EU blijft onvervuld sinds Christos Stylianides in september 2021 aftrad om zich bij de Griekse regering aan te sluiten.

Raad van de EU

De Raad vergadert tweemaal per jaar op grond van artikel 17 VWEU in het kader van de roulerend voorzitterschap om de zes maanden te bespreken programma. In maart 2022 hebben vertegenwoordigers van de Frans voorzitterschap besprak de prioriteiten met vertegenwoordigers van CEC en COMECE: herstel van de Covid-19-pandemie, migratie- en asielbeleid, het partnerschap EU-Afrika, digitale transitie, AI, de ecologische transitie en de conferentie over de toekomst van Europa, naast vele andere onderwerpen .

In 2013 nam de Raad Buitenlandse Zaken richtlijnen over de bevordering en bescherming van de vrijheid van godsdienst of overtuiging in de externe betrekkingen van de EU. Vertegenwoordigers van levensbeschouwelijke organisaties verwelkomden de opname in de tekst van de vrijheid van godsdienst en de vrijheid om van godsdienst te veranderen, belangrijk in de context van de vervolging van atheïsten en agnosten.

BELANGRIJKSTE REFERENTIES

Kapelaan J. en Wilson G., God en de EU. Geloof in het Europese project, Roulette, 2016.

Leustean LN, Religie vertegenwoordigen in de Europese Unie. Doet God ertoe?, Roulette, 2013.

Pimpurniaux D., Le dialoog entre l'Union européenne et les organisaties religieuses en philosophiques, Courrier hebdomadaire du CRISP 2020/34 (nr. 2479), blz. 5-48.

https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2018/614658/EPRS_BRI(2018)614658_EN.pdf

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -