2.1 C
Brussel
Woensdag, november 29, 2023
EconomieFinanciële sector: Europese toezichthouders zien herstel stagneren tussen bestaande en nieuwe...

Financiële sector: Europese toezichthouders zien herstel stagneren te midden van bestaande en nieuwe risico's

officiële instellingen
officiële instellingen
Nieuws meestal afkomstig van officiële instellingen (officiële instellingen)
Het institutionele kader voor het toezicht op de financiële markten in de EU wordt bepaald door verschillende autoriteiten. Het belangrijkste toezichtkader is het Europees Systeem voor Financieel Toezicht (ESFS), dat bestaat uit de Europese Toezichthoudende Autoriteiten (ESA's) en het Europees Comité voor Systeemrisico's (ESRB). Ook de Europese Centrale Bank en de autoriteiten van de Bankenunie spelen een rol bij het toezicht op de financiële markten.

Een rapport benadrukt de toenemende kwetsbaarheden in de financiële sector en de opkomst van milieu- en cyberrisico's

De Russische invasie van Oekraïne en de economische gevolgen daarvan hebben de vooruitzichten voor groei en inflatie verslechterd en de marktvolatiliteit vergroot. De veerkracht van de markt zal in grote mate afhangen van het vermogen van markten en financiële instellingen om de economische gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne het hoofd te bieden, en om veranderingen in de overheidsbeleidssteun aan monetaire of fiscale zijde te weerstaan ​​zonder materiële verstoringen.

Sommige van de risico's die in 2021 aan het licht kwamen en in het rapport werden benadrukt, werden versterkt door de Russische invasie van Oekraïne. De EU-economie lag op schema voor een krachtig herstel van de crisis veroorzaakt door de Covid-19-pandemie en de financiële sector bleek grotendeels veerkrachtig. Het herstel lijkt echter te zijn gehinderd door nieuwe golven en varianten van het virus, zorgen over het inflatierisico, stijgende grondstofprijzen en verhoogde geopolitieke risico's.

In de loop van de tijd zijn er extra kwetsbaarheden en risico's voor het financiële systeem ontstaan. Financiële markten blijven kwetsbaar voor veranderingen in het marktsentiment, vooral als de financiële omstandigheden onverwacht verkrappen als gevolg van inflatiedruk. In de vastgoedsector hebben aanhoudende prijsstijgingen en hogere leningen door huishoudens de risico's vergroot. Tegelijkertijd wordt de financiële sector steeds meer blootgesteld aan milieurisico's en risico's als gevolg van digitalisering.

In het licht van de risico's en onzekerheden adviseren de ETA's de nationale bevoegde autoriteiten, financiële instellingen en marktdeelnemers om de volgende beleidsmaatregelen te nemen:

  1. Financiële instellingen moeten voorbereid zijn op verdere mogelijke negatieve gevolgen als gevolg van geopolitieke spanningen en ervoor zorgen dat de sanctieregelingen die zowel op EU- als op mondiaal niveau zijn ingevoerd, worden nageleefd;
  2. Financiële instellingen en toezichthouders dienen zich voor te bereiden op een mogelijke verslechtering van de kwaliteit van activa in de financiële sector;
  3. De impact van verdere stijgingen van de rendementen en plotselinge omkeringen van risicopremies voor financiële instellingen en beleggers moet nauwlettend worden gevolgd;
  4. Vooral particuliere beleggers zijn een punt van zorg, en toezichthouders dienen de risico's voor kleine beleggers in de gaten te houden, aangezien hun deelname aan de financiële markten de afgelopen jaren aanzienlijk is toegenomen;
  5. Financiële instellingen moeten ESG-overwegingen verder opnemen in hun bedrijfsstrategieën en bestuursstructuren; en
  6. Gezien de hoge mate en frequentie van cyberincidenten dienen financiële instellingen hun cyberweerbaarheid te versterken en zich voor te bereiden op een mogelijke toename van cyberaanvallen.

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -