15.9 C
Brussel
Maandag oktober 2, 2023
NieuwsAlgemene Vergadering beoordeelt wereldwijde vooruitgang op weg naar duurzame verstedelijking

Algemene Vergadering beoordeelt wereldwijde vooruitgang op weg naar duurzame verstedelijking

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Meer van de auteur

Met zes op de tien mensen die naar verwachting tegen het einde van het decennium in steden zullen wonen, is de Algemene Vergadering van de VN donderdag bijeengekomen om de voortgang te onderzoeken bij het implementeren van een 10-kader voor duurzame verstedelijking. 
De New Urban Agenda presenteert een gedeelde wereldwijde visie voor het bouwen, beheren en leven in steden, door middel van goed geplande en goed beheerde verstedelijking.  

Het werd aangenomen slechts een jaar nadat landen het eens waren geworden over de Sustainable Development Goals (SDG’s), de blauwdruk voor een betere toekomst, voor mens en planeet, tegen 2030. 

'Verander deze trend' 

In zijn openingstoespraak, sprak Abdulla Shahid, voorzitter van de Algemene Vergadering, over hoe duurzame verstedelijking kan leiden tot verandering in een verscheidenheid aan onderling verbonden problemen, waaronder armoedebestrijding, klimaatactie, migratie, landdegradatie, economische welvaart en het creëren van vreedzame samenlevingen. 

Toch zei hij dat de New Urban Agenda vaak "ondergewaardeerd" is, ondanks de verstrekkende implicaties ervan.  

“Hoewel duurzame verstedelijking gerelateerd is aan het behalen van alle duurzame ontwikkelingsdoelen, kunnen slechts een paar landen echt beweren dat ze het bestuur en het noodzakelijke beleid hebben ingevoerd, ook op het gebied van inclusieve stadsplanning, capaciteitsontwikkeling, toegang tot technologie en financiering. noodzakelijk om een ​​duurzame verstedelijking te garanderen”, zei meneer Shahid, eraan toevoegend: "we moeten deze trend veranderen." 

De bijeenkomst op hoog niveau bracht vertegenwoordigers van de regering, burgemeesters, bedrijfsleiders, jongeren en andere kiesdistricten samen.   

De aanloop werd gekenmerkt door verschillende evenementen, waaronder de publicatie van het laatste rapport van de secretaris-generaal van de VN over de uitvoering, vijf regionale fora over duurzame ontwikkeling en een speciale bijeenkomst van de Economische en Sociale Raad van de VN (ECOSOC). 

Adres 'stedelijke ongelijkheden' 

De volledige implementatie van de Nieuwe Stedelijke Agenda vormt de kern van het SDG-principe "niemand achterlaten", zei Collen V. Kelapile, de ECOSOC-voorzitter, die verslag uitbracht over zijn vergadering van vorige week. 

Een van de belangrijkste boodschappen die uit de discussies naar voren kwamen, was de behoefte aan financiering om "stedelijke ongelijkheden" aan te pakken, ook op het gebied van toegang tot huisvesting. 

“Huisvesting is een commercieel goed geworden en stedelijke grondmarkten worden veroverd door de politieke elite. Daarom worden de lidstaten dringend verzocht huisvesting vooral te positioneren als een mensenrecht.” zei meneer Kelapile. 

Hij moedigde landen ook aan om de uitdaging van het vrijmaken van financiering voor betaalbare woningen te zien als zowel een kans om banen te creëren als een katalysator om de inkomsten van steden te vergroten. 

Laat niemand achter 

De noodzaak rond huisvesting is opgenomen in het vierjaarlijkse rapport van de secretaris-generaal, het document dat de beraadslagingen op de eendaagse bijeenkomst begeleidt, zei Maimunah Sharif, uitvoerend directeur van UN-Habitat, het bureau dat de 'bewaarder' is van de New Urban Agenda. 

Ze herinnerde eraan dat het rapport landen aanbeveelt om het aanbod van adequate en betaalbare huisvesting te integreren als motor voor rechtvaardige ontwikkeling, en voegde eraan toe dat huisvesting centraal staat in de socialebeschermingsstelsels, samen met gezondheidszorg, banen, onderwijs en digitale toegang. 

“Lidstaten kunnen dit bereiken door van stedelijk beleid een centraal onderdeel te maken van de aanpak van klimaatmitigatie en -adaptatie. Door ruimtelijke en economische ontwikkeling op elkaar af te stemmen, kunnen we de biodiversiteit beschermen en de vervuiling verminderen. We moeten ervoor zorgen dat niemand, ook niet de kleinste van Gods scheppingen, achterblijft”, zei ze. 

Oceaanbeeldbank/Srikanth Mannep

Stadsuitbreiding draagt ​​bij aan het aanzienlijke mangroveverlies in Indonesië.

Onder druk 

De New Urban Agenda is van cruciaal belang in een tijd waarin steden worstelen met tal van druk, bijvoorbeeld op voedsel, water en energiebronnen - een punt gemaakt door de plaatsvervangend secretaris-generaal van de VN, Amina Mohammed.  

Het raamwerk schetst een duidelijk pad voor het ontwikkelen van echt duurzame steden, gecentreerd rond veerkrachtige economieën, een schoon milieu en de gezondheid, het welzijn, de cultuur en de veiligheid die bewoners nodig hebben. Het biedt ook blijvende oplossingen om de klimaatcrisis aan te pakken.  

“Als ze goed gepland zijn, gebouwd in een compacte stedelijke vorm en ondersteund worden met hoogwaardig openbaar vervoer, bieden steden de meest duurzame vorm van menselijke nederzettingen.” ze zei.   

"Investeren in duurzame verstedelijking kan ook belangrijke transities in voedsel- en energiesystemen katalyseren." 

Mevrouw Mohammed benadrukte ook VN-initiatieven om landen te helpen bij het implementeren van de New Urban Agenda.  

Verstedelijking zal bijvoorbeeld systematischer worden geïntegreerd in kaders voor ontwikkelingssamenwerking, terwijl overheden ook ondersteuning op maat krijgen voor de ontwikkeling van nationaal stedelijk beleid en inclusieve stadsplanning. 

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -