14.8 C
Brussel
Maandag oktober 2, 2023
NieuwsCommissie Bevolking en Ontwikkeling: 'Perfect Storm' van crises krijgt vorm

Commissie Bevolking en Ontwikkeling: 'Perfect Storm' van crises krijgt vorm

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Meer van de auteur

Tegen de achtergrond van veranderende bevolkingsdemografie, conflicten, postpandemische schokken en klimaatverandering, staat de ontwikkelingswereld op de rand van een "perfecte storm" van schulden-, voedsel- en energiecrises, waarschuwden experts maandag de Commissie voor Bevolking en Ontwikkeling.
Terwijl hij alarm slaat over de ongelijke van de planeet Covid-19 herstel en opmerkelijke verlagingen van de overheidsuitgaven voor jongeren, ouderen en andere kwetsbare bevolkingsgroepen, benadrukten functionarissen uit het hele VN-systeem dat deze meervoudige crisis een “beslist vrouwelijk gezicht” heeft.

De opening van de vijfenvijftigste sessie onder het thema "Bevolking en duurzame ontwikkeling, in het bijzonder duurzame en inclusieve economische groei", markeert het succes van een organisatie die in het verleden werd geplaagd door impasse en onenigheid.

Bevolking, armoede, economische groei

Commissievoorzitter Enrique A. Manalo zei dat inspanningen om de bevolkingsgroei te vertragen, armoede te verminderen, economische vooruitgang te realiseren, het milieu te beschermen en niet-duurzame consumptie en productie te verminderen, elkaar wederzijds versterken. 

Nu armoede en ongelijkheid hernieuwde aandacht krijgen tijdens de COVID-19-pandemie, zijn de inzichten die zijn uiteengezet in het actieprogramma waarover in 1994 overeenstemming is bereikt Internationale conferentie over bevolking en ontwikkeling in Caïro, Egypte zijn vandaag de dag even relevant als altijd. 

Hoewel de uitdagingen van de wereld niet worden veroorzaakt door bevolkingsgroei, worden ze erdoor verergerd, waardoor het moeilijker wordt om het aan te pakken, zei hij.

Toenemende ongelijkheid

Rebecca Grynspan, hoofd van de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD), waarschuwde dat er een systemische schuldencrisis aan het ontstaan ​​is voor miljarden mensen in de ontwikkelingslanden – met een inflatie van meerdere decennia en maatschappelijke onrust in alle uithoeken van de wereld. 

Ondertussen vooruitgang in de richting van het realiseren van de 2030 Agenda voor duurzame ontwikkeling en haar 17 Sustainable Development Goals (SDGs) ernstig belemmerd omdat de ongelijkheid toeneemt. 

Ze vestigde de aandacht op 's werelds grote generatie jonge mensen, evenals vrouwen, en sprak de hoop uit dat hun innovatieve ideeën deze negatieve trends zullen helpen keren.

'Een storm van tegenspoed verzamelen'

Plaatsvervangend secretaris-generaal Amina Mohammed was het ermee eens dat de pandemie een nieuwe urgentie heeft gegeven aan de uitdagingen die door de Commissie worden besproken. COVID-19 hield jongens en meisjes van school, verhoogde de last van zorgwerk – vooral voor vrouwen – en verergerde gendergerelateerd geweld. 

Tegelijkertijd blijft de wereld ver verwijderd van het doel om honger en ondervoeding tegen 2030 uit te bannen, en het aantal mensen dat door honger wordt getroffen, zal naar verwachting met tientallen miljoenen toenemen, aangezien de oorlog in Oekraïne ervoor zorgt dat de voedsel- en energieprijzen omhoogschieten . 

"In het licht van deze toenemende storm van tegenspoed, moeten we als een internationale gemeenschap samenkomen", zei ze en voegde eraan toe: "we moeten dringend het sociale contract vernieuwen om het vertrouwen en de sociale cohesie te herstellen. ' 

Hoge inzet voor vrouwen, meisjes

Ondertussen heeft het VN-bevolkingsfonds (UNFPA) chef Natalia Kanem zei dat COVID-19 pijnlijk duidelijk heeft gemaakt dat er enorme investeringen nodig zijn in diensten voor gezinsplanning en nationale gezondheidsstelsels die universeel, veerkrachtig, gegevensgestuurd en voldoende bemand zijn. 

"Gebrek aan lichamelijke autonomie en reproductieve keuzes blijven de weg van vrouwen naar gelijkheid en volledige deelname aan het economische leven blokkeren”, zei ze, terwijl ze haar bezorgdheid uitte over de afnemende financiering voor bevolkingsgerelateerde zaken – met name seksuele en reproductieve gezondheid en reproductieve rechten – nu landen hun prioriteiten verschuiven tijdens de pandemie. 

"We kunnen ons geen verdere omkeringen veroorloven – de inzet voor vrouwen, meisjes en jongeren, en voor hun samenlevingen, is veel te hoog. '

Foto van de VN/Manuel Elías

Plaatsvervangend secretaris-generaal Amina Mohammed (op scherm) spreekt de opening toe van de Commissie voor Bevolking en Ontwikkeling, CPD55.

Kritieke zorg werk

Jayati Ghosh, hoogleraar economie aan de Universiteit van Massachusetts in Amherst, benadrukte in haar keynote-toespraak dat de door mevrouw Grynspan beschreven "perfecte storm" van uitdagingen niet kan worden aangepakt zonder inclusie. 

Dat betekent het verminderen van ongelijkheden, wat altijd zal leiden tot terugslag en pushback. 

Ze uitte ook haar bezorgdheid over de aanhoudende desinvestering in zorgwerk, een last die alleen maar zal toenemen door toekomstige demografische uitdagingen en de gevolgen van klimaatverandering. 

"Als we vrouwen niet empoweren … zullen we de grote uitdagingen waarmee de samenleving wordt geconfronteerd niet aankunnen’ waarschuwde ze.

- Advertentie -
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -