11.8 C
Brussel
Zondag oktober 1, 2023
GezondheidEuthanasie - in welke landen is de procedure goedgekeurd?

Euthanasie – in welke landen is de procedure goedgekeurd?

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Verslaggever bij The European Times Nieuws

Meer van de auteur

Het verlangen naar het einde van het leven is verre van beperkt tot de emotionele of mentale toestand van een persoon. Er is een lange lijst van ziekten en aandoeningen die niet alleen de basis kunnen vormen voor de wensen van de patiënt, maar ook voor het verkrijgen van goedkeuring van een medische commissie voor het uitvoeren van euthanasie.

De term zo vertrouwd komt uit het oud-Grieks en vertaalt zich letterlijk als "gemakkelijke en mooie dood". Tot op heden is de volledige definitie van euthanasie, hoewel minder lyrisch,: "Bewust en doelbewust de dood van een terminaal zieke bespoedigen."

Het is belangrijk om de soorten euthanasie te noteren volgens de gebruikte methoden. De term actieve euthanasie wordt gebruikt bij het nemen van specifieke medicijnen die leiden tot het stopzetten van vitale processen in het lichaam. Passieve euthanasie daarentegen is het ontnemen van de patiënt van ondersteunende procedures en het afsluiten van apparatuur die verband houdt met zijn levensprocessen.

Geassisteerde euthanasie is een derde type, namelijk het verstrekken van de benodigde medicatie aan de patiënt, samen met instructies over hoe deze moeten worden ingenomen.

Statistieken tonen aan dat het aantal patiënten dat geëuthanaseerd wil worden in landen waar dit is toegestaan ​​relatief snel groeit.

Bijvoorbeeld in Nederland, dat als eerste land de procedure heeft laten uitvoeren - pas in 2019 zijn de ingediende aanvragen met 22% gestegen ten opzichte van de vorige - 2018. Maar de aanwezigheid van verlangen, in het hebben een aanzienlijk bedrag is geen voldoende argument om goedkeuring voor euthanasie te krijgen. Slechts 1/3 van de ingediende aanvragen in het land bereikt de goedkeuring en afronding van de procedure.

Patiënten gaan door twee onafhankelijke teams van medische professionals om een ​​oordeel te geven over het al dan niet uitvoeren van de procedure. Daarnaast is een andere belangrijke stap tijdens de goedkeuringsprocedure het doorlopen van een psychiatrisch consult, waarbij wordt bepaald of de persoon in staat is om zelfstandig een beslissing te nemen zonder dat bijvoorbeeld een tijdelijke depressie daartoe aanleiding geeft.

Bij ziekten zoals de ziekte van Alzheimer of Parkinson, die verband houden met het in gevaar brengen van de geschiktheid van de patiënt, heeft de persoon het recht om een ​​formeel verzoek om euthanasie in te dienen in geval van verslechtering.

Naast Nederland vindt euthanasie ook plaats in Japan, Canada, Colombia, enkele Amerikaanse staten (Washington, Montana), maar ook in Oostenrijk, Zwitserland, België, Luxemburg en andere. Het is belangrijk op te merken dat in sommige landen niet alle vormen van euthanasie mogen worden uitgevoerd. In sommige gevallen is alleen de geassisteerde vorm toegestaan.

Een ander belangrijk punt is dat niet alle landen euthanasie van burgers uit andere landen toestaan. Zwitserland valt op, waar geassisteerde euthanasie niet alleen kan worden uitgevoerd bij personen met de Zwitserse nationaliteit, maar ook uit andere landen en continenten.

Een van de meest liberale euthanasiewetten is in België. In het land kan de procedure zelfs worden geactiveerd bij patiënten onder de 18 jaar, zolang ze zijn goedgekeurd.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -